12 Mart 2005
Sayı: 2005/10 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yeni saldırı dalgasına karşı hazırlanalım!
  4 Mart eylemi ve özelleştirmeye karşı
birleşik mücadele arayışı
  SEKA direnişi bitti, mücadele sürüyor
  Türkiye uyuşturucu, kara para aklama ve
kayıt dışı “cennet”i
  Başbakan sermaye adına pazarlamacılık yapıyor!
  8 Mart eylemi, provokasyon edebiyatı ve
dökülen demokrasi cilası
  Sınıfsal özüne uygun ve devrimci bir 8 Mart mitinginin ardından
  İstanbul’daki devrimci 8 Mart eylemi üzerine
  Ankara’da 8 Mart eylemlerinde iki farklı tutum
  8 Mart kutlamalarından
   Mamak'ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlik Haftası
 İşçi-emekçi eylemleri
  SEKA işçileriyle dayanışma eylemleri
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/5: “Demokratik uygarlığın” sağı ve solu
  Lübnan’daki Suriye askerleri bahane
 ABD İsrail’i tehdit aracı olarak kullanıyor
“Mühendislik nereye gidiyor?”
 ÇÜ.’nde son sürecin gösterdikleri
Kadın sorunu/2; Kadın sorunu özünde emekçi kadınların sorunudur!
AB Troyka toplantısı
Bültenlerden...
Küresel ısınma
Yerel basından; Rüzgar tersine dönüyor
İran Komünist İşçi Partisi'nin ABD'nin askeri tehditlerine ilişkin bildirgesi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Basel'de coşkulu 8 Mart etkinliği

Gökkuşağı Derneği tarafında düzenlenen 8 Mart, 100'e yakın kitlenin katıldığı bir etkinlikle kutlandı. Bir haftalık süreye sıkıştırılmasına rağmen sağlanan kitle katılımının gerisinde, bir süredir derneğimizin planlı ve hedefli çalışma sürdürüyor olması gerçeği vardır. Son aylarda dernek çalışmamız belirgin bir düzey yakalamış ve 8 Mart etkinliğinin başarısı bir bakıma bunun ürünü olmuştur.

Seminer, skeç, şiir, çocuk ve kadın korosu etkinliğimizin programını oluşturuyordu.

Etkinliğimizin sunuculuğunu yapan bayan arkadaşımız özet bir şekilde günün tarihsel ve güncel önemi üzerine bir sunum yaptı. Bunu dünyada devrim mücadelesinde şehit düşen erkek ve kadın devrimcilerin anısına yapılan saygı duruşu izledi. Semineri hazırlayan arkadaş, kadının tarih içindeki konumuna çok kısa değindikten sonra kapitalizmde kadının konumunu anlamlı vurgularla dile getirdi. Kapitalizmin kadın sorununu çözmek şöyle dursun onu daha da derinleştirdiğini, sorunun gerçek çözümünün ise kapitalist üretim tarzının ortadan kaldırıldığı sosyalist toplumsal düzende mümkün olduğunu vurguladı. Elbette bugünden başlayarak bir takım kazanımlar elde etmenin mümkün olabileceğine, ama bunun da güçlü bir sınıf mücadelesi gerektirdiğine ve kadınların bu mücadeleye daha aktif katılmasının zorunluluğuna işaret etti.

Kadın arkadaşların tümüyle kendi imkanlarıyla hazırladığı, günlük yaşamlarından esinlenen ve erkek devrimcilerin kusurlarını eleştiri konusu eden ve bunu mücadelenin gerekliliğiyle birleştiren skeç beğeniyle izlendi. Derneğimizin saz kursuna gelen çocukların oluşturdukları koro ilgi çekti. Kadın ve erkek arkadaşımız tarafında oluşturulan grup, Nazım ve Adnan Yücel'den derledikleri şiirleri okuyarak coşku yarattılar.

Kısa bir zaman dilimine sığdırılan ve anlamlı bir ön çalışmaya konu edilemeyen etkinliğimiz içerik ve katılım olarak asgari bir başarı yakalamışsa, daha büyük başarıların zemini yavaş yavaş oluşmaya başlıyor demektir. Önümüzde bunu değerlendirmek sorumluluğu duruyor.

Gökkuşağı Derneği

----------------------------------------------------------------------------------------

Akteks Fabrikası'nda grev kararı alındı

Akteks Akrilik ve İplik Fabrikası'nda ikibuçuk aydır devam eden TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı. Geçtiğimiz günlerde DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin “işverenler de haklı” diyerek seslendiği ve 1500 işçinin DİSK Tekstil İşçileri Sendikası üyesi olduğu fabrikada grev kararı alındı.

Grev kararı alınmasıyla ilgili olarak DİSK Tekstil Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Muzaffer Subaşı, 5 Mart'ta bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunları söyledi:

“... Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu 1500 işçinin çalıştığı Akteks Akrilik İplik San. ve Tic. A.Ş. işyerimiz Türkiye'de beşyüz büyük firma içinde yeralmakta ve Gaziantep'teki en büyük Akrilik İplik fabrikasıdır. Akteks A. Ş. ile sendikamız arasında 2.5 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığından 4 Mart 2005 günü grev kararı alınarak fabrikaya asılmıştır. DİSK Tekstil Sendikası olarak kesinlikle masabaşında anlaşmadan yanayız, ancak ne yazık ki Akteks işvereni 2004 yılının Eylül ayında Gaziantep Tekstil sektörünün diğer fabrikalarında imzalanan toplu sözleşmelerin aynısını kabul etmediğinden anlaşma sağlanamayarak grev kararı alınmıştır. (...)

“Biz DİSK-TEKSTİL Sendikası olarak kavgadan yana değil barıştan yanayız. Grevden yana değil üretimden yanayız. Ancak işçinin hakkını almak için masabaşında anlaşma olmuyorsa ne kavgadan ne de grevden kaçınmayacağımızı sendikalı-sendikasız bütün işverenlerin bilmesi gerekmektedir.”

Antep/Kızıl Bayrak

---------------------------------------------------------------------------------------

6 Mart'taki polis terörüne suç duyurusu...

“Baskılar bizi yıldıramaz!”

6 Mart günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için biraraya gelen gruba Saraçhane ve ardından Beyazıt Meydanı'nda azgınca saldıran polis, 65 kişiyi gözaltına almıştı. Saldırı sırasında birçok kişi de gazdan, polis copundan ve tekmelerden yaralanmıştı. 7 Mart günü bu saldırıyı kınamak ve suç duyurusunda bulunmak amacıyla 8 Mart Mitingi Tertip Komitesi Sultanahmet Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gibi insanlığa malolmuş bir günün kutlanmasına dahi tahammül gösteremeyen Çevik Kuvvet Polisleri ve amirleri, valiliğin emriyle, çok sayıda insanın yaralanmasına ve ölüm tehlikesi atlatmasına sebebiyet vermişlerdir. İnsanların demokratik haklarını kullanmalarına dahi tahammül gösteremeyen Valilik, Çevik Kuvvet Polisleri ve amirleri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” denildi. Ardından ÇHD'li hukukçular 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin gözlem, tespit ve raporunu sundular. “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” sloganlarının atıldığı eylem suç duyurusunun ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

---------------------------------------------------------------------------------------

Adana Gençlik Derneği'nden basın açıklaması...

Gençlik Federasyonu Adana Gençlik Derneği 5 Mart günü İnönü Parkı'nda, yaklaşık 25 kişinin katıldığı, “Üniversite ve liselerde yaşanan polis-idare işbirliğine son!” gündemli bir basın açıklaması düzenledi. Son dönemde giderek artan sorunlara vurgu yapan açıklamada Çukurova Üniversitesi'nde bir gün önce yaşanan saldırıya değinilerek takipçisi olunacağı belirtildi. Eylemde sık sık “Öğrenciyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganı atıldı. (Ekim Gençliği /Adana)

---------------------------------------------------------------------------

Brötonya'da 8 Mart etkinliği

6 Mart günü Fransa'nın Brötanya bölgesinde St-Brieuc kentinde 8 Mart etkinliği gerçekleştirildi. Devrimci güçler bir platform oluşturarak etkinliğe katıldı. Platformda Kızıl Bayrak, İşçi Köylü, Devrimci Demokrasi, Atılım yeraldı.

Etkinlik devrim şehitleri ve önderleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Komite adına okunan metinde 8 Mart'ın anlam ve önemi anlatıldı. Amatör müzik grupları ve halk oyunları ekibi etkinliğe renk kattı. Skeç ve tiyatro oyunu ise ilgiyle izlendi.

Bu sene ikinci kez kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir takım eksikliklerine rağmen oldukça anlamlıydı.

Kızıl Bayrak/Brötonya

---------------------------------------------------------------------------------

OPEL'de satış sözleşmesi imzalandı!

Dünyanın en büyük tekelinden biri olan General Motor bünyesindeki OPEL işletmelerinde toplusözleşme sürecini yaklaşık 5 ay sonra sonuçlandırdı. Bu süreç içinde Bochum şehrindeki OPEL'de 6 gün süren bir direniş gerçekleşti. Rüsselsheim'de işçilerin örgütledikleri fiili direniş halkın büyük desteğini aldı. 6.500 işçiyi kapı dışarı etmek isteyen OPEL işletmesi bu hedefine ulaşamadı, zorunlu çıkışa şimdilik cesaret edemedi. Ancak sendika bürokratlarının yardımıyla birçok hakkı gaspetti. Weinacht parasını yarıya düşürdü. Çalışma saatlerini 35'ten 40'a yükseltti. Cumartesi günü için mesai zorunluluğu getirdi. 2006 yılına kadar sıfır sözleşme kabul ettirildi.

Yaşananlar öngörülerimizi doğruladı. Başından itibaren çalışma saatlerinin yükseltilip ücretlerin düşürüleceğinin altını çizdik. Paralı çıkışın çözüm olmadığını söyledik. Çıkış kabul edenler, şimdi bizim doğruları söylediğimizi ifade ediyorlar. OPEL yöneticilerinin saldırı programını çekmecede tuttukları ve gelecek yıllarda amansızca saldıracakları çok açık. Bu bilinçle, her Pazartesi eylemine konu ettiğimiz OPEL'e müdahaleyi sürdürecek ve tabandan örgütlenmeye daha fazla önem vereceğiz.

Rüsselsheim BİR-KAR temsilciliği