x

31 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/43

  Kızıl Bayrak'tan
   Ekim Devrimi’nin 91. yılında sosyalizm güncel, Yeni Ekimler ve Partisi yakıcı bir ihtiyaçtır!
  Patronlarla Amerikancı AKP hükümetinden saldırı sinyalleri…
Ekonomik kriz ve sendikaların tutumu
Devlet terörü tırmanıyor!

Metal TİS’lerinde son durum ve görevlerimiz...

İşçi emekçi haraketinden…
  Kadın çalışmasının önemi ve sorunları…
Yüzü kitlelere dönük etkin bir İşçi ve emekçi kadın çalışması hedeflenmelidir!
  Kapitalizmin krizi ve emekçi kadınlara yansımaları...
  Kot taşlama mı, işçi mezarlığı mı?
  Hesabı tersane işçileri soracak!
  Genç-Sen Genel Kurulları yapıldı...
  İtalya, Yunanistan ve Fransa kaynıyor!
  Sınıfın manifestosu, manifestonun sınıfı: Buluşamayan nehirler mi? - Yüksel Akkaya
  Durum ve gelişmelerin yönü…- M. Can Yüce
  Kapitalizmin krizi ve işçi sınıfı / 2
Volkan Yaraşır
  Mamak İşçi Kültür Evi 8. mücadele yılını bir etkinlikle kutladı!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Genç-Sen Genel Kurulları yapıldı...

Genç-Sen Adana Şube Genel Kurulu...

Genç-Sen Adana Şube Genel kurulu 26 Ekim günü Genel-İş Sendikası’nda gerçekleştirildi. Genel kurulda ilk olarak divan seçimi yapıldı. Ardından genel kurulda tartışılacak gündemler belirlendi. İlk olarak en son gerçekleştirilen Genç-Sen Temsilciler Meclisi üzerine bir bilgilendirme yapıldı.

Temsilciler Meclisi bilgilendirmesinin ardından geçmiş dönem çalışmaları değerlendirildi. Tartışmalarda geçmiş dönemde Genç-Sen’in pratik olarak faaliyet yürütmediği ve kendini pratikte var edemediği belirtildi. Bunun nedenlerinden birinin de toplantıların tartışmalara boğulması ve bir organ işleyişine sahip olmaması gösterildi.

İkinci gündem olarak gelecek dönem ve 6 Kasım gündemi tartışıldı. 6 Kasım çalışmasının üniversitedeki saldırılarla bütünlüklü olarak ele alınması konuşuldu. Yürütülecek çalışmanın nasıl olması gerektiği üzerine tartışmalar yapıldı.

Tartışmaların sonucunda Genç-Sen’in kendini ifade etmesi, genel kuruldan önce saldırılara karşı planlanan eylem planıyla ortaklaşmaması ve 6 Kasım’da diğer siyasetlerle birlikte örgütlenmesi kararlaştırıldı.

6 Kasım’a dair Genç-Sen imzalı bir bildiri çıkarılması ve 5 Kasım’da üniversite içinde ya da çarşı merkezinde bir panel yapılması da kararlaştırıldı.

6 Kasım tartışmasından sonra 8 Kasım’daki Genel Kurula hazırlık gündemi tartışıldı.

Toplantıda en son ÜYK seçimi tartışıldı. Genel Kurul’a katılanların sayısı üye sayısının yarısını geçmediği için ÜYK seçimi yapılamayacağı belirlendi. Tartışmaların ardından geçici bir yürütme kurulu oluşturuldu ve daha sonra ÜYK seçim gündemli bir genel kurul toplanması kararlaştırıldı.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


OMÜ Genç-Sen Genel Kurulu…

5. Temsilciler Meclisi’ne Samsun’dan bir katılım olmaması nedeniyle kararlara ilişkin Samsun Genç-Sen’in bilgisi olamadı. Genç-Sen MYK’sı, 8 Kasım’a kadar şube yürütme kurullarını seçilmesi, aidat ve üye kayıtların güncellenmesi ve diğer eksikliklerin tamamlanması için bir bildirimde bulundu. Ancak Samsun’da gerekli hazırlıklar tamamlanmadan 29 Ekim günü Şube Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Toplantı, gündem önerilerinin oluşturulması ve merkezden gelen genel kurul önergelerinin gündeme alınmasıyla saat 11.00’de başladı. Merkezden gelen öneriler üzerine yapılan tartışmaların yanısıra 6 ve 9 Kasım’da yapılacak eylemlere ve öncesinde yapılması gereken çalışmalar üzerine çeşitli tartışmalar yapıldı. Aynı zamanda Samsun Genç-Sen’in çalışmalarıyla ilgili geçen döneme dair özeleştiri verildi. Diğer üniversitelerde olduğu gibi Samsun’da da bir dağınıklığın olduğu ifade edildi.

Yeni dönemde yapılacak çalışmaların sadece yürütme üzerinden değil, tüm üyeler üzerinden şekillenmesi, dar yürütme toplantılarının yerine (aslında yürütme dahi kendi arasında tam olarak toplanamıyordu!) genel toplantıları ile öğrenci gençliğin sorunlarına yönelik pratik çalışmaların yapılması gerektiği vurgulandı. Eski yürütme kurulu ortak bir özeleştiri sundu.

Ardından yeni yürütme kurulu seçildi. Tüm gecikmişliğine ve eksikliklerine rağmen Samsun Genç-Sen Genel kurulu gerçekleşti.

19 Mayıs Üniversitesi Ekim Gençliği


Genç-Sen Bursa Şube Kurulu…

Genç Sen Bursa Şube Genel Kurulu 26 Ekim günü BATİS’te gerçekleşti.

Devrim ve demokrasi şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan genel kurul divan seçimi ve oturumlarla devam etti.

Geçmiş dönemin değerlendirilmesiyle başlayan kurul, Genç-Sen’in geçen yıl kitlelere seslenememesi, bir faaliyet hattı örememesi ile çeşitli sorunlar üzerine ÜYK ve üyelerin yaptığı eleştiri ve özeleştiri ile başladı. Geçmiş dönem değerlendirmesinde ulaşım eylemlerinin kitle ayağının örülememesine dikkat çekildi. Ve eylemi çeşitli materyaller kullanarak kitlelere duyurma kararı alındı. Merkez kampuste fakülte örgütlenmeleri oluşturuldu. Daha sistemli ve hedefli bir çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Şube toplantısında ortaklaşılamyan ve 6 Kasım toplantılarında da birçok kurumun net bir tutum alamadığı “6 Kasım protestolarını Genç-Sen’in tek veya diğer yapılarla ortak yapması” tartışmaları bizim de taraf olduğumuz eylemin ortaklaştırma kararıyla sonuçlandı.

Verilen aradan sonra seçimler yapıldı. 31 aktif üyenin katıldığı oylamanın ardından il kurulu sona erdi.

Uludağ Üniversitesi Ekim Gençliği


MSGSÜ’de Ekim Gençliği çalışması

Geçtiğimiz hafta, son dönemde artan şovenist propagandaya karşı bir çalışma örgütledik. Çalışmada, Balıkesir’in Altınova ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili “Bu resimde neler oluyor?” sorusunu sorduğumuz afişleri kullandık. Yine aynı resimleri kullandığımız, Kürt halkına yönelik artan saldırıları anlattığımız ve üniversite gençliğini Kürt halkının özgürlük taleplerini sahiplenmeye çağırdığımız bildirilerimizin dağıtımını yaptık.

Bu hafta da YÖK ve eğitimin ticarileştirilmesi ile ilgili bir faaliyet yürüttük. “YÖK-parasız eğitim, eşit eğitim, anadilde eğitim, özgür düşünce, bilimsel eğitim, örgütlenme hakkı-YOK!” başlıklı ve “YÖK 12 Eylül’ün postal izidir! Ticari eğitimdir! Baskıdır! - Kara bir buluttur! YÖK! güneşi göreceğiz!” şiarlı afişlerimizi kullandık. “YÖK nedir?” başlıklı bildirimizin dağıtımını yaptık.

MSGSÜ’de belgesel gösterimi...

MSGSÜ öğrencileri olarak, 27 Ekim günü yapacağımız Ekim Devrimi kutlamasına yönelik çalışmalarımızı sürdürdük. 23 Ekim günü “Unutturulanlar” serisinin Yeraltı Maden-İş direnişini anlatan “Yeni Çeltek” isimli belgeselinin gösterimini yaptık. Belgesel gösterimi için hazırlanan afişlerde, Ekim Devrimi’nin önemine vurgu yaptık. Bu çalışmayı kutlama etkinliğine çağrıyla birleştirdik. Hafta boyunca Ekim Devrimi’nin tarihsel açıdan taşıdığı önemi anlatan ve gerçekleştireceğimiz kutlamaya çağrı yapan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdik.

Sermaye elini MSGSÜ’den çek!

23 Ekim günü Eğitim-Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Temsilciliği tarafından düzenlenen ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin pervasızca genişlemesini protesto eden basın açıklamasına katıldık. Basın açıklamasının öncesinde “kendini MSGSÜ’lü gören ve bu pervasız büyümeye dur demek isteyen” herkesi basın açıklamasına katılmaya çağıran ajitasyon konuşmalarıyla beraber eyleme katılım sağlamaya çalıştık.

“Sermaye elini okulumdan çek!” ve “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!” sloganlarıyla MSGSÜ Fındıklı binasından toplu çıkış yaptık. Yine sloganlar eşliğinde yürüyerek giriş yaptığımız alanda da alkışlarla karşılandık.

Eylemden sonra MSGSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bundan sonra nasıl bir faaliyet yürütülebileceği konusunda bir toplantı yapıldı. Çalışmalarımız 6 Kasım’a doğru artarak devam edecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Ekim Gençliği

 

İşgale kitlesel protesto

Beşiktaş Sahili’nde gün geçtikçe büyüyen ve genişleyen yapısıyla dikkat çeken Bahçeşehir Üniversitesi paranın saltanatıyla sahili işgal ederken hemen yanıbaşında bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi binasını da yutmayı planlıyor.

Yapılan tüm itirazlara rağmen yasa dışı yollarla dikilmeye devam eden binalara karşı mücadele yürüten Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Bahçeşehir Üniversitesi önündeki ikinci protestosunu kitlesel olarak gerçekleştirdi.

23 Ekim günü Öğle saatlerinde Fen-Edebiyat Fakültesi önünde üniversite öğrencileri ve çeşitli kurumların desteğiyle biriken kitle buradan Beşiktaş Sahili’ne yürüdü. Ağırlıklı olarak MSGSÜ öğrencilerinin destek verdiği yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar atılırken TMMOB İstanbul İKK, İstanbul Tabip Odası ve öğretim görevlileri destek verdi.

Eyleme 200’ü aşkın kişi katıldı. Eylem Fen-Edebiyat Fakültesi önüne yapılan yürüyüşle son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul