20 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/07

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı kazanmak için!..
  Onbinlerce işçi ve emekçi faturayı ödememek için Kadıköy’de buluştu!
15 Şubat mitinginin dersleri
AKP yolsuzluk ve yağmada sınır tanımıyor!
Düzen solu ve sosyal reformistler emekçi kitleleri sahte hayallerle oyalıyorlar...
İASEMAT ve Renault işçileriyle konuştuk.
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  29 Mart yerel seçimleri üzerine BDSP temsilcisi İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkanı adayı Melek Altıntaş ile konuştuk...
  “Beyaz yakalılar”da örgütlenme arayışı...
  Krize karşı faaliyet ve eylemlerden…
  Genç-Sen 7. Temsilciler Meclisi toplantısı gerçekleşti...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor...
  “Beşir’le Vals”in er Folman’ı yitik anılarını arıyor…
  Dünyadan...
  Bültenlerden...
  Kavga Ziya ustalarla kazanılacak!
  Siyaset ve ahlak!..
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Onbinlerce işçi ve emekçi faturayı ödememek için Kadıköy’de buluştu!

“Krizin bedelini ödemeyeceğiz!”

Çalışmasına haftalar öncesinden başlanan “Krizin bedelini ödemeyeceğiz! İşsizliğe ve yoksulluğa karşı birleşik mücadele için emek ve demokrasi” mitingi, 15 Şubat günü İstanbul Kadıköy’de onbinlerce işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleşti.

KESK, DİSK ve TÜRK-İŞ tarafından örgütlenen mitinge beklenenin altında katılım gerçekleşirken, mitinge katılımın gövdesini Türk-İş’e bağlı sendikalar oluşturdu.

Saat 10.00’dan itibaren Haydarpaşa Hastaneler, Tepe Nautilus ve Haydarpaşa Garı kolu olmak üzere üç kolda toplanmaya başlayan emekçiler, Kadıköy Meydanı’na yürüdüler. Alana girişte kurulan polis kordonundan geçen devrimci kurumlar çeşitli engellemelerle karşılaştılar. Polisin keyfi engellemeleri kısa süren gerginliklerin ardından aşıldı.

Haydarpaşa Hastaneler kolunda toplanan Türk-İş’e bağlı sendikalardan en kitlesel katılım sağlayanı Türk Metal’di. Binlerce Türk Metal’li Mustafa Özbek flamaları ve Türk bayraklarıyla “şoven” bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Yürüyüş boyunca ve alanda Türk Metal’in gündeminde “kapitalist kriz ve işten atmalar” değil Özbek’in tutuklanmasını protesto eden gövde gösterisi var. Bu kortejlerden yoğun olarak “Özbek nerede biz oradayız!” sloganı yükseldi. Bir kez daha Türk Metal tabanındaki işçiler gerici, şoven, kontra sendikal anlayışa alet edildiler.

Türk-İş’e bağlı sendikaların kortejlerinde direniş ve grevdeki işçiler de yer aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi grevci ATV-Sabah çalışanları, Basın-İş Sendikası üyesi E-Kart grevcileri, TÜMTİS üyesi direnişçi Burulaş işçileri, DESA’de direnişlerini sürdüren Deri-İş üyeleri, Tez-Koop-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışmalarını devam ettiren IBM Türk çalışanları, Teksif üyesi Menderes Tekstil işçileri de döviz ve pankartlarıyla eyleme katıldılar.

Türk-İş kortejlerinde Tes-İş, Kristal-İş, Tez-Koop-İş, TÜMTİS, Şeker-İş, Türk Metal, T. Harb-İş, T. Haber-İş, T. Çimse-İş, Basın-İş, Deri-İş, Denizciler Sendikası, Dok Gemi-İş, Petrol-İş, TGS, BASS, BASİSEN, Tek Gıda-İş, T. Maden-İş, Yol-İş, Liman-İş, Hava-İş, Selüloz-İş, TOLEYİS, Koop-İş, Demiryol-İş, Tarım-İş, Belediye-İş, Teksif Sendikaları pankartlarıyla yürüyüş ve miting alanında yer aldılar.

T. Maden-İş Sendikasına bağlı Zonguldak Kömür İşçileri sarı işçi baretleriyle eyleme katılırken, Petrol-İş Sendikası kortejinde, “Krizsiz bir dünya mümkün!”, “Emeğimize oynamayın, 15-16 Haziran’ı unutmayın!” ve “İşsizlik, yoksulluk kaderimiz değil!” pankartları dikkat çekti. Petrol-İş üyeleri Filistin direnişini selamlayan sloganlar da attılar.

Teksif Sendikası kortejinde, Uşak’ta sendikaya üye olduğu için işten atıldıktan sonra intihar eden Yüksel Yalabık’ın fotoğrafları taşındı.

Haydarpaşa Hastaneler Kolu’nda Türk-İş sendikaları dışında Çelik-İş Sendikası üyeleri, Gebze Sendikalar Birliği, UİD-DER, Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), Başıbüyük halkı, Emek Partisi, DTP, Ürün, Birlik Dayanışma Hareketi, TÜM-İGD, Anti-kapitalist pankartlarıyla yer aldılar. Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendika şubeleri canlılıklarıyla dikkat çekerken, yürüyüş boyunca sloganlarını ara vermeden attılar.

Kortejlerden hükümet karşıtı sloganlar yükselirken, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu dövizleri çeşitli sendikaların kortejlerinde göze çarptı.

Devrimci kurumların da yer aldığı Tepe Nautilus kolunda ise DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar zayıf bir katılım gösterdi. Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri bazı fabrikaların pankartlarını açarak yürüdüler.

Surtel, GU, Aks ve Konvekta işçileri fabrika pankartlarıyla yürüyüşte yer alırken, Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren Sinter ve Gürsaş işçileri de tüm coşkularıyla mitinge katılım sağladılar.

DİSK’e bağlı sendikalardan Genel-İş, Nakliyat-İş, Emekli-Sen, Lastik-İş, Limter-İş, Sine Sen, Dev Sağlık-İş, Genç Sen yürüyüşe pankartlarıyla katıldılar. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çeşitli şubeleri de bu kolda yürüdüler.

Yerel seçimler öncesinde alana gelen düzen partisi CHP de yürüyüş ve miting alanında boy gösterdi.

Yine bu kolda Halk Cephesi, Kaldıraç, Partizan, ESP, Devrimci Hareket, HKM, Alınteri, DHF, TÖP, SODAP, KÖZ, SP, SDP, Yurtsever Cephe, TKP, Feministler, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, SEH, Gençlik Muhalefeti, Alevi Bektaşi Gençlik Platformu (AGEP), Bağcılar Cemevi Gençlik Komisyonu, RED, DİP, EHP, Tekstil-Sen, PDD, BES, Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi, Haber-Sen ve Eğitim-Sen şubeleri pankart açan kurumlardı. TMMOB, TTB ve Halkevleri de Haydarpaşa Garı tarafından mitinge katılım sağladılar.

Komünistler mitinge Devrimci 1 Mayıs Platformu ana pankartı arkasında katıldılar. En önde “Krizin faturası kapitalistlere!” ve “Düzen partilerine oy yok! Soyguncu, rantçı sermaye uşaklarından hesap soralım!” pankartlarının taşındığı BDSP kortejinin arkasında yerel oluşumlar ve genç komünistler kendi pankartlarıyla yer aldılar.

Kızıl bayrakların taşındığı kortejde “İş cinayetlerine, ücret gasplarına, ücretlerin düşürülmesine karşı işgal, grev, direniş! / Tersane İşçileri Birliği Derneği”, “Krize karşı her yer direniş, grev, işgal sabotaj alanı! / Küçükçekmece İşçi Platformu”, “Fedakarlık yok, direniş var! / Topkapı İşçi Derneği”, “Haramilerin saltanatını yıkacağız! / Esenyurt İşçi Platformu”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek! / OSİM-DER”, “Kapitalizm; kriz, sefalet, yıkım, savaş demektir... Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde! / Ekim Gençliği” ve “Kapitalizm kriz ve geleceksizlik demektir! / İstanbul Liseli Gençlik Platformu” ile “Kazım Karabekir Mahallesi halkı” pankartları taşındı.

Komünistler yürüyüş boyunca BDSP’nin 2009 yerel seçim bildirgesinin dağıtımıyla beraber Kızıl Bayrak gazetesinin satışını da gerçekleştirdiler.

Tüm kitlenin miting alanına giriş yapmasının ardından bir grup Türk Metal üyesi işçi kürsüye yürüdü. Faşist Türk Metal çetesinin “Ergenekon operasyonu”ndan tutuklu bulunan Mustafa Özbek’e destek sloganları attılar. Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri demir bariyerlere astıkları “Hain Özbek işçilere hesap verecek” pankartını açarak Türk Metal çetesini teşhir ettiler. Bunun üzerine DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerle yaşanan gerginlik büyüyerek tüm alanı kapladı. Devrimci kurumlar, KESK’e bağlı sendikalar Türk Metal çetesinin kışkırtmasına gereken yanıtı verdiler.

Saygı duruşuyla başlayan miting programında ilk olarak Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu söz aldı. Kumlu’nun konuşması sırasında Türk Metal çetesinin kışkırttığı bir grupla devrimciler arasında arbede yaşandı. Türk Metal çetesinin ele başları sahnenin önüne doldurdukları işçilere “Özbek sloganları” dışında slogan atmamalarını söyledi. Türk Metal çetesinin adamları mitingin tertip komitesi içinde yer alan görevlilere de saldırdı.

Devrimci kurumların da Türk Metal çetesine karşı durduğu arbede sırasında miting alanını çevreleyen demir bariyerler zorlandı. Konuşmaların yapıldığı platformdan sık sık “uyarılar” yapılırken “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları da yükseldi. Bir süre sonra platformun önünü boşaltmak zorunda kalan Türk Metal çetesi alanı terketti.

Kumlu Türk Metal çetesi başkanı Özbek’e sahip çıkan konuşmasını güçlükle tamamladı. Miting kitlesi tarafından Türk-İş bürokrasisi atılan sloganlarla protesto edildi.

Kumlu’nun ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren birleşik mücadele çağrısı yaptılar. Miting, atılan sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul