29 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/35

  Kızıl Bayrak'tan
  Gerilim, militarizm ve silahlanma yarışı
   ABD ve NATO savaş gemileri Karadeniz’de…
Emperyalist saldırganlığa ve gerici çatışmalara karşı birleşik mücadeleyi yükseltelim!
Sağlık hakkı için örgütlü mücadeleye!

KESK eylemlerinden…

TİB-DER: Gemiler kara bir tabut olmaya devam ediyor!..
  Grevler, direnişler ve TİS süreçleri devam ediyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Metal TİS’leri ve görevlerimiz
  Mehmet Beşeli ile 2008-2010 Metal Grup Toplu Sözleşmeleri üzerine konuştuk…
  Çevresel bunalım bir aşırı-üretim bunalımıdır!
K. Ali
  GOP’ta tekstil ve kot taşlama işçileri buluştu!
  “Çevrecinin daniskası”na yanıt!
  Bolivya’da sınıf çatışmaları keskinleşiyor!
  Dünyadan…
  ABD emperyalizmi “güvenlik anlaşmasıyla” askerlerini yargıdan muaf tutabilecek...
  Gülsuyu’nda festival coşkusu…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gülsuyu’nda festival coşkusu…

“Yıkımlara ve yozlaşmaya geçit vermeyeceğiz!”

2. Gülsuyu Festivali, “Yıkımlara, yozlaşmaya ve yoksulluğa karşı mahallemize sahip çıkalım! Gücümüz birliğimizdir!” şiarı altında, 23-24 Ağustos tarihleri arasında, BDSP, DHP, Halk Cephesi, Partizan, P. Devrimci Duruş, SDP, Anadoluda Yaşam Kooperatifi ve Devrimci Komünistler tarafından örgütlendi.

Festival 23 Ağustos günü gerçekleştirilen yürüyüşle başladı. Saat 17.00’de Gülensu Son Durak’tan Nurettin Sözen Parkı’ndaki festival alanına düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. Yürüyüş boyunca “Yozlaşmaya, yıkımlara, yoksulluğa geçit vermeyeceğiz, gücümüz birliğimizdir!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil polis Gülsuyu’ndan defol!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları coşkuyla atıldı. Gülsuyu emekçileri ajitasyon konuşma eşliğinde festivale çağrıldı.

“Yoksulluk ve yozlaşma” paneli...

Yürüyüşçüler Nurettin Sözen Parkı’nda alkışlarla karşılandı. Burada bir süre daha devam eden sloganların ardından programa başlandı. Saat 19.30’da “Yoksulluk ve yozlaşma” paneli gerçekleştirildi. Panele Sağlık Emekçileri Sendikası’ndan Taner Demir ve Halkın Hukuku Bürosu’ndan Av. Taylan Tanay konuşmacı olarak katıldı. Taner Demir, mahalledeki yozlaşmaya karşı devrimcilerin alternatif kültürü oluşturduklarını söyledi, Gülsuyu emekçilerini devrimcilere sahip çıkmaya çağırdı. Taylan Tanay ise, çeteleşen devlet sistemine rağmen yaşanan sessizliğin kitlelerin yozlaşmasının bir kaynağı olduğunu ifade etti. Tanay, hukuk alanında çete faaliyetlerine ve devrimci faaliyetlere ayrı ayrı muamele yapıldığını hatırlatarak “Çetelere tolerans devrimcilere ceza yağdırılıyor” dedi. Tanay, yoksulluğa, yozlaşmaya karşı emekçileri mücadeleye çağırdı. Panele yaklaşık 50 kişi katıldı.

Sömürü düzeninin senaryosunu bozacağız!

Panelin ardından festival açılış konuşması yapıldı. Açılış konuşmasında festivalin amacına değinilerek, başta gençlik kesimleri olmak üzere uyuşturucu ve fuhuşla gençliğin yozlaştırılarak teslim alınmaya çalışıldığı, yıllardır binbir emekle yapılan evlerin para babalarına rant kapısı olsun diye peşkeş çekildiği ve tüm bu saldırılar karşısında mücadelenin örgütlenmesi gerekliliği vurgulanarak,“Bizler bugün buradayız. Çünkü haksızlığa ve zorbalığa karşı direnişin kültürünü yaratmak istiyoruz.” denildi. Konuşma,“bizler Şeyh Bedrettinler’in, Pir Sultanlar’ın, Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın ve daha nicelerinin sömürü düzenine karşı büyüttükleri mücadele ruhunu kuşanarak devrimci değerlere ve kültüre sahip çıktığımızı haykırmak için bugün buradayız. Ve diyoruz ki hep birlikte haykıralım!” sözleriyle sonlandırıldı.

Ardından devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşunda bulunuldu.

PSAKD Ümraniye Şubesi Semah ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi. Tuna Bozyiğit, Umut Yağmuru, Koma Sarya ve misafir sanatçı Meyman, Gülsuyu emekçileri tarafından ilgiyle karşılandı. Son olarak Cemal Kaya ve grubunun söylediği türküler eşliğinde halaylar çekildi.

Festivalin ilk günkü etkinliklerine yaklaşık 700 kişi katıldı. Festivali örgütleyen güçler alanda standları ile yer aldılar.

Festivalde 2. gün…

2. gün programı saat 17.30’da festival alanında “Ergenekon, Kontrgerilla ve Devlet Gerçeği” başlıklı panelle başladı. Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Behiç Aşçı, Partizan Temsilcisi Derya Aras ve SDP Temsilcisi Ulaş Bayraktaroğlu konuşmacı olarak yer aldılar.

Aras, Ergenekonu, sistem içinde bir temizlik operasyonu olarak nitelendirirken, egemenlerin yeni bir statüko ve süreç yaratarak devletin asli kurumlarının yıpranmamasını özenle koruma tavrına dikkat çekti.

Av. Behiç Aşçı, kontrgerilla katliamlarını kronolojik olarak sıraladı. Aşçı, devrimcilerin asıl yapması gerekenin düzenin dümen suyuna girmek değil emekçilerin kendi mücadelesini örgütlemek olduğunu hatırlattı.

Ulaş Bayraktaroğlu ise sürece müdahale edilememesinin nedeninin örgütsüzlük olduğunu söyledi.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı panel soru-cevap bölümüyle son buldu.

Festivalin 2. gün programı saat 20.00’de başladı. Sahneye ilk olarak Grup İklim çıktı. Program İdil Tiyatro Atölyesi’nin sergilediği  “Yoksulluk başa bela” adlı oyunla devam etti. Oyunda yozlaşma ve yoksulluğun neden ve sonuçları işlendi. Ardından sahneye çıkan Tuncay Balcı, söylediği türkülerle ilgiyi arttırdı.

“Tiyatro Gerçek” ise yıkımlar ve yıkımlara karşı mücadeleyi konu alan oyununu sergiledi. Kalabalığın coşkusu Grup Yorum Korosu ve Grup Munzur’la daha da arttı. Festivalin 2. gününe yaklaşık bin kişi katıldı.

Festivalde, “Yıkımlara, yozlaşmaya geçit vermeyeceğiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Halkımız saflara hesap sormaya!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

BDSP standında, “Ekim’den Parti’ye, Parti’yle devrime!..” isimli sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyon izleyenler tarafından ilgiyle karşılandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul