20 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/07

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı kazanmak için!..
  Onbinlerce işçi ve emekçi faturayı ödememek için Kadıköy’de buluştu!
15 Şubat mitinginin dersleri
AKP yolsuzluk ve yağmada sınır tanımıyor!
Düzen solu ve sosyal reformistler emekçi kitleleri sahte hayallerle oyalıyorlar...
İASEMAT ve Renault işçileriyle konuştuk.
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  29 Mart yerel seçimleri üzerine BDSP temsilcisi İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkanı adayı Melek Altıntaş ile konuştuk...
  “Beyaz yakalılar”da örgütlenme arayışı...
  Krize karşı faaliyet ve eylemlerden…
  Genç-Sen 7. Temsilciler Meclisi toplantısı gerçekleşti...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor...
  “Beşir’le Vals”in er Folman’ı yitik anılarını arıyor…
  Dünyadan...
  Bültenlerden...
  Kavga Ziya ustalarla kazanılacak!
  Siyaset ve ahlak!..
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Maliye emekçileri eylemde

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul Şubelerine üye emekçiler 17 Şubat günü Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptılar.

“Büro Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri” pankartının açıldığı eylemde,“Performans yönetimine hayır! Yarışma değil dayanışma!”, “Geciken adalet, adaletsizliktir! Eşit işe eşit ücret istiyoruz! Hemen şimdi istiyoruz!” dövizlerini taşıyan BES üyeleri adına BES 2 No’lu Şube Başkanı açıklama yaptı.

Açıklamada, Vergi Haftası kutlamalarına hazırlanan hükümetin verginin kutsallığından bahsedeceği, vergi rekortmelerini açıklayacağı, ancak maliye çalışanlarının sorun ve taleplerini görmezden geleceği ifade edildi. Kesintisiz hizmet uygulamalarıyla esnek ve kuralsız çalışma yaptırıldığını belirterek, maliye emekçilerinin talepleri sıralandı.

Eylemde, “Yarışma değil, dayanışma!”, “Ücretlerde adalet istiyoruz!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Vergide adalet istiyoruz!”, “Krizin yükü patronlara!” ve “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Hastanelerde şiddet protesto edildi!

SES Şişli Şubesi ve İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO), 12 Şubat günü şiddete uğrayan diş hekimi ile ilgili 18 Şubat günü Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde, “İşimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz / SES Şişli Şube”, “İstanbul Diş Hekimleri Odası” pankartları ile dövizler taşındı. İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı yaptığı konuşmada, hasta yoğunluğu nedeniyle hem meslektaşlarının hem de hastaların sabırlarının tükenmesi sonucu gerçekleşen bu olayı kabul edilemez bulduklarını belirtti.

Konuşmanın ardından basın açıklamasını SES Şişli Şube Başkanı gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, 24 saat nöbet tutan diş hekimlerinin taleplerinin göz önünde bulundurulmadan bir gün izin kullandırıldığı ve bu yoğun çalışma koşullarının, fiziksel ve ruhsal olarak her geçen gün daha fazla yıpranmalarına sebep olduğu belirtildi. Çalışanların sorunlarını başhekimliğe ilettiklerinde ise “beğenmeyen çeker gider” tarzında tehditlerle sindirilmeye çalışıldığı söylendi.

Eylem boyunca, “Herkese eşit, ücretsiz sağlık!”, “Artık yeter, şiddete hayır!”, “Çalışma koşulları düzeltilsin!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Adana’da hak arayışı

Adana’da Güney Sanayi fabrikasında çalışan yaklaşık 400 işçi geçtiğimiz haftalarda işten çıkarıldı. Çıkarılan işçilerin ücret ve tazminatlarını ödememek için türlü yalanlarla işçiler aldatılmaya çalışıldı.

Son olarak 16 Şubat günü ücretleri ödeme sözü veren patron bu sözünü tutmadı. Yenice’de bulunan fabrika önünde toplanan işçiler buradan patronun Güzelyalı’daki villasına yürüdüler.

Patronla görüşme talepleri reddedilen işçiler AKP Merkez binası önüne yürüyüş düzenlediler.

17 Şubat günü İnönü Parkı’nda toplanan işçiler, taleplerini ve yaşadıkları haksızlığı anlatan konuşmalar yaptılar.

Güney Sanayi patronu, 3 ayda bir 250 TL ödeme yapma sözü verdi. Güçlü bir taban örgütlülüğünden yoksun olan işçiler isimlerini yazdırarak bu teklifi onaylamış oldular.

Adana Sanayi İşçileri Derneği üyeleri İnönü Parkı’nda toplanan işçilerle yaptıkları sohbetlerde, krizin asıl sorumlusunun patronlar olduğunu anlattılar.

Kızıl Bayrak / Adana

Adana’da krize karşı yürüyüş

Adana’da İstanbul mitingine destek amacıyla 15 Şubat günü DİSK, KESK, TMMOB, TTB bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eğitim-Sen binası önünde bir araya gelen kitle, buradan sloganlar eşliğinde Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. En önde “Ne işimizden, ne ekmeğimizden, ne de geleceğimizden vazgeçeriz! Kriz sermayenin krizidir, faturasını çıkaranlar ödesin! / DİSK-KESK-TMMOB-TTB” pankartı taşındı.

KESK dönem sözcüsü Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa’nın okuduğu basın metninde krizin sonuçları özetlendi, talepler sıralandı.

“İşçi-memur elele, genel greve!”, “Krizin yükü patronlara!”, “Zam, zulüm, işkence işte AKP!”, “İşsize iş, yoksula aş, insanca yaşamak istiyoruz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarının sıklıkla atıldığı eyleme 400’ü aşkın emekçi katıldı.

 Kızıl Bayrak / Adan

Eskişehir’den İstanbul’a destek eylemi

15 Şubat günü Eskişehir’de Emek Platformu tarafından düzenlenen eylemle Kadıköy mitingine destek verildi. Kızılay İş Merkezi önünden başlayan eylemde “Zamlara, işten atılmalara, yoksulluğa, AKP’ye dur de! Krizin faturasını emekçiler ödemeyecek!/ Emek Platformu” pankartı açılarak sloganlarla Hamamyolu Yediler Parkı’na kadar yüründü.

Parkın önünde okunan basın açıklamasında krizin yol açtığı işten çıkarmalara, işyerlerinin kapatılmasına, işsizliğe, pahalılığa ve yapılan zamlara karşı mücadelenin ortaklaştırılacağı, örgütsüz halk kesimlerinin mücadelesine destek olunacağı, etkili bir muhalefet ile zamların geri alınması için mücadele verileceği, illerde ve bölgelerde kurumların planladıkları etkinliklerin birleştirileceği, yerel birimlerin ortak etkinliklerine merkezi destek verileceği söylendi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme BDSP, Halkevi, EMEP, ÖDP, SDP, TKP, Öğrenci Kolektifleri destek verdi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Sinter ve Gürsaş’la dayanışma etkinliği

Sultanbeyli Başaran Mahallesi gençleri direnişteki Sinter ve Gürsaş işçilerinin sesini duyurmak ve dayanışmayı büyütmek amacıyla 15 Şubat günü bir etkinlik düzenledi. Yoğun bir emeğin ürünü olan etkinlik Sultanbeyli Mayısta Yaşam Kooperatifi’nde gerçekleştirildi.

Mayısta Yaşam Kooperatifi adına yapılan konuşmayla başlayan etkinlikte Yılmaz Güney, Ahmed Arif ve Nazım Hikmet’ten birer şiir okundu. Ardından gençlerin yoğun bir emek harcayarak hazırladıkları “Ölüler meclisi” isimli tiyatro gösterimine geçildi. Daha sonra bir genç, tersane işçilerinin sorunlarıyla ilgili konuşma yaptı.

Etkinlikte Sinter Metal ve Gürsaş direnişlerinden işçiler de söz alarak dayanışma etkinliğinin önemine vurgu yaptılar. Tüm saldırılara karşı direnişlerin sürdüğünü ifade ettiler.

100’ün üzerinde kişinin katıldığı etkinlik hep beraber söylenen türküler ve çekilen halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

DİSK 42. yılını kutladı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kuruluşunun 42. yıldönümünü Ümraniye’deki direnişlerinin 2. ayını dolduran Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Sinter ve Gürsaş direnişçileriyle beraber kutladı.

13 Şubat günü İMES A Kapısı’nda buluşan DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, iki kilometreye yakın bir mesafeden direniş yerlerine yürüdüler. Yol boyunca ses aracından yapılan konuşmalarda DİSK’in mücadele geleneği vurgulanırken patronların saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Gürsaş işçileri yürüyüşe “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!“ pankartıyla katılırken, direnişteki işçilerle dayanışma sloganları yürüyüş boyunca eksik olmadı.

“İnadına sendika inadına DİSK!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Sinter’de, Gürsaş’ta direniş kazanacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarının atıldığı yürüyüş Sinter’e kadar devam etti. Burada Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi birer konuşma yaptılar.

Ardından Gürsaş işçileri ziyaret edildi. BMİS adına yapılan konuşmada, Gürsaş’taki örgütlenme süreci özetlendi. DİSK Örgütlenme Daire Başkanı da bir konuşma gerçekleştirdi. Atılan sloganların ardından ziyaret sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

E-Kart’ta yeniden eylem

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 8 ayı aşkın süredir devam eden E-Kart grevine yönelik baskılarını arttıran E-Kart patronu, son olarak Basın-İş Sendikası üyesi 4 kadın üyeyi işten attı.

Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi, 13 Şubat günü yaptığı açıklama ile saldırıları protesto etti.

Eyleme, Gebze Sendikalar Birliği, Deri-İş Tuzla Şubesi, Kristal-İş, DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir ve 1 No’lu Şube yönetim kurulu üyeleri, EMEP, TKP, CHP, UİD-DER, Dostel işçileri, Kızıl Bayrak ve Alınteri de destek verdi.

Eylemde konuşan Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı, E-Kart grevini sonuna kadar sürdüreceklerini ve baskılara boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Basın-İş’in örgütlü olduğu Rotopak işyerinden işçilerin de destek verdiği eylemde, işten atılan kadın üyeler adına basın açıklaması okundu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kürşat’ta bekleyiş sürüyor

Kürşat taşeron işçilerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde kadrolu çalışma talebiyle gerçekleştirdikleri direnişleri devam ediyor. Süresiz açlık grevini dönüşümlü açlık grevine çeviren işçiler, direnişlerinin 38. gününde taleplerini içeren imza kampanyasına devam ettiler.

Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde değil, Karşıyaka, Bornova gibi farklı yerlerde de masa açarak imza topladılar. 12 Şubat günü topladıkları 21 bin imzayı belediyeye veren Kürşat işçileri, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyorlar. Verilecek yanıtın talepleri doğrultusunda olmaması durumunda, daha farklı eylemlere başvuracaklar.

Kızıl Bayrak / İzmir


Sağlıkçılar başbakanlığa yürüdü

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), yaklaşık bir aydır işyerlerinde topladıkları imzaları 13 Şubat günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle Başbakanlığa ilettiler.

TTB Genel Merkezi önünde toplanan sağlık emekçileri, en önde taleplerin yazılı olduğu pankartları, arkasında “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek!”  pankartı ve dövizleriyle Başbakanlık önüne geldiler. Kolluk güçlerinin kaldırımdan yürüme dayatmasına karşı, yolu tek taraflı trafiğe kapatarak eylemlerini sürdürdüler. 

Yürüyüş sırasında, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “GSS dursun, ek vergi son bulsun!”, “Herkese eşit, parasız sağlık!”, “Tüccar değil sağlıkçıyız!”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek!” sloganları atıldı. Yapılan açıklamalarda, uygulanan politikalara karşı talepler dile getirildi.

Ortak açıklamayı SES Genel Başkanı yaptı. Açıklama şu sözlerle son buldu: “Taleplerimizin takipçisi olacağız. İllerimize, hastanelerimize, ocaklarımıza, işyerlerimize dönüyoruz; işimizin başına! İşimize sahip çıkacağız, bizim işimiz aynı zamanda kendimize, sağlığımıza, halkın sağlığına sahip çıkmaktır, çıkacağız. Geldik, dönüyoruz, gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız, gerekirse yine geleceğiz, ta ki gereği yapılana kadar!” 

Açıklamanın ardından, toplanan yaklaşık 100 bin imza başbakanlığa teslim edildi. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

Sifaş-Nergis işçileri eylemlere devam ediyor!

Aylar önce işten atılan ve ücretleri ödenmeyen Sifaş ve Nergis işçilerinin eylemleri sürüyor. 10 Şubat günü için AKP İl Başkanı’ndan randevu alan işçiler, bu tarihe kadar eylemlerine ara vermişlerdi. Verilen sözün tutulmaması üzerine eylemlere devam etme kararı aldılar.

11 Şubat günü Kent Meydanı’nda bir eylem yapan işçiler, 12 Şubat günü de AKP il binası önünde bir açıklama yaparak ücret alacaklarının ödenmesini talep ettiler. Açıklamanın ardından AKP yetkilileri ile görüşmek isteyen işçiler, parti binasında kimseyi bulamadılar. Gece binada kalınması önerisinin ağırlık kazanması üzerine polis işçilere tehditler savurdu. Çevik kuvvetin de çağırılmasıyla işçiler binadan çıktılar.

Kızıl Bayrak / Bursa


Ditaş’ta kriz fırsatçılığı

Niğde’de Doğan Holding’e bağlı Ditaş Doğan işyerinde 2000 yılında sendikal örgütlenme mücadelesi başlatan Birleşik Metal-İş Sendikası’na dönük baskılar sürüyor.

İşten atmalarla sendikal örgütlülüğü tasfiye edemeyen Ditaş Doğan, Türk Metal çetesini fabrikaya sokmaya çalıştı. Birleşik Metal-İş üyeleri bir yandan patrona karşı mücadele yürütürken diğer yandan da Türk Metal çetesinin fabrikaya yerleşmesine karşı durdular.

Ditaş işçileri son olarak yaklaşan TİS süreci öncesinde kriz gerekçesiyle işten atıldılar. İşten atmalara karşı yazılı açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu şu ifadelere yer verdi: “Aydın Doğan sahibi olduğu medya kuruluşları aracılığıyla, bu ülkede dilediğini yapabileceğini ve toplumu istediği gibi manipüle edebileceğini sanabilir. Ancak DİSK kurulduğu günden bu yana, yani tam kırk iki yıldır ilkelerinden aldığı güçle, bu ülkede işçi sınıfının hakları ve özgürlüğü için mücadelesini sürdürmüş ve geri adım atmamıştır, bundan sonra da atmayacak, bu ikiyüzlü anlayışı teşhir etmeye devam edecektir.”