23 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/41

  Kızıl Bayrak'tan
  İşbirlikçi Türk sermaye devleti, ABD emperyalizminin planları doğrultusunda bölgede aktif saldırganlık rolüne hazırlanıyor
  "Barış grubu" tasfiye sürecinin parçasıdır
Üniformalı bilirkişiler aklıyor
Kıdem tazminatına göz diken ve çanak tutan asalaklara karşı işçi-emekçi barikatlarına
Kadıköy'de binler sağlık hakkı için alanlara çıktı
  İşçi ve emekçi eylemlerinden
  İşçilerle konuştuk...
  Metal işçilerinin boynunda 50 yıldır asılı duran pranga MESS
  25 Kasım uyarı grevi tabanda adım adım örgütlenmelidir
  Gençlikten...
  Mesleki dönüşüm projesi ile avukatlar derin bir sömürü ile karşı karşıya!
  Kızıl Bayrak'a yönelik faşist saldırı İBB önünde protesto edildi
  İMF ve Dünya Bankası İstanbul toplantısı üzerine Korkut Boratav'la konuştuk
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden
  BM Tarım örgütüü Raporu dünyadaki açlığı belgeledi
  Katliamcı düzen zindanlarıyla birlikte er ya da geç yıkılacaktır..
  Hasta tutsaklar için eylemler sürüyor
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Bir kez daha 10 yıl önce ve 10 yıl sonra - M. Can Yüce
  Devrimci ve Demokratik Yapılar Arasında Diyalog ve Çözüm Platformu'ndan açıklama
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadıköy'de binler sağlık hakkı için alanlara çıktı!

“Vatandaşın cebinden, sağlıkçının emeğinden tasarruf olmaz!” mitingi 18 Ekim Pazar günü Kadıköy'de gerçekleştirildi.

Binlerce emekçinin katıldığı mitingte, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların ve taleplerin yanısıra sağlıkta dönüşüm politikalarına duyulan öfke de sloganlara, pankartlara ve dövizlere yansıdı.

Miting saat 12.00'den itibaren kitlenin Tepe Nautilus ve Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanmasıyla başladı.

Haydarpaşa Numune kolunun en önünde “Sağlıkta masal bitti! Sağlık ocağına 2 lira, devlet hastanesine 2 lira, özel hastaneye 15 lira... Şimdilik! Sağlık ve sosyal güvenlik hakkımız için birlikte mücadeleye! / İstanbul Eczacılar Odası” pankartı yer alırken çeşitli illerden mitinge katılan eczacılar ana pankart arkasında sıralandılar.

Bu kolda ayrıca, Kamu Eczacıları, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Üniversitesi Öğrencileri de yer aldı.

Tepe Nautilus kolunda ise ön önde, “Sağlıkta masal bitti! Aile hekimine 2 lira, devlet hastanesine 2 lira, özel hastaneye 15 lira... Şimdilik! Sağlığımızdan, emeğimizden, mesleğimizden vazgeçmeyeceğiz! / İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul Şubeleri, Dev Sağlık-İş” yazılı ortak pankart taşınırken SES'e bağlı sendika şubeleri Bakırköy, Aksaray, Şişli, Anadolu Yakası, Isparta, Bolu, Çanakkale, Aydın, Sakarya, Edirne, Bursa Şubeleri ve Düzce İl Temsilciliği mitingteki yerini aldı.

Zeynep Kamil Hastanesi çalışanları, İstanbul Tabip Odası, TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu, Türk Jinekoloji ve Obstekrik Derneği, İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu, Tıp Öğrencileri Komisyonu, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Diyetisyenler Derneği, Tıp Laboratuvarları, Muayane Hekimleri, Dev Sağlık-İş Kocaeli, Uludağ Üniversitesi İşyeri Temsilciliği, Okmeydanı Hastanesi’nde işten atılan sağlık çalışanları da mitingte yer aldılar.

DİSK'e bağlı sendikalardan Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Emekli-Sen İstanbul Şubeleri'nin yanısıra direnişteki Sinter Metal işçilerinin de kendi pankartlarıyla katılım sağladığı mitingde Devrimci Emekçi Komiteleri, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da yer aldı.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşenlerinden Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube, Belediye-İş 2 No'lu Şube üyesi Esenyurt Belediyesi İşçileri, TÜMTİS, Tuzla Deri-İş, Harb-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şubesi ve Petrol-İş üyesi işçiler de mitinge bu koldan katıldılar.

Feminist Kadınlar, TMMOB, SP, Ekmek ve Özgürlük, Öğrenci Muhalefeti, ÖDP, Halk Cephesi, Arızlı Halkı, Halkevleri, Öğrenci Kolektifi, EHP, Partizan, Alınteri, BDSP, Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi, TİB-DER, BATİS, PSAKD, DSB, PDD, ESP, Devrimci Hareket, Kaldıraç, TÜM-İGD, Ürün Sosyalist Dergi, Köz, EMEP ve TKP de kurum pankartlarıyla bu kolda yer aldılar.

“Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Sağlıkta dönüşüm yıkım demektir!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Hastaneler halkındır satılamaz!”, “Herkese eşit, ücretsiz sağlık!”, “Herkese sağlık, güvenli gelecek!”, “Sözleşmeli köle olmayacağız!” sloganlarının sıkça atıldığı kortejlerde ise “İMF elini sağlıktan çek!”, “SGK bizi yıldıramazsın!”, “Halka sağlık, hekime güvence!”, “Kamuda çalışan eczacı sayısı arttırılsın!”, “Sağlıkta yıkımı durduracağız!”, “Tahsilat memuru değiliz!”, “İlaç reklamları ölüme yol açar!”, “Katkı payına hayır!”, “Sağlıkta yaz-boz dönemine son!”, “Hasta, doktor elele!” dövizleri dikkat çekti.

Mitinge Tepe Nautilus tarafındaki yürüyüş kolundan katılan BDSP'liler “Sosyal yıkım saldırılarına karşı, genel grev, genel direniş! / BDSP”, “Güvenceli iş, güvenli gelecek istiyoruz! Alacağız! / Metal İşçileri Hazırlık Komitesi”, “İnsanca yaşam ve çalışma koşulları istiyoruz! / TİB-DER” pankartlarını açtılar.

BDSP'liler arama noktasından geçerken kolluk güçleriyle kısa süreli bir arbede yaşandı. Alınteri okurlarının da desteğiyle polisin keyfi tutumu boşa düşürüldü.

Yürüyüş kolundaki kitlenin tamamının saat 15.00’te alana girmesiyle miting programına geçildi.

Tertip Komitesi adına söz alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, AKP hükümetinin sağlık politikalarını eleştirdi. Hükümetin, "Sağlıkta açık büyüyor. 3 milyar dolar tasarruf yapmamız lazım” sözlerini hatırlatan Demirdizen, "Program ortada, niyet açık, sağlık pazarı büyüsün, sağlık harcaması artsın ancak iktidarın harcaması küçülsün, SGK tasarrufa gitsin fark vatandaşın cebinden ve çalışanın emeğinden alınsın. Tekeller kazansın” diyerek hükümetin sağlık politikalarına karşı susmayacaklarını söyledi.

Yoksulluğun ve işsizliğin arttığını, çalışma hayatının ve sosyal güvenliğin taşeronlara ve özel kiralık işçi bürolarına, okullarınsa özel okullara ve dershanelere teslim edildiğini söyleyen Demirdizen, herkesin eşit-ücretsiz-nitelikli-ulaşılabilir bir sağlık hizmetinden yararlandırılması hakkının kamusal bir görev olarak tanınmasını ve gereğinin yapılmasını isteyerek, taleplerini sıraladı.

İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen’in ardından sırasıyla SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İTO Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Mustafa Düğencioğlu, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere, TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu ve Dr. Hasan Ozan da kürsüye çıkarak miting alanını dolduran binlerce kişiye seslendiler.

Sağlıkta yıkım politikalarına değinilen konuşmalarda sağlık hakkı için mücadele çağrısı yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı miting, yapılan konuşmaların ardından Bandista Müzik Grubu’nun programıyla saat 17.00’de sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul