23 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/03

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işkolunda durum ve görevlerimiz
  Ergenekon sermaye devletinin gerçek yüzüdür…
İsrail’den tek taraflı ateşkes...
Krizin faturasını kapitalistlere ödetme mücadelesini kapitalizmi yıkma mücadelesiyle birleştirelim!
2008 sermayenin yoğun saldırılarına konu oldu…
TORGEM direnişi 10. gününde zaferle sonuçlandı!
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile krizin tersanelerdeki etkisi ve TORGEM direnişinin kazanımları üzerine konuştuk...
  DESA direnişinde kazanma kararlılığı ve devrimci sorumluluk!
  Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma büyüyor…
  Yerel seçimler ve komünistler
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve tersaneler
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı…
  Hrant Dink kitlesel eylemlerle anıldı!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 2 Volkan Yaraşır
  Obama illüzyonu… M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel işçi bültenlerinden...

Krizin faturasını ödememe ve örgütlenme çağrısı

İçine girdiği krizle birlikte faturayı işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalışan kapitalistler, krizin bedelini ödemekten kaçmak için kölelik zincirlerini işçi sınıfı ve emekçilere takmaya çalışıyorlar.

Sermaye düzeninin dizginsiz saldırılarına karşı devrimci sınıf çalışmasını güçlendiren sınıf devrimcileri, Türkiye’nin çeşitli yerellerinde sürece etkin bir müdahaleyi önlerine koymuş bulunuyorlar.

Krizin etkilerini işten atılmalar, ücretsiz izinler, fazla mesailer, zamlar ve daha birçok biçimde hissedildiği bir dönemde çıkan bültenlerin 2009 yılının Ocak ayı sayıları, kriz gündemini taşıyor. Yanısıra, yakın dönemde metal işkolunda imzalanan MESS sözleşmesine dair değerlendirme ve işçi yazıları yer alıyor. Türk Metal’in ihaneti teşhir edilirken BMİS’in tutumu işçiler tarafından eleştiriliyor.

2009 yılının Ocak ayının ilk haftalarından itibaren hazırlıkları sona eren bültenlere bu ay yeni bir “ses” olan Bursa İşçi Bülteni eklendi.

Bursa’daki sınıf çalışmasını daha da pekiştirecek olan “Bursa İşçi Bülteni”nin ilk sayısıyla yeni mücadele yılına başlayan sınıf devrimcileri, Çiğli İşçi Bülteni, Topkapı İşçi Bülteni, Küçükçekmece İşçi Bülteni Emekçinin Gündemi, Adana Sanayi İşçileri Bülteni, OSB-İMES İşçi Bülteni, Ankara İşçi Bülteni İşçiden İşçiye, Tersane İşçisinin Sesi ROTA ve GOP İşçi Bülteni ile farklı sanayi havzalarındaki sistemli seslenişlerini sürdürüyorlar.

“Zafer direnen işçilerin olacak!” şiarıyla merhaba diyen Bursa İşçi Bülteni de Bursa’da yaşanan grev ve direnişleri selamlıyor. Bülten sayfalarında direnişleri devam eden TÜMTİS üyesi sarı otobüs şoförleri, yeni yıla grevle giren BMİS üyesi Asemat işçileri, Sifaş - Nergis ve Renault’ta işten atmalara karşı direnen işçiler yer buluyor.

Kapitalist krizin ana üslerinden biri olan Bursa’da özellikle otomotiv sektöründeki “kriz faturası” verilerle açıklanıyor. İlk sayısı İsrail’in Gazze’de giriştiği toplu katliama denk gelen bülten, siyonist katliamı lanetlerken Filistin direnişini arka kapaktan selamlıyor.

Adana Sanayi İşçileri Bülteni, kapağında krizin faturasına karşı “Öncü İşçi Platformu’nda birleşelim!” çağrısını yükseltirken çeşitli fabrikalarda kriz gerekçesiyle yaşanan saldırıları aktarıyor. Ayrıca Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren Sinter Metal işçilerinin 2008 yılının son günlerinde gerçekleştirdikleri fabrika işgalini selamlarken, devam eden direnişteki gelişmeleri yansıtıyor.

Çiğli İşçi Bülteni ise, tüm dünyayı kasıp kavuran kapitalist krizin yereldeki faturasına karşı “İşyeri komiteleri kuralım, fabrikalarımızda örgütlenelim!” çağrısını yükseltiyor. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde ücretsiz izinler ve işten atmalar biçiminde görülen kapitalist kriz yine bültenin ilerleyen sayfalarında yazıya konu ediliyor, Çiğli Organize’deki fabrikalardan yansıyan haberler yer alıyor. Bültenin orta sayfasında ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi önündeki direnişlerini açlık greviyle sürdüren Kürşat-Vira taşeron işçileri yer buluyor.

Yerel bültenlerin hemen hemen hepsinin gündemini ağırlıklı olarak krizin oluşturduğu görülürken, 2008 yılının Aralık ayında anlaşmayla biten MESS sözleşmesine dair yazılar da yer alıyor.

Küçükçekmece ve çevre bölgelerde yürütülen sınıf çalışmasının etkili araçlarından biri olan Emekçinin Gündemi, Ocak ayı sayısında krizin faturasını ödememek için “fabrika ve direniş komiteleri”nde örgütlenme çağrısı yapıyor. Bültenin orta sayfaları, bölgede süren DESA direnişinin kazanımlarını anlatan bir haberin yanısıra bölgedeki çeşitli fabrikalarda yaşanan sorunlar üzerinden mücadele çağrısını yükseltiyor.

Arka kapaktaki Kültür-Sanat Köşesi’nde ise, bu ay Sovyet bestecisi Dimitri Şostakoviç “Devrimi besteleyen adam: Şostakoviç” başlıklı bir yazıyla tanıtılıyor.

Topkapılı işçiler, Topkapı İşçi Bülteni’nin Ocak ayı sayısıyla krizin faturasını ödememek için birleşik mücadele çağrısını yükseltiyor. PTT taşeron işçilerinin yaşadıkları sorunlar ve Sinter Metal direnişinin işlendiği bülten sayfalarında, 22 Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirilen Topkapı İşçi Derneği 1. Olağan Genel Kurulu haberine ve kurulun sonuç bildirgesine yer veriliyor. Bültenin arka kapağında ise “Patronların dayatmalarını reddet, direnişe geç, fabrikanı terk etme!” çağrısı yükseltiliyor.

Son dönemde sınıf hareketinin dikkatini çeken sanayi havzalarından biri olan Ümraniye Dudullu’daki Sinter Metal ve Gürsaş direnişlerinin sesi ise OSB-İMES İşçi Bülteni’nde yankılanıyor.

Ümraniye’de yürüttükleri sınıf çalışmasını 1 Şubat 2009 tarihinde gerçekleştirecekleri 2. Ümraniye İşçi Kurultayı ile yeni bir düzeye çıkaracak olan sınıf devrimcileri, bülten kapağına da kurultay çağrısını taşımışlar.

Son dönemde Ümraniye Dudullu’da devam eden Sinter ve Gürsaş direnişlerinin yanısıra Samandıra’da direnen Ünsa işçilerinin direnişleri bülten sayfalarından selamlanarak, haber ve röportajlara yer veriliyor.

Krizi fırsat bilerek kitlesel işçi kıyımlarına ve hak gasplarına girişen tersane patronlarının cehennemi Tuzla’dan seslenen Tersane İşçisinin Sesi ROTA, Ocak ayı sayısında havzada harlanan direniş ateşinin sıcaklığıyla kendini gösteriyor.

ROTA’nın Ocak sayısında geniş bir şekilde TORGEM?direnişi yer buluyor. On gün süren direnişin anlatıldığı bültende TORGEM?işçilerinin yanısıra farklı tersanelerden işçilerin de yazıları yer alıyor.

Bültende kriz ve kriz ile birlikte yaşanan işten çıkarmalar ile iş cinayetlerine dair de yazılar bulunuyor..

Ankara İşçi Bülteni İşçiden İşçiye ise Ocak ayı sayısında işçileri “Krizin faturasını ödememek için mücadeleyi yükseltmeye” çağırıyor. Sincan İşçi Derneği Girişimi adı altında hazırlıklarını sürdüren sınıf devrimcileri, Sincan İşçi Derneği’nin çalışmalarına katılma çağrısına bülten sayfalarından yer veriyorlar. Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nden çeşitli işçi yazılarının yer aldığı bültende diğer bültenlerde olduğu gibi Metal TİS’leri de işlenmiş.

Yine Gaziosmanpaşa bölgesinde etkin ve çok yönlü bir faaliyeti önüne koyan sınıf devrimcileri GOP İşçi Bülteni’yle krize karşı birleşik direniş çağrısını yükseltiyorlar.

Ağırlıklı olarak Ak Tekstil, BİSSE, Cardiss Tekstil, MEKAR, CMT (İlbek) Tekstil, Atateks gibi tekstil fabrikalarında yaşanan hak gasplarını sayfalarına taşıyan GOP İşçi Bülteni, havza işçilerinin birliğini “havza platformları”nda birleştirmenin gerekliliğine işaret ediyor.

Yine bölgede yürütülen çalışmanın bir diğer temel ayağı olan kot işçileri çalışması da bültende yer alıyor, silikozis hastalığı nedeniyle yaşamını yitiren kot işçisinin “cinayet” haberi ve Kot İşçileri Birliği’nin yazılı açıklaması bulunuyor. Bülten sayfaları mücadele çağrısının yanısıra kot işçilerine hukuki bilgilendirmede de bulunuyor.

Birçok farklı sektöre yayılan kapitalist krizin etkilerinin ve krize karşı mücadele çağrısının yer aldığı yerel işçi bültenleri, sınıf devrimcilerinin çalışma yürüttüğü alanlarda bölge işçilerinin sesi-soluğu olmayı sürdürecek...