29 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/35

  Kızıl Bayrak'tan
  Gerilim, militarizm ve silahlanma yarışı
   ABD ve NATO savaş gemileri Karadeniz’de…
Emperyalist saldırganlığa ve gerici çatışmalara karşı birleşik mücadeleyi yükseltelim!
Sağlık hakkı için örgütlü mücadeleye!

KESK eylemlerinden…

TİB-DER: Gemiler kara bir tabut olmaya devam ediyor!..
  Grevler, direnişler ve TİS süreçleri devam ediyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Metal TİS’leri ve görevlerimiz
  Mehmet Beşeli ile 2008-2010 Metal Grup Toplu Sözleşmeleri üzerine konuştuk…
  Çevresel bunalım bir aşırı-üretim bunalımıdır!
K. Ali
  GOP’ta tekstil ve kot taşlama işçileri buluştu!
  “Çevrecinin daniskası”na yanıt!
  Bolivya’da sınıf çatışmaları keskinleşiyor!
  Dünyadan…
  ABD emperyalizmi “güvenlik anlaşmasıyla” askerlerini yargıdan muaf tutabilecek...
  Gülsuyu’nda festival coşkusu…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KESK eylemlerinden…

“Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!”


AKP binalarına siyah çelenk!

Kamu’da toplu görüşmelerin 2. Tur görüşmeleri 21 Ağustos günü gerçekleştirilirken KESK’e bağlı sendikalar Türkiye genelinde AKP binalarına yürüyüşler düzenleyerek siyah çelenk bıraktılar.

Kamu emekçileri KESK’in toplu görüşmelerden çekilmesinin ardından Başbakan Erdoğan’ın KESK’i hedef alan konuşmalarını gerçekleştirdikleri yürüyüşlerle protesto ettiler. Birçok ilde gerçekleşen yürüyüşlerde toplusözleşme ve grev hakkı talebini yükselttiler.


 İstanbul: “Biz bu oyunda yokuz!”

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda toplanan KESK İstanbul Şubeler Platformu bileşenleri, AKP Bakırköy İlçe Başkanlığı’na kadar sloganlar ve alkışlarla yürüyüş gerçekleştirdiler.

“Taleplerimiz uçuk kaçık değil, insanca yaşam!”, “Malum olan İMF’nin AKP’si!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Biz bu oyunda yokuz!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!”, “7 yıldır orta oyunu oynuyorlar!” dövizlerinin açıldığı eylemde basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Hatun İldemir okudu. Yürüyüş ve eylem boyunca sloganlar atıldı.

Kamu Emekçileri Bülteni ve KESK’in Sesi dağıtımlarının yapıldığı eylem AKP binasına siyah çelenk konulması ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara’da siyah çelenk eylemi...

Ankara’da AKP il binasına siyah çelenk bırakmak için Sakarya Caddesi’nde toplanan KESK’liler, Ankara AKP İl binasına kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. AKP binası önünde polis barikatı ile karşılaşan KESK’liler barikat önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla AKP ve Başbakan Erdoğan’ı protesto ettiler.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya’nın yaptığı seslenişle başlayan eylem KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek’in okuduğu basın açıklamasıyla devam etti. KESK’liler açıklamanın ardından AKP İl binası önüne siyah çelenk bıraktılar.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

Adana: “Derhal o masadan kalkın!”

KESK Adana Şubeler Platformu bileşenleri AKP İl binasına yürüyüş düzenlediler.

5 Ocak Meydanı’nda başlayan yürüyüşte KESK’liler Çakmak Caddesi üzerinden AKP Adana İl Binası önüne geldiler. Çevreden izleyenlerin de alkışlarla destek verdiği eylemde basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kozan yaptı.

KESK’in toplu görüşmelerden kalktığı masanın hükümetin tek taraflı önerilerini kamu emekçilerine dayattığı bir masa olduğunu söyleyen Kozan, görüşmelerdeki pazarlıkların sendikaların aidatlarının yükseltilmesi için yapıldığının altını çizdi. Açıklama şu sözlerle son buldu: “Buradan tüm kamuoyu önünde bir kez daha masada oturan konfederasyonlara sesleniyoruz: Kendinizi daha fazla gülünç duruma düşürmeyin, derhal o masadan kalkın! Gelin hep birlikte sokaklara çıkarak toplusözleşme ve grev hakkımızı kullanılır hale getirelim!”

Kamu Emekçileri Bülteni’nin dağıtıldığı eyleme 50 emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


İzmir: “Bombalar hepimize!”

KESK İzmir Şubeler Platformu eylemini, İzmir’de 19 Ağustos günü gerçekleştirilen bombalı saldırı ile birleştirerek, “Bombalar hepimize” şiarı ile bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

KESK İzmir Şubeler Platformu adına yapılan açıklamada, bombaların hedefinde Anafartalar’dan, Güngören’den sonra İzmir’in olduğu, son yapılan saldırıda Eğitim-Sen üyesi Özgül Yenidoğan’ın da aralarında bulunduğu 16 vatandaşın yaralandığı belirtildi.

Açıklamanın sonunda şunlar söylendi: “Bilinmelidir ki; İzmir’de ve ülkemizin her yerinde patlayan bombaların sesi işçi ve emekçilerin gerçek barış ve demokrasi  seslerinden daha güçlü olamayacaktır. Bizler KESK olarak özgür demokratik bir Türkiye’de kardeşçe bir arada yaşamı savunmaya devam edeceğiz.”

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de, işçi ve emekçilere dönük saldırılar ve İzmir’de patlayan bombayla ilgili bir konuşma gerçekleştirdi.

Eylemde “Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

DİSK yöneticilerinin de destek verdiği eyleme 200 kişi katıldı.

 Kızıl Bayrak / İzmir

 

Kamu emekçilerine sefalet zammı!

Sermaye hükümeti, kamuda toplu görüşmelerin 25 Ağustos günü gerçekleştirilen 3. oturumunda baklayı ağzından çıkardı, 2009 yılı memur zamlarının bütçeye olan maliyetinin 5 milyar 750 milyon olacağını açıkladı. Bu rakam, hükümetin %7,5 oranında zam öngördüğünü gösteriyor.

Hükümetin 3. oturuma ilişkin yaklaşımlarını değerlendiren KESK, hükümetin kamu emekçilerini 2009 yılında enflasyona kurban edeceğini belirtti. Hükümetle toplu görüşme masasında görüşmelerini sürdüren diğer kamu sendikalarına AKP hükümetine karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Masadaki Konfederasyonlar KESK’le uğraşmak yerine Hükümet’le uğraşmalıdır. KESK’in itirazı yoksullaşmayadır. KESK’in itirazı tek taraflı ücret belirleme usulünedir. KESK’in itirazı kamu emekçilerinin taleplerinin yok sayılmasınadır. KESK’in itirazı hükümet yanlısı sendikaların kadrolaşabilmesi için devletten teşvik istemelerinedir.

Bizler itirazlarımızı alanlarda dile getirmeye devam edeceğiz. Masadaki sendikalara çağrımızı bir kez daha yineliyoruz: Gelin kamu emekçilerini yoksulluğa mahkum etmek isteyen AKP Hükümetine karşı ortak mücadele edelim!”


KESK: “Neyin pazarlığı yapılmaktadır?”

KESK yaptığı yazılı açıklama ile toplu görüşme oyununu eleştirdi. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından hazırlanan, 2009-2011 yıllarını kapsayan “Orta Vadeli Program”da kamu emekçilerine verilecek zam oranı belli iken masada neyin pazarlığının yapıldığını sordu. Açıklamada şunlar söylendi:

“Programın ‘Maliye Politikaları’yla ilgili kısmının ‘Kamu Harcama Politikası’ alt başlığında, ‘Kamu kesiminde ücret ve maaşlar hedeflenen enflasyon oranında artırılacaktır. Gerçekleşmenin, enflasyon hedefini aşması durumunda fark telafi edilecektir’ ifadeleri yer almaktadır.

Aynı programın ‘Hedef ve Göstergeler’ kısmında yer alan enflasyon hedefleri ise 2009 yılı için %7,5, 2010 yılı için %6,5 ve 2011 yılı için %5,5’tir. Programda açıkça enflasyon hedefi oranında maaş artışı öngörüldüğüne göre, önümüzdeki 3 yıllık zam oranları şimdiden belirlenmiştir. Ek ödemeleri tek taraflı olarak açıklayan, maaş zam oranlarını yıllar öncesinden belirleyen AKP Hükümeti ile görüşülecek ne kalmıştır? Masada hala neyin pazarlığı yapılmaktadır?”

KESK, yaşanan gelişmelerin toplu görüşme masasının hiçbir işlevi olmadığını gösterdiğini, hükümet ve masadaki konfederasyonların kamu emekçilerini kandırmayı bırakmaları gerektiğini söyledi.