12 Kasım 2005 Sayı: 2005/44 (44)

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınırlı bir isyanın egemenlerin yüreğine saldığı korku..
  Sermaye devletinin fiili anayasasının özü...
  EKS iş başında!
  Çocuk yurtlarındaki şiddet burjuva devletinin aynasıdır
  Bu düzenin özü ve ruhu şiddettir!
TEKEL'de özelleştirmeye karşı mücadelenin kaderi işçilerin elinde
Özelleştirme gündeminden...
  Fransa banliyölerinde "öteki"lerin isyanı
  Paris'te isyan ama Komün'ü hatırlamadan /Yüksel Akkaya
  AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu açıklandı
  TMY Tasarısı Karşıtı Birlik Kuruldu
  Devrimci Demokratik Yapılar Arası Diyalog ve Çözüm Platformu kuruldu
  Güne yükleniyor, geleceğe hazırlanıyoruz; "İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!"/ Orta sayfa
  "İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!" gecesi yapıldı
  Geceye gelen mesajlardan...
  Geceye gelen dayanışma mesajlarından
  Büyük Ekim Devrimi'ni doğru anlamak /Sosyalist Şoreşger
  Beyaz Saray'dan yükselen pis kokular; Savaş kundakçıları birbirine düştü
  Bush "Amerika Devletleri Zirvesi"nde hüsrana uğradı
  Emperyalist-siyonist gericiliğin "İran kompleksi" derinleşiyor
  Suriye; Gerici saldırganlığı durdurmanın yolu anti-emperyalist direniştir
  Ümraniye İşçi Kurultayı hazırlıklarımız güçlenerek sürüyor!
  Pendik, Kartal, Maltepe İşçi Kurultayı çalışmaları
  Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmaları devam ediyor
  Basından/ "Vagon raydan çıkıyor"mu?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

“İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” gecesi yaklaşık bin işçi, emekçi ve gencin katılımıyla gerçekleşti...

Devrimci politikanın ürünü ve ifadesi coşkulu bir etkinlik!

Yurtdışında her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz merkezi gecemizi bu kez, 29 Ekim 2005'de Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirdik. Partimiz'in 7. kuruluş yıldönümü vesilesiyle “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak” adı altında düzenlediğimiz etkinliğimize yaklaşık bin işçi, emekçi ve genç katıldı.

Devrimci hareketin rahatsız edici ölçüde dağınık, zayıf ve etkisiz olduğu, devrimci politik çalışmanın dibe vurduğu, emekçi kitle bağlarından yoksunluğun ifadesi bir daralmanın yaşandığı, en yakın taraftar ve sempatizan çeperin dahi harekete geçirilmekte zorlanıldığı koşullarda, tümüyle devrimci bir politik-kültürel program temelinde bu kadar insanın etkinliğimize katılması asgari bir başarının ifadesidir. Bunun, yaklaşık bir aylık bir zaman dilimine sığdırılan yoğun ve yaygın bir politik çalışmanın ürünü duyarlı ve politik bir kitle olması ayrıca anlamlıdır.

Etkinliğimize başından sonuna dek belirgin bir devrimci heyecan ve coşku hakimdi. Fakat daha da dikkate değer olan, kendi taraftar ve sempatizanlarımızdan çok, etkinliğimize katılan emekçilerin, geleneksel devrimci hareketten farklılığımızın ifadesi olan, popüler piyasa sanatçılardan yoksun ve dolayısıyla konser havasından tümüyle uzak gece programımıza gösterdikleri ilgi ve destekti. Bunu, tümüyle kendi öz çalışmamızın ürünü olan politik-kültürel etkinliklerimize alkışları ile gösterdikleri ilgi ve tepki ile de ortaya koydular.

Etkinliğimize katılan herkesin dikkate değer bulduğu ve dile getirdiği bir diğer husus ise, gecenin konuşmasının yanısıra, folklorundan şiir dinletisine, sinevizyon ve tiyatro gösteriminden müzik grubuna kadar tüm öteki etkinliklere de belirgin biçimde devrim ve sosyalizm temasının egemen olmasıydı.

Yetersiz de olsa ilk kez bazı devrimci gruplar etkinliğimize katıldılar ve ilgiyle izlediler. Yurtdışında son dönemlerde gözle görülür bir ayrışma ve yeniden saflaşma yaşanıyor. Önceleri bu tür etkinliklere katılan geçmiş dönemin ürünü pek çok kişi ve çevre bizim etkinliğimize de katılmadı. Buna karşın etkinliğimizde hatırı sayılır oranda yeni emekçiler vardı. En çok da gençlerin katılımı dikkati çekti. Sözde kültürel, ama gerçekte hepsi de yozlaştırma aracı olan pek çok etkinliğe rağmen onlar yerine tümüyle politik bir nitelik taşıyan bizim etkinliğimize gelmeleri ayrıca sevindirici ve anlamlıdır.

Başarıyı güvenceleyen bir ön çalışma

Merkezi gece erken bir tarihte yurtdışı örgütümüzün gündemine girdi. Çeşitli vesilelerle yapılan merkezi ve yerel toplantılarda çok yönlü olarak ele alınıp tartışıldı ve bu doğrultuda yürütülecek çalışmalara ilişkin açıklıklar sağlanmaya çalışıldı. Özellikle geceler konusundaki politikamızda ısrarın altı çizildi ve bunun, apolitizmin rahatsız edici ölçüde yoğun yaşandığı bugünkü koşullarda, bizim ölçülerimizde başarının yegane şartı olduğu belirtildi.

Geçmiş yıllardan farklı olarak, etkinliğe bir aydan fazla bir zaman kala materyaller, başta gece bileti olmak üzere, üzerinde “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”, “Devrimin ve sosyalizmin partisi 7. yılında!” yazılı 7 bin gece afişi, yanısıra, kapitalizmi teşhir edip sosyalizm alternatifini gösteren içerikte ve afişle aynı şiarı taşıyan 30 bin el ilanı hazırlandı.

Gecenin yapıldığı kent ve yakın çevresinde gerçekten etkin bir politik ve pratik bir çaba sergilendi. Özellikle gecenin yapılacağı kentte (Köln) geçmiş yıllardakini aşan yoğunluk ve yaygınlıkta bir propaganda/seslenme faaliyeti yürütüldü. Köln'de emekçilerin yoğun olarak oturduğu tüm semtlerde birkaç kez afişleme yapıldı, binlerce el ilanı dağıtıldı. Büyük bloklarda oturan Türkiyeli emekçilerin posta kutularına döne döne el ilanları atıldı. Bu yaygın seslenme faaliyetinin yararlı olduğunu ve sonuç verdiğini geçmiş deneyimlerimizden biliyorduk. Bunu bir kez daha, sınırlı da olsa, geceye katılımda da gözlemledik.

Özellikle, etkinliğimize ev sahipliği yapacak olan Köln'de düzenli, planlı ve hedefli bir çalışma gerçekleştirildi. Çalışma, bireysel çabalardan kurtarılıp bir ekip çalışmasına dönüştürüldü. Bu yıl daha fazla sayıda emekçiyle yüzyüze gelindiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan, yöntemli çabalarımız sonucunda, bu bölgelerde bazı taraftar ve sempatizanlarımızı çalışmaya dahil ettik ve yeniden kazandık. Yine aynı bölgede yeni çalışma alanları yaratmak bir başka kazanımımız oldu.

Doğru bir politikada ısrarın karşılığını aldık

Etkinliğimiz kısa açılış konuşması ile başladı. Bu özlü konuşma, geceye damgasını vuran devrim ve sosyalizm temasının adeta ilk işareti niteliğini taşıyordu.

Bunu, Fransızca ve Almanca olarak okunan Enternasyonal marşı eşliğindeki saygı duruşu izledi. Saygı duruşu, tüm devrim ve sosyalizm şehitlerine saygı ve bağlılığın bir ifadesi olarak, katılımcıların hep bir ağızdan haykırdığı “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” şiarıyla anlamlandırıldı.

Ardından, Düsseldorf'tan genç yoldaşlarımızın hazırladığı Erzincan halk oyunları sergilendi. Onları, önceki etkinliklerimizde olduğu gibi beğeni ile dinlenen Alman müzik grubu Zündstoff izledi. Bu dost devrimci grubun Almanca, İspanyolca ve Türkçe söylediği devrimci türkü ve marşlar geceye enternasyonal devrimci bir nitelik kazandırdı. Grup Zündstoff'u Almanca atılan “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganı ile uğurladık.

Etkinliğimiz, 150 yılı aşkın tarihi mirasımızı, yanı sıra Türkiye'nin Mustafa Suphi'den başlayarak günümüze gelen devrimci birikimini anlatan özlü bir sinevizyon gösterimi ile devam etti. Bu kısa gösterim Partimiz'in sahiplendiği bütünsel devrimci mirasın özlü bir sunumu idi ve büyük bir heyecan ve coşku ile izlendi. Bu mirasa bağlılığı ifade eden coşkulu sloganlar atıldı.

Kısa sinevizyon gösteriminin ardından, bu kez Yurtdışı Örgütü adına bir yoldaş gecenin konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” şiarının çerçevesini oluşturduğu, işçi sınıfını devrimcileştirip savaştırma ve sosyalizm hedefine ulaşmada Partimiz'e düşen yakıcı görev ve sorumluluklara işaret eden konuşma sonuna kadar özel bir ilgi ve dikkatle dinlendi.

Gecenin konuşmasından sonra Salkımsöğüt grubu şiir dinletisini sunmak üzere sahneye çıktı. Salkımsöğüt grubu, her zamanki gibi, özenle seçilmiş, tok bir devrim ve sosyalizm vurgusunun yapıldığı birbirinden değerli şiirleri büyük bir başarı ile sundu ve çok büyük bir beğeni kazandı. Hissederek ve hakkını vererek okudukları şiirlerle salondaki heyecan ve coşkuyu tırmandıran grup dinleyici kitle tarafından yoğun biçimde alkışlandı.

Etkinliğin ilk bölümü, dünyada ve tek tek ülkelerde işçi ve emekçilerin burjuvazinin sosyal yıkım saldırılarına, demokratik hak ve özgürlükler üzerindeki tehditlere ve emperyalist saldırganlık ve savaşa karşı mücadelesini anlatan ve sosyalizmi çözüm olarak gösteren ikinci bir sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

Verilen aradan sonra etkinliğimiz, devrimci hocamız Haluk Gerger'in konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelmesiyle yeniden başladı. Kapitalist barbarlığa ve emperyalist saldırganlığa karşı tek çözümün yeniden devrim ve sosyalizm olduğunu vurgulayan, döne döne işçi sınıfının tarihsel devrimci misyonunu hatırlatan ve bu konuda komünistlere düşen yakıcı sorumluluğa dikkati çeken Haluk Gerger'in konuşması gecelerimizde hep olduğu gibi büyük bir dikkatle dinlendi. Haluk Hoca “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganı ile uğurlandı.

Ardından, Paris'in yoksul ve emekçi semtlerinde, burjuva Avrupa'nın hemen her yerinde yaşanan sosyal, siyasal, kültürel ve moral yozlaşmaya karşı mütevazi ve devrimci bir bayrak kaldıran Grup Su sahneye çıktı.. Duruşu ve geçen yılları aşan performansıyla Grup Su etkinliğimize renk kattı. Söylediği devrimci türkü ve marşlar kitle tarafından beğeni ile dinlendi.

Gecenin sürprizi ise, Köln Gece İle Batmayan Güneş Tiyatro Grubu'nun hazırladığı “Hartz IV Öldürür” oyunu oldu. Köln'lü yoldaşların belli bir emek harcayarak hazırladıkları ve büyük bir başarı ile sergiledikleri, Almaya'da sosyal yıkım saldırısını teşhir eden oyunları oldukça beğeni topladı.

Gecenin finalinde Grup Nüans isimli misafir müzik grubu sahneye çıktı. Grubun Türkçe, Zazaca ve Kırmanci olarak söylediği türküler beğeni ile dinlendi. Etkinliğimiz, bu grubun söylediği hareketli türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

TKİP Yurtdışı Komitesi