15 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/07

  Kızıl Bayrak'tan
  Emekçiler gerici güçlerin peşine takılmayı reddetmelidir!
  Emperyalist gericilik gölgesinde dinci gericilik ilerlemeyi sürdürüyor
TÜSİAD–AKP ilişkileri ve kriz dinamikleri
TEGA işçisiyle dayanışmayı büyütelim!
Türban dalaşı ve üstü örtülen gerçek gündem
A. Deniz
Laik–anti laik çatışması neye hizmet ediyor?
  5. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısına çağrı!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  SSGSS saldırısı ve gelişen mücadele süreci üzerine Harb-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Hüseyin Över ile konuştuk....
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  TKİP II. Kongresi değerlendirmeleri...
Kadın sorunu ve sınıf içinde kadın çalışması / 2
  Emekçi Kadın Kurultayı çalışmalarından...
  Nükleer santrallere hayır!
  Fahişeleştiren düzene çanak tutmak!
A. Eylül
  Dünyadan...
  Köln’de “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” gecesi
  Demokrasi mücadelesi mi, iktidar çekişmesi mi?
M. Can Yüce
  Sitemizin Ocak ayı rakamları...
  Gündem, Devrimci Demokrasi gazetesi ve Sosyalist Barikat dergisi temsilcileriyle basına yönelik sansür üzerine konuştuk....
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Bursa Sendikalar Birliği’den Yörsan ziyareti

Sendikalı oldukları için patron tarafından işten atılan Yörsan işçilerinin direnişi sürüyor. Atılan işçilerin yerine grev kırıcılarının alınması ve üretimin hala sürüyor olmasına rağmen işçilerin coşku ve kararlılığı devam ediyor.

Direnişin 67. gününde Bursa Sendikalar Birliği, direnen YÖRSAN işçilerini ziyaret etti.

Alkış ve sloganlarla işçilerin bulunduğu alana doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca “Yörsan işçisi yalnız değildir!” sloganı atıldı. Yörsan işçileri de ziyaretçilerini “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla karşıladılar.

Direniş yerinde ilk konuşmayı yapan Tek Gıda-İş Genel Başkan yardımcısı Gürsel Köse şunları söyledi: “Türkiye’nin gündemi türban değildir. Türkiye’nin gündemi emek sorunudur. Emeğe yönelik saldırılardır. Ankara’ya sesleniyoruz, Ankara bu yanan ateşi gör! Bu gündemi saptırmaya çalışan Ankara’yı protesto ediyoruz. Bizi bu zor günde yalnız bırakmayan, Bursa Sendikalar Birliği’ne desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” Ayrıca sendika ve işçiler Yörsan ürünlerini boykot etme çağrısında bulundular.

Daha sonra Eğitim-Sen, BMİS, Petrol-İş, TÜMTİS Bursa şube başkanları birer konuşma yaparak, Yörsan işçilerinin haklı mücadelelerinde yanında olacaklarını söylediler.

Ziyaret boyunca “Yörsan işçisi yalnız değildir!”, “Kurtuluş tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Hainler işçi sınıfına hesap verecek!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Taşeron işçilerinden “ücret” eylemi!

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde İlmero adlı taşeron şirkete bağlı olarak çalışan sağlık işçileri, düzensiz aldıkları ücretlerinin yine ödenmemesi üzerine, 12 Şubat sabahı iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirdiler.

Sabah mesai saati başlangıcı olan 8:00’de poliknikler önüne gelen yaklaşık 600 taşeron sağlık işçisi ilk önce basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada güvencesiz çalıştırmanın emekçiler açısından yarattığı sorunlara değinildi, tüm işçiler için güvenceli iş, güvenli gelecek talebi dile getirildi. Yaklaşık 1,5 saat süren eylem boyunca işçiler sık sık “Köle değil işçiyiz!”, “Taşeron işçiyiz, örgütlüyüz, güçlüyüz!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Üreten biziz, yöneten de biz olacağız!” sloganları attılar.

SES’in de destek verdiği eylemin ardından işçiler, ücretleri yatana kadar sürecek olan iş yavaşlatma eylemlerini gerçekleştirdiler.

 

TEKEL’de eylemler büyüyor!

Tekel işçileri sigara fabrikalarında özelleştirme karşıtı mücadeleyi hızlandırıyor. Tek Gıda-İş Sendikası, 18 Şubat’ta Ankara’da merkezli bir eylem hazırlığı yapıyor.

Tekel işçileri 15 Şubat günü Türkiye genelinde bir gün işyerlerini terketmeme eylemi yapacaklar. Tekel ihalesi için verilecek teklifin son gününü ise Ankara’da kitlesel olarak karşılayacaklar. Saat 14.00’te Ankara Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde miting yapacak işçilere eşleri de katılacak.

Tek Gıda-İş Sendikası, Bölge ve Şube Başkanlıkları’na gönderdiği duyuruda, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda bir eylemlilik sürecinin başlatılmasını ve işyerlerinde eylem komiteleri oluşturulmasını karar altına aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BES 3 No’lu Şube Kurulu...

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası İstanbul 3 No’lu (Kadıköy) Şube 4. Olağan Genel Kurulu 10 Şubat günü gerçekleştirildi. Seçimleri, bir önceki şube yönetimine karşı “Demokratik Dayanışma” listesi kazandı. “Mücadelede Birlik” Listesi’nden Nafi Maraş ise listeyi delerek yönetim kuruluna girdi.

Genel kurulda TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu GSS saldırısını üzerine bir konuşma yaptı. Demokratik Dayanışma listesinden seçimlere katılan Hatice Çolakoğulları, son iki yıllık süreçte yaşanan saldırılara değinerek, meclisin gündeminde olan GSS yasa tasarısına, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına ve özelleştirmelere karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. BES eski Şube Başkanı Nafi Maraş da bir konuşma yaptı.

Sosyalist Kamu Emekçileri kurulda KESK’in genel kurul sürecine yönelik hazırladıkları broşürlerin dağıtımını gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

TTB ve SES: “Atamalar geri alınsın!”

Sağlık Bakanlığı uzun dönemdir sağlık alanında kadrolaşma çabasında. 2005 yılı içerisinde 175 şef ve şef yardımcısını keyfi bir biçimde atayan Sağlık Bakanlığı, TTB ve SES’in açtığı davalar sonucu atamaların Anayasa Mahkemesi’nce durdurulmasının ardından bu hamlesini geri çekmek zorunda kalmıştı.

TTB ve SES yöneticileri 12 Şubat günü İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla, konuya ilişkin olarak TBMM’ye verilen yasa teklifini eleştirdiler ve atamaların geri alınmasını istediler. Klinik atamalarının hukuka aykırılığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’nı yargı kararlarına uymaya davet ettiler. Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Eğitim ve araştırma hastaneleri ülkemizin uzman hekimlerinin %50’sini yetiştirmekte ve yoğun bir şekilde sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu hastanelerdeki eğitici kadrolar şef, şef yardımcıları ve başasistanlardır. Dünyada uzmanlık eğitimi veren kuruluşlara eğiticilerin nesnel ölçütlere göre sınavla seçilmediği ve Sağlık Bakanlığı tarafından direkt atama yapıldığı başka bir ülke yoktur. Biz sağlık örgütleri olarak; siyasi kadrolaşmaya açık ve hukuka açıkça aykırı bu sorunun bir an önce bilimsel, objektif, adaletli ve eğitimin gerektirdiği niteliklere uygun biçimde çözümlenmesini istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

Yapı-Yol Sen’den protesto

Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, 12 Şubat’ta, Tuzla tersaneler bölgesinde yaşanan yeni iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren Cevat Toy ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar söylendi:

“Tuzla’da  yine bir iş kazası (!) olmuştur. Artık bunlar iş kazaları değil, iş cinayetleridir! İş sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun sigortasız-sendikasız çalışma düzeninin hüküm sürdüğü Tuzla tersaneler bölgesi, bu sistemin nasıl çalıştığının bir göstergesidir.     

Ruhsatı olmayan, her türlü kölece çalışma düzeninin hüküm sürdüğü iş yerlerinde, vahşi kapitalizmin gerçek yüzü bir kez daha açığa çıkmıştır.

Sorumluları bellidir ve yargılanmalıdırlar, kınıyoruz!..”