17 Aralık 2005 Sayı: 2005/49 (49)
  Kızıl Bayrak'tan
  "Kırmızı çizgiler"ini terkeden sermaye devleti ABD'nin tam hizmetinde
  Türkiye ABD’nin saldırı ve savaş üssü olarak hazırlanıyor!
  Hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Yeni niyet mektubu, yeni saldırı planları!
Sosyal güvenliğin tasfiyesinde yeni adım
Asgari ücret ve davete icabet: Kavgaysa kavga!..
/ Yüksel Akkaya
  Asgari ücret
  Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı yeni bir başlangıç oldu...
  Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi temsilcisi ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ve
yoğunlaşan saldırılar
  Düzen cephesinde it dalaşı devam ediyor
  7. yılında Parti her açıdan daha ileride!../ Güne yüklenmek ve geleceğe hazırlanmak /Orta sayfa
  Kürt uyanışı ve hareketinin
çelişik etkisi
  AB şefleri Amerikalı işkencecilerin suç ortağı!
  Hariri suikastıyla ilgili ikinci rapor BM’ye sunuldu...
  Irak’ta emperyalist orduların namluları gölgesinde seçimler
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi açıldı
  İÜ Merkez Kampüsü; Faşist saldırılar sürüyor... Polis-idare-sivil faşist işbirliğine karşı birleşik devrimci mücadele!
  Ekim Gençliği çalışmalarından...
  Tuzla Deri-İş Şube Sekreteri ve işçilerle konuştuk... “Bu saldırılar bizi yıldıramaz!”
  Güney Kürdistan, Irak ve TC / SOSYALİST-ŞOREŞGER
  Bültenlerden / Ankara İşçi Bülteni
  Bültenlerden / Çiğli İşçi Bülteni
  Kamu Personel Rejimi Kanun Taslağı
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı gerçekleşti...

Kırıntı değil dünyayı istiyoruz!

Yaklaşık 4 aydır çalışmaları devam eden “Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı” 11 Aralık günü Bakırköy Kültür Sanat Merkezi’nde yapıldı. Kurultaya çeşitli sektörlerden yaklaşık 130 işçi katıldı.

Kurultay programı sınıf mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Kürsüye açılış konuşmasını yapmak üzere bir nakliyat işçisi çıktı. Açılış konuşmasında dünyadaki ve ülkedeki sorunlar, sınıf hareketinin bugünkü tablosu, geçmiş mücadele deneyimleri anlatıldı. Kurultay’a neden ihtiyaç duyulduğu ile hedefleri aktarıldıktan sonra örgütlenmenin önündeki engellere vurgu yapıldı. Açılış konuşmasının ardından DİSK tarafından hazırlanan “Özgürlük İşçilerle Gelecek!” isimli belgesel gösterildi.

Topkapı metal ve matbaa işçileri, Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli bölgelerinden tekstil işçileri ve Doğu Sanayi Sitesi işçileri tarafından hazırlanan tebliğler sunuldu. Hazırlanan tebliğ sunumlarında bölge ve sektörler üzerinden genel ve özel tanımlamalar yapılırken temel sorunun örgütsüzlük olduğu vurgusu yapıldı. Somut sorunlara, somut çözüm yollarının önerildiği tebliğ sunumlarının ardından tebliğ sunumlarının çerçevesinde hazırlanan taslak önerileri okundu.

Aradan sonra ikinci bölüm başladı. Çeşitli sektörlerden 25 işçi ve emekçi serbest kürsüden Kurultay’a ilişkin düşünce ve önerilerini sundu. Yapılan konuşmalarda sınıfın ve emekçi kitlelerin örgütsüzlüğünü özel bir vurgu yapıldı. Bu örgütsüzlük tablosuna karşı işçi ve emekçilerin taban inisiyatifine dayalı örgütlenmeler yaratmasına duyulan ihtiyaç vurgulandı. Sorunlardan yakınmak yerine söz, karar ve inisiyatifin işçiler tarafından üstlenilmesi gerektiği belirtildi. Asıl ihtiyacın birleşik, militan devrimci bir sınıf hareketinin yaratılması olduğu ve bunun için bir an önce harekete geçilmesi vurgulandı. Bu amaçla Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli bölgelerinde ve Topkapı bölgesinde öncü işçilere dayalı işçi platformlarının örgütlenmesi karar altına alındı.

Yapılan konuşmalarda aşağıdaki maddeler önerildi;

- İstanbul’un farklı bölgelerinde sürmekte olan kurultay çalışmalarının birleştirilmesi ve bahar döneminin sonunda, merkezi bir “İstanbul İşçi Kurultayı”nın gerçekleştirilmesi;

- Örgütlenme çalışmalarına hız verilmesi, ulaşılmadık tek bir fabrika ve işçi bırakılmaması hedefiyle örgütlenme çalışmalarının yoğunlaştırılması;

- Alanlara yönelik somut gündemli mücadele programlarının çıkartılması;

- Sendikaları denetim altına alan bürokrasiye karşı mücadele edilmesi. Bunun güvencesi olarak sendikal örgütleme çalışmalarına ağırlık verilmesi;

- Asgari ücret gündemli kampanyanın çeşitli araçlarla sürdürülmesi

- Yerel işçi direnişleri ile destek ve dayanışmanın artırılması;

- İşçi sınıfının somut talepleri doğrultusunda (“İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret!”, “7 saatlik işgünü, 35 saatlik çalışma haftası!”, “Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi!”, “Herkese genel sigorta!”, “Sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılsın!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Sınırsız söz, basın, örgütlenme, gösteri ve toplanma özgürlüğü!” vb.) mücadelenin yükseltilmesi.

Ayrıca 17 Aralık Ankara mitingine kitlesel katılım için çağrı yapıldı. İşçi sınıfı tarihinde önemli günler olan 8 Mart, 1 Mayıs, 15-16 Haziran gibi tarihlerin etkili bir biçimde çalışmaya konu edilmesi dile getirildi.

Tebliğ sunumları ve serbest kürsüde yapılan konuşma ve önergelerin ışığında  hazırlanan sonuç bildirge taslağı okundu. Kurultay etkinliği Avusturya İşçi Marşı’nın hepbir ağızdan söylenmesi ve atılan sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pendik-Kartal-Maltepe İşçi Kurultayı çalışmalarından...

Kitlesel ve canlı bir toplantı

Ocak ayı sonunda gerçekleştirmeyi planladığımız Kurultay’ın hazırlıklarına devam ediyoruz. Geçen hafta 40 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından bu hafta da işyerlerinde yaşadığımız sorunlara karşı mücadele ve kurultay çalışması konulu bir genel toplantı gerçekleştirdik. 11 Aralık günü düzenlenen toplantıya 13 işletmeden 70 kişi katıldı.

Canlı bir tartışma atmosferinde geçen toplantıda saldırılara karşı neler yapılması gerektiği ve kurultay çalışmasının sağladığı imkanlar anlatıldı. Kurultay’ın mücadeledeki yeri üzerine anlamlı tartışmalar yapıldı.

Toplantı Kurultay Hazırlık Komitesi adına yapılan kısa bir sunumla başladı. Sunumda Kurultay çalışmasının amaç ve hedefleri bir kez daha anlatıldı. Kurultay’ın asıl olarak yerel ölçeklerde dahi olsa bir müdahale gücü açığa çıkarabilirse hedefine ulaşmış olacağı vurgulandı. Bugüne kadar yapılan çalışmaların da anlatıldığı sunumun ardından toplantı, katılımcı işçilerin kendi işyerleri üzerinden yaptığı konuşmalarla devam etti.

Kartal’daki bir fabrikadan kitlesel bir şekilde toplantıya gelen işçiler, karşı karşıya kaldıkları sözleşme sürecini ve buna karşı yürüttükleri mücadeleyi anlattılar. Mücadelenin başarıya ulaşmasında Kurultay çalışmaları vesilesiyle yaşanan bilgi aktarımının ve Kurultay Komitesi tarafından verilen desteğin önemine işaret eden işçiler, bugüne kadar sadece kendi fabrikalarıyla ilgilendiklerini, bundan sonra diğer fabrikalarda yaşanan sorunlara da ilgi göstereceklerini söylediler.

Kurtköy’de örgütlü bir işletmeden sözalan işçiler ise sermayenin saldırılarının sadece örgütsüz işletmelerde yaşanmadığını, örgütlü işletmelerin de yoğun saldırılarla karşı karşıya olduğunu; örgütlü işletmelerin bu saldırılara karşı mücadele etmede daha iyi imkanlara sahip olduğunu, ancak bölgede yoğun örgütsüzlüğün bulunduğu durumlarda, örgütlü işletmelerin de saldırılara tek başlarına karşı koyamayacağını söylediler.

Küçük sanayi siteleri adına sözalan bir işçi ise küçük sanayi sitelerinde çalışan işçilerin sorunlarını anlatırken sigortasızlığın en temel sorun olduğunu vurguladı. Küçük sanayi sitelerinde sendikal örgütlenmenin zorluklarının altını çizen işçi arkadaşımız, başlattıkları dernek faaliyeti ile ilgili de bilgiler aktardı.

Bir işçinin “Kurultay çalışması için ne yapabiliriz?” şeklinde bir soru sorması üzerine başlayan tartışmalarda, Kurultay Hazırlık Komitesi adına sözalan arkadaşlarımız, asıl Kurultay’ın işçiler için bir şeyler yapacağını, işyerinde sendikal faaliyet yürüten, örgütsüz ve yoğun sömürü altındaki küçük sanayi sitelerinde dernek açma çabası gösteren, sendikal bürokrasiye karşı taban örgütlülüğü yaratmaya çalışan, kendi fabrikasında kölelik yasalarına karşı mücadele eden işçilerin zaten Kurultay için bir şeyler yapmış olduğunu belirttiler. Kurultay’ın asıl hedefinin saldırılar karşısında bunalan ama mücadele gücü bulamayan işçileri harekete geçirmek olduğunu belirten komite bileşenleri, bu açıdan tek tek işletmelerden başlayarak ortak bir mücadelenin yürütülmesini sağlamanın bir imkanı olarak Kurultay çalışmasını başlattıklarını söylediler.

Mücadele deneyimlerinin Kurultay’da aktarılmasının, bu deneyimlerin ışığında Kurultay’dan sistematik, bütünlüklü ve ortak bir mücadele programıyla çıkmanın hayati önemini vurgulayan arkadaşlarımız bütün işçilere Kurultay’ın daha çok insana taşınması çağrısında bulundular.

Bizler Kurultay Hazırlık Komitesi olarak nispeten sınırlı imkanlarla başlayan çalışmanın adım adım yol almaya başladığını pazar günü gerçekleşen toplantıyla görmüş olduk. Toplantıya katılımın güçlü olması Kurultay fikrinin yeterince fabrikaya taşınabildiğini göstermiyor. Bu güçlülüğün arkasında temel faktör, faaliyet yürütülen alanlarda derinleşmenin belli ölçülerde başarı sağlanmış olması. Bu derileşmede işletmelerin kendi sorunlarından hareket etmek ve onu Kurultay’a doğru tarzda bağlamak sonuç alıcı oluyor.

Öte yandan Kurultay çalışması bölgedeki öncü, ilerici güçler nezdinde ve örgütlü işletmeler de daha çok tartışılmaya başlandı. Örneğin yapılan temsilci ziyaretleri, birçok temsilcinin Kurultay’dan haberdar olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki hafta sonu sadece işyeri temsilcilerinin davetli olduğu bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bazı platformlarda da (örneğin temsilciler kurulu toplantıları) Kurultay çalışmalarının tartışıldığını gözlemleyebiliyoruz.

Çalışmalarımız önümüzdeki hafta düzenlenecek temsilciler toplantısı ve onu takip edecek iki ayrı bölgede gerçekleştireceğimiz ücret konulu panellerle devam edecek.

Pendik, Kartal, Maltepe Kurultay

Hazırlık Komitesi