23 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/03

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işkolunda durum ve görevlerimiz
  Ergenekon sermaye devletinin gerçek yüzüdür…
İsrail’den tek taraflı ateşkes...
Krizin faturasını kapitalistlere ödetme mücadelesini kapitalizmi yıkma mücadelesiyle birleştirelim!
2008 sermayenin yoğun saldırılarına konu oldu…
TORGEM direnişi 10. gününde zaferle sonuçlandı!
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile krizin tersanelerdeki etkisi ve TORGEM direnişinin kazanımları üzerine konuştuk...
  DESA direnişinde kazanma kararlılığı ve devrimci sorumluluk!
  Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma büyüyor…
  Yerel seçimler ve komünistler
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve tersaneler
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı…
  Hrant Dink kitlesel eylemlerle anıldı!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 2 Volkan Yaraşır
  Obama illüzyonu… M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Siyonist katliamı protestolardan….

“Direnen Filistin kazanacak!”

Adana’da Filistin’le dayanışma

Adana’da siyonist katliamı protesto etmek amacı ile biraraya gelen TMMOB, DİSK, KESK, İHD, PSAKD, Alevi Kültür Derneği, Tunceliler Derneği, Bulamlılar Derneği, ‘78’liler Derneği-G, Türkiye Gerçeği, Halkevleri, ÇHKM, ESP, Sosyalist Feminist Kolektif, TÖP, SEH, BDSP, DHF, Halk Cephesi, BAK, DİP-G, SP, SDP, DTP, TKP, ÖDP 18 Ocak günü ortak bir yürüyüş gerçekleştirdi. 5 Ocak Meydanı’nda başlayan yürüyüş Çakmak Caddesi trafiğe kapatılarak devam etti.

İnönü Parkı’nda yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Ülkemizi yönetenler olarak siz bizi bu vahşete ortak edemeyeceksiniz! Biz “Artık yeter” diyoruz. Başbakanın akıttığı timsah gözyaşları acımızı dindirmeye yetmiyor. Konya’da eğitim alan İsrail uçaklarının bebeklere bomba yağdırdığını bile bile, ‘esip gürleyen’ bir başbakan istemiyoruz.”

Açıklama, taleplerin okunmasıyla son buldu. “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Filistin’de düşene, dövüşene bin selam!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana

Ankara’da Filistin’le dayanışma

Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi’nin 17 Ocak günü gerçekleştirdiği eylem, Kolej Kavşağı’ndan Ziya Gökalp Caddesi’ne yürünmesiyle başladı. Yürüyüş sırasında yol trafiğe kapatıldı. En önde “Filistin halkı kazanacak!” şiarlı pankart açıldı.

Ziya Gökalp Caddesi’ne gelindiğinde ortak basın metni okundu. Katliamda, başta ABD olmak üzere Türkiye’nin de önemli ölçüde payı olduğu belirtilerek, İsrali’e Amerika’nın destek ve cesaret verdiği, BM’nin ise sessiz kaldığı vurgulandı. Türkiye’nin İsrail’i sözde eleştiren açıklamalarına değinilerek, ABD ve Türkiye’nin İsrail’in en önemli iki müttefiki olduğu ifade edildi. Katliam sürdükçe eylemlerin de devam edeceği belirtildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

Af örgütünden Filistin eylemi!

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Gazze’de yaşanan siyonist saldırganlığı 17 Ocak günü Galatasaray Lisesi önünde protesto etti.

Eylem sırasında, üzerinde “uyurken öldürüldü”, “açlıktan öldü”, “enkaz altındakilere yardım ederken öldü”, “içecek su ararken öldü” gibi yazılar bulunan mezar taşı şekli verilmiş straforlar Galatasaray Lisesi önüne yerleştirildi. Af örgütü aktivistleri de kefen giyerek mezar taşlarının arasına yattılar.

Eylemin ardından basına dağıtılan açıklamada, İsrail’in dünyanın en yoğun nüfuslu yeri kabul edilen Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılarda çok sayıda sivil hedefi vurduğu, bunun hiçbir gerekçe ile açıklanamayacağı belirtildi. Avrupa Birliği ülkelerine saldırılar devam ettiği sürece İsrail’le olan ekonomik ilişkilerini askıya alma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kartal’da Filistin’le dayanışma eylemleri

Kartal İşçi Kültür Evi Derneği olarak siyonist katliama karşı 16 Ocak günü öğlen ve akşam olmak üzere iki eylem gerçekleştirdik. İlk eylem, siyonist katliama karşı Karlıktepe Mahallesi’nde gerçekleştirilecek eyleme çağrı amacıyla Kartal Lisesi önünde yapıldı.

Liseliler tarafından sahiplenilen eyleme okul çıkışında öğrenciler destek verdi, ıslık ve alkışlarla Filistin halkıyla dayanışmalarını gösterdi. Yaklaşık 45 öğrencinin katıldığı eylem coşkulu sloganlarla sona erdi.

Dernek üyesi üç arkadaşımız, eylemin ardından Kartal Emniyeti’ne bağlı kolluk güçleri tarafından gözaltına alındılar. Karakolda 5 saat boyunca tutulan üyelerimiz, çevreye gürültü kirliliği yaymaktan dolayı ceza kesildikten sonra serbest bırakıldılar.

İsrail’in Gazze’ye dönük saldırıları akşam saatlerinde de Karlıktepe Mahallesi’nde gerçekleştirilen yürüyüşle lanetlendi. Bir haftadır duyurularını asarak, kahve konuşmaları yaparak ve ev ev dolaşarak hazırlıklarını sürdürdüğümüz eylemimiz saat 19.00’da Şimşir Düğün Salonu önünde sloganlarla başladı. Yapılan konuşmalarla Gazze’de yaşanan vahşet bir kez daha teşhir edilerek Karlıktepe emekçileri eyleme çağrıldı.

Yürüyüş boyunca “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Katil İsrail Filistin’den defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Yürüyüşün sonunda okunan açıklamada Filistin’deki tanklara karşı taşlarıyla mücadele eden çocuk yaştaki gençlerin direnişi selamlandı. 40 kişinin katıldığı eylem İsrail bayrağı yakılarak sona erdi.

Kartal İşçi Kültür Evi Derneği çalışanları

 

Vicdani retçilerle dayanışma

Savaş Karşıtları, İsrail’in gerçekleştirdiği katliama ortak olmayan İsrail’li vicdani retçilerle dayanışmak amacıyla 17 Ocak günü Galatasaray Lisesi önünde eylem gerçekleştirdi.

“İsrailli vicdani retçilerin yanındayız!” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Gülkan Ahıskan okudu. Açıklamada, Ehud Barak hükümetinden vicdani retçilerin serbest bırakılması ve Gazze’de işgale son vermesi istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Cerrahpaşa’da İsrail protestosu

SES Aksaray Şubesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde 15 Ocak günü gerçekleştirdiği basın açıklaması ile İsrail’in saldırılarını protesto etti.

Eylemde, “SES İstanbul Aksaray Şubesi” pankartı ve dövizler açıldı.

Hastaların ve Samatya’da yaşayanların da destek verdiği eylemde okunan basın açıklamasında katliama derhal son verilmesi, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı duyulması istendi. Basın açıklamasının ardından yapılan konuşmada, “barış gücü oluşturma”nın çözüm olmayacağını söyledi. Tek çözümün, İsrail’in saldırılarına karşı barikat oluşturmak olduğu ifade edildi. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Çiğli’de İsrail protestosu

Çiğli’de biraraya gelen kurumlar 15 Ocak günü yaptıkları açıklama ile siyonist katliama karşı Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını duyurdular.

“Katliama sessiz salma, Filistin halkı yalnız değildir!” şiarı ile yapılan eylemi Çiğli İşçi Platformu, Genel-İş 5 No’lu Şb. işyeri temsilciliği, Çiğli Halkevi, Alevi-Der, Ege ‘78’liler ve İzmir ‘78’liler örgütledi. “Katliamlara sessiz kalmayacağız, Filistin halkı yalnız değildir!” pankartının açıldığı eylem Çiğli AKP İlçe binası önünde gerçekleştirildi. Açıklamaya yaklaşık 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Kayseri’den Filistin’e destek

Kayseri Demokrasi Platformu, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırısını 14 Ocak günü yapılan basın açıklaması ile protesto etti.

Demokrasi Platformu bileşenleri yaptıkları açıklamada, İsrail ile yapılan ikili anlaşmaların iptal edilmesini istediler. İsrail’in kadın çocuk demeden yüzlerce insanı katletmesi protesto edilerek, sözkonusu saldırılarda hükümetin İsrail ile girdiği ikili ilişkilerden de cesaret aldığı ifade edildi. “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Askeri anlaşmalar iptal edilsin!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 


BES’ten eşzamanlı protestolar

Siyonistlerin Filistin halkı üzerinde estirdiği katliamı, KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) 3 No’lu (Kadıköy) Şube üyeleri Anadolu Yakası’nda gerçekleştirdikleri eşzamanlı protestolarla lanetlediler.

15 Ocak sabahı gerçekleştirilen eylemlerin merkezi olan Kadıköy-Göztepe Vergi Dairesi Kompleksi önünde toplanan BES üyeleri, “BES 3 No’lu Şube” pankartı ve dövizlerini açtılar. Siyonist katliamda yaşamını yitiren Filistinliler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan açıklamada başta ABD olmak üzere İsrail ve İngiltere’nin Ortadoğu’ya yönelik savaş ve saldırganlık politikaları teşhir edildi, İsrail’in Gazze’de giriştiği katliamda yeni bir aşamaya girildiği belirtildi. Katliamın durdurulması için Türk devletine ve hükümetine düşen görevler sıralandı. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

BES 3 No’lu Şube üyeleri Bostancı, Kartal ve Ümraniye Vergi Daireleri önünde de sabah saatlerinde basın açıklaması yaptılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

YDG ve ILPS’den eylem

Yeni Demokrat Gençlik ve ILPS (Halkların Uluslararası Mücadele Ligi), İsrail’in Gazze’de uyguladığı katliamı, 19 Ocak günü Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile protesto etti. “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” pankartı ve “Katil İsrail Filistin’den defol!”, “Biji bratiya gelan!”, “Her yer Filistin, her yer Irak, her yer Amed, her yer direniş!” dövizlerinin açıldığı eylemde okunan basın açıklamasında yürüttükleri imza kampanyasına Deri-İş Sendikası’nın da destek verdiği belirtildi. Açıklamanın ardından toplanan 6 bin imza meclise gönderildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bakırköy: “Filistin’de faşizm yenilecek!”

“Ses ver” eylemi 16 Ocak günü KESK İstanbul Şubeler Platformu ve DİSK Emekli-Sen Aksaray Şubesi tarafından Bakırköy’de gerçekleşti. Bakırköy-Beyaz Adam Kırtasiye önünde toplanan kitle saat 18.00’de, “Filistin’de faşizm yenilecek!” pankartını açarak Bakırköy Özgürlük Meydanı’na doğru düdük, alkış, meşale ve fenerlerle yürüyüşe geçti.

Meydan’da katliamda ölen Filistinliler için saygı duruşu yapıldı, İsrail bayrağı yakıldı. Yapılan konuşmada, ölen Filistinliler’in sayısının bini aştığını vurguladı. Konya Ovası’nda İsrailli pilotların eğitildiği hatırlatılarak, Türk devleti eleştirildi. İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesi istedi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem, atılan sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bursa’da “ses ver” eylemi

“Ses ver” eylemi Bursa’da 17 Ocak akşamı saat 18.00’de Heykel-Orhangazi Parkı’nda gerçekleştirildi. Eylemde yapılan açıklamada İsrail’in kanlı saldırıları durana kadar eylemlere devam edileceği belirtildi, İsrail Büyükelçisi’nin kapı dışarı edilmesi ve başta askeri satın almalar olmak üzere yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesi talep edildi. “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Biz biz hepimiz Filistinliyiz!” sloganlarının sıklıkla atıldığı eyleme 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Adana’da “ses ver” eylemi

Her gün Adana’nın farklı bir yerinde gerçekleştirilen eylem 15 Ocak günü de Çakmak Plaza önündeydi. Saat 18.00’de başlayan eylem üç dakika boyunca düdük çalarak ve slogan atarak sürdü. “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Direnen Filistin onurumuzdur!”, “Her yer Filistin, her yer direniş!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana