İçindekiler:

10 Nisan 2024
Sayı: KB 2024/06

Seçim aldatmacası geride kaldı.
"Hezimet Sarayı"ndan tehdit salvoları
31 Mart yerel seçimleri üzerine
Saray rejimi İsrail'le suç ortaklığını itiraf etti
"IMF'siz IMF programı" kararlılıkla uygulanacak!
"Sömürü ve sosyal yıkımı derinleştirin"
BİRTEK-SEN'e idari para cezası.
Küçükçekmece 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Gebze 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Şerif Aygün 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Esenyurt 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çağrısı
Zeren Ertaş 1 Mayıs Hazırlık Komitesi
Yerel seçimler ve sonrası
Güney Kürdistan kuşatması ve trajedi!
Kapitalistlere yeni kıyak!
Türkiye-Irak zirvesi ve Kürt düşmanlığı
"Soykırımla suç ortaklığına son verin!"
Sömürgeci devlet "savaşa" hazırlanıyor
1 Mayıs'ta alanlara!
"Dünya, Ortadoğu ve Türkiye" paneli
Gazze'de açlık soykırımını durdurun
Moskova katliamı.
Alman emperyalizmi zorunlu askerliği tartışıyor
Paskalya yürüyüşlerinin dünü bugünü.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“Soykırımla suç ortaklığına son verin!”

 

Filistin’de İşgale Son Beyazıt Meydanı’nda buluşma gerçekleştirdi. “İşgal devleti İsrail ile ticaret soykırımı besliyor! İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin!” yazılı pankart ile Filistin bayraklarının taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda iktidarın İsrail’le ticari ilişkilerine vurgu yapıldı. Platform adına okunan ortak açıklamada Siyonist İsrail devletinin işgali altındaki Filistin’de halkın içinde bulunduğu koşullar aktarıldı. Gazze’de son günlerde abluka şartlarının ağırlaştığına dikkat çekilen açıklamada “BM verilerine göre Gazze’de halkın tamamına yakını düzenli gıda erişiminden yoksun. Halkın %71’i şiddetli açlık yaşıyor ve %64’ü açlığını çiğ yiyecek, hayvan yemi, yabani ot ve son kullanma tarihi geçmiş ürünlerle bastırmaya çalışıyor” denildi.

“Filistin açken Türkiye işgal devletini besliyor!”

Türkiye’den hareken eden gemilerin ve kargo uçaklarının işgal ordusunun kullandığı silahların aksamını, mühimmatın çeliğini, askeri kıyafetlerini ve gıda tedariğini sağladığına dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Türk şirketleri İsrail’in elektriğini üretiyor, çimentosunu yolluyor. Tüm bu ticaretin başını ise iktidar ve avanesi çekiyor. AKP yöneticisi veya destekçilerine ait, en çok devlet teşviği alan şirketler İsrail’le ticari ilişkilerde ön sıralarda yer alıyorlar. Bu şirketlerin başında Zorlu, AkçanSA, Limak, Eren Holding, MNG Air, Kalyonlar, Kalkavanlar, Oyak, Tosçelik, Kardemir, İsdemir ve Erdemir geliyor. İşgal devleti İsrail’in resmi sayfasında açıkladığı üzere 7 Ekim’den sonra başlayan soykırım saldırısı sürecinde işgal devletinin en fazla meyve-sebze ithal ettiği ülke: Türkiye. Başta çocuklar tüm Filistin halkı kıtlık içindeyken Türkiye’den İsrail’e tonlarca meyve-sebze ihracatı yapıldı. Resmî kurumlar, İşgal devletiyle olan ticaretin kamu kurumlarıyla ilgisi olmadığını söyleyerek bu utancı “şirketlere” ihale etmeye çalışıyor. Ancak belgelerle ortaya konduğu üzere, devlete ait şirketler işgal devletine soykırım sürecinde de petrol taşıyor, stratejik ürünleri satmaya devam ediyor. Mili Savunma Bakanlığı, İşgal ordusunun kullandığı savunma sanayii ürünlerinin ihracatına onay veriyor.”

“Filistin kazanacak, sömürgecilik yenilecek!”

Açıklamanın devamında Filistin halkının 100 yıllık direnişe dikkat çekilerek dünyanın birçok yerinde halkların soykırıma karşı ayağa kalktığı vurgulandı. İsrail’e silah taşımayı reddeden ve fiiili tutum alan ülkelerin sıralandığı açıklamada AKP hükümetinin iki yüzlülüğü teşhir edildi. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Tüm dünyada eşitlik ve özgürlük mücadelesinin tarafında olan bizler, koşulsuz Filistin halkının direnişinin yanındayız ve Filistin halkının tarihsel haklarını elde etmesi için yanında olmaya devam edeceğiz. İşgal ve soykırım faili İsrail’e lojistik, ekonomik ve askeri destek anlamına gelen tüm faaliyetlere son verin! Filistin halkının soykırım faillerine gıda ürünleri, askeri hammadde ve enerji kaynakları akışını derhal durdurun! Savaş suçu işleyen bir devlete yaptırım ve tecrit uygulamak yerine “özel ticareti engelleyemeyiz” bahanesine sığınmayın. Bu ilişkiyi kesmeme kararı politik bir tercihtir ve tarihe utanç vesikası olarak kaydedilecektir. Başta siyasi kurumlar, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri olmak üzere tüm kamuoyunu bu utanca karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz!

İsrail’le tüm ticari ilişkileri kesilsin!

Soykırım faili İsrail’e askeri ambargo uygulansın!” Basın açıklamasının ardından yapılan konuşmada Filistin halkına tam destek verilmesi için “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” çağrısı yükseltildi.

Eylem boyunca “Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Nehirden denize özgür Filistin!” sloganları atıldı. Eyleme BDSP ve DGB “NATO’dan çıkılsın, tüm emperyalist üsler kapatılsın!”, “Filistin’de işgale son! İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin!” “Katil İsrail Filistin’den defol!”, “Emperyalistler üsler kapatılsın!”, “Filistin’de direniş kazanacak!” yazılı dövizlerle katıldı. 

Kızıl Bayrak/ İstanbul