14 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/31

  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikancı çözüm planı çözümsüzlük ve daha ağır sorunlar demektir
  Düzenin gerici güçleri “Kürt açılımı” üzerinden kapışıyor
  3. Ergenekon iddianamesinde olanlar, olmayanlar
Mamak 6. Kültür ve Sanat Festivali başarıyla gerçekleştirildi.
Güler Zere’ye özgürlük
eylemlerinden.
Eğitimin ticarileştirilmesi
öğretmenleri vuruyor!.
  Toplu görüşme süreci ve devrimci sorumluluklar
  İşçi ve emekçi hareketinden
  10 yıl sonra 17 Ağustos depremi
  Har(a)ç protestolarında
  Parasız eğitim için mücadeleye.
  Devrimci sınıf çalışmalarımızdan.
  Grevdeki Halkalı Kağıt fabrikası işçileriyle konuştuk.
  TMMOB’un gerçekleştireceği kurultay üzerine Ahmet Öncü ile konuştuk
  Sağlıkta yeni hak gaspları gündemde!
  Dünyadan
  El Fetih, 20 yıl sonra 6. kongresini gerçekleştirdi..
  Patron/devlet zorbalığına karşı 77 günlük militan direniş..
  Devlet terörüne boyun eğmeyelim!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci sınıf çalışmalarımızdan...

Küçükçekmece’de sınıf faaliyetlerinden...

Uzun zamandır bir grevin yaşanmadığı Küçükçekmece bölgesinde, sermayenin kriz bahanesiyle saldırılarını arttırdığı bir dönemde başlayan Halkalı Kağıt grevi önemli bir yerde duruyor.

Bu grevi diğer sınıf bölüklerine ve bölgemizdeki fabrikalara taşımak ve grevle sınıf dayanışmasını örmek amacıyla çıkardığımız özel sayıları bölgedeki fabrikalara ulaştırıyoruz.

Özel sayıların yanı sıra fabrikaların yoğun olduğu güzergahlara “Yaşasın Halkalı Kağıt grevimiz!”, “Halkalı Kağıt işçileri kazanacak!”, “İşgal, grev, direniş” şiarlı BDSP yazılamalarını yaptık.

“Krize karşı her yer işgal, grev, direniş, sabotaj alanı... Halkalı Kağıt işçileriyle dayanışmayı yükseltelim!” şiarlı BDSP ve Küçükçekmece İşçi Platformu imzalı ozalitleri bölgemizdeki merkezi noktalara, aynı şiarlı A-4 afişleri ise duraklara yapıştırdık.

Kızıl Bayrak satışları ve Emekçinin Gündemi dağıtımları

Merkezi noktalarda gerçekleştirdiğimiz Kızıl Bayrak gazetesinin satışı sırasında ise işçi ve emekçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştık.

Şirinevler Meydanı’nda gerçekleştirilen satış sırasında Kürt sorununu kapak sayfasından işleyen gazetemiz emekçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Kısa sürede 30’a yakın gazetenin satışını tamamlamış olduk.

Gazete satışlarının yanısıra Ağustos ayını çıkardığımız “Emekçinin Gündemi”nin dağıtımını fabrikalara yapmaya başladık.

Tekstil ve kağıt işçileri toplantısı

Tekstil ve kağıt işçilerine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Ekim ayında gerçekleştirilecek olan sempozyumun da hazırlıkları sürüyor.

Yaklaşık 2 aydır süren toplantıların bir sonucu olarak 9 Ağustos Pazar günü tekstil ve kağıt işçilerinin katılımıyla sempozyum gündemli bir iç toplantı gerçekleştirildi. DESA direnişçisi Emine Arslan’ın da katıldığı toplantıda kriz ve krizin işçi sınıfına yansımaları ele alındı.

Ardından kadın işçilerin yaşadığı sorunlar, işçi sağlığı ve iş güvenliği, sendikalaşma ve taban örgütlenmeleri tartışıldı. Canlı tartışmaların yaşandığı toplantıda son süreçte yaşanan işgal, grev ve direnişler ele alındı. DESA direnişi ve Halkalı Kağıt grevinin bölge üzerinden sağladığı imkanlara dikkat çekildi.

Tekstil ve kağıt sektöründe çalışan işçilerin yaptıkları başarılı sunumlar etrafında gerçekleşen toplantı 2,5 saate yakın sürdü. 30 Ağustos’ta Volkan Yaraşır’ın sunumuyla yapılacak “Türkiye’de işçi sınıfı tarihi” başlıklı seminere katılım üzerine konuşuldu.

Küçükçekmece BDSP


Ümraniye’de kurultay hazırlıkları

Önümüzdeki Ekim ayında gerçekleştirmeyi planladığımız Metal İşçileri Kurultayı’nın hazırlık çalışmaları Kurultay Hazırlık Komitesi’nin düzenlediği seminerlerle başlamış oldu. Seminerlerin yanı sıra Metal İşçileri Bülteni’nin fabrikalarda kullanılmasıyla çalışmalar devam ediyor.

6 Ağustos günü ise çıkarttığımız “Patronların kölesi olmayalım! Mücadele için sokağa örgütlenmek için kurultaya! / Ümraniye Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi” yazılı ozalitleri Ümraniye’de İMES-Dudullu hattı ve organize sanayi çevresinde kullanarak işçilere örgütlenme ve kurultaya katılma çağrısı yaptık. Önümüzdeki günlerde de çalışmalarımızı güçlendirerek devam ettireceğiz.

Ümraniye Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi


Ümraniye’de metal işçileri pikniği…

Metal İşçileri Kurultayı kapsamında Ümraniye Kurultay Hazırlık Komitesi olarak 9 Ağustos günü piknik düzenledik. Farklı fabrikalardan metal işçileri bir araya gelerek çeşitli konular üzerine fikirlerimizi paylaştık.

Sohbette önce Kurultay Hazırlık Komitesi’nden bir arkadaşımız söz alarak özellikle ‘80 sonrasında ağırlaşan ve kölelik çağına yaklaşan yaşam koşullarına dikkat çekti. Bugün krizi fırsata çeviren patronların işten atmalar, ücretlerin düşürülmesi gibi yollarla işçileri köleliğe mahkum ettiğini, en büyük saldırının ise özellikle sendikalarda örgütlü işçilere yapıldığını anlattı. Bu yüzden, Metal İşçileri Kurultayı’nın örgütlülüğün önünü açabilmek ve mücadele yolunu tartışabilmek için bir adım olduğunu ifade etti.

Metal işçisi arkadaşlarla birlikte yürütülen tartışmalar iki başlık altında toplandı. Bunlardan ilki genel olarak tüm işçilerin, özelde ise metal işçilerinin örgütlenmesinin önündeki engeller, ikincisi ise işçilerin bu engelleri aşması için ne yapmaları gerektiği oldu.

Öncü işçilerin sınıf mücadelesindeki rolüne ve taban örgütlenmelerinin önemine de vurgu yapılan sohbet, işçilerin fabrikalar dışında da bir araya getirilmesi, eğitim çalışmaları yapılması ve tartışmalar yürütülmesi ihtiyacına değinilerek son buldu.

Ümraniye Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi


Kurultay hazırlıkları sürüyor

Kurultay faaliyetleri kapsamında bir süredir çalışması yapılan kriz gündemli seminer 9 Ağustos günü Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirildi. Seminer, farklı sektörlerden işçilerin de katılımını sağlayacak bir biçimde çalışmaya konu edildi.

“Patronlar krizi fırsata çeviriyor” başlığındaki seminer Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Seminer, Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi adına krizin yansımalarına değinen bir konuşma ile başladı. Ardından Volkan Yaraşır söz aldı. Yaraşır, konuşmasında güncel ve tarihsel birçok konuya değindi. Kapitalizmin kendisinin kriz demek olduğunu, tek derdinin kâr sağlamak olduğunu, insanlığa bir gelecek veremeyeceğini belirtti. İnsanlara meta gözüyle bakan bir sistemden umulacak bir şey olmadığını söyleyerek bu konuyu örneklerle zenginleştirdi.

Sistemin krizi bahane ederek kölece çalışma biçimlerini işçilere dayattığını, son dönemde bahsi edilen özel istihdam bürolarına ve işçilerin daha önce kazanmış olduğu hakların geri alınmasına buradan doğru bakılması gerekliliğini vurguladı. Kapitalizmin tarihinde yapısal ve kısa dönemli krizlerin yaşandığını, bu krizlerin iyi değerlendirilirse devrime, değerlendirilemezse karşı-devrime dönüşeceğini söyledi. Krizi devrime dönüştürebilmek için taban örgütlenmesinin öneminden ve onun tarihsel deneyiminden bahsetti.

Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Canlı geçen soru-cevap bölümünden sonra seminer sonlandırıldı. Yaklaşık 70 işçi ve emekçinin katıldığı seminer oldukça verimli geçti.

Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi



BDSP’den Halkalı Kağıt
grevine ziyaret...

İstanbul Halkalı’da patronun sıfır zam dayatmasına karşı 17 Temmuz sabahı greve çıkan Halkalı Kağıt işçilerini, 12 Ağustos günü Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ziyaret etti. Ziyaret öncesinde fabrikaların yoğun olarak bulunduğu bölgede yürüyüş gerçekleştirildi.

Destek ziyaretinde bulunan BDSP’lileri alkış ve sloganlarla karşılayan Halkalı Kağıt grevcilerine ilk olarak BDSP adına yapılan konuşmayla seslenildi. Yapılan konuşmada, kriz döneminde başlayan bu grevin diğer işçi bölüklerine örnek olduğu söylendi. BDSP’nin Halkalı Kağıt grevinin kazanımla sonuçlanması için dayanışmayı sürdüreceği sözü verildi.

Grev çadırında yapılan sohbetlerde grevin bir okul olduğu ve bu sürecin işçilerin sınıf bilincinin gelişimi açısından önemine değinildi. Grevin başarıya ulaşması ve sınıfın diğer bölükleri tarafından sahiplenilmesini sağlamak amacıyla çeşitli öneriler üzerinde konuşuldu.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece



Direnişçi işçilerle dayanışma kampanyası çalışmaları...

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi 7. yıl açılış etkinliği çalışmaları başladı. Bu çerçevede bir aylık bir kampanya örgütlendi. Kampanyanın içeriği, işçi ve emekçilerin katılımıyla gerçekleşen toplantılarda planlandı ve etkinlik programı oluşturuldu.

Kampanyanın ilk ayağı olarak kampanyanın içeriğinin anlatıldığı bildiriler Çiğli Organize Sanayi girişinde, Serinkuyu ve Soğukkuyu’daki işçi servislerinde yaygın biçimde dağıtıldı.

Bildiride; ağır çalışma ve yaşam koşullarına, hak gasplarına, sermayenin saldırılarına ve krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetilmek istenmesine karşı direnişlerin ve grevlerin ortaya çıktığı belirtiliyor ve İzmir’de Kent A.Ş., İstanbul’da Entes Elektronik ve Sinter Metal direnişlerinin ve  ATV-Sabah grevinin, Bursa’da Asil Çelik ve Asemat grevlerinin aylardır işçilerin kararlılığıyla sürdüğü ifade ediliyor.

Bildiri metninde 6 Eylül tarihinde TÜMTİS sendika binasında gerçekleşecek “Direnişçi işçiler İzmir’de tartışıyor!” konulu kampanyanın sonlandırılacağı etkinliğe çağrı yapılıyor.

Kampanyanın ikinci ayağı olarak ise 15 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında İzmir’in çeşitli semtlerinde imza masalarının açılması, 4 Eylül günü yapılacak basın açıklaması ile de direniş ve grevde olan işçilerin taleplerinin yer aldığı imza metinlerinin postalanması planlanıyor.

Kampanyanın sonlandırılacağı etkinliğin çalışmasının bir ayağı da sendikaların, kitle örgütlerinin, ilerici ve devrimci kurumların etkinliğe davet edilmesi, işçi ve emekçilere yapılan ev ziyaretleri ile direnişçi işçilere sahip çıkılmasının öneminin anlatılması olacak.

İzmir BDSP