17 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/41

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejim Kürt halkına ve emekçilere karşı hazırlanıyor!
  Haramiler cephesinde büyüyen korkular!..
Sermaye iktidarı faşist baskı ve terörü tırmandırıyor!..
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Taslağı meslek hastalıklarına ve iş cinayetlerine davetiye çıkartıyor…

Çukurova Üniversitesi’nde devlet terörü...

İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal sözleşmelerinde uyuşmazlık!
  Metal Grup Toplu İş Sözleşmeleri’nde uyuşmazlık zaptı tutuldu…
Son söz grev meydanında söylenecek!
  Metal işçileri İzmir’de sorunlarını tartıştı!
  İşkencede katliam eylemlerle protesto edildi…
  İşkenceci sermaye devletinden hesabı emekçiler soracak!
  Kot taşlama işçileri anlatıyor...
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Tekelci kapitalizmin krizi yayılıyor…
  Yeni bir tezkere ve sonrası… M. Can Yüce
  Gençlik hareketi ve fiili-meşru mücadele!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşkencede katliam eylemlerle protesto edildi…

Halk Cephesi: “Katiller tutuklansın!”

İşkencede katledilen Engin Çeber için Halk Cephesi 13 Ekim günü Sultanahmet Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Metris T Tipi Hapishanesi 1. ve 2. Müdürleri ile gardiyanlar, askerler, Engin Çeber’i döverek gözaltına alan ve götürüldüğü karakolda sürekli döven polisler, Engin Çeber ve arkadaşları hakkında tutuklama talebinde bulunan Sarıyer Savcısı ve Sarıyer Sulh Ceza Hakimi hakkında suç duyurusunda bulundu. “Polis dövdü, hapishane öldürdü, katilleri tutuklansın! / Halk Cephesi” pankartının açıldığı eylemde okunan basın açıklamasında, Engin Çeber’in gözaltına alındığı andan itibaren yaşadığı işkenceler anlatıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TAYAD: “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”

Çeber’in katledilmesi 10 Ekim günü TAYAD’lı aileler tarafından protesto edildi. Taksim Tramvay durağında gerçekleştirilen eylemde “AKP’nin Adalet Bakanı yalan söylüyor! F Tipi hapishanelerde 10 saatlik sohbet hakkı uygulanmıyor!” ve “Engin Çeber hapishanede katledildi! Katili AKP iktidarıdır! / TAYAD’lı Aileler” pankartları açıldı. Basın metninin okunmasının ardından DİSK Genel Sekreteri bir konuşma yaparak, sorumluların yargı önüne çıkarılmalarını talep etti.

“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Engin Çeber hapishanede katledildi!”, “Engin Çeber’in katilleri açıklansın!” vb. dövizlerinin taşındığı eylemde “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Engin Çeber’in katilleri açıklansın!” sloganları atıldı.  

Kızıl Bayrak / İstanbul


Gazi: “Engin Çeber onurumuzdur!”

Yürüyüş dergisi satarken gözaltına alınıp tutuklanan Engin Çeber’in işkenceyle katledilmesi üzerine Gazi Mahallesi Halk Cephesi eylem çağrısı yaptı. Gazi Temel Haklar önünde toplanan kitle meşalelerle Cemevine doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin “Engin Çeber onurumuzdur!”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları ile Cemevine gelmesinin ardından, Halk Cephesi adına basın açıklaması okundu. BDSP, DHP, Alınteri ve Mücadele Birliği’nin de destek verdiği eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı. Yürüyüşte “Tutsaklara kalkan elleri kıracağız / Halk Cephesi” pankartı açıldı.

 Kızıl Bayrak / GOP


Ankara’da Ceber eylemi

Ankara’da 10 Ekim günü Halk Cephesi tarafından Engin Çeber’in işkencede katledilmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Yürüyüş dergisi sattığı için sırtından vurarak Ferhat’ı felç bırakan AKP polisi, bu kez Engin ve arkadaşlarını işkenceyle gözaltına almıştı. Gözaltına alınırken ve karakolda işkence görmüşler, daha sonra tutuklanmışlardı. Tutuklanan Engin Ceber Metris Hapishanesinde katledildi.” Açıklama boyunca “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Zam, zulüm, işkence işte AKP!” sloganları atıldı. Basın açıklamasına devrimci kurumlar da destek verdi.

 Kızıl Bayrak / Ankara


İzmir: “Engin Çeber ölümsüzdür!”

11 Ekim günü Kemeraltı girişinde bir araya gelen TAYAD’lı Aileler, Engin Çeber’in katledilmesini protesto ettiler. “Engin Çeber hapishanede katledildi. Katili AKP iktidarıdır!” pankartının açıldığı eylemde, Engin Çeber’in tutuklanma ve katledilmesi süreci anlatıldı. Engin Ceber’in katillerinin yargılanmasını beklemediklerini belirten TAYAD’lılar, katliamın takipçisi olacaklarını duyurdular. Eylemde “Engin Çeber ölümsüzdür!” , “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” , “Katil devlet hesap verecek!” , “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Bursa’da Çeber eylemi

Engin Çeber’in katledilmesi Bursa’da 11 Ekim günü yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Basın açıklamasına yaklaşık 20 kişi katıldı. Eylemde “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, ”Engin Ceber ölümsüzdür!”, ”Kahrolsun faşizm! Yaşasın mücadelemiz!”, “Halkız haklıyız, kazanacağız!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı. Eyleme BDSP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa

ÇHD: “Engin’in katilleri tutuklansın!”

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Engin Çeber’in işkence sonucu yaşamını yitirdiği Metris Cezaevi önünde 15 Ekim günü basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Engin Çeber bu hapishanede işkenceyle öldürüldü!” pankartının yanı sıra “Engin’in katilleri tutuklansın!”, “Özgür Karakaya ve Cihan Gün hala bu hapishanede!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” ile Engin Çeber’in fotoğrafının bulunduğu “Polis dövdü, hapishane öldürdü!” dövizlerinin taşındığı eylemde basın açıklamasını ÇHD İstanbul Şube Sekreteri yaptı. Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasının ardından 19 kişinin görevinden geçici olarak uzaklaştırılmasının yeterli olmadığını, mutlaka tutuklanmaları gerektiğini söyledi. Eyleme 100’ü aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Ümraniye’de katliamcı devlet lanetlendi...

“Engin Çeber ölümsüzdür!”

Yürüyüş dergisi satışı sırasında gözaltına alınan ve tutuklanarak gönderildiği Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucunda hayatını kaybeden Engin Çeber, 1 Mayıs Mahallesi’nde yapılan törenle sonsuzluğa uğurlandı.

Engin Çeber’in cenazesi 11 Ekim günü Adli Tıp’tan alınarak cenazenin kaldırılacağı 1 Mayıs Mahallesi’ne getirildi. 12 Ekim günü dostları ve yoldaşları erken saatlerden itibaren Cemevi’nin bahçesinde toplanmaya başladılar. Cemevi bahçesine TAYAD’lı aileler ve Halk Cephesi imzalı “Engin Çeber ölümsüzdür!” pankartları ve kızıl bayraklar asıldı.

Cemevi bahçesinde gerçekleştirilen cenaze namazının ardından kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca, Halk Cephesi imzalı “Engin Çeber ölümsüzdür!”, “Polis dövdü, hapishane öldürdü, katilleri tutuklansın” ve “Yürüyüş dergisi: Toplatma, el koyma yetmedi şimdi dağıtımcılarını öldürmeye başladılar! Basın özgürlüğü yalnızca Aydın Doğan için mi var?” pankartları yeraldı. Yine kortejlerde kızıl bayraklar ve “Polis dövdü, hapishane öldürdü, katilleri tutuklansın” şiarlı, Çeber’in resminin bulunduğu dövizler taşındı.

Çeber‘in katledilmesine yönelik öfkenin ön plana çıktığı yürüyüş boyunca sık sık “Engin Çeber ölümsüzdür!”, Kahramanlar ölmez halk yenilmez!”, “Çeber‘in katili AKP iktidarıdır!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” ve “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz!” sloganları atıldı. Kitle tarafından atılan “Halkımız saflara hesap sormaya!” sloganı ise çevrede toplanan ve evlerinin balkonlarına çıkan halkın alkışları ile karşılandı. Yürüyüş sırasında zaman zaman devrimci marşlar hep bir ağızdan söylendi. Kortejlerde yer yer “Yaşasın devrimci dayanışma!” ve “Şehit namırın!” sloganları da atıldı.

Son durağa kadar süren yürüyüşün ardından kitle otobüslere binerek cenazenin defnedileceği Ümraniye Kocatepe mezarlığına doğru harekete geçti. Mezarlığın girişinde kortejler yeniden oluşturularak sloganlar eşliğinde Çeber’in mezarına doğru yürüyüşe geçildi.

Mezara gelinmesinin ardından cenaze defnedildi ve mezar başında dini tören gerçekleştirildi. Dini töreni devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşu izledi. Ardından Ahmet Kulaksız TAYAD adına bir konuşma yaptı. Faşist düzenin saldırılarını sürdürdüğüne ve devrimcileri katletmeye devam ettiğine değinerek, Engin’i anmak için onun mücadelesine sahip çıkmak gerektiğini vurguladı. Kulaksız’ın konuşması ile birlikte cenaze töreni sona erdi.

1 Mayıs Mahallesi sokaklarında ve mezarlıkta gerçekleştirilen yürüyüş boyunca devlet terörüne yönelik öfke ön plana çıktı. Gerek atılan sloganlar, gerek söylenen marşlarla katliamcı devlet lanetlendi, hesap sorma çağrıları yükseltildi. Engin Çeber son yolculuğuna katliamcıların tüm baskı ve terörüne karşı dostları ve yoldaşlarının omuzlarında, katliamcıların çürümüş düzenini yıkma çağrılarıyla birlikte uğurlandı.