6 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/43

  Kızıl Bayrak'tan
  İşbirlikçi iktidar
“aktif taşeron”luğa hazırlanıyor
  "Açılım süreci”nin tasfiyeci
karakteri netleşiyor!
“Kağıt parçaları”ndan yansıyan
kokuşmuş düzen gerçeği
Sermaye hükümeti yönetmelikle genetiği değiştirilmiş tarım üretimini yasal bir statüye kavuşturdu...
Asgari ücrete sefalet zammı!
  6 milyonla işsizler ordusu büyüyor..
  Metal İşçileri Kurultayı 22 Kasım’da
Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıkları
  25 Kasım uyarı greviyle ilgili kamu emekçileriyle konuştuk
  İşçi ve emekçi hareketinden.
  Büyük devrimin aynasında
parti davası - H. Fırat
  Kapitalist üretim
tarzının doğası - Volkan Yaraşır
  Sağlıkta ticaret ölüm demektir
  Gençlikten
  Hillary Clinton ırkçı-siyonistlere kalkan oluyor!
  Pentagon’un savaş baronlarının
yıllık bütçesi 680 milyar dolar!
  Dünyanın dört bir yanında grevler...
  Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve
Şehir Plancıları Kurultayı
  “Demokratik Türkiye ulusu” hakkında
birkaç söz -2- M. Can Yüce-
  Sincan F Fipi
Cezaevi’nden mektup...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Kurultayı 22 Kasım’da Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde!

Aylardır yoğun bir emekle hazırlıklarını sürdürdüğümüz Metal İşçileri Kurultayı’na sayılı günler kaldı. Kurultayımız 22 Kasım tarihinde İstanbul Fatih’te bulunan Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.

Metal işçilerinin öfkesini örgütleme iddiası ile gerçekleştirdiğimiz kurultaya, İstanbul’un çeşitli sanayi havzalarından metal işçileri katılacaklar. Metal işçileri kurultayda, patronlara ve yanı sıra işbirlikçi sendikal ihanet çetelerine karşı mücadelenin sorunlarını tartışacaklar. Metal işçilerinin örgütlü birliğini yaratma iddiasını taşıyan metal işçileri, aynı zamanda mücadeleye yön vermek üzere oluşturulacak mücadele programını da ele alacaklar.

Kurultayda açığa çıkacak iradenin metal işçilerinin gelecek mücadele dönemini belirleme iddiası taşıdığını da bugünden söyleyebiliriz. Kurultayımız bugüne kadar sermaye sınıfının saldırıları karşısında bunalan ve çıkış yolu bulamayan, sendikal ihanet çetelerine karşı örgütlü bir tepki veremeyen metal işçilerinin öfkelerinin ve değiştirme iradelerinin birleştiği bir kürsü olacaktır. Kurultayla birlikte açığa çıkacak birlik iradesi ise gelecek açısından önemli bir adım olacaktır.

Tüm öncü metal işçilerini hedeflerimize daha güçlü bir şekilde yürüyebilmek için adımlarımıza ortak olmaya, son iki haftada daha güçlü bir kurultay için çalışmalara dört elle sarılmaya çağırıyoruz.

Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi




Çolakoğlu’nda iş cinayeti

Gebze Dilovası’nda kurulu bulunan Çolakoğlu Metalurji’den bir kez daha iş cinayeti haberi geldi.

29 Ekim günü Çolakoğlu’nda bakım ve onarım görevlisi olarak çalışan Engin Gündüz isimli teknik servis elemanı iş cinayetine kurban gitti.

Çolakoğlu’nda çalışan işçilerin aktarımına göre yaşanan iş cinayeti şöyle gelişti:

“29 Ekim Perşembe günü Çolakoğlu’nda iki bakım ve onarım işçisi çelikhane bölümünde ortaya çıkan bir arızayı çözmek üzere görevlendirildiler. Arızanın yaşandığı kireç taşıyan bant bölümünde bandın üzerine çıkarak arızayı tamir etmeye çalışan Engin Gündüz, bandın birden çalışmasıyla dişlilerin arasına sıkışarak can verdi. Vücudu parça parça olan işçinin kafası ve organları savcının ve makine teknik servisinin gelip makineyi sökmesiyle bulunabildi.”

Makinenin nasıl çalıştığı ya da Gündüz’ün bu makineye bakım yapmak üzere bir eğitimden geçip geçmediği ise henüz bilinmiyor. Çolakoğlu’nda her sene üç ya da dört işçi patronun aşırı kâr hırsına kurban veriliyor.

Çolakoğlu’nda çalışan işçiler, bu kaza yaşanırken üretimin bir an bile durmadığını ve işyerinde örgütlü olan Türk Metal Sendikası’nın iş cinayetine tepki dahi vermediğini belirtiyorlar.



Metal İşçileri Kurultayı
hazırlık çalışmalarından...

Ankara’da bülten dağıtımı

OSTİM’deki atölyelere ulaştırılan Metal İşçileri Bülteni işçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Bültenin dağıtımının yapıldığı bir diğer nokta da Ulus’tu. Servis noktasında yapılan dağıtımda daha çok metal fabrikalarının servisleri seçildi. Dağıtım anında genç işçilerle kriz ve patronların saldırıları üzerine çeşitli konuşmalar yapıldı.

Manisa’da bülten dağıtımı

Bülten dağıtımları sırasında işçilerle kurultay üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Sohbetlerde Manisa’da örgütlü olan işbirlikçi-ihanetçi Türk Metal Sendikası’na karşı tepkiler öne çıktı. Metal işçilerine patronlara ve sendika ağalarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Bülten dağıtımları özellikle işçilerin kalabalık olarak servislere bindikleri Sultanönü, Garaj ve Cemiyet’te gerçekleştirildi.



Gebze’de metal işçileri toplantısı

Bir süredir hazırlıkları yürütülen Metal İşçileri Kurultayı çalışmaları kapsamında, Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi değişik sendikalarda örgütlü-örgütsüz işçilerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı için hazırlanan davetiyelerle fabrikalara çağrı yapıldı ve kurultay üzerine çeşitli tartışmalar gerçekleştirildi.

Yapılan toplantıda kurultayın amacı ve hedefleri, bölgedeki metal işçilerinin tablosu ve bu alana yönelik görevler tartışıldı. Toplantıya katılan her işçi söz aldı ve kendi deneyimleri ışığında katkı sağladı.

Toplantıda yapılan tartışmaların somut görevlere bağlanması gerektiğinin altı çizildi. Toplantı kendi sınırlarında anlamlı sonuçlar da yaratmış oldu. Tartışmaları sendikal ihanete karşı mücadele, bölgedeki değişik fabrikalar arasında sınıf dayanışmasını geliştirme ve tabana dayalı fabrika komiteleri kurma biçimde somut sonuçlara bağlayan toplantıda, yerel bir metal işçileri bülteni çıkarılması yönünde de çeşitli tartışmalar yapıldı.

Toplantıda kurultayı etkin bir tarzda örgütlemek için kalan zamanın en verimli biçimde kullanılması gerektiği vurgulandı.

Toplantıya değişik fabrikalardan örgütlü-örgütsüz toplam 20 metal işçisi katıldı.

Metal İşçileri Kurultayı Gebze Hazırlık Komitesi