İçindekiler:

10 Nisan 2024
Sayı: KB 2024/06

Seçim aldatmacası geride kaldı.
"Hezimet Sarayı"ndan tehdit salvoları
31 Mart yerel seçimleri üzerine
Saray rejimi İsrail'le suç ortaklığını itiraf etti
"IMF'siz IMF programı" kararlılıkla uygulanacak!
"Sömürü ve sosyal yıkımı derinleştirin"
BİRTEK-SEN'e idari para cezası.
Küçükçekmece 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Gebze 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Şerif Aygün 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Esenyurt 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Zeren Ertaş 1 Mayıs Hazırlık Komitesi
Yerel seçimler ve sonrası
Güney Kürdistan kuşatması ve trajedi!
Kapitalistlere yeni kıyak!
Türkiye-Irak zirvesi ve Kürt düşmanlığı
"Soykırımla suç ortaklığına son verin!"
Sömürgeci devlet "savaşa" hazırlanıyor
1 Mayıs'ta alanlara!
"Dünya, Ortadoğu ve Türkiye" paneli
Gazze'de açlık soykırımını durdurun
Moskova katliamı.
Alman emperyalizmi zorunlu askerliği tartışıyor
Paskalya yürüyüşlerinin dünü bugünü.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Devrim ve sosyalizm bayrağını yükseltmek için;

1 Mayıs’ta Taksim’e!

 

Sermaye sınıfının demir yumruğu AKP iktidarı on milyonları sefalete ve köleliğe mahkum eden saldırıları sürdürüyor. Seçimlerde hezimete uğratılan faşist AKP-MHP bloğu, seçim sonrasında ekonomik ve sosyal saldırıları daha pervasız bir şekilde devam edeceğini ilk gün ilan etti. İşçi sınıfına, emekçilere gençliğe, kadınlara geleceksizlikten başka bir şey sunmayan bu kokuşmuş rejim devlet terörünün dozunu da her geçen gün artırıyor.

Sömürünün derinleştirildiği, baskının şiddetlendirildiği, kirli savaş ve sosyal yıkım saldırılarının artırıldığı bir dönemde 1 Mayıs’a gidiyoruz. 1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. 1 Mayıs’ın ortaya çıkışı, toplumsal mücadeleler tarihinde işçi sınıfının kapitalizme karşı verdiği amansız kavgaların sonucudur. Bu kavga zengin-yoksul kavgasıdır, bu kavga evine ekmek götürebilmek için günbegün 10-12 saat çalışanlarla, milyonların ürettiği zenginliği gasp ederek şatafat içinde yaşayanların kavgasıdır. Baskı, sömürü üzerine kurulu düzene karşı, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya için mücadele ederken yaşamını yitirmiş, katledilmiş binlerce insanın kavgasıdır.

1 Mayıs emeğin her türlü baskı, sömürü ve esaretten kurtuluşu uğruna verilen mücadelenin simgesidir. Dünya tarihinde şanlı bir yeri vardır. Zira dili, dini, rengi fark etmeksizin işçi ve emekçilerin ortak düşmana karşı ortak kavgasının adıdır.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs’ın kendi niteliği, geleneği, köklü tarihi vardır. İlk 1 Mayıs kutlamaları 1909 yılında İzmir, 1911’de -o dönem Osmanlı kenti olan- Selanik, 1912 yılında ise İstanbul’da gerçekleştiriliyor. 1925’te Takrir-i Sükun Yasası ile yasaklanana kadar defalarca kutlanmıştır.

***

1950’li yıllardan itibaren Türkiye’de yaşanan hızlı kapitalistleşme süreci işçi sınıfını nicel ve nitel olarak güçlendirdi. 1960’lı yılların başında ise işçi sınıfı hareketi toplumsal yaşamda etkin olmaya başladı. Cumhuriyetin ilk yıllarında getirilen yasak 70’li yılların ikinci yarısında delindi. Kitleselleşen işçi hareketi ve yükselen devrimci dalganın yarattığı özgürlük ortamında 1 Mayıs kitlesel biçimde meydanlarda kutlanmaya başladı. Fabrikalardan, mahallelerden meydanlara akan yüzbinlerin sınıf kini ve öfkesinden korkan sermaye devleti, 1977 1 Mayısı’nda cellatlarını sokaklara saldı. Yüz binlerin toplandığı Taksim Meydanı’nda emekçilere saldıran devletin kolluk kuvvetleri vahşi bir katliam gerçekleştirdi. İşçi sınıfı hareketi ile devrimci dalganın yükselişinin önünü kesmek için histerik bir şekilde saldıran sermaye devleti provokasyonlar, katliamlar, askeri darbeler yaparak hedefine ulaşmaya çalıştı. 77 1 Mayıs’ıyla birlikte işçi ve emekçilerin kanıyla sulanan Taksim meydanı ise milyonların belleğine 1 Mayıs meydanı olarak kazındı.

Sermaye devleti 89 ve 96 yıllarında da 1 Mayıs’a azgınca saldırarak işçileri ve devrimcileri hedef aldı. Bu yıl devletin kanlı saldırı gerçekleştirdiği 1989 1 Mayısı’nın ve Mehmet Akif Dalcı’nın katledilişinin 35. yıldönümündeyiz. Devrimci bir işçi olarak 1 Mayıs meydanına çıkmak için Taksim barikatlarında çarpışan Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs’ın devrimci birikimi, ruhu ve bilincinin temsilcilerinden bir olarak oradaydı.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana burjuvazi ve onu temsil eden iktidarlar 1 Mayıs’ın içini boşaltmak amacıyla her türlü saldırıya başvurdular. 1 Mayıs’ı yasakladılar olmadı, bahar bayramı ilan ettiler olmadı, katliam yaptılar yine olmadı. Tüm çırpınmalarına rağmen bu topraklarda 1 Mayıs’ın devrimci ruhunu, sınıfsal niteliğini yok edemediler. İşçi sınıfı var olduğu sürece de bunu başaramayacaklar.

***

1 Mayıs sınıf kavgamızın günüdür, devrimci ruhu ve bilinci buradan gelir.

1 Mayıs bu topraklarda 77, 89, 96 yılında kavgayı en önde göğüsleyenlerimizin kanından rengini almıştır, kızıllığı buradan gelmektedir.

1 Mayıs Taksim’dir, Taksim Meydanı 1 Mayıs’tır.

Sınıf kavgamızda ölümsüzleşenlerin anısını ve kavgasını büyütmek için onların bilinci, cüreti, cesaretiyle 2024 1 Mayısına hazırlanıyoruz. Esenyurt’lu komünistler olarak; 1989 yılında Taksim barikatlarında düzene karşı devrim bayrağını yükseltirken ölümsüzleşen Mehmet Akif Dalcı’nın katledilişinin 35. yılında devrimci 1 Mayıs hazırlığımızı onun anısına atfediyoruz.

1 Mayıs hazırlık komitemizin adını “Esenyurt Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs Hazırlık komitesi” olarak ilan ediyoruz.

Tüm işçileri, emekçileri, gençleri, kadınları, devrim ve sosyalizm mücadelesinden yana olan herkesi Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs Hazırlık komitesine katılmaya davet ediyor, devrimci, tarihsel ve sınıfsal özüne uygun bir 1 Mayıs için Taksim Meydanı’na çağırıyoruz.

Esenyurt Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs Hazırlık Komitesi