21 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/32

  Kızıl Bayrak'tan
  “Kürt Açılımı”nda son gelişmeler ve devrimci tutum üzerine
  Ümit Pamir’in referandum önerisi üzerin
  TKP-SİP, İP’leşmeye doğru..
Hacıbektaş Şenlikleri ve müdahalemiz
Birleşik Metal ve
bürokratik yozlaşma
“Dünya markası” ETİ Gıda’da 2 bin işçi grevde!
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  KESK’in içinde bulunduğu durum ve
sosyalist kamu emekçilerinin
görevleri
  Direniş 100. gününde!
  Direnişlerle dayanışmayı yükseltelim!
  Seyhan Belediyesi’nde yaşanan işten atmaların gösterdikleri
  Gençlik eylemlerinden..
  Hasta tutsaklara özgürlük!
  Britanya emperyalizmi Afganistan bataklığında çırpınıyor!
  Latin Amerika’dan...
  ABD emperyalizmi Güney Amerika’yı
kana bulamaya çalışıyor!
  Gazze’de Hamas-Cünd-ü Ensarullah çatışması
  Sacco ve Vanzetti
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Genç-Sen’liler %8’lik harç zammına karşı yürüyor...

 “%500 zammı geri çektirdik,
%8 harç zammını geri çektireceğiz!”

Genç-Sen’in harç zamlarına karşı başlattığı eylemler %500’lük harç zammının geri çektirilmesinin ardından %8’lik zammın geri çektirilmesi hedefiyle sürüyor. Genç-Sen bu çerçevede 16 Ağustos Pazar günü saat 16.00’da, 6 ilde eş zamanlı olarak eylem gerçekleştirdi.

İstanbul

Beyoğlu Tünel’de biraraya gelen Genç-Sen’liler “%500 zammı geri çektirdik %8 harç zammını geri çektireceğiz /Genç-Sen” pankartı arkasında toplanarak Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüş gerçekleştirdiler.

Hasta devrimci tutsakların da unutulmadığı yürüyüşte devrimci hasta tutsak Güler Zere’nin serbest bırakılması istendi.

Yürüyüş, İstiklal Caddesi üzerindeki insanlar tarafından alkışlarla desteklenirken iki farklı noktada oturma eylemi gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında ayrıca öğrenci velileri tarafından harç zamlarına ilişkin açıklamalar yapıldı.

Taksim Tramvay Durağı’na gelindiğinde ilk önce bir öğrenci velisi söz aldı. Ardından Genç-Sen adına Özge Akman basın açıklamasını okudu.

Akman, hükümet sözcüsü Cemil Çiçek’in yapılan zammı müjde olarak duyurduğunu, Genç-Sen’lileri ise provokatörlükle suçladığını vurguladı.

Akman’ın yaptığı açıklama şu sözlerle sona erdi: “%8 zammın müjde değil daha da yoksullaşmayı getireceği açıktır. Bu nedenle harçlara zam yapılmamasını talep ediyoruz. Çünkü biz eğitimin parasız olması gerektiğini biliyoruz. Bu sebeple Bakanlar Kurulu kararını bozma istemiyle Danıştay’a taşıyacağız. Sürecin takipçisi olarak sesimizi sokaklarda yükseltmeye devam edeceğiz. Mücadelemizle %500 zammı geri çektirdiğimiz gibi %8 harç zammını da geri çektireceğiz. Özellikle annelerimizi, babalarımızı, hocalarımızı ve toplumun tüm kesimlerini öğrencilerle birlikte, ‘asla yalnız yürümeyeceksin!’ demeye çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir

Eskişehir Genç-Sen saat 18.00’de Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek harçlara yapılan %8’lik zammı protesto etti.

Hamamyolu Yediler Parkı güzergahında yürüyen Genç-Sen’liler %500 zammın geri çektirildiğini %8’lik zammın da geri çektirileceğini vurguladılar. Ajitasyon konuşmaları, alkış ve sloganlarla coşkulu bir şekilde yürüyen öğrenciler, yürüyüş yolu boyuncu çevridekilerin alkışlı desteğini aldı.

Yediler Parkı’na gelindiğinde okunan basın açıklamasının ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Bu bölümünde konuşan herkes zamlara tepkisini dile getirdi.

Basın açıklamasında, %8’lik zammın şükredilecek bir tarafı bulunmadığı, emekliye %1.83, işçiye %3 zam yapılan bir ülkede harç zammına karşı durulması gerektiği ve Genç-Sen’in sürecin takipçisi olacağı dile getirildi.

Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’a başvurulacağı ve bugün asıl talebin parasız eğitim olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


İzmir

İzmir Genç-Sen Kemeraltı girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Harçlar kaldırılsın! / Genç-Sen” ozalitinin açıldığı açıklamada, harçların kaldırılması için mücadelenin sonuna kadar götürüleceği vurgulandı.

Gözaltıların, baskıların ve tutuklamaların Genç-Sen’i asla yıldırmayacağının belirtildiği açıklamada öğrencilere yönelik baskıların arttığı ifade edildi.

Aynı zamanda devrimci, demokrat ve yurtseverlere dönük baskı mekanizmalarının derinleştiğinin söylendiği açıklamada, Ankara’da BDSP’lilerin evlerinin basılması ve 2 BDSP’linin tutuklanması protesto edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 


Gençlik harçalara karşı Taksim’de!

“Pazarlık yok, harçlara hayır!”

Bakanlar Kurulu ardından üniversite harçlarına yapılacak zammın %8’e çekileceğine dair yapılan açıklanmasının ardından 14 Ağustos günü Galatasaray Postanesi önünde toplanan öğrencilerin talebi parasız eğitimdi. DGH, Ekim Gençliği, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, TÜM-İGD ve YDG’nin birlikte örgütlediği eylem öğrencilerin Postane önünde toplanmaları ile başladı. “Parasız eğitim istiyoruz!” şiarlı Üniversite Öğrencileri pankartının açılması ardından ajitasyon konuşmaları ile yapılan zamların eğitimin ticarileştirilmesi anlamına geldiği vurgulandı. Zam kararının %8 ile sınırlandırılmasının ortaya konulan mücadele azminin bir sonucu olduğu ifade edildikten sonra çevrede toplanan ilgili kitle yürüyüşe davet edilerek konuşma sonlandı.

Galatasaray Lisesi önünden yürüyüşe geçilmesi ile birlikte, yol boyunca ajitasyon konuşmaları devam etti ve ortak sloganlar gür bir şekilde hep bir ağızdan atıldı. Yürüyüş boyunca korteje katılanlar ile birlikte sayısı 250’yi aşan kitle, alkışlar ve ıslıklar ile Taksim Tramvay durağı önüne geldi.

Durak önünde gelindiğinde okunan asın metninde “Yapılması planlanan yüksek oranlardaki zam geri çekilmiş olsa da, bizler biliyoruz ki aslında asıl hedefledikleri tüm bölümlere yüksek meblağlarda fiyat biçip eğitim masraflarını tamamen kişinin üzerine yıkmaktır.” denilerek saldırının bütünlüğü ortaya kondu ve zamların taşeronluğunu yapan bu zihniyetin “herkesin okumasına gerek” görmediği belirtildi.

Neo-liberal ekonomi politikaları ile birlikte temel hakkımız olan her şeyin alınır satılır hale getirilmek istendiğinin altının çizildiği basın metninde piyasalaştırma saldırılarının AKP eli ile yoğunlaştırıldığı ifade edildi.

Öğrencilerin harçlara ve paralı eğitime karşı bugün bir araya geldikleri ve sermayenin saldırılarına karşı işçi ve emekçiler ile omuz omuza durabilmenin gerekliliği vurgulandı. “Şimdi zaman sokakları ısıtmaya devam etmenin zamanıdır! Şimdi zaman sokaklarda sesimizi yükseltmeye devam etmenin zamanıdır!” denilerek sonlandırılan konuşma ardından sloganlar ve alkışlar ile eylem sona erdirildi.

Ekim Gençliği / İstanbul


 

EHP’den “polis tacizi” protestoları...

Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ankara’da harç eylemi sırasında gözaltına alınan ve polis tacizine maruz kalan Genç Sen’li kadınlar için İstanbul ve Eskişehir’de eylemler gerçekleştirdi.

13 Ağustos akşamı Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirilen açıklamada “Gözaltında taciz kadınları yıldıramaz” pankartı açıldı.

Eylemde, basın açıklamasını EHP adına Genç-Sen’den Özge Akman gerçekleştirdi. Akman yaptığı açıklamada, 10 Ağustos Pazartesi günü toplanan Bakanlar Kurulu’na taleplerini iletmek isteyen Genç-Sen’in yürüyüşüne polisin saldırdığını hatırlatarak, gaz, cop, tekme ve sopalarla saldıran polisin, kalabalığı dağıttıktan sonra gözaltı saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti.

Akman, çevik kuvvet polisinin Genç-Sen’lileri gözaltına alırken şiddet uyguladığı gibi, bir kadın arkadaşlarına yönelik cinsel tacizde bulunduğunu söyledi. Gözaltına alınan ve Çankaya Polis Karakolu’na götürülen arkadaşlarının polisin darp ve hakaretlerine, sözlü tacizine maruz kaldığını ve karakolda camları içerinin görünmesine engel olmayan bir odada soyunmaya zorlanma gibi ince arama dayatmasına maruz bırakıldığını ifade etti. Kadınlardan bazılarının ise yerlerde sürüklenerek zorla arama yapılmaya çalışıldığını söyledi. Akman, Pazartesi günü yaşanan polis tacizini teşhir etmeye devam edeceklerini belirterek, arkadaşlarının suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

EHP’li Kadınlar da saat 19.30’da Eskişehir’de Adalar Migros önünde basın açıklaması yaptı. EHP’li kadınlar adına açıklama yapan Çiğdem Fidan gözaltına alınan kadınların Çankaya Polis Karakolu’nda polisin darp ve hakaretlerine maruz kaldığını, sözlü tacize uğradıklarını ve karakolda camları içerinin görünmesine engel olmayan bir odada soyunmaya zorlandıklarını ifade etti. Tacize uğrayan Genç-Sen’li kadınların suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, hiçbir baskının ve sindirme politikasının kadınları yıldıramayacağını vurguladı. Açıklamaya BDSP, Halkevleri ve SDP destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Eskişehir



Genç-Sen’li kadınlardan açıklama

10 Ağustos günü toplanan Bakanlar Kurulu’na harç zammını protesto etmek için düzenlenen yürüyüşte gözaltına alınan ve gözaltında tacize uğrayan Genç-Sen’li kadınlar için 14 Ağustos günü İstanbul ve Eskişehir’de basın açıklamaları gerçekleştirildi.

İstanbul

Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında “Tacizci Polis Genç-Sen’li Kadınları Yıldıramaz! / Genç-Sen’li Kadınlar” pankartı açıldı.

Ankara’da gözaltına alınan ve Çankaya Polis Karakolu’na götürülen Genç-Sen’li kadın üyeye uygulanan polis tacizinden bahsedildi ve bu yaşananın ilk olmadığı söylendi.

Açıklamada “Özellikle örgütlü mücadele eden kadınlara yöneltilen bu saldırılar en ufak bir örgütlü mücadeleye dahi tahammülsüzlüğün göstergesidir.” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir

Adalar Migros önünde Genç-Sen’li kadınlar tarafından yapılan basın açıklamasında, kadınların örgütlü mücadelesi sonucu hiç bir yıldırma politikasının amacına ulaşamayacağı söylendi.

Açıklamada,“Cezaevlerinde, gözaltında şiddet, işkence, taciz ve tecavüzler son bulacak. Polis, asker, devlet bu baskıyı daha fazla meşrulaştıramayacak. Biz kadınların örgütlü gücü dünyayı değiştirecek. Bu yüzden Genç-Sen’li kadınlar olarak haykırıyoruz tacize uğrayan arkadaşlarımızın yanındayız.” denildi.

Açıklamaya BDSP ve Halkevleri destek verdi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


 

Önce faşistler, sonra polis saldırdı

Sivas’ta Amerika’ya karşı karikatür sergisi açtıkları için “DHKP-C’nin faaliyetlerine katıldıkları” iddiasıyla 27 Mayıs 2008 tarihinde gözaltına alınan 29 kişiden 5 kişi tutuklanmıştı.

Tutuklu bulanan 5 kişinin 18 Ağustos’ta günü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek ilk duruşmalarına destek için gelen Gençlik Federasyonu üyelerine polis saldırdı.

Gençlik Federasyonu, 18 Ağustos’ta görülecek dava öncesinde, 17 Ağustos Ankara Kızılay Yüksel Caddesi’nde mahkemeye katılmak için bir basın açıklaması yapmış ve mahkemeyi sahiplenme çağrısı yaparak saat 20.00’de Erzurum’a doğru yola çıkmıştı.

Adliye önünde basın açıklaması yapan Gençlik Derneği üyelerine önce gerici -faşist güçlerce saldırı düzenlendi. Yaşanan provokatif saldırıya “sözde” engel olan polis ise, saldırganları uzaklaştırdıktan sonra eylemcilere saldırdı.

Polisin vahşi saldırısına maruz kalan Gençlik Dernekliler toplu halde gözaltına alındı.


 

 

2009-2010 yılı har(a)çları açıklandı!

Harç ve ticari eğitim uygulamaları gençliğin mücadelesiyle püskürtülecek!

Harçlara %500’e kadar zam yapılmasını gündeme getiren hükümet, üniversite gençliğinin tepkileri sonucu harç zamlarını %8 ile sınırladığını açıklamıştı. Belirlenen zamlı harçlar bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Zam oranları düşük de olsa harçlar neredeyse özel okul ücretlerine yaklaşmış görünüyor.

“2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” başlığı ile bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan harçlar arasında en yüksek olanlar beklendiği gibi Tıp, konservatuvar ve Sivil Havacılık Yüksek Okulları. İkinci öğretimler ise harç ücretleri ile özel okul statüsüne getirilmiş görünüyor.

Maliyet-katkı demagojisi

Yayınlanan kararnamede bir kez daha maliyet-katkı demagojisine de başvurulduğu görünüyor. Eğitim alan öğrencilerin devlete maliyetinin de yer aldığı tablolarda bu maliyetin bir kısmının öğrenci tarafından karşılanacağı yönündeki neoliberal anlayış açıkça görülüyor. Şişirilmiş maliyetlerin yanında yer alan harçlar bu vesileyle mazur ve meşru gösterilmeye çalışılıyor.

Açıklanan rakamlara göre en yüksek harç ödemesi gerekenler 591 TL ile Tıp Fakülteleri,  589 TL ile Devlet Konservatuvarı,  494 TL ile Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri ile 470 TL ile Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri.

İkinci öğretimlerde ise harç tarifeleri hayli kabarık. Özel okul statüsüne getirilen bu bölümlerde harçlar birkaç bin TL ile ifade ediliyor. İkinci öğretimler arasında başı 4 bin 268 TL ile Devlet Konservatuvarları ve Sivil Havacılık Yüksek Okulları çekiyor.

Saldırı neoliberal dönüşümün parçasıdır!

Resmi gazetede yayınlanan rakamlar mücadelenin zam karşıtlığı ile sınırlanamayacağının bir kez daha altını çiziyor zira harçların kendisi artık eğitimin ticarileştirilmesin önemli bir ayağı halini almış durumda. Öğrenciyi müşteri, üniversiteleri ticarethane yapmaya çalışan sermaye devleti uluslararası anlaşmalara ve gençlik hareketinin içinde bulunduğu atalete yaslanarak saldırılarını birbiri ardına sürdürüyor. Bu saldırıyı püskürtmenin yolu ise birleşik, kitlesel, devrimci bir gençlik hareketini yükseltmekten geçiyor.