21 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin yeni oyunlarına karşı sınıfın devrimci baharı için!
  Newroz ateşini devrim ateşiyle körükleyelim!
AKP’ye kapatma davası ve karartılan bilinçler!
İş bırakma eylemi İstanbul’da geniş yankı buldu!
Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler iş bıraktı alanlara aktı!
Sınıf dayanışmasını büyütelim!
  “Bürokrasi”nin İslami faşizm ile son cephe savaşları
Yüksel Akkaya
  14 Mart eylemleri üzerine...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi ve emekçi barikatı!
  Beyazıt ve Halepçe katliamları lanetlendi
  Genç-Sen faaliyetlerinden....
  Irak işgalinin beşinci yılı…
  İran’da milletvekili seçimleri…
  İslam Konferansı Örgütü “çağın ruhu”na uyum sağlıyor!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama! M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler iş bıraktı alanlara aktı!

Yasa geri çekilmezse genel greve–genel direnişe!

Onbinlerce işçi ve emekçi 14 Mart günü Türkiye’nin dört bir yanında hizmet üretmeyerek alanlara çıktılar. Emek Platformu bileşenlerinin aldığı karar doğrultusunda 10.00-12.00 saatleri arasında iş bırakan işçi ve emekçiler her yanı eylem alanına çevirdiler.


İzmir ayağa kalktı!

14 Mart günü Emek Plaftormu bileşenlerinin ortak imzasıyla düzenlenen eylem, İzmir’de kitlesel ve coşkulu geçti.

İzmir’de biraraya gelen Emek Platformu bileşenleri ilk önce kendi aralarında görüştüler. Daha sonra Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Plaftormu (HSGGP) bileşenleri toplandılar. Eylem tarihinden iki gün önce kesinleşen eylemin duyurusu ve örgütlenmesi sınırlı bir zaman diliminde gerçekleşti. Özellikle İzmir’de yaklaşık iki ay önce kurulan platformun hiçbir işlevi bulunmuyor. Zira kuruluşundan bu yana ancak 4 kez toplanan ve önüne hiçbir program koymayan platform emekçilere güven ve umut vermiyor. Sendikal hareketin tablosu, GSS karşıtı mücadelenin yerel ve merkezi ayaklarının eksikliği, saldırıyı püskürtecek bir hedeften yoksun oluşu vb. eksikliklere rağmen işçi ve emekçilerin biriken tepkisi bugün İzmir’i ayağa kaldırmaya yetti.

Ne eylemin çağrıcıları ne de alana akan emekçi kitleler ciddi bir tepki ve katılım beklemiyorlardı. Zira iki günde örgütlenen ve günü savmak amacıyla alınan iki saatlik iş bırakma eyleminin cansız ve zayıf geçmesi için bütün olumsuz koşulların İzmir özgülünde daha derin yaşandığını söylemek abartı olmaz.

Tüm bu eksikliklere rağmen saat 11:00’de Basmane Meydanı’nda toplanan onbinlerce işçi ve emekçi Konak’a yürüdü. DİSK, KESK, Türk-İş’in anlamlı bir katılım sağladığı yürüyüş boyunca sloganlar hiç susmadı. İşçi ve emekçiler AKP karşıtı sloganları öfkeyle haykırdılar. Eylemde hükümet karşıtı sloganlarla “genel grev” özlemini dile getiren sloganlar öne çıktı.

Eylem boyunca çevredeki halkın desteği yoğun oldu. İşyerlerinin önlerinde, pencerelerde, sokakta biriken emekçi halk kitleleri alkışlarıyla, trafikte akan araçlar kornalarıyla eyleme yoğun bir destek sundular. Çevrede biriken halkın “İzmir uyandı, ayağa kalktı” vb. söylemleri eyleme katılan emekçilerin ortak ruhunu yansıtır nitelikteydi.

Alana girildiğinde yapılan konuşmalarda saldırıya karşı kararlılıkla mücadele edileceği vurgulandı. Süleyman Çelebi de yasayı kabul etmediklerini, gerekirse üretimden gelen güçlerini kullanmaktan çekinmeyeceklerini ifade etti.

Eylem sona ermesine rağmen kitle uzun bir süre sloganlarla, halaylarla alanı terketmedi. Eylem 30 Mart’ta Gündoğdu Meydanı’nda yasa karşıtı yapılacak eyleme çağrıyla son buldu.

İzmir’deki eylem hem katılım hem de coşku bakımından sanki 1 Mayıs’ın provası niteliğindeydi. Ayrıca eylem yavaş yavaş kıpırdanmaya başlayan, öfke ve tepkisini akıtacak kanal arayan işçi ve emekçilerin mücadele azmine somut bir örnek oldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Ankara’da 5 bin emekçi yürüdü!

Emek Platformu’nun 2 saatlik iş bırakma eylemi 14 Mart günü Ankara’da kitlesel eylemlerle gerçekleştirildi. Kitlesel ve coşkulu geçen eylemde yürüyüş kollarından ve farklı nedenlerden dolayı dağınıklık hakimdi. Aynı gün 1 saatlik iş bırakma eylemini daha önce açıklayan SES ve ATO’nun farklı bir eylem gerçekleştirmesi ile Sıhhiye Meydanı civarı öğlen saatlerinde tam bir eylem alanına döndü.


DİSK önünde kitlesel toplanma

DİSK Genel-İş yaklaşık 1000 kişilik bir kitle ile buluşma yerinde toplandı. Genel-İş’in yanısıra BMİS, OLEYİS gibi DİSK’e bağlı diğer sendikalardan işçiler önlükleri ve şapkaları ile toplandılar.

Aynı anda SSK genel merkezinden Kamu-Sen’e bağlı Büro-İş ve KESK’e bağlı BES üyeleri de iş bırakarak dışarı çıkmaya başladılar. Kamu emekçileri toplanma alanında çektikleri, halaylar, konuşmalar ve sloganlarla coşkularını yansıttılar.

Saat 10:30’a yaklaşırken DİSK’e bağlı sendikalar 1000’i aşkın bir kitle ile eylem alanı olan BEDAŞ önüne doğru yürüyüşe geçti. Kamu emekçileri BES’in diğer şube ve çalışanlarının gelmesini beklendi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu pankartını açarak büro emekçilerinin arkasından yürüyüş koluna katıldı. BDSP’nin arkasından ise TÜMTİS yürüdü. Bu kolda da yaklaşık 1000 kişi vardı.


Hastane önünde GSS eylemi

KESK ve TMMOB de buluşma noktası olarak Numune Hastanesi önünü vermişti. 10:00 da Ankara Numune Hastanesi önünde toplanmaya başlayan işçi ve emekçiler, 10:45’de KESK Ankara Şubeler Platformu, Ankara Tabipler Odası, BES Ankara 2 No’lu Şube, SES Ankara Şube, TUDEF, SES Hacettepe Üniversitesi Temsilciliği, ESM, TÜM-BEL SEN 2 No’lu Şube, TMMOB pankartları arkasında yürüyüşe geçtiler. Bu sırada KESK ve ATO arasında yürüyüş güzergahı nedeniyle bir tartışma yaşandı. Kitle içinde kısa süreli bir gerginlik yaratan bu tartışmanın sebebi aynı alana buluşma veren iki farklı eylemin çakışması idi. KESK ve TMMOB’nin saat 10.00’da başlattıkları eylemin yönü Sıhhıye’de BEDAŞ önü iken Emek Platformu’ndan daha önce eylem kararı alan SES ve ATO’nun 11.00’de başlattıkları eylemin yönü de Sıhhıye’deki Sağlık Bakanlığı önü idi.


Türk-İş bürokratları da yürüdü

Türk-İş buluşma yeri olarak genel merkezinin önünü vermesine rağmen burada Türk-İş yöneticilerinden başka toplanan bir kitle olmadı. Türk-İş’in kapısında yaklaşık 20 kişilik bürokratlar kitlesi basına poz verip yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca emniyet teşkilatı da bürokratların “güvenliği(!)” için seferber oldu. Geçtikleri yollarda trafik durduruldu. Bürokratlar tüm kitlenin buluştuğu Sıhhıye’deki BEDAŞ önüne vardıklarında alanda alkışlarla karşılayanlar oldu, ayrıca kürsüden de selamlandılar.


Kitlesel, coşkulu fakat dağınık eylem tablosu...

Farklı kollardan BEDAŞ önüne toplanan yaklaşık 5 bin işçi ve emekçi son derece coşkulu bir tablo yansıttı. Fakat eylemin tamamına hakim olan dağınıklık burada da kendisini gösterdi. Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikalar daha ziyade kürsüye yakın durdu, diğer sendikalar alana geç girdi veya Sıhhıye yönüne doğru konumlandı. Mustafa Kumlu’nun da konuşma yaptığı alandaki program kısa sürdü. Ve tekrar gelinen yöne doğru yürüyüşe geçildi.

Geri dönüşte Sağlık Bakanlığı önünde toplanan SES ve ATO kitlesi ile buluşuldu. Burada biraraya gelen kitle Abdi İpekçi Parkı’na yöneldi. Parkta TMMOB ve KESK başkanları birer konuşma yaptı ve eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

Adana’da iş bırakma eylemi!

14 Mart’ta iki saat iş bırakma kararı gereği Adana’nın dört bir yanı eylem alanına döndü. Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalar örgütlü oldukları yerlerde iş bıraktılar. Kamu emekçileri ise alanlara çıkarak mücadele kararlılıklarını dile getirdiler.


Saat: 11.00… Şehir Merkezi

İki saatlik iş bırakma eylemi kararının ardından Eğitim-Sen üyesi kamu emekçileri tüm gün sevk alarak iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Eğitim emekçileri sabah 10.30’dan itibaren Eğitim-Sen Adana Şube önünde toplanmaya başladılar. Buradan yolun bir kısmı trafiğe kapatılarak İnönü Parkı’na yüründü. Eğitim emekçilerinin katılımının yoğun olduğu eylem İnönü Parkı’na gelindiğinde Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen’in de katılımıyla sürdü.

Parka sığmayan emekçiler, sloganlar eşliğinde yapılan basın açıklamasında yasanın yaratacağı yıkımı vurguladılar ve mücadele çağrısı yaptılar.

Açıklama devam ederken Dörtyol SSK önünde sabah saatlerinde itibaren toplanmaya başlayan BES üyeleri de pankartları ardında yürüyerek sloganlarla eğitim emekçileri kitlesiyle birleştiler. BES üyelerinin katılımının ardından giderek kalabalıklaşan ve coşkusu artan kitleye çevreden de destek geldi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından Eğitim-Sen üyeleri, kamu emekçilerinin toplanma yeri olan Cemalpaşa Groseri önüne doğru Eğitim-Sen pankartını açarak yürüyüşe geçtiler. Başta dağınık bir şekilde yürüyen eğitim emekçileri atılan sloganlar ve öncü kamu emekçilerinin müdahalesiyle toparlandılar.

Pankartın açılmasının ardından polisin kamu emekçilerini kaldırıma çıkarmaya zorlaması üzerine yaşanan arbede sonucunda direnen kamu emekçileri polise rağmen bir süreliğine yolu tamamen kapattılar. Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyen kamu emekçileri buradan Cemalpaşa yoluna girerek yürüyüşlerini sürdürdüler. Yol boyunca polisin emekçileri kaldırıma çıkmaya zorlamasına ve pankartı kapattırmaya çalışmasına rağmen emekçiler dayatmaları kabul etmedi ve yer yer yolu tamamen kapatarak yürüyüşlerini sürdürdüler. Bu arada polisin müdahalesine direnen kamu emekçileri ve devrimciler, Eğitim-Sen Adana Şube yeni yöneticilerinin bir kısmı tarafından provokatörlükle suçlanarak polisle birlikte müdahale etmeye çalıştılar. Onların müdahalesi de polisin müdahalesi gibi kararlılıkla boşa düşürüldü. Polis, müdahalenin işe yaramadığını gördükten sonra yürüyüşçüleri sessizce izlemek zorunda kaldı.

Polis müdahaleleri her seferinde kamu emekçilerinin “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla yanıtlandı.


Saat 11.00… Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri ve hastane işçileri de iş bırakma eylemine aktif bir katılım gösterdiler. SES, ATO ve Dev Sağlık-İş saat 11.00’de poliklinikler girişinde toplanarak bir basın açıklaması eylemi gerçekleştirdiler.

“Genel Sağlık Sigortası’na hayır!/SES” pankartının açıldığı eylemde, Dev Sağlık-İş, SES ve Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu döviz ve flamaları açıldı.

Yaklaşık 300 işçi ve emekçinin katıldığı eylemde, basın açıklamasından önce Tayyip Erdoğan’ın son dönemde yaptığı açıklamalar teşhir edildi. GSS’ye karşı mücadele edilmesi gerekliliği vurgulandı. Ardından SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen basın metnini okudu. Okunan basın metninde SSGSS’nin sağlık hakkının gaspı anlamına geldiği söylenerek maddeler tek tek teşhir edildi.

Yapılan konuşma sık sık sloganlarla kesildi. Eyleme hasta ve yakınları da ilgi gösterdi. Kimi zaman birçok hasta yakını da sloganlara eşlik ederek alkışlarla destek verdi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından saat: 12.00’de Cemalpaşa Groseri önünden başlayacak yürüyüşe katılma çağrısı yapıldı ve otobüslere kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Hasta yakınlarının da katıldığı yürüyüş yaklaşık 500 kişinin katılımıyla hastane önüne kadar sürdü. Buradan araçlara binen yaklaşık 100 kişi diğer kitleyle buluşmak için hareket etti.

 

Saat 12.00… Cemalpaşa Groseri önü

Sabah saatlerinde başlayan ve Adana’nın geneline yayılan iş bırakma eylemi kamu emekçilerinin saat 12.00’de Cemalpaşa groseri önünde toplanmaya başlamasıyla devam etti. Adana’nın çeşitli yerlerinde pankartlarını açarak gelen yaklaşık 1500 kişi coşkulu sloganlar eşliğinde Numune Hastanesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

En önde “Herkese sağlık güvenli gelecek için birleşik mücadeleye!” şiarlı pankartın açıldığı eylemde sırasıyla ATO pankartı yer aldı. Türk Sağlık Sen, Türk Eczacılar Birliği, SES, TMMOB-İMO, Eğitim İş, Eğitim Sen, BES, ESM pankartları ve kortejleri yeraldı.

Yol boyunca atılan sloganlara SSGSS saldırısını öfke hakimdi ve genel grev sloganı bütün kortejlerin ortak sloganıydı.

Kitle Adana Numune Hastanesi önüne gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Emek Platformu Adana bileşenleri adına basın metnini ATO Başkanı Osman Küçükosmanoğlu okudu. GSS yasa maddelerinin neler getirdiğinin anlatıldığı basın metninin okunmasının ardından eylem bitirildi.

Saat 10.00’dan itibaren iş bırakan ve istasyon meydanında toplanarak basın açıklaması gerçekleştiren BTS, eyleme flamalarıyla katılım gösterdi. TEKEL işçileri de eyleme katılarak coşkulu sloganlar haykırdı.

Eğitim-Sen eyleme iki pankartla ve en kitlesel katılan kortejdi. Eğitim-Sen kortejinde GSS karşıtı sloganların yanında “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları da sıklıkla haykırıldı. Kitlenin en coşkulu kortejini yine Eğitim-Sen oluşturdu.

BDSP eylemde “Sağlıkta yıkım yasasına karşı genel grev-genel direniş!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!” dövizleri açtı.

Kızıl Bayrak / Adana

 

Edirne’de hareketli gün!

Emek Platformu’nun aldığı karar doğrultusunda Edirne Emek Platformu bileşenleri saat 10.00 ile 12.00 arasında iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bunun ardından Emek Platformu bileşenleri Edirne Belediyesi önünde toplanarak yürüyüşe geçti. Yaklaşık 1000 kişilik kitle önce Saraçlar Caddesi’nden geçen kitle daha sonra Antik Park’a gelerek basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Eyleme öğrenci gençlikten de destek vardı. Coşkulu geçen eyleme etrafta toplanan halk ve esnafların da ilgisi yoğundu.

Ekim Gençliği / Edirne


Kayseri’de SSGSS eylemi

Emek Platformu’nun aldığı karar doğrultusunda Kayseri Emek Platformu bileşenleri saat 10.00 ile 12.00 arasında iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Kayseri’de eylemin en çok etkisini hissettirdiği yer Boğazköprü’deki araç muayene istasyonuydu. Eylem süresince uzun kuyruklar oluştu.

SSGSS Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini isteyen PTT emekçileri de Posta İşletme Merkezi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Ardından Cumhuriyet Meydanında Emek Platformu bileşenleri tarafından ortak düzenlenen eylemde SSGSS Yasa Tasarısı protesto edildi. Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Türk İş 5. Bölge Temsilcisi Meliha Kaya, yaptığı açıklamada, Tasarı ile yapılacak düzenlemelerin, ülkede yaşayan herkesi olumsuz yönde etkileyeceğini ve kazanılmış hakları geriye götüreceğini belirtti.

Coşkulu geçen eyleme 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

Sivas Emek Platformu’ndan eylem

Sivas Emek Platformu birleşenleri Sivas genelinde işyerlerinde iş bırakma eylemi yaptı. KESK Sivas Şubeler Platformu Eğitim-Sen binasından Kongre Müzesi Önüne kadar slogan atarak kortej halinde yürüdü. KESK tarafından saat 11:00 de alanda 300 kişilik bir katılımla basın açıklaması yapıldı ve ardından SSGSS ile ilgili bildiriler halka dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Sivas


Trabzon’da iş bırakma

Ülkenin her yanında olduğu gibi işçi ve memurlar Trabzon’da da iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Başta KESK, Türk-İş, TTB olmak üzere birçok demokratik kitle örgütü Meydan Park’ta saat 11.00 de SSGSS karşıtı bir basın açıklaması düzenledi. Emek Platformu bileşenlerinden sendika başkanlarının söz aldığı eylemde yasanın sağlık hakkının gaspına neden olacağı ve sağlığın özelleştirilmesi anlamına geldiği dile getirildi. Ayrıca eylemde sık, sık genel grev çağrısı yapıldı. Eyleme bin kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Trabzon


Tokat’ta SSGSS karşıtı eylem!

Tokat’ta 14 Mart günü saat 13:00’ te Cumhuriyet Meydanı’nda Emek Platformu’nun eylem kararı nedeniyle Tokat Eğitim-Sen şubesi tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme eğitim emekçilerinin yanısıra bazı siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler de katıldı. Basın açıklamasında SSGSS yasasının emekçiler açısından getireceği hak gaspları okundu.

Eyleme 40 kişi katıldı.

Sosyalist Kamu Emekçileri / Tokat



Türkiye çapında emekçiler sokaktaydı!

 Kocaeli’de genel grev, genel direniş sloganları

SSGSS’ye karşı 10 binlerce Kocaelili emekçi 2 saat iş bıraktı. Emek Platformu tarafından gerçekleştirilen eylem saat 10.00’da başladı. Saat 12.00’de biten eylem sonunda işçi ve emekçilerin üretimden gelen güçlerini kullandıklarında ortaya çıkacak sonuç netleşti. Okullarda eğitim yapılmadı, üretim durdu, tren ve otobüsler çalışmadı, hastanelerde acil servisler dışında çalışan servis olmadı.

SGK İl Müdürlüğü ve Maliye çalışanlarının yaptığı iş bırakma eylemi sırasında BES ve Türk Büro-Sen bir açıklama yaptılar. BES Kocaeli Şube Başkanı Akın Şişman yaptığı açıklamada, AKP hükümetinin SSGSS Yasa Tasarısını biran önce geri çekmesini istedi.

ESM ve Tes-İş’in ortaklaşa yaptığı açıklamada, DSİ çalışanlarının hakları için her türlü eyleme hazır olduğu kaydedildi. Aynı şekilde SEDAŞ İl müdürlüğü Binasında da eylem gerçekleştirildi.

Kocaeli’de bulunan hemen hemen tüm fabrikalarda yapılan iş bırakma eylemlerinin en görkemlisi Prelli’de gerçekleştirildi. Prelli işçileri, saat 10.00’da çıktıkları fabrika bahçesinde eylem gerçekleştirdiler.

Goodyear işçileri ise toplu bir şekilde fabrikadan çıkarak, fabrikanın kapısında oturma eylemi gerçekleştirdiler. Burada bir açıklama yapan Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar, işçilere haklarını kaybettiren bu yasanın mutlaka geri çekilmesi gerektiğini söyledi.


Diyarbakır: “Operasyona değil, emekçiye bütçe”

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi üyeleri, Defterdarlık binası önünde eylem yaptı. Burada konuşma yapan BES Şube Başkanı M. Sabri Gül, SSGSS tasarısını gayri insani ve gayri ahlaki bulduklarını ifade ederek, geri çekilmesini istedi. Diyarbakır’da ayrıca tüm belediyelerde Tüm Bel-Sen ve Belediye-İş Sendikası’na üye emekçiler iki saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Lice Belediyesi çalışanları saat 10.00’da hizmet binasını terk ederek garaj bahçesinde bir araya geldi. Alkışlarla tutulan tempoyla Emek Platformu tarafından hazırlanan “14 Mart’ta 2 Saatliğine Hayat Durduruluyor!” başlıklı basın metni okundu.


Muğla’da 2 saat iş bırakıldı!

Muğla’da emekçiler Emek Platformu’nun aldığı karar doğrultusunda ‘’Çalışmama Hakkını Kullanma’’ eylemi yaptı ve 2 saat iş bıraktı. Yatağan Termik Santrali’nde çalışan 400 işçi ‘‘Sosyal Güvenlik Reformu’’nu protesto amacıyla 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.


Gaziantep’ten yalancı Tayyip’e yanıt!

Gaziantep Emek Platformu, iş bırakma eylemine ilişkin Adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Emek Platformu’nu oluşturan DİSK, KESK, Kamu Sen, Türk İş ve TÜMTİS üyelerinin bulunduğu eyleme yaklaşık 3 bin kişinin katıldı. Açıklama yapan Türk İş Gaziantep Temsilcisi Ali Tabur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hak kaybı yok yalan söylüyorlar” şeklindeki sözlerine tepki göstererek “Yalancı değiliz, hakkımızı koruyoruz” dedi.

Ordu’da da iş bırakıldı!

Ordu Belediyesi çalışanları da yasa tasarısını protesto eylemi yaptı. Ordu Belediyesi önünde toplanan belediye çalışanları, Emek Platformu’nun aldığı karar doğrultusunda 2 saat iş bıraktı. Eylem süresince bazı çalışanlar davul ve zurna eşliğinde halay çekti.


Manisa’da zincirli eylem!

Manisa Emek Platformu’na bağlı Birlik Haber-Sen, Türk Haber-Sen ve TESK üyeleri, 2 saatlik uyarı genel grevi eylemi sırasında, postane kapısı önüne zincir çekerek basın açıklaması yaptı.


Denizli’de yürüyüş!

Denizli’de de Emek Platformu’nun aldığı karar kapsamında Denizli Vergi Dairesi’nde toplanan platform üyeleri, Delikliçınar Meydanı’na yürüdü. Denizli’de düzenlenen eyleme, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) üyeleri de destek verdi.


Şanlıurfa ve Ceylanpınar’da eylem!

Emek Platformu bileşenleri, Viranşehir Belediyesi’nde eylem yaptı. Çok sayıda işçi ve kamu emekçisinin katıldığı eylemde Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Hacı Çetin konuşma yaptı. Açıklamanın ardından kitle “Hükümet istifa” sloganları atarak Tüm Bel-Sen Şubesi’ne yürüdü.

Emek Platformu Başkanlar Kurulu’nun 14 Mart tarihinde SSGSS’ye karşı aldığı eylem kararı uyarınca, Ceylanpınar’da DİSK Genel-İş ve Tüm Bel-Sen temsilciği tabutlu yürüyüş eylemi yaptı. “Yaşasın emekçi direnişi”, “Paketten makarna çıktı”, “AKP işçiye hesap verecek”, “Mezarda emekliliğe hayır” pankartlarının taşındığı yürüyüşte, emniyet yetkilileri AK Parti İlçe binası önünde yapılması düşünülen basın açıklamasına izin vermeyince, yürüyüşe katılan emekçiler, Ceylanpınar Belediye binası bahçesinde oturma eylemi yaptı.


Cizre ve Silopi’de eylemler!

Cizre ve Silopi Belediyesi’nde Emek Platformu bileşeni olan sendikalara üye çalışanlar, SSGSS Yasa Tasarısı’nı iki saat iş bırakma eylemi ile protesto etti. İş bırakma eylemi öncesi Cizre Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce işçi ve emekçi adına açıklama yapan Sedat Nantu, SSGSS tasarısının bir an evvel geri çekilmesini istedi.


Siirt’te oturma eylemi!

Kurtalan İlçesi’nde Türk-İş’e bağlı işçiler ile Tüm Bel-Sen’e bağlı kamu emekçileri, 2 saatlik iş bırakma eylemini yaptı. “Hain AKP, işbirlikçi ABD!”, “Yaşasın haklı mücadelemiz!”, “Mezarda emekliliğe hayır!” şeklinde slogan atan işçi ve emekçiler daha sonra oturma eylemi yaptı.


Batman’da yağmur altında eylem!

Batman Emek Platformu üyesi yaklaşık bin işçi, SSGSS yasa tasarısını protesto etmek için saat 10.00 ila 12.00 arası iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Batman Belediyesi ve Petrol İş Sendikası Batman Şubesi önünde bir araya gelen işçiler, kortej halinde sloganlarla Gülistan Caddesi’ne kadar yürüdü. Gülistan Caddesi’nde toplanan işçiler burada davul zurna eşliğinde halay çekerek, ıslıklarla hükümeti protesto etti.


T. Harb-İş üyeleri yol kestiler!

SSGSS yasa tasarısı’nın yırtılıp parçalanacağı asıl yer olan iş yerlerinde eylemler gerçekleştirildi. Askeri tersanelerde örgütlü olan Türkiye Harb-İş Sendikası üyeleri 13 Mart akşam saatlerinde Avrupa Yakası’nda Mecidiyeköy, Anadolu Yakası’nda ise Pendik’te militan ve coşkulu eylemler gerçekleştirdiler.

13 Mart günü akşam saatlerinde iş çıkışı Pendik Köprüsü’ne otobüslerle gelen bini aşkın Harb-İş üyesi E-5 trafiğini çift taraflı olarak kitledi. Pendik Köprüsü’nden Harb-İş Anadolu Şube binasına sloganlarla yürüdüler. 14 Mart günü gerçekleştirecekleri 2 saatlik iş bırakma eyleminin öncesinde yasayı parçalamak ve çöpe atmak için eyleme geçen Harb-İş üyeleri, saat 17:30’da Pendik Köprüsü altında toplandılar. Eyleme Harb-İş’in örgütlü olduğu İstanbul Tersanesi, Askeri Dikimevi ve Tuzla Jip Fabrikası’ndan işçiler katılım sağladılar.

Önleri çevik kuvvet barikatıyla kesilen Harb-İş üyeleri “Herkese sağlık güvenli gelecek!” dövizleriyle birlikte E-5 trafiğini çift taraflı olarak kapadılar. İşçilerin eylemine sermayenin kolluk güçleri bir kez daha barikat koymak istedi. Çevik kuvvetle çıkan kısa süreli arbede gözaltına alınmak istenen Harb-İş üyeleri gösterdikleri direnişle polis saldırısını engellediler.

Harb-İş üyeleri bir süre sonra trafiğe kapanmış yoldan şube binası önüne coşkulu sloganlarla yürüdüler. Yaklaşık 1,5 saat süren eylem şube binasında önünde kurulan kürsüden T. Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kalfa’nın kitleye seslenişiyle devam etti.

Kalfa yaptığı seslenişte “bu kavga varlık-yokluk kavgasıdır!” diyerek yasa tasarısına karşı eylemleri yaygınlaştırma ve Ankara’ya gitme çağrısında bulundu. “Ankara, Ankara duy sesimizi!”, “Geliyor geliyor genel grev geliyor!” şarkılarıyla eyleme devam eden işçiler eylemi “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganıyla bitirdiler.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşenlerinden Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, Deri-İş Sendikası Tuzla Şube Başkanı Binali Tay ve deri işçileri eyleme destek verirken, Tersane İşçileri Birliği Derneği üye ve yöneticileri, DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir ve 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyeleri de yol kesme eylemi sırasında Harb-İş üyelerinin yanında yer aldılar.