12 Mart 2005
Sayı: 2005/10 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yeni saldırı dalgasına karşı hazırlanalım!
  4 Mart eylemi ve özelleştirmeye karşı
birleşik mücadele arayışı
  SEKA direnişi bitti, mücadele sürüyor
  Türkiye uyuşturucu, kara para aklama ve
kayıt dışı “cennet”i
  Başbakan sermaye adına pazarlamacılık yapıyor!
  8 Mart eylemi, provokasyon edebiyatı ve
dökülen demokrasi cilası
  Sınıfsal özüne uygun ve devrimci bir 8 Mart mitinginin ardından
  İstanbul’daki devrimci 8 Mart eylemi üzerine
  Ankara’da 8 Mart eylemlerinde iki farklı tutum
  8 Mart kutlamalarından
   Mamak'ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlik Haftası
 İşçi-emekçi eylemleri
  SEKA işçileriyle dayanışma eylemleri
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/5: “Demokratik uygarlığın” sağı ve solu
  Lübnan’daki Suriye askerleri bahane
 ABD İsrail’i tehdit aracı olarak kullanıyor
“Mühendislik nereye gidiyor?”
 ÇÜ.’nde son sürecin gösterdikleri
Kadın sorunu/2; Kadın sorunu özünde emekçi kadınların sorunudur!
AB Troyka toplantısı
Bültenlerden...
Küresel ısınma
Yerel basından; Rüzgar tersine dönüyor
İran Komünist İşçi Partisi'nin ABD'nin askeri tehditlerine ilişkin bildirgesi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İzmir'de 8 Mart...

“Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye”

Bu yıl İzmir'de 8 Mart'ın tarihsel anlam ve öneminine uygun kutlanması için biraraya gelen BDSP, Alınteri, Devrimci Hareket, Devrimci Mücadele, Demokratik Kadın Hareketi, Odak, Mücadele Birliği, Kaldıraç, Köz ve Partizan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir dizi etkinlik örgütledi.

İlk olarak 5 Mart günü devrimci kadın tutsaklarla dayanışmak amacıyla kart atma eylemi gerçekleştirildi.

6 Mart günü ise kitlesel bir basın açıklamasıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Eylemde “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ortak pankartı taşındı. Arkasında tüm devrimci gruplar kendilerini ifade eden pankartlarla yürüdüler. Eski Balık Hali'nden Konak Eski Sümerbank önüne kadar sloganlarla yüründü. Ortak basın metninin okunmasından sonra Çiğli Organize'den bir işçi, bir tutsak anası ve kamu emekçisi konuşma yaptı. Ardından İşçi Kültür Sanat Evi Kavel Müzik Topluluğu marş ve türküleriyle kitleyi coşturdu.

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Sınıfsal, ulusal, cinsel sömürüye son!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Komünistler eyleme “Kadının kurtuluşu sosyalizmde/BDSP” imzalı pankartlarıyla, genç komünistler ise Ekim Gençliği imzalı dövizleri ile katıldılar. Ayrıca Buca BDSP ve Ekim Gençliği eylem alanına Gümrük Buca otobüs duraklarında buluşarak BDSP pankartı, döviz ve flamalarla kortej oluşturup sloganlar eşliğinde girdiler.

8 Mart günü ise yine Konak Sümerbank önünde yapılan basın açıklaması ve bildiri dağıtımı ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri son buldu.

İzmir/BDSP

------------------------------------------------------------------------------------

Diğer illerdeki 8 Mart kutlamalarından...

“Cinsel, ulusal ve sınıfsal sömürüye son!”

Bursa: “Yaşasın devrimci dayanışma!”

8 Mart'ı önceleyen süreçte 8 Mart'ın sınıfsal ve devrimci özüne uygun kutlanması amacıyla devrimci yapılara çağrıda bulunduk. HÖC, Alınteri, DPG, SODAP, Devrimci Mücedele, Partizan, DHP'nin bulunduğu bir platform oluşturuldu. Salon etkinliği düzenleme ve yürüyüşle birlikte bir basın açıklaması yapma kararı alındı. Platformun 8 Mart'a bakışını ifade eden, hem salon etkinliğine hem de basın açıklamasına çağrı yapan bildirileri merkezde ve mahallelerde dağıttık.

6 Mart günü yapılan etkinlikte film gösterimi yapıldı. 8 Mart'ın anlam ve önemini anlatan konuşmalar, şiir ve müzik dinletisinden oluşan ortak salon etkinliği gerçekleştirildi.

8 Mart günü saat 18.00'de Setbaşı Mahfel önünden 100'ü aşkın bir kitleyle meşale, döviz ve flamalarla birlikte yürüyüşe geçtik. Polisin “kaldırımdan yürüyün” dayatmasına karşı yoldan yürüme konusunda ısrarcı olduk ve basın açıklamasının yapılacağı Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önüne kadar “8 Mart kızıldır kızıl kalacak!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Her yer SEKA, her yer direniş!” sloganlarıyla yoldan yürüdük. Coşkulu geçen eylem yapılan basın açıklamasının ardından sona erdi. Komünistler eyleme 8 Mart afişlerinden oluşan BDSP imzalı dövizlerle “Her yer SEKA, her yer direniş!” yazılı dövizleriyle katıldılar. 

Bursa'da diğer 8 Mart etkinlikleri reformizmin etkisinde gerçekleştirildi. KESK, saat 17:30'da Setbaşı Mahfel önünde toplanarak balonlu ve kaldırım yürüyüşüyle bir eylem gerçekleştirdi. EMEP ayrı eylemleri gerekçe göstererek katılmadı. DEHAP ve SDP ise saat 18.30'da Orhangazi Parkı'nda sadece kadınların katıldığı bir eylem yaptı.  

BDSP olarak 8 Mart çalışmaları doğrultusunda bildirilerimizi işçi mahallelerine dağıttık. Emekçi semtlerinde oturan kadınlarla 8 Mart üzerine toplantılar yaptık. 8 Mart'ın sınıfsal özü ve devrimci anlamı üzerine konuştuk.

BDSP/Bursa

Antakya MKÜ: “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”

Mustafa Kemal Üniversitesi Öğrenci Platformu 7 Mart günü Alahan Tayfur Sökmen Kampüsü'nde 8 Mart'ta yapılacak eylem ve etkinliğe çağrı amacıyla bir etkinlik düzenledi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı etkinlikte müzik eşliğinde halaylar çekildi ve eyleme çağrı yapıldı.

8 Mart günü ise Eğitim Fakültesi'nde toplanan kitle müzik eşliğinde halay çekti. Kitle, kortejlerin oluşturulmasının ardından sloganlar eşliğinde çıkış kapısına doğru yürüyüşe geçti. Yapılan açıklamada 8 Mart'ın tarihsel gelişimi ve önemine, sermaye devletinin Newroz ve 1 Mayıs gibi 8 Mart'ın da içini boşaltmaya çalıştığına vurgu yapıldı. Kadınların cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüsüne dikkat çekildi. Basın metninin okunmasının ardından kitle Mavi Amfi önüne doğru sloganlar eşliğinde tekrar yürüyüşe geçti. Amfi önünde şiir okundu, tiyatro oyunu sergilendi ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Eylemde “Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son! Selam olsun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne!/MKÜ Öğrenci Platformu” imzalı pankart taşındı. “8 Mart kızıldır kızıl kalacak!”, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “SEKA, Tekel işçisi direnişin simgesi!” sloganları atıldı. Eyleme 150 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/Antakya

Antep: “Kadınlar sokağa, eyleme, özgürleşmeye!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Antep'te 6 Mart günü gerçekleştirilen bir eylemle kutlandı. Antep Demokratik Kadın Platformu'nun düzenlediği eylem Adliye önünde yapıldı. Eylemde “8 Mart ücretli izin günü, resmi tatil ilan edilsin/Antep Demokratik Kadın Platformu” imzalı pankart açıldı. “Eğitimde cinsiyet ayrımcılığına hayır!”, “Töre cinayetlerine son!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” yazılı dövizler taşındı. “Savaşa hayır, işkenceye son!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Kadınlar sokağa, eyleme, özgürleşmeye!”, “Kadın-erkek elele, mücadeleye!”, “SEKA işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Yağmura rağmen 200 kişinin katıldığı eylem basın açıklamasının okunmasının ardından sona erdi.. Eyleme Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Platformu da destek verdi.

Ekim Gençliği/Antep

Kayseri': “Direne direne kazanacağız!”

8 Mart Kayseri'de Eğitim-Sen Şubesi'nden Hunat Meydanı'na yapılan bir yürüyüş ve basın açıklaması eylemiyle kutlandı. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı eylemde KESK Şubeler Platformu adına basın metni okundu. “Kadın, ekmek, birlik, iş, ekmek, özgürlük!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Eyleme BDSP, ESP ve EMEP destek verdi.

Eylem sırasında Eğitim-Sen yönetiminin tutumu, eylemi örgütleyen Kadın Komisyonu'nun iradesini yok saydı. Eyleme hazırlık aşamasında, eyleme yönelik tüm inisiyatifin oluşturulan Kadın Komisyonu'nda olduğunu söyleyen Eğitim-Sen yönetimi, kendi kararını çiğnedi. Kadın Komisyonu yapılan yürüyüş sırasında pankart açmayı kararlaştırmıştı, ancak Kadın Komisyonu'nun inisiyatifi hiçe sayılarak pankartın açılması engellendi. Bunun Eğitim-Sen yönetiminin ortak tutumu olduğu ifade edildi. Bu tutum bizi şaşırtmadı. Zira, politik omurgasızlık sosyal reformistlerin mayasında vardır.

Sosyalist Kamu Emekçiler/Kayseri

Edirne'de 8 Mart...

Edirne'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart günü saat 16.30'da Antik Park'ta Eğitim-Sen'in düzenlediği basın açıklamasıyla kutlandı. Açıklamada kapitalist sistemde dünyanın her yerinde kadınların ezildiği, ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü, düşük ücret dayatmasına maruz kaldığı ve işyerinde tacize uğradığı vurgulandı. Bunun için dünyadaki bütün emekçi kadınların ortak bir mücadele sergilemesi gerektiği vurgulandı. Eyleme Edirne Emek Platformu Bileşenleri, Trakya Dayanışma Dernekleri ve öğrenciler de destek verdi.

Kızıl Bayrak/Edirne

8 Mart'ta Seka işçilerini ziyaret...

8 Mart günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili saat 11:30'da Kadıköy'de Emek Platformu tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Sık sık “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Her yer 8 Mart, her yer kavga!”, “Eşit işe eşit ücret!” sloganları atıldı. Basın açıklamasının ardından SEKA'da direnişte olan kadın işçilere verilmek üzere karanfillerle İzmit'e gidildi. 18 kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemde, İzmit garından yürüyüş kolu oluşturularak “Seka işçisi direnişin simgesi!”, “Her yer SEKA her yer direniş!”, “Kadın-erkek elele mücadeleye!” solganlarıyla SEKA fabrikasının önüne gelindi. Fakat fabrikadaki kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle evlerine gitmişlerdi. Buradaki erkek işçilerle konuşuldu, birkaç bayan işçiye karanfil verildi, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

BDSP/Küçükçekmece

Samsun: “Yaşasın 8 Mart!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Samsun'da KESK Şubeler Platformu'nun düzenlediği meşaleli eylemle kutlandı. Eylem saat 18:00'de Eğitim-Sen binası önünde yapılan basın açıklamasıyla başladı. Ardından kitle meşalelerle yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın 8 Mart!”, “Kadınlar eyleme, özgürleşmeye!”, “Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son!” sloganları atıldı. İstiklal Caddesi üzerinde yapılan yürüyüşün ardından tekrar Eğitim-Sen binası önüne gelindi. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/Samsun

Didim: “Cinsel, ulusal ve sınıfsal sömürüye son!”

Didim'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı. Belediye düğün salonunda yapılan etkinlikte kadının cinsel, ulusal ve sınıfsal sömürüsünün sona ermesinin tek yolunun erkeklerle birlikte sınıf mücadelesine katılması olduğu vurgulandı. 200 kişinin katıldığı gece hep birlikte söylenen türkü ve halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak okurları/Didim

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 8 Mart...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak, bugünün anlamına uygun bir şekilde Merkez Kampüs'te bir etkinlik düzenledik. Çağrısını yapmakta bir parça yetersiz kalmamızdan dolayı sınırlı bir sayıda katılımla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz, bir arkadaşımızın Dario Fo'nun kadınlarla ilgili bir oyununu oynaması ile başladı. Oyunun açık bir alanda oynanması insanların ilgisini çekti. Daha sonra sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ekim Gençliği/YTÜ