22 Mayıs'04
Sayı: 2004/20 (12)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist-siyonist katliamcılığa karşı Ortadoğu'da direniş ateşini büyütelim!
  Türkiye boydan boya bir Ebu Garipler ülkesidir!
  12 Eylül faşizminin hükmü sürüyor!
  DGM'ler tabela değiştiriyor...
  NATO'nun yeni misyonu: Ortadoğu'nun Balkanlaştırılması
  NATO ve işgal karşıtı eylemlerden...
  Halkların kardeşliği ve barış için NATO Zirvesi'ne karşı hazırlanmalıyız!
  Türk-İş Başkanlar Kurulu yılın ilk toplantısını yaptı...
  Sümerbank işçileri ile konuştuk...
  Çiğli İşçi Kurultayı'na çağrı...
  1 Mayıs aynasında NATO Zirvesi'ne hazırlık
  NATO karşıtı kampanyada yeni bir çalışma düzeyine doğru...
  Kukla yönetimin başı da öldürüldü...
  30 Haziran'da yönetim Iraklılar'a mı devredilecek?
  ABD'nin yenilgiyi kabul etmesi uzun sürmeyecek"!
  "Uygar dünya" siyonist vahşeti izliyor
  Cenevre'de kamu çalışanları ayakta!
  Ekmek ve Adalet Dergisi Genel Yayın Yönetmeni'nden mektup...
  Bültenlerden...
  Türkiye'nin "gururu": 2004 Eurovision şarkı yarışması!
  ODTÜ'de sol içi çatışma sorumsuzluğu...
  Basından...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği:

NATO Zirvesi’ne hazırlanıyoruz!

28 Haziran’da İstanbul’da NATO Zirvesi’ne sayılı günler kaldı. Ancak birçok grup ve çevre açısından bu gündemin üniversite gençliğine taşınması noktasında bir kavrayış sorunu olduğu görülmektedir. Birçokları çalışmalarını salt afiş ve bildiriyle sınırlamış ve böylece politik bir atmosfer yaratabilmek için yapılması gereken kitle çalışması geri plana atılmış durumda. Bu gündemin üniversitelere güçlü bir kitle çalışmasıyla taşınması gerektiğine dair bir bilinç açıklığı içinde görünen siyasetler açısından ise ortaya güçlü bir iddia koyabilme sorunu var.

Ekim Gençliği olarak bu sene 1 Mayıs çalışmamızı tanımlarken, bu çalışmanın 1 Mayıs alanına çıkmakla sonlanmayacağını belirtmiş, 6 Mayıs ve sonrasında 28 Haziran’daki NATO Zirvesi’ne karşı anti-emperyalist bir mücadele vurgusu yapmıştık. 1 Mayıs’ın ardından çalışmalarımızı kesintisiz sürdürdük. Öncelikle üniversite içerisinde gerçekleşmesi için yoğun çaba harcadığımız 6 Mayıs anması ve Dolmabahçe eylemine katılarak, “Şimdi Deniz olunmalı” şiarının altını dolduran bir pratik içerisine girdik. Ancak öncesinde yapmış olduğumuz değerlendirmelere de paralel olarak, üniversite içinde yürütülecek olan faaliyetin, bu alanda genel bir politizasyonu sağlayabilecek düzeyde olması gerektiği açıktı. Bunu gözeterek güçlü bir planlama yaptık.

Ekim Gençliği olarak İstanbul’da çalışmamız olan tüm üniversitelerde NATO konulu bir referandum çalışması yapmaya karar verdik. Bu referandumun sonuçlarının öğrencilere duyurulacağı bir şenlik ve hemen akabinde ertesi gün gerçekleştirilecek bir basın açıklamasının planlaması içerisine girdik. Hedeflediğimiz çalışmanın etkisini güçlendirebilmek ve üniversite içerinde bir politik atmosfer yaratabilmek için, Irak işgali ve Iraklı tutsaklara yapılan işkenceyi konu alan görselliği güçlü duvar sergileri hazırladık.

1 Mayıs sonrası üniversite içerisinde çalışma yürütmeye devam eden tek siyaset olmamız, salt kendi açımızdan baktığımızda olumlanabilecek bir yan taşımakla beraber, bu durumun genel öğrenci hareketi açısından oldukça sıkıntılı yanlar taşıdığı açıktır. Bugün öğrenci gençliğin birçok sorun karşısındaki kayıtsızlığını kırabilecek olan, toplam bir politik kuşatma ve politik atmosfer yaratabilmektir. Bugün üniversitelerden yansıyan durgunluk içerisinde, bir iddia ile yola çıkıp, bu iddianın arkasında durabiliyor olmamız, sürecin en başından beri doğru bir hat çizmiş olduğumuzun bir ispatıdır.

NATO Zirvesi yaklaşıyor. Devlet erbabı, güvenlik güçleri, sermayedarlar bu zirveye hazırlanıyor! Biz de hazırlanıyoruz! “Şimdi Deniz olunmalı!” diyoruz. Ancak biz Deniz olunmalı derken, reformistlerin yaklaşımlarından ve bu yaklaşımların pratik yansımalarından farklı olarak, ortaya koyduğumuz iddiayı somutlayan bir pratik yaratmaya çalışıyoruz. Deniz olmak, bir iddia ileri sürerken öğrenci hareketinin toplamının ihtiyaçlarını gözetebilmektir! Deniz olmak, ortaya konulan iddianın arkasında durabilmektir!

Emperyalizme ve NATO’ya karşı şimdi Deniz olunmalı!

İÜ Ekim Gençliği



ZKÜ Öğrenci Platformu’ndan
NATO karşıtı eylem

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğrencileri uzun bir aradan sonra, Irak’taki işgal, işkence ve NATO karşıtlığı üzerinden platform çalışması başlattı. ZKÜ öğrencileri 13 Mayıs’ta Zonguldak Madenci Anıtı önünde ilk kez kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Öncesinde üniversitede ve üniversite dışında 1200 adet kuşlama yapıldı. 50’ye yakın duyuru üniversiteye, demokratik kitle örgütlerine ve üniversite dışında birçok yere asıldı.

80 kişinin katıldığı basın açıklamasına büyük bir coşku hakimdi. Polisin slogan atılmaması uyarısı dikkate alınmadı. Öğrencilerin coşkusunu kırmak ve çevrede toplanan insanların desteğini engellemek için polis öğrencileri çembere aldı, ama hedefine ulaşamadı.

ZKÜ Öğrenci Platformu’nun gerçekleştirdiği basın açıklaması NATO Zirvesi karşıtı çalışmanın başlangıcı. Çalışma farklı araçlarla yeni mevziler kazanarak devam edecek.

İstanbul NATO’ya mezar olacak!
Yaşasın halkların kardeşliği!

Ekim Gençliği okuru/Zonguldak



Bush’un fino köpeği Blair’ın Türkiye’ye gelişi
protesto edildi...

“Katil Blair Ortadoğu’dan defol!”

17 Mayıs’ta İngiltere Başbakanı Blair Ankara’ya geldi. Blair’ın geleceği günler öncesinden bilindiği halde egemenler tarafından gizlenmeye çalışıldı. Kapalı kapılar arasında yapılacak görüşmenin gündemlerinden birisi Afganistan işgaline Türk askerinin istenmesiydi. Bir diğer gündem ise Irak ve 28 Haziran’da toplanacak olan NATO Zirvesi’ydi. Oysa burjuva medyaya bu gündemlerden çok Blair’in KKTC üzerine verdiği destek mesajları yansıdı.

Ankara NATO Karşıtı Gençlik Platformu tarafından 17 Mayıs günü Yüksel Caddesi’nde Blair’ın Ankara’ya gelişini protesto eden bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Irak’taki işkence görüntüleri gündemde iken Blair’ın hangi yüzle Ankara’ya geldiği soruldu. Blair teşhir edilerek NATO Zirvesi’nin İstanbul’da toplanmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.

Kolluk güçleri, basın açıklamasından sonra Başbakanlığa yürümek üzere harekete geçen kitlenin önüne barikat oluşturdu. Bunun üzerine bir süre oturma eylemi yapılarak marşlar söylendi ve eylem bitirildi. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylemde “Katil Blair Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “İstanbul’u NATO’ya dar edeceğiz!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı.

Ankara Ekim Gençliği



Beytepe: NATO Zirvesi öncesi
anlamlı ortak etkinlik

18 Mayıs günü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde İbrahim Kaypakkaya şahsında tüm Mayıs Şehitleri’ni anma etkinliği yapıldı. Edebiyat Fakültesi’nde alkışlarla başlayan eylemde “Mayıs Şehitleri’nin ruhuyla NATO’ya geçit yok!” ortak pankartı taşındı. Yemekhaneye kadar yürünerek burada bir basın açıklaması yapıldı.

Eylemi BAGEH, DÜK, DPG, Devrimci Gençlik, DMG, Ekim Gençliği, Özgür Gençlik, Sosyalist Demokrasi Gençliği, YDG ve ILPS ortak düzenledi. Coşkulu geçen eylemde “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “İstanbul’da NATO’nun Zirvesi’ne geçit yok!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı. Okunan basın metninde Denizler’in ve İbolar’ın devrimci çıkışına dikkat çekilirken, bugün Mayıs Şehitleri’nden öğrenmenin, önümüzdeki NATO Zirvesi’ne geçit vermemek demek olduğu vurgulandı.

Akşam saatlerinde ise aynı içerikte bir etkinlik yurt kantininde düzenlendi. Müzik dinletisi ve şiirlerin yeraldığı etkinlik halaylarla son buldu.

Ekim Gençliği/Beytepe



Ankara’da NATO Karşıtı Gençlik Platformu kuruldu...

NATO Zirvesi’ne geçit yok!

28 Haziran’da İstanbul’da toplanması planlanan NATO Zirvesi’ne karşı, Ekim Gençliği, Ankara Gençlik Derneği Öğrencileri, BAGEH, DEHAP Gençliği, DMG, EHP Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, SDG, SGD, YDG ve Gazi Üniversitesi Öğrenci Platformu’nun katılımıyla Ankara NATO Gençlik Platformu kuruldu. 15 Mayıs’ta Yüksel Caddesi’nde yapılan bir basın açıklamasıyla platform kamuoyuna açıklandı. Okunan basın metninde İstanbul’da NATO Zirvesi’ne geçit verilmeyeceği vurgulanarak, tüm samimi ve devrimci unsurlara platformda örgütlenme çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasına yaklaşık 100 kişi katıldı. Eylemde sık sık “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “İstanbul’u NATO’ya dar edeceğiz!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı. Eylem, Ankara NATO Karşıtı Gençlik Platformu’nun her cumartesi saat 18.00’de Yüksel Caddesi’nde yapacağı basın açıklamasının çağrısıyla son buldu.

Ekim Gençliği/Ankara



İzmir’de NATO karşıtı eylemler...

“Emperyalistler, işbirlikçiler
6. Filo’yu unutmayın!”

* Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) 15 Mayıs günü Şirinyer’deki NATO binası önünde basın açıklaması yaptı. Akıncılar kavşağında toplanan kitle, NATO giriş kapısına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Bush gelme, istemiyoruz!”, “ABD askeri olmayacağız!” vb. sloganlar atıldı. NATO binasının giriş kapısında polisle kısa süreli bir gerginlik yaşandı. BAK yöneticileri açıklamayı giriş kapısı karşısında yapmaya karar verdiler.

Açıklamada şunlar söylendi: “NATO‘nun tarihi, batının liderliğini yapan ABD’nin hegemonya ihtiyaçlarına göre örgütlenmenin ve yoksul ülkelere yönelik ABD tehdidine uluslararası meşruiyet kazandırmanın tarihidir. NATO operasyonları bu ihtiyaca göre yapılmış, yapılmaktadır. NATO nereye müdahalede bulunduysa oraya şiddet, kan, gözyaşı, açlık ve sefalet getirmiştir. Balkanlar, Afganistan bunun yakın tarihimizdeki örnekleridir. NATO tarihi dünyada silahlanma yarışını tırmandırma tarihidir. Yine NATO tarihi devletler içinde Gladyo benzeri gizli kirli ve karanlık örgütler tarihidir.” Basın açıklamasına 90 kişi katıldı.

* 19 Mayıs günü Alsancak Garı’nda bir araya gelen İzmir NATO karşıtları, TEKEL önüne kadar yürüdükten sonra basın açıklaması yaptılar. 50 kişinin katıldığı eyleme karşı yoğun güvenlik önlemleri alındı. Eylemde, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil ABD, işbirlikçi MGK!”, “İstanbul NATO’ya mezar olacak!”, “NATO’dan çıkılsın, üsler kapatılsın!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasında şunlar söylendi: “... NATO ezilen halkların özgürlük, adalet, eşitlik mücadelelerini bastırmak için kurulmuştur. Emperyalist sömürgenin silahıdır, katliam ve işkence aracıdır. Emperyalist terörün başını çeken BUSH ve BLAİR öncülüğünde katiller Haziran’da İstanbul’da toplanıyor. NATO toplantısı yeni zulüm ve işgal planları için yapılıyor. ... Haziran’da yapılacak NATO toplantısını dağıtmalıyız. Geleceğimiz, onurumuz ve haklarımız NATO işgali altındadır. Yanı başımızdaki Irak halkının direnişine omuz vermeli, işkence, tecavüz ve katliamlara sessiz kalmamalıyız. ‘68 ruhuyla NATO terörünü durduracağız.”