02 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/38

  Kızıl Bayrak'tan
  İMF-DB zirvesi ve emek örgütlerinin tutumu
  Keskinleşen emperyalist rekabet ve sonuçsuz kalan işbirliği arayışları
G-20 Zirvesi gerçekleşti...
Sermaye devleti “Alevi açılımı” adı altında Alevi işçi-emekçilerini aldatmaya çalışı
Emperyalist haydutlardan hesap sormak için sokağa, eyleme!
  Devlet emperyalist haydutları baskı ve terörle korumaya hazırlanıyor...
  Haydutlar zirvesine karşı sokaklar ısınıyor!
  Entes direniş güncesinden...
İşçi ve emekçi hareketinden.
  Üniversitelerde devrimci faaliyetlerden....
  Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/4
  10. Ulaşım Şurası İstanbul’da toplandı...
  Güven Elektrik’teki sendikal örgütlenme deneyimi üzerine…
  Ulucanlar direnişinin 10. yılında 10 kızıl yıldızımızı selamladık!..
  “Zere ve hasta tutsaklara özgürlük!” eylemleri sürüyor...
  Barack Obama
siyonist şeflerle aynı safta!
  Honduras halkı askeri
diktatörlüğe meydan okuyor!
  Sermayenin saldırılarına karşı
her yerde eylem ve direniş!
  Şovenizm ve demokrasi kültürü
M. Can Yüce
  Habip yoldaş devrim ve sosyalizm davamızda yaşıyor!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Kent AŞ direnişçilerinin Ankara yürüyüşü sürüyor…

İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin işten attığı DİSK / Genel-İş Sendikası üyesi Kent AŞ işçilerinin, 16 Eylül günü İzmir’den başladığı yürüyüşleri sürüyor.

İşlerine geri dönme talebinin yanısıra çalışma ve yaşam koşullarını etkileyen yasal düzenleme ve uygulamalara karşı İzmir’den Ankara’ya yürüyen Kent AŞ işçilerinin yürüyüşünün 9. gününde direnişteki işçilerden Destan Gümüştekin’in ayağı geçirdiği kaza nedeniyle kırıldı. Uşak Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Gümüştekin ayağı alçıya alınarak İzmir’e gönderildi.

Diğer yandan direnişçi işçilerin büyük zorluklarla sürdürdükleri yürüyüşlerinin 11. gününde Uşak’a ulaşıldı. Kent AŞ işçileri, 28 Eylül günü ise yürüyüşlerinin 13. gününe girdiler ve Kütahya iline bağlı Dumlupınar’a ulaştılar.

Esenyurt’ta dayanışma büyüyor!

Esenyurt Belediyesi’nde çalışırken belediye yönetimi tarafından işten atılan ve parça parça yaşanan kıyımlarla sayıları 14’ü bulan Belediye-İş Sendikası üyelerinin direnişi sürüyor.

Esenyurt’ta İşten Atılan Belediye İşçileri ve Pazar Emekçileri ile Dayanışma Platformu’nu oluşturan ilerici devrimci kurumların da desteğini alan direniş, her Çarşamba günü yapılan yürüyüşlerle devam ediyor.

Belediye-İş Sendikası üyesi işçiler ve destek veren kurumlar 30 Eylül günü de Esenyurt Köyiçi’nden belediye önüne yaptıkları yürüyüşle atılan işçilerin geri alınmasını ve sendika düşmanlığına son verilmesini talep ettiler.

Öğle saatlerinde başlayan eylem boyunca “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Belediye işçisi yalnız değildir!” sloganları atılırken yaklaşık 100 kişilik kitle belediye kapısında polis engellemesiyle karşılaştı.

Polisin keyfi tutumu, Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen oturma eylemiyle protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmada belediye işçilerinin mücadelesinin kazanımla sonuçlanana kadar devam edeceği söylendi. Direnişe destek çağrısında bulunuldu.

Belediye-İş Sendikası üyesi işçilere önümüzdeki hafta Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri de destek verecek.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Renta’da direniş sürüyor!

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Süsler Candy Grubu’na bağlı Renta firmasında işten çıkartılan 18 işçinin direnişi sürüyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için 8 Eylül tarihinde performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek işten çıkarılan işçiler, 23 Eylül günü direnişe başladı.

Direnişlerini sürdüren Renta işçileri, 2 Eylül Çarşamba günü 18 yeni işçi alınmasına karar verildiğini ve yeni işçilerin Cumartesi günü işbaşı yapmalarının ardından, kendilerinden 7 Eylül Pazartesi günü yeni işçilere işi öğretmeleri istendiğini, ertesi gün ise sendikaya üye olan işçilerin çıkışının verildiğini söylediler.

Renta’da ve İtalyan Candy Grup’a bağlı Süsler ve Doruk fabrikalarında çalışan işçilerden de destek alan Renta işçileri, direnişlerini fabrika önünde sürdürürken kent merkezinde yaptığı eylemlerle de direnişi duyurmaya çalışıyorlar.

Sinter direnişine Avrupa’da destek arayışı

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmelerinin ardından patronun toplu işten atma saldırısıyla karşılaşan ve işten atıldıkları 22 Aralık 2008 tarihinden beri direnişte olan Sinter Metal işçileri, karşı karşıya kaldıkları hukuksuzluğu Avrupa’ya taşıdılar. Avrupa Metal Sendikaları Federasyonu’nun (EMF) 20-21 Eylül 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantısına katılmak için gittikleri Brüksel’de ayrıca AB yetkilileriyle görüşmelerde bulundular.

Sinter Metal işçileri adına komite üyesi 4 işçi ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar Brüksel’de Avrupa Komisyonu Olli Rehn Kabinesi’nden Taneli Lahti ve Avrupa Komisyonu Türkiye Ofisi’nden Jülien Desment ile de görüşme gerçekleştirdiler.

Ayrıca EMF üyesi sendikalara, üretiminin büyük bölümünü Avrupa’ya satan Sinter Metal’e buralardaki şirketler üzerinden baskı yapılarak işçilere yapmış olduğu saldırılardan bir an önce vazgeçmesinin sağlanması talebini ilettiler.


Diğer yandan “3-10 Ekim Dünya Güvencesiz Çalışmaya Karşı Mücadele Haftası” kapsamında 3 Ekim 2009 tarihinde Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde Sinter Metal işçileriyle Dayanışma Gecesi gerçekleştirilecek. Direnişçi işçiler BMİS’in de üyesi olduğu Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Genel Sekreteri Jyrki Raina’dan da geceye katılması yönünde söz aldılar.

 

“Köle değiliz öğretmeniz, kadrolu atama istiyoruz!”

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu 30 Eylül günü Eskişehir’de eylemdeydi.

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan kitle Adalar Migros önüne doğru yürüyüşe geçti. “Köle değiliz öğretmeniz, kadrolu atama istiyoruz! / Eskişehir Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’’ pankartını açan kitle yürüyüş boyunca sıklıkla “Ücretli köle olmayacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kadrolu atama istiyoruz!”, “Sermayeye değil eğitime bütçe!” sloganlarını attı. Yürüyüşün ardından basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasında, yüz binlerce öğretmen açığı olmasına rağmen atamaların yapılmamasının bilinçli bir tercih olduğu ifade edildi. MEB’in yüz binlerce kadro açığı olmasına rağmen yaptığı 15 bin kişilik kadro atamasını lütuf gibi gösterdiği, ücretli öğretmenlik sistemiyle öğretmenlerin birbirine düşürüldüğü ve ataması yapılmayan öğretmenlerin yoksulluk ve psikolojik sorunlarla boğuştuğu belirtildi.

Başlatacakları kampanyayla amaçlarının öğretmenlik mesleğinin gelmiş olduğu son noktayı herkesle paylaşmak olduğunu belirten platform, herkesi yanlarında görmek istediklerini belirtti. Kampanyanın “Okuluma öğretmen, öğretmenime güvenceli kadro istiyorum” adı altında yürütüleceği belirtildikten sonra basın açıklaması sonaerdi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir

 

 

Metal işçileri kurultayı çalışmaları program tartışmalarıyla sürüyor!

Kurultay çalışmaları kapsamında şimdiye kadar bir dizi aktivite gerçekleştirerek kurultaya yürüyoruz.

Şimdiye kadar fabrika toplantıları ve bu toplantılarla kurultayın gündemleştirilmesi temelinde fabrika çalışmasına yaslanan bir faaliyetle kurultay çalışmalarımızı olgunlaştırmış durumdayız.

Kartal’da kurmuş olduğumuz geniş bileşenli Kurultay Hazırlık Komitesi olarak merkezi gerçekleştirdiğimiz seminer gündemleri üzerine bir dizi doygun tartışma yapmış bulunuyoruz. Aynı zamanda bu tartışmaları fabrika temeline taşıyarak olumlu sonuçlar elde ettik.

Bu süreçte iki fabrikada içerden dağıtılmak üzere fabrika bültenleri hazırlayarak bu bültenlerin bütün hazırlıklarını işçilerin kendi yazıları ve fabrika komitelerine dayanarak gerçekleştirdik. Bülten dağıtımlarından olumlu sonuçlar elde etmiş olduk. Bu bültenler kurultay çalışmasını ve bu çalışma temelinde MİB’in (Metal İşçileri Birliği) kurulmasının metal işçilerinin mücadelesi önünde nasıl bir işleve sahip olacağını da göstermiş oldu.

Her geçen gün olgunlaşan sınıf çalışmamız ve bu paralelde kurultay faaliyetimiz kurultay gündeminin en önemli başlıklarından biri olan metal işçilerinin mücadele programını yaratma temelinde son bir haftadır anlamlı tartışmalarla sürüyor. Kartal KHK olarak metal işçilerinin mücadele programını yaratma temelinde bir araya gelmiş olduk. Önden hazırladığımız tartışma taslağıyla beraber bir haftayı kapsayan geliştirici tartışmalar gerçekleştirmiş bu tartışmaları somut olarak bir program taslağına çevirmiş durumdayız.

Gerçekleştirdiğimiz ilk toplantıda yaklaşık beş saat boyunca sürdürdüğümüz program tartışması sekiz fabrikanın KHK temsilcileriyle gerçekleşmiş oldu. Bu fabrikalardan ikisinin fabrika temsilcisi olması tartışmalarımızda sendikal noktaların canlı tartışmalara dönüşmesini sağladı.

İlk yaptığımız toplantıda madde madde halinde yürüttüğümüz program tartışması hali hazırda alanımızda tartışılmaya, süzülmeye ve geliştirilmeye devam ediliyor.

Metal İşçileri Kurultayı Kartal Hazırlık Komitesi