İçindekiler:

15 Eylül 2023
Sayı: KB 2023/15

Özgürlük ve gelecek mücadelesini büyütelim!
Saray rejiminden IMF destekli saldırı paketi
"Sanayinin organizasyonu" ve deprem
Su yok, hava yok, rant ihaleleri sürüyor!
Despot rejime "yeni Anayasa"
Kokuşmuş rejimde klikler çatışması
Saraya göre sefalet "psikolojik" bir mesele
Emekçiler su kıtlığıyla karşı karşıya
Tecridin hedefi tutsakları teslim almak
İş cinayetleri fiili mücadele ile durdurulabilir
Yıldızlar'ın imdadına sendikal bürokrasi yetişti
Metal işçileri hakkı olanı alacaktır!
Geçmişi olmayanın geleceği olamaz!
ABD G20'deki hakimiyetini sürdüremiyor
Emperyalist savaş 19 aydır sürüyor
Kim Jong Un ve Putin görüşmesi
Kerkük'te tırmandırılan gerilim
Gate Gourmet işçilerinden toplantı
Özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık! Örgütlen!
Haklarımız için mücadeleyi yükseltelim!
"Filenin Sultanları"nın zaferinden yansıyanlar
Yaşamın ve kavganın yarısıyız!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Gate Gourmet işçilerinden değerlendirme toplantısı

 

Nisan ayında Gate Gourmet patronları tarafından işyerinden uzaklaştırılan işyeri baştemsilcisi Gültekin Malcı ve Frankfurt Havalimanı işçilerinin hak arama mücedelesi dün yapılan geniş katılımlı işçi toplantısında değerlendirildi.

İlk mahkemede Gültekin Malcı’nın işyerine girme yasağı kaldırılmıştı. Fakat Gate Gourme sermayesi mahkeme kararına uymayarak, itirazda bulunmuştu. Geçtiğimiz hafta görülen ikinci mahkemede işyerinden uzaklaştırılma kararı yine ortadan kaldılırdı. Buna rağmen işyerinden uzaklaştırma kararında ısrar eden, Gültekin Malcı’nın işyerine girmesini engelleyen Gate Gourmet yönetimine karşı Tekin Malcı‘nın avukatı tekrar suç duyurusunda bulundu.

BİR-KAR’ın ve öncü işçilerin ortak çağrısıyla örgütlenen dünkü toplantıya Gate Guormet’in ön plandaki işçi temsilcileriyle çok sayıda işçinin yanı sıra, Lufthansa teknikten ve Gate Guorme’nin yaklaşık iki bin kişinin çalıştığı birinci işletmesinden işçiler ile BİR-KAR’lı emekçiler katıldılar.

BİR-KAR’dan bir emekçinin moderasyonunu yaptığı toplantı, sürecin özetlenmesi ve toplantının amacıyla ilgili bilgilendirmeyle başladı. Ardından söz Gültekin Malcı’ya bırakıldı. Malcı LSG’den bu yana yaşanan süreci, işyerinden uzaklaştırma saldırısıyla ilgili gelişmeleri aktardı. Bugüne kadar örgütlülüklerinin ve sınıf dayanışmasının gücüyle kazandıklarını vurgulayarak, mücadelenin devam edeceğini, eninde sonunda kazanacaklarını dile getirdi. Bu süreç boyunca mücadelelerine destek verenlere teşekkür etti.

Toplantı, işçilerin konuşmaları, soru ve cevaplarıyla devam etti. Çok sayıda işçi yapılabilecekler üzerine düşüncelerini ve mücadele kararlılıklarını dile getirdiler. Yapılan konuşmalarda gelecek süreçte yapılabilecek eylemlilikler ele alındı ve bundan sonra nasıl bir mücadele yöntemi izlemesi gerektiği tartışıldı.

BİR-KAR adına yapılan konuşmalarda da baştemsilcinin hedef alındığı saldırının esasta Gate Gourmet’teki örgütlüğü hedef aldığı, kapitalistlerin bu hamlede başarılı oldukları durumda devamını getirecekleri söylendi. İşçilerin en büyük gücünün, birlikten, bunun ifadesi olabilecek güçlü bir örgütlülükten geldiği, bunu büyütüp yaymanın işçi sınıfının en büyük kazamını olacağı belirtildi.

Gate Gourme özgülündeki olayda her iki mahkemenin kazanımla sonuçlanmasının işçilerin fiili-meşru mücadelesi ve sınıf dayanışması sayesinde gerçekleştiğinin altı çizilerek, işçi sınıfının sermayeyi ve sömürü düzenini yeryüzünden sileceği son kavgaya kadar örgütlü mücadeleden başka bir seçeneğinin olmadığı dile getirildi. Somut örnek üzerinden, kendi yasalarını dahi çiğneyen bir sermayeye karşı mücadele ettiğimiz hatırlatılarak, mücadeleninin yargı alanında olduğu gibi, işyerinde örgütlenebilecek ve adım adım büyütülecek tepkilerle, iş yavaşlatma, fazla mesaiye kalmama gibi eylemlerle sürmesi gerektiği belirtildi. Aynı şekilde dışarda da güçlü bir dayanışmanın sürekli kılınmasıyla kazanılabileceği vurgulandı. Konuşmada, sınıfın tarihsel kazanımlarının korunmasından güncel ekonomik sorunlara, işçilere dayatılan ağır çalışma koşullarından sürmekte olan savaşların faturalarına dek bir dizi soruna da atıflar yapılarak, sınıfın örgütlenmesini ve mücadelesini büyütme, gerçek bir işçi demokrasisi çin tüm işçi arkadaşlara süreçlere aktif katılmaları çağrısı yapıldı.

İşçilerin örgütlülüklerini ve kararlılıklarını yansıtan tartışmaların yapıldığı, mücadele yönünde ortak eğilimin olduğu toplantı, Gate Gourmet işçilerinin 16 Eylül’de düzenleyecekleri dayanışma pikniğine katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

 

 

Şili’de 100 bini aşkın öğretmenin grevi

 

Şili’de 100 binin üzerinde öğretmenin 30 Ağustos Salı günü başlattıkları grev sona erdi. Şili Öğretmenler Sendikası (Colegio de Profesores y Profoesoras) yaptığı açıklamada grevin sonlandırıldığını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı, grevin başladığı salı günü önerilerini revize ederek tekrar sunmuştu. Perşembe günü örgütlü öğretmenler arasında yapılan oylamada çok az bir farkla grevin sona erdirilmesi yönünde oy kullanıldı.

Talep listesi çok çeşitli konuları kapsıyor. Yapısal değişiklikler nedeniyle çok sayıda öğretmen, defalarca talep ettikleri maaş artışlarını alamadı. Diğer talepler arasında okullarda artan şiddete karşı eylem planı, gecikmiş emeklilik ikramiyelerinin ödenmesi, eğitim sisteminin finansman modelinin değiştirilmesi, öğretmenlerin iş yükünün azaltılması için tedbirler alınması ve tam gün okul modelinin reformu yer alıyor.

Salı günü başlayan grev 48 saat sürdü ve grevden 5 bin eğitim kurumu etkilendi.

Grev kararı 7-8 Ağustos tarihlerinde yapılan iki günlük grevin ardından alınmıştı. Öğretmenlerden gelen 8 talebin yanıtlanması için Milli Eğitim Bakanlığına 10 günlük süre verilmişti. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, sendika başkanına 8 sayfalık bir yazı gönderdi. Bu yazı üzerine sendika komitelerinde yoğun tartışmalar yapıldı ve ardından üyeler arasında oylama yapıldı. Taleplerinin tatmin edici bir şekilde karşılanmadığını gördüklerini söyleyen öğretmenler, süresiz grev tehdidine devam etme kararı aldılar.

Greve başlamadan bir gün önce Eğitim Bakanı Nicolás Cataldo ile yapılan görüşme bile öğretmenleri grev kararından geri döndürememişti.

Perşembe günü yapılan oylamanın ardından sendika yönetimi cuma sabahı bir basın toplantısı düzenleyerek 31 Ağustos oylamasının sonuçlarını açıkladı: Sendikalı öğretmenlerin yüzde 43,73 bakanlığın cevabını reddederken, yüzde 31,07 ise kısmen reddetti, yüzde 22,41 kabul etti. Bununla birlikte grevin sona ermesi yönünde yüzde 48,79 oy kullanılırken, yüzde 46,95 ise grevin sürdürülmesi yönünde oy kullandı. Bu sonuca göre sendika bakanlık temsilcileriyle bir araya gelerek somut çözümler üzerine görüşmelere başlayacak.