21 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin yeni oyunlarına karşı sınıfın devrimci baharı için!
  Newroz ateşini devrim ateşiyle körükleyelim!
AKP’ye kapatma davası ve karartılan bilinçler!
İş bırakma eylemi İstanbul’da geniş yankı buldu!
Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler iş bıraktı alanlara aktı!
Sınıf dayanışmasını büyütelim!
  “Bürokrasi”nin İslami faşizm ile son cephe savaşları
Yüksel Akkaya
  14 Mart eylemleri üzerine...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi ve emekçi barikatı!
  Beyazıt ve Halepçe katliamları lanetlendi
  Genç-Sen faaliyetlerinden....
  Irak işgalinin beşinci yılı…
  İran’da milletvekili seçimleri…
  İslam Konferansı Örgütü “çağın ruhu”na uyum sağlıyor!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama! M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İş bırakma eylemi İstanbul’da geniş yankı buldu!

“Genel grev–genel direniş!”

Emek Platformu’nun 14 Mart günü 2 saatlik iş bırakma eylemi geniş yankı buldu. İstanbul’un değişik bölgelerinde Deri işçileri, PTT çalışanları, demiryol işçileri ve petro-kimya işçileri iş bırakarak alanlara çıktılar. İşçi ve emekçiler, İMF-Dünya Bankası merkezli sosyal yıkım saldırılarına geçit vermeyeceklerini kitlesel ve coşkulu eylem ve gösterilerle ortaya koydular. İstanbul’un her tarafı eylem alanına dönüştü.

İşçi ve emekçiler saldırı yasaları geri çekilene kadar eylemleri sürdürme kararlılığını dile getirdiler. Yasa geri çekilmezse genel grev-genel direniş çağrısı yaptılar

KESK, DİSK, Türk-İş, TTB başta olmak üzere siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve devrimci kurumlar gerçekleştirilen eylemlere etkin katılım sağladılar. İstanbul’daki iş bırakmaların merkezini ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden başlayarak Saraçhane’de son bulan yürüyüş oluşturdu. Saat 11.00’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde toplanan binlerce kişi sloganlarla yürüyüşlerini sürdürdüler. Kamu-Sen’e bağlı sendikalardan da katılımın olduğu yürüyüş Avrupa Yakası’nın farklı yerlerindeki işyerlerinden gelen işçi ve emekçilerle çoğalarak devam etti.

Saraçhane Parkı’na gelen binlerce kişiyi burada Belediye-İş üyesi yüzlerce işçi karşıladı. Eğitim-Sen ve SES’in kitlesel katılım göstererek yer aldığı yürüyüşte Büro Emekçileri Sendikası üyeleri, PTT emekçilerinin örgütlü olduğu Haber-Sen üyeleri de etkin katılım sağlayarak yürüyüşte ve alanda yer aldılar. Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube üyeleri de iş bırakarak yürüyüşe katıldılar.

Tramvay yolundan Saraçhane’ye yürüyüşünü sürdüren coşkulu kalabalığa ilk olarak Sağlık Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Köksal Aydın seslendi. Aydın, GSS Yasa Tasarısı’nın yasalaşmasına izin verildiği takdirde tüm sağlık hizmetlerinin piyasaya açılacağını söyledi. Alanlara çıkma nedenlerinin yasanın geri çekilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Alanda kitleye seslenen TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında referandum yapıldı. Sağlık ve emeklilik hakkı oylandı. Yasaların çöpe gitmesi kararı çıktı” dedi.

Emek Platformu ve Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına ortak açıklamayı ise DİSK Genel Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Küçükosmanoğlu okudu. GSS Yasa Tasarısı’nın içeriği konusunda bilgilendirme yapan Küçükosmanoğlu, yeni düzenlemenin kabul edilemeyeceğini söyledi. Eyleme, Tuzla Arçelik Fabrikası önünde direnişlerini sürdüren Nakliyat-İş üyesi işçiler pankartlarıyla katılarak sloganlara eşlik ettiler. İlbek Tekstil işçileri de önlükleriyle yürüyüşte yerlerini aldılar.


İstanbul yürüyüşünden notlar:

* Eyleme binlerce işçi ve emekçi katıldı. Katılımın çoğunluğunu KESK’e bağlı sendika şubeleri gerçekleştirdiler. Özellikle Eğitim-Sen korteji gerek kitleselliği, gerekse coşku ve görselliğiyle eylemde göze çarptı.

* KESK’e bağlı diğer sendikalardan SES ve Tümbel-Sen de önemli katılım sağlayan sendikalardandı. ESM ve Haber-Sen de eylemde yerlerini aldılar.

* Eylemde yer alan Kamu-Sen’e bağlı sendikalar ise sınırlı bir katılım gösterdiler. Daha çok milliyetçi bir renk taşıdılar.

* DİSK cephesinden eyleme katılım sınırlıydı. Nakliyat-İş’in Arçelik taşeron işçileriyle gerçekleştirdiği coşkulu katılım dikkat çekiciydi. Sine-Sen, eyleme pankartıyla katılan diğer bir DİSK üyesi sendikaydı. Emekli-Sen üyeleri de eylemde yerlerini aldılar.

* Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun Cerrahpaşa’ya katılımı sınırlıydı. Belediye-İş ve özellikle de Tez Koop-İş’in dikkat çeken katılımı dışında önemli bir katılım söz konusu değildi.

* Eyleme katılan İlbek işçileri de gerçekleşecek dayanışma gecelerinin duyurusunu yaptılar.

* TTB pankartı altında toplanan doktorlar coşkulu bir katılım gösterirken, ÇHD pankartı ve cüppeleriyle yürüyen avukatlar eyleme güç kattılar.

* Siyasal yapılar, eyleme dövizleriyle katıldılar. BDSP, ESP, İşçi Gazetesi, EMEP, ÖDP, HÖC, Devrimci Demokratik Sendikal Birlik, HKM, Alınteri ve Halkevleri eylemde yerlerini aldılar.

* Eylem boyunca çevredeki binalarda bulunan halk da alkışlarla eyleme destek verdi.

* Eylem son derece coşkulu bir atmosferde geçti. Eylem işçi ve emekçiler açısından moral ve motivasyonu arttıran, mücadele kararlılığını güçlendiren bir işlev gördü. Kürsüden olduğu gibi alandaki işçi ve emekçiler cephesinden de bunun bir başlangıç olduğu düşüncesi hakimdi. Belirtmek gerekir ki, eylemin katılımcı kitleyi aşan bir politik-moral etkisi oldu. Eyleme katılmasa da örgütlü-örgütsüz işçi ve emekçilerin gündemiydi eylem. Beklenti bu eylemi aşacak güçte daha yaygın ve sonuç alıcı eylemlerin örgütlenmesiydi. Eyleme katılan onbinler, bir yandan sermayeyi ve hükümetini uyarırken, diğer yandan Emek Platformu yönetimini mücadelenin önünden gitmesi için uyarmış oldu. Güzel bir bahar gününde, İstanbul’da işçiler ve emekçiler havanın mücadeleden yana döndüğünü göstermiş oldular.


Tuzla Deri Organize Sanayi’nde SSGSS’ye karşı kitlesel eylem!

İstanbul genelinde SSGSS’ye karşı gerçekleştirilen eylemlerden biri de Deri iş tarafından Tuzla Deri Organize Sanayinde gerçekleşti. Saat 10.30 da üç koldan sloganlar atarak yürüyüşe geçen işçiler Traktörcüler Meydanı’nda bir araya geldi. Kitle adına ilk konuşmayı Deri iş şube sekreteri yaptı. Konuşmasında sağlık hizmetlerinin paralı hale getirildiğine, Türkiye’nin dört bin yanında yasaya karşı bir araya gelindiğine, toplanmalarının nedeninin de bu yasanın geri çekilmesini sağlamak olduğuna değindi. Deri İş Şube sekreterinin ardından Tuzla şube başkanı Binali Tay ve Limter iş genel başkanı Cem Dinç kısa bir konuşma yaptı.

Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ise yaptığı konuşmada saldırının sessiz kalınarak püskürtülemeyceğine, mevcut saldırıyı tersine çevirmenin yolunun sendikalar, kitle örgütleri ve emek güçlerinin biraraya gelip topyekûn karşı çıkmasıyla olacağını belirtti. Servi konuşmasını yasanın geçmesi halinde milyonlarca işçi ve emekçinin geleceğinin karartılacağına, çözümüm toplamında şalter indirmeyle genel grevle çözüleceğine değinerek bitirdi.

“Sağlık haktır, satılamaz!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!/Tuzla Deri-İş” pankartları açıldığı eylemde coşkulu sloganlar atıldı. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı eyleme Kristal-İş ve Petrol-İş’e bağlı işçilerin yanısıra TİB-DER, UİD-DER ve Limter-İş destek verdi.

 

Demiryolu işçilerinden SSGSS protestosu!

Haydarpaşa Garı ve Demiryolu çalışanları 14 Mart günü 10.00-12.00 arası saatlerde iş bırakarak tren seferlerini tehir ettiler. Saat 10.00’da iş bırakan BTS, Türk Ulaşım-Sen ve Kamu-Sen’e üye işçiler, alkış ve sloganlarla Haydarpaşa Garı önünde toplandılar. Burada ilk olarak BTS İstanbul Şube Başkanı Hasan Bektaş bir konuşma yaptı. Ardından Türk Ulaşım-Sen İstanbul Şube Başkanı İsmail Çiftçi ortak basın metnini okudu. Son olarak Memur-Sen Ulaştırma Şube Başkanı Özcan Çokay bir konuşma yaptı.

Konuşma ve basın açıklamasının ardından işçiler davul-zurna eşliğinde halaylar çektiler. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.


Tepeören’de iş bırakıldı, alanlara çıkıldı!

Basın-İş Sendikası İstanbul Şube üyeleri ve Petrol-İş üyeleri Tuzla Tepeören’de iş bırakarak alana çıktılar. İşyerleri önünde yolu kesen 400’ü aşkın işçiye Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer seslendi.

Dinçer Genel Sağlık Sigortası’nın götürülerine dikkat çekerek yasa tasarısı hayata geçirildiği takdirde eylemlerin daha da yaygınlaşacağını ifade etti. 1 saati aşkın süre devam eden eylem sloganlarla sona erdi. Eylem sırasında jandarma işçilere müdahale etmek istedi. Kısa süren gerginlikler yaşandı.


Topkapı PTT’de iş bırakan işçi ve emekçiler alana yürüdüler!

Emek Platformu’nun iki saatlik iş bırakma kararı doğrultusunda PTT’de çalışan işçi ve emekçiler de iş bırakarak eyleme katıldılar.

İş bırakma saati olan 10.00’da işçiler ve emekçiler, işyerinden topluca çıkmaya başladılar. İşyerinin önünde Haber-Sen 9 No’lu Şube imzalı ‘Kölelik yasası geri çekilsin!” pankartı ile birlikte, Türk Haber-Sen pankartı da açıldı. İki sendika şubesinin ortak inisiyatifiyle örgütlenen eyleme, PTT’de çalışan taşeron işçileri de katıldılar. Taşeron işçileri, “Köle değil işçiyiz, birleşirsek güçlüyüz!”, “İşe gelince postacı, paraya gelince taşeron, biz neyiz?” vb. ifadelerin yazılı olduğu dövizlerini açtılar.

PTT önündeki eyleme katılım 250 kişiyi buldu. GSS karşıtı sloganları atarak bir süre işyeri önünde eylem yapan işçi ve emekçiler buradan merkezi eylemin yapılacağı Saraçhane yönüne doğru yürüyüşe geçtiler. Topkapı’dan Haseki Hastanesi’ne kadar sloganlar eşliğinde yürüdükten sonra bu noktada ana kitleyle birleştiler.


Göztepe’de iş bırakma…

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı çalışanlar da, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı Emek Platformu’nun aldığı karar gereği 10.00-12.00 saatleri arasında iş bıraktı. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde biraraya gelen Türk Eğitim-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk İmar-Sen üyeleri adına basın açıklamasını Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan yaptı. Bostan, emeklilik için prim gün sayısının 9 bin güne çıkarılacağını belirtti. Açıklamanın ardından ellerdeki balonlar patlatıldı ve düdük çalarak tasarı protesto edildi.


Belediye işçileri iş bıraktı yürüdü!

Avrupa Yakası’ndaki Belediye-İş Sendikası şubeleri ise 14 Mart günü saat 11.00’da Aksaray metro önünde toplanarak Saraçhane’ye yürüdüler. Yolu trafiğe kapatarak yürüyüşe başlayan işçiler kıdem tazminatının gaspına karşı çıkan pankartlar da taşıdılar. Bini aşkın belediye işçisinin gerçekleştirdiği yürüyüş boyunca; “Hükümet istifa!”, “Genel grev genel direniş!” sloganları atıldı. Belediye-İş üyeleri kitlesel bir biçimde Saraçhane’ye gelen Emek Platformu bileşenlerini alkış ve sloganlarla karşıladılar.


Hava yollarında iş bırakma…

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü binasında görevli çalışanlar da, Emek Platformu’nun aldığı karar gereği 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sendikası (TUS) üyeleri saat 10.00’da iş bırakarak DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürlük binası ve teknik blok kafetaryasında toplandı. Alkışlarla tasarıyı protesto eden sendika üyeleri saat 12.00’de eylemi sona erdirerek iş başı yaptı.

İşbırakma eylemi sırasında polis ve Hava İş yöneticileri arasında gerginlik yaşandı. Alanda, SSGSS yasa tasarısına karşı bildiri dağıtımı gerçekleştiren Hava İş üye ve yöneticileri alıkonulmak istendi. Havayolu işverenleri, 2 saatlik işbırakma eyleminden birgün önce işbırakmayı yasadışı ilan etti, çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalıştı. 10:00-12:00 saatleri arasında iş bırakma nedeniyle Havayolları’nda da çeşitli aksamalar yaşandı.


Kartal Meydanı eylem alanı…

Emek Platformu’nun çağrısıyla gerçekleştirilen iş bırakma eylemi Kartal Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun Kartal’da örgütlediği eylemle alanlara taşındı. 14 Mart günü Büro Emekçileri Sendikası’nın örgütlü olduğu Yakacık Vergi Dairesi, Kartal Vergi Dairesi, Kartal Mal Müdürlüğü, Pendik Sigorta Müdürlüğü çalışanları saat 10.00’da iş bırakarak iş yerleri önünden davul-zurna eşliğinde eyleme başladılar.

Aynı saatlerde Genel İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Kartal Belediyesi Tamir Bakım ve Onarım Atölyesi işçileri de iş bırakarak Kartal Meydanı’nda toplandılar. Saat 11.00’da Kartal Meydanı’nda toplanan işçi ve emekçiler coşkulu sloganlar eşliğinde dişe diş bir mücadele ile yasayı geri püskürteceklerini haykırdılar.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına yapılan konuşmada bir gün önce Taksim’de gerçekleştirilen eylem ile Harb İş Sendikası’nın yol kesme eylemi selamlandı. Ayrıca İstanbul’un çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen eylemlere de değinildi.

Selamlamaların ardından platform adına Emekli-Sen tarafından yapılan konuşmada, yasanın neler getirdiğinden sözedildi ve “bu yasa karşısında tekvücut mücadeleyi örgütlemeliyiz” denilerek işçi ve emekçiler mücadeleye çağırıldı.

Ardından platform adına basın açıklaması okundu. Halaylarla sloganlarla Kartal Meydanı 1 saat boyunca eylem alanına çevrildi. 400’ü aşkın işçi ve emekçinin katıldığı eylem plaformun imza standına yaptığı çağrıyla saat 12.00’de sona erdi.

Okmeydanı’nda sağlıkçılar iş bıraktı, hasta yakınları da destek verdi!

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde biraya gelen SES Şişli Şube üyeleri burada bir basın açıklaması gerçekleştirerek Cerrahpaşa’daki eyleme kitlesel katılım sağladılar.

“İşimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer okudu.

Kadıköy’de coşkulu iş bırakma ve yürüyüş!

İstanbul’da iş bırakma ve alan eylemlerinin bir diğer merkezi ise Kadıköy’dü. Saat 11.00’de Kadıköy Belediye binası önünde toplanan Genel-İş, BES, Tüm Bel Sen ve Tes-İş üyeleri Kadıköy Rıhtım’a kadar coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Genel-İş 3 No’lu Bölge ve bağlı şubeler, TES-İş ve BES 3 No’lu Şube’nin kitlesel katılım gösterdiği eylem İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla son buldu. Kadıköy iş bırakma mitingine ev sahipliği yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul