17 Aralık 2005 Sayı: 2005/49 (49)
  Kızıl Bayrak'tan
  "Kırmızı çizgiler"ini terkeden sermaye devleti ABD'nin tam hizmetinde
  Türkiye ABD’nin saldırı ve savaş üssü olarak hazırlanıyor!
  Hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Yeni niyet mektubu, yeni saldırı planları!
Sosyal güvenliğin tasfiyesinde yeni adım
Asgari ücret ve davete icabet: Kavgaysa kavga!..
/ Yüksel Akkaya
  Asgari ücret
  Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı yeni bir başlangıç oldu...
  Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi temsilcisi ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ve
yoğunlaşan saldırılar
  Düzen cephesinde it dalaşı devam ediyor
  7. yılında Parti her açıdan daha ileride!../ Güne yüklenmek ve geleceğe hazırlanmak /Orta sayfa
  Kürt uyanışı ve hareketinin
çelişik etkisi
  AB şefleri Amerikalı işkencecilerin suç ortağı!
  Hariri suikastıyla ilgili ikinci rapor BM’ye sunuldu...
  Irak’ta emperyalist orduların namluları gölgesinde seçimler
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi açıldı
  İÜ Merkez Kampüsü; Faşist saldırılar sürüyor... Polis-idare-sivil faşist işbirliğine karşı birleşik devrimci mücadele!
  Ekim Gençliği çalışmalarından...
  Tuzla Deri-İş Şube Sekreteri ve işçilerle konuştuk... “Bu saldırılar bizi yıldıramaz!”
  Güney Kürdistan, Irak ve TC / SOSYALİST-ŞOREŞGER
  Bültenlerden / Ankara İşçi Bülteni
  Bültenlerden / Çiğli İşçi Bülteni
  Kamu Personel Rejimi Kanun Taslağı
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ümraniye İşçi Kurultayı yeni bir başlangıç oldu...

Daha yoğun, daha ısrarlı bir şekilde yeniden örgütlenme seferberliği!

Sınıf hareketinin durgun ve dağınık olduğu bir dönemde bu dağınıklığı aşma çabası olarak bir kurultay çalışması yürüttük. Sınıfın kendi sorunlarına yabancılaştığı ya da bu sorunların çözümünü büyük bir bölümüyle hainleşen sendika bürokratlarına havale ettikleri günümüzde, işçi sınıfının bir kez daha mücadele sahnesine güçlü bir şekilde çıkması, sözünü söylemesi, kendi iradesini açığa çıkarması için yoğun bir çaba harcadık.

Tabii ki bu çalışmanın hedeflerine uygun bir şekilde ilerlemesi, çalışma boyunca yaptığımız tüm değerlendirmelerde ifade ettiğimiz gibi, taban inisiyatifinin ne kadar işletilebileceği ile doğru orantılı idi. Çalışmaya başlarken, bu hedef doğrultusunda mümkün olduğunca geniş bir Kurultay Hazırlık Komitesi (KHK) oluşturuldu. İçinde ileri işçilerin de yeraldığı KHK da çalışmanın önemi, hedefleri ve çalışma boyunca yapılması gerekenler etraflıca tartışıldı. Daha sonrasında KHK’nın alt örgütlülükleri olarak Metal İşçileri Hazırlık Komitesi ve İMES İşçileri Hazırlık Komitesi oluşturuldu. Ayrıca OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu da kurultay çalışmasının alt örgütlülüğü işlevini gördü. Tekstil alanında da kurultay çalışması vesilesiyle adımlar atıldı.

Tüm bu alt çalışma birimleri, 4 aylık süreç boyunca hem toplam çalışmayı kendi alanlarına taşıdılar, hem de kendi alanlarında özgün çalışmalar yürüttüler.

İMES İşçileri Hazırlık Komitesi, düzenlediği anket ile birlikte, alanın en temel sorunu olan sigorta hakkı üzerine bir dizi farklı araçla yoğun bir çalışma yürüttü.

Metal İşçileri Hazırlık Komitesi, çalışmasını genel planda düşük ücret ve uzun çalışma saatleri üzerinde yoğunlaştırırken, tek tek fabrikalarda yaşanan süreçlere müdahale etmek, bu özgün sorunlar üzerinden örgütlenme çalışmasını yoğunlaştırmak perspektifi ile hareket etti. Bir dizi fabrikaya bu çalışma süresince özel sayılarla seslendi.

Kadın İşçi Komisyonu ise, bildiri ve anket gibi araçları kullanarak başladığı çalışmasında kadın işçi olmaktan kaynaklı sorunlar üzerine eğilerek sigorta ve kreş hakkı üzerine vurgular yaptı.

Tüm çalışma alanlarında faaliyet boyunca bir dizi araç etkili bir şekilde kullanıldı. Hiç kuşkusuz ki bu araçların en önemlileri oluşturulan komiteler ve yapılan işçi toplantıları idi. Komiteler süreç boyunca kendi çalışma alanlarında yoğunlaşırken, sınırlı sayıda da olsa bir dizi yeni işçiyi çalışmalara dahil ettiler. Bunun dışında yapılan araştırma ve tartışmalarla alanda derinleşmek için önemli adımlar atıldı. (Bu çalışmaların doğal sonucunun tebliğlerin sorunları işleme ve çözüm önerileri sunma noktasındaki güçlü vurgular yaptığını söyleyebiliriz.) Bu çerçevede çeşitli çalışmalar yürütüldü.

Tabii ki alanda derinleşmenin en önemli ayağı işletmeler temelinde atılacak örgütlenme adımları idi. Zira kurultayın temel hedefini de örgütlenme sorunlarına çözümler üretmek ve bu çerçevede örgütlenme çalışmalarını hızlandırmak oluşturuyordu. Toplam çalışma boyunca harcanan tüm çabalara rağmen alınabilen mesafenin en sınırlı olduğu alan burası oldu. Azımsanmayacak sayıda işçi ilişkisine ve çalışma içerisinde birçok yeni işçiye ulaşılmasına rağmen, bu ilişkilerin büyük bir çoğunluğunu çalışmanın bir parçası haline getirmek konusunda ciddi eksiklikler yaşandı. Komitelerin alanlarına yönelik düzenlediği toplantılarda da bu eksiklik kendisini gösterdi ve ilişki ağının genişliği ile oranlandığında toplantılara katılım sınırlı oldu. Katılımın sınırlılığına karşın tüm toplantılar canlı ve zengin tartışmalarla geçti. Birçok işçi ile çalışmanın içerisinde daha ileriden bir bütünleşme sağlanamasa da, tebliğlerdeki güçlü tablo komitelerin kendi içerisinde yürüttüğü çalışmaların yanısıra bu işçilerle yapılan zengin tartışmaların bir sonucu oldu.

Çalışmanın temel hedefi açısından açığa çıkan bu eksikliğin nedenlerinden bir tanesi sınıf hareketinin nesnel durumuyla ilgiliyken, diğer yanı çalışmayı yürüten güçlerin büyük çoğunluğunun genç ve sınıf çalışmasında deneyimsiz olmasıyla ilgilidir. Her ne kadar geniş bir kitleye ısrarla ve sürekli olarak gidilse de, bu unsurları çalışmaya katmak ve onlarla bütünleşebilmek için ciddi bir çaba gerekiyor. Kurultay çalışması bugün için bu sonucu yaratmasa bile, bu birikimin oluşması bakımından ciddi olanaklar yaratmış, çalışmayı yürüten tüm güçlerde önemli ilerlemeler sağlamıştır.

Propaganda-ajitasyon çalışması

Kurultay çalışmasının diğer ayağını geniş bir propaganda-ajitasyon çalışması oluşturuyordu. Bu alanda tüm çalışma boyunca etkin bir faaliyet yürütüldü. Çalışmanın ilk döneminde yapılan geniş çağrının ardından çalışma boyunca hemen tüm alanlarda özgün araçlarla genel bir propaganda-ajitasyon çalışması yürütüldü. Kurultay gününün ve yerinin belli olması ile birlikte 2 bine yakın afiş ve 8 bini aşkın bildiri Ümraniye’den Sultanbeyli’ye kadar uzanan bölgede yaygınca kullanıldı. Teknik Komite salonun düzenlenmesi, görsel araçların hazırlanması, kurumlara çağrı ve servis sorununun çözülmesi gibi birçok konuda güçlü bir hazırlık gerçekleştirdi. Bu konudaki tek eksiklik ciddi bir hazırlık yapılmasına karşın sinevizyon gösteriminin teknik bir aksaklık nedeniyle zamanında hazırlanamaması oldu.

Kurultay günü

Kurultay günü yapılan hazırlıklar çerçevesinde salon sabahın erken saatlerinde hazır hale getirildi. Harcanan çabaya ve gösterilen emeğe oranla sınırlı olsa da, çalışmanın bugünkü mevcut tablosunu düşündüğümüzde kurultaya katılım beklediğimize yakın bir katılım oldu. Ancak yine de daha bilinçli bir çaba ile özellikle fabrikalar temelinde bir katılım ve bu çerçevede kürsünün daha güçlü kullanılması başarılabilirdi. Bu eksikliğe rağmen kürsü konuşmaları güçlü oldu. KHK’lar tarafından hazırlanan ve oldukça doygun olan 7 tebliğ, sendikalı bir işyerinin kürsüden temsil edilmesi, Coca-Cola direnişinin ve Serna-Seral grevinin bizzat bu direnişleri yaşayan işçiler tarafından kürsüden aktarılması ve 10’un üzerinde işçi konuşması ile kürsü güçlü ve etkin bir şekilde kullanıldı. Denilebilir ki çalışmanın henüz başında ortaya koyduğumuz iddiaya uygun bir şekilde söz, karar, inisiyatif sınıf bilinçli öncü işçilerindi. Eksik olan daha güçlü bir çalışma, daha güçlü bir katılım ile kürsüden daha fazla sayıda fabrikanın temsil edilmesini sağlamak idi.

Kürsünün tüm güçlülüğüne karşın kurultay günü için bir diğer eksiklik salonun tamamını kapsayacak coşkulu bir ortamın yaratılamaması idi. Bu ise büyük oranda sinevizyon hazırlığının zamanında tamamlanamaması ile birlikte görsel araçlarda açığa çıkan zayıflığa bağlı bir durumdu. Daha açılışta coşkulu bir ortam yaratacak olan etkili bir aracı teknik bir aksaklık nedeni ile devreye sokamamış olduk. Ancak bu eksikliğe rağmen katılımcılar Kurultayı ilgiyle izlediler.

Sunumlara olan ilginin somut ifadesi kurultayın ardından gerçekleştirilen anket çalışması oldu. Kurultay ile ilgili düzenlenen ankete verilen yanıtlar açığa çıkan mevcut tablo içerisinde kurultay çalışmasının başarısının somut bir göstergesi idi. Hemen tüm anketlerde örgütlenmenin ve taban örgütlülüklerinin önemine ve Kurultay’ın işlevselliğine dair yanıtlar vardı.

Yeniden örgütlenme seferberliği!

Daha öncesinde de belirttiğimiz gibi Kurultay çalışması bizler için aslında yeni bir başlangıç idi. Örgütlenmenin önündeki engelleri tartışmak ve yeni bir örgütlenme seferberliği başlatmak bu Kurultaydan çıkacak en anlamlı sonuç oldu. Bu çerçevede bir eşiği aştığımızı söyleyebiliriz. Yürüttüğümüz ön hazırlık çalışması ile birlikte örgütlenmenin önündeki engeller ve bu engelleri nasıl aşacağımız yönünde somut bir perspektifimiz var. Bu açıdan Kurultay Sonuç Bildirgesi fazlası ile önemli bir yerde duruyor.

Çalışma boyunca dağınık halde duran bir dizi ilişkinin düzenli bir hal kazanması ile çalışmayı yürüten güçlerimizin kazandığı deneyim, Kurultay sürecinin bizler için en önemli kazanımı oldu. Ön hazırlık sürecindeki tüm eksikliklerimize rağmen artık sınıfı nasıl örgütleyeceğimiz konusunda kafamız fazlası ile açık. Ve bu açıklıkla birlikte yeni bir örgütlenme seferberliğine şimdiden başlamış durumdayız!

Ümraniye’den Sınıf Devrimcileri