04 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/22

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist-siyonist saldırganlık dizginlemenin tek yolu halkların birleşik militan direnişidir!
İsrail’in kanlı katliamı, tepkiler ve tuzaklar
İsrail’e selam, Heronlara devam!
İsrail vahşeti çeşitli illerde eylemlerle protesto edildi
Emek ve meslek örgütlerinden siyonist vahşete ilişkin açıklamalar.
Gibbs: “ABD ve İsrail arasındaki ilişki değişmez”
Siyonist rejimin şeflerinden
arsızlık döküldü
Kürt hareketini tasfiye saldırısı sürüyor...
IMF ve asalak patronlar kıdem tazminatına göz dikti
İşçi ve emekçi hareketinden..
TÜMTİS Genel Başkanı
Kenan Öztürk ile konuştuk...
Sendika bürokrasisi sınıf hareketinin gelişme dinamiklerini baltalamaya çalışıyor
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ile UPS’deki direniş süreci üzerine konuştuk
TMMOB Genel Kurulu gerçekleşti..
SOKAK Üniversitesi’nde
gelecek sorunu tartışıldı
Rektörlük-sivil faşit-polis işbirliğine son!
Siyonist barbarlar katliamlara
devam ediyor!
Avrupa’da mücadele yayılıyor!
Parti ve devrim şehitleri
Essen’de anıldı
İzmir’de Şerzan Kurt
için kitlesel eylem
İnciraltı Katliamı
örtbas edilmeye çalışılıyor!
AKP’den şimdi de sahte “kadın istihdamı” açılımı!
CHP’yi yeniden
düzenleme operasyonu
Haluk Kırcı tahliye edildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’da siyonist saldırılar lanetlendi...

“İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin!”

İsrail vahşeti Beşiktaş’ta lanetlendi... 

Taksim’de bulunan AKM önünde 1 Haziran Salı günü bir araya gelen Filistin İçin İsrail’i Boykot Girişimi (Alınteri, ESP, FHDD, Devrimci Hareket, Halkevleri, İşçi Cephesi, Kaldıraç, Öğrenci Kolektifleri, SDP, SGPH, Sosyalist Parti, SODAP, TÖP, TTB), Halk Cephesi, BDP, BDSP, DHF, Partizan, EDP, EMEP, ÖDP, Türkiye Gerçeği buradan yolu trafiğe kapatarak sloganlarla Beşiktaş’a yürüdü.

Dolmabahçe üzerinden Beşiktaş’taki Başbakanlık Çalışma Ofisi önüne yürümek isteyen kitleye kolluk güçlerinin, yolun tek şeridini açması üzerine, kitle yolun diğer tarafına geçerek yolu trafiğe kapattı. Kitlenin önüne barikat kuran polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı. Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi önündeki polis yığınağından kaynaklı basın açıklaması Beşiktaş Meydanı’nda yapıldı.

Kurumlar adına yapılan konuşma ise THKP-C’nin öncü ve kurucu kadrolarından Hüseyin Cevahir’in, ölümünün 40. yılında anılmasıyla başladı. Konuşmada, Hüseyin Cevahir’in İsrail Büyükelçisi Efraim Elrom’un kaçırılma eylemine katıldığı da hatırlatılarak, Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın ve Cevahirler’in yolundan ilerleyen devrimcilerin, siyonizme karşı yine alanlarda olduğu ifade edildi.

Açıklamada, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı ablukadan söz edilerek tüm suçlarına rağmen İsrail’e bir yaptırım uygulanmadığının altı çizildi. Türkiye’nin ise ABD ile ittifakı doğrultusunda Ortadoğu politikalarını şekillendirdiği belirtilerek İsrail ile kurulan askeri işbirliğinin yanısıra ekonomik anlaşmalara da hız verildiği ifade edildi. Ortadoğu halklarının aleyhine ve egemenlerin çıkarına uygun olarak sürdürülen bu politikanın yeni katliamların da kapısını araladığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, böylesine kirli ve onursuz bir ittifak ilişkisinin Türkiye siyasal iktidarı açısından da açıktan savunulabilir olmadığına dikkat çekilerek, iktidarın bu politik krizi bastırabilmek için ikiyüzlü bir söyleme sarıldığı belirtildi. AKP hükümetinin yaşanan son saldırıda da aynı tutumunu sürdürdüğü, İsrail’i sözde “sert” bir şekilde kınayarak NATO’yu toplantıya çağırmak gibi trajikomik girişimlere başvurduğu ifade edildi.


Siyonist vahşet Taksim’de lanetlendi

31 Mayıs akşamı Taksim’de gerçekleştirilen kitlesel eylemlerle İsrail protesto edildi.

İlerici, devrimci, demokratik kurumlar ve sendikalar siyonist vahşete karşı halkların kardeşliği sloganlarını haykırdılar.

İlerici ve devrimci kurumlar, Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin çağrısıyla Taksim Gezi Parkı’nda biraraya gelerek Galatasaray Lisesi’ne yürüdü.

Siyonist İsrail’in kanlı operasyonunun protesto edildiği eylemde, işbirlikçi AKP hükümeti de teşhir edildi. “İsrail’le bütün ilişkiler kesilsin! / Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi” pankartının açıldığı eylemde, FHKC ve Filistin bayraklarının yanısıra eylemi örgütleyen kurumların flamaları taşındı.

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Mephisto Kitabevi önüne gelindiğinde bir süre oturma eylemi yapıldı. Yapılan konuşmalarda, siyonist İsrail’in kanlı operasyonu protesto edilerek, emperyalist politikalar teşhir edildi.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasında ise Gazze’den gelen mesajlar okundu. Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin (Kaldıraç, SDP, TÖP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri) örgütlediği eyleme, BDSP, Halk Cephesi, AKA-DER, Özgür Lise ve Liseli Genç Umut da katıldı.

EMEP üyeleri, akşam saatlerinde Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek Taksim Tramvay Durağı’na gerçekleştirdikleri yürüyüş ile İsrail, ABD ve işbirlikçi AKP’yi protesto etti.

“Katil İsrail, katil ABD işbirlikçi AKP” pankartı açıldığı basın açıklamasını okuyan EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, İsrail’in özür dilemesi ve Türkiye’ye tazminat ödemesi gerektiğini söyledi. Tüm işçi ve emekçileri, İsrail devletinin katliamlarını protesto etmeye, ABD ve diğer emperyalistlerin bölgedeki politikalarına ve işbirlikçilerine karşı dayanışmayı ve mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD) ile Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) Galatasaray Lisesi’nden Taksim Tramvay Durağı’na yürüdü.

En önde Filistin bayrağının taşındığı eylemde, “Dünyanın tüm Filistinlileri birleşin! / Küresel BAK”, “Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği” pankartları taşındı.

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Starbucks Cafe önünden geçerken, ajitasyon konuşmalarıyla, kafenin her cumartesi günü elde ettiği geliri İsrail’e gönderdiği belirtilerek, kafede oturan müşterilere kafeyi terk etme çağrısı yapıldı. Mc Donalds’a yumurta atan kitle, Taksim Tramvay Durağı’nda oturma eylemi gerçekleştirdi. Burada yapılan basın açıklamasında, Filistin halkına dayanışma mesajları iletilerek, “Filistin halkına uzanan yardım ellerini kırmaya çalışanlara karşı onbinlerce el olup çoğalacağız” denildi. Eyleme ESP de destek verdi.

İlerici ve devrimci kurumlardan İsrail Konsolosluğu önünde protesto

İlerici ve devrimci kurumlar 31 Mayıs günü öğlen saatlerinde gerçekleştirdikleri eylemle Siyonist İsrail’in kanlı operasyonunu protesto etti.

Levent Metro çıkışında bir araya gelen ilerici ve devrimci kurumlar buradan İsrail Konsolosluğu’nun önüne yürüdüler. “İsrail’le bütün ilişkiler kesilsin / Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi” pankartının arkasında yürüyen kitle yolu trafiğe kapattı.

İsrail ve işbirlikçi AKP hükümeti karşıtı sloganların atıldığı yürüyüş oldukça coşkulu geçerken, basın açıklaması İsrail Konsolosluğu’nun polis yığınağı ile korunmasından kaynaklı polis barikatının önünde yapıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin ABD ile ittifakı doğrultusunda Ortadoğu politikalarını şekillendirdiği, halkların aleyhine ve egemenlerin çıkarları doğrultusunda şekillenen bu politikaların halklara katliam getirdiği söylendi. Türkiye’nin izlediği çizgi şu ifadelerle anlatıldı: “Emperyalizmin bölgesel işbirlikçiliği gerçeği “bölgesel güç” söylemleri ile maskelenmeye çalışılırken, İsrail ile ilişkilerde de ekonomik, askeri, diplomatik ilişkilerin tavizsiz sürdürülebilmesi kitlelerin İsrail karşıtı duygularını okşayan demagojik şovlarla gerçekleşebilmektedir. Suç ortaklığının dozu yükseldikçe, söylemin ve şovların da dozu yükselmektedir. Ancak, İsrail’den alınan heron uçakları ve son OECD oylamasında Türkiye hükümetinin İsrail’e en zor durumunda el uzatması gibi örnekler, bu şovların ne kadar işe yarayacağını da sorgulatmaktadır.”

İsrail’le tüm ilişkilerin kesilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, Filistin halkının onuru ve özgürlüğü için siyonist barbarlığa karşı topyekûn direndiği söylendi.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı ve tekrar Levent Metrocity’ye yüründü.

Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin (Sosyalist Parti, SDP, Devrimci İşçi Partisi Girişimi, EHP, Halkevleri, Kaldıraç, SODAP, İşçi Cephesi, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi, KESK İstanbul Şubeler Platformu) örgütlediği eyleme TÜM-İGD, Partizan, Halk Cephesi, Barış ve Demokrasi Partisi, BDSP, Devrimci Proletarya, ÖDP, EDP İstanbul İl Yönetimi, Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmara Şubeler Platformu, ÇAG’dan avukatlar destek verdi.


Ümraniye’de İsrail protestosu

1 Haziran akşamı AKA-DER, BDP, BDSP, DHF, ESP, EMEP, ÖDP, TKP Sarıgazi’de gerçekleştirdikleri ortak eylemle, İsrail’in gerçekleştirdiği katliamı lanetlediler.

Eylem, kurumların farklı kollardan yürüyerek Sarıgazi Meydanı’nda buluşmasıyla başladı. Eylemde yapılan ajitasyon konuşmalarında, siyonist İsrail’in gerçekleştirdiği katliamdan, yıllardır İsrail’le her türlü işbirliği yapan Türk devletinin de sorumlu olduğu, bu katliam ve işbirliği karşısında sessiz kalan herkesin suç ortağı olacağı ifade edildi.

Çevrede bulunanlara, katliam karşısında sessiz kalmama ve eyleme destek vermek çağrısı yapılırken, alkışlar ve klaksonlarla eyleme destek verenler oldu.

Gerçekleştirilen basın açıklanmasında, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi, yapılan askeri, ticari anlaşmalarla birlikte gizli anlaşmaların da açıklanması ve iptal edilmesi, her türlü uluslararası platformda bu saldırının hesabının sorulması talep edildi.


Kartal’da İsrail protestosu

1 Haziran günü Kartal merkezde toplanan Kartal Emek ve Demokrasi Platformu İsrail’e tepkilerini dile getirdi.

Açıklamada şunlar söylendi: “İsrail siyonizmi bu saldırgan ve uluslararası suç şebekesi gibi hareket etme cesaretini nereden alıyor? Bu emperyalizmin şımarık çocuğu, Filistin toprakları üzerinde işgal ve ambargolarını sürdürürken başta ABD emperyalistleri olmak üzere Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İslam Konferansı ve Arap Birliği gibi kuruluşlar şimdi olduğu gibi İsrail’i sadece kınamışlardır o kadar.”

Basın açıklamasında İsrail ile ikili tüm anlaşmalar iptal edilmesi, İncirlik üssünün kapatılması istendi.


GOP’ta Filistin katliamı lanetlendi 

GOP BDSP, İsrail’in son katliamına karşı Karadeniz Mahallesi’nde 1 Haziran akşamı yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş başlamadan önce toplanma noktasına gelen BDSP’lilere ve yürüyüşe katılmak için gelen gençlere polis müdahale etmeye çalıştı.

Kitlenin toplanması üzerine “Emperyalizm, siyonizm yenilecek direnen Filistin halkı kazanacak” şiarlı pankart ve BDSP flamaları açılarak yürüyüş başlatıldı. Mahalle aralarında geçerken emekçiler yoğun ilgi gösterdi. Yürüyüş Mehmet Akif Parkı’nda sonlandırıldı.

Burada kitleye toplanma noktasında gerçekleşen polis terörü teşhir edildi. Ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında, Filistin halkının haklı ve meşru mücadelesinden yana olma çağrısı yapıldı. Ayrıca Türkiye’nin Filistin’deki katliama nasıl ortak olduğu teşhir edildi.

Açıklamada, Filistin sorununda şova derhal son verilmesi, ABD ve İsrail ile başta stratejik askeri işbirliği olmak üzere, bütün ekonomik, askeri, siyasi ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi istendi.

Açıklamanın bitiminde çevrede toplananlara BDSP’nin Filistin gündemli çıkardığı bildirinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Emek ve meslek örgütlerinden İsrail protestoları

Siyonist İsrail devletinin Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya saldırması sonucu gerçekleşen katliam, emek ve meslek örgütleri tarafından çeşitli eylemlerle protesto edildi.

Eylemlerde İsrail devletinin katliamcı geleneğine vurgu yapan emek ve meslek örgütleri, İsrail’in ABD emperyalizmi ve Türkiye devleti ile işbirliğine de dikkat çektiler.


KESK’ten Taksim’de yürüyüş

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 31 Mayıs akşamı Taksim Gezi Parkı'ndan Galatasaray Lisesi’ne gerçekleştirdiği yürüyüş ile İsrail’in kanlı katliamını kınadı.

“Katil İsrail Filistin’den defol! Katliamları kınıyoruz” pankartının açıldığı basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Mehmet Demir, İsrail'in bugün yeni bir katliama imza atarak Filistin halkının her türlü hakkını ihlal ettiğini söyledi. İsrail yönetiminin, başta ABD olmak üzere bir bütün olarak emperyalizmden onay alarak bu son saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun eylemine Sosyalist Parti, Devrimci İşçi Partisi Girişimi, ÖDP, SODAP, Devrimci Liseliler de destek verdi.


İMOK katliamı lanetledi

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, TMMOB İstanbul İKK, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve İstanbul Barosu’nun oluşturduğu İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK), 31 Mayıs günü gerçekleştirdiği eylemle İsrail devletini son vahşetini protesto etti.

Levent Metro durağında buluşan bileşenler buradan yolu trafiğe keserek, İsrail Konsolosluğu’na yürüdüler. Burada basın açıklamasını İstanbul Eczacı Odası Genel Başkanı Semih Güngör gerçekleştirdi. Güngör açıklamasında, yaşanan son saldırının İsrail’in Filistin halkı üzerinde on yıllardır süren işgal ve abluka siyasetinin geldiği insanlık dışı boyutu gösterdiğini belirtti.


DİSK uluslararası sendikalara çağrı yaptı

1 Haziran’ı “İsrail Vahşetine Dur De” günü ilan eden DİSK, aynı gün saat 10.30’da İsrail Konsolosluğu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Levent Metro Durağı’nda toplanan DİSK üyeleri, sloganlarla konsolosluğa yürüdü.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün tarafından gerçekleştirilen açıklamada, İsrail’in saldırılarına bir yenisini daha ekleyerek saldırganlığını sürdürdüğü ifade ederek Gazze’ye uygulanan ambargonun hemen kaldırılmasını istedi.

Görgün, DİSK’in başta Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) olmak üzere, uluslararası sendikal harekete acil çağrıda bulunduğunu söyleyerek, üye sendikaların hükümetleri üzerinde İsrail’in kınanması için baskı kurmasını istediklerini belirtti.

DİSK’in ardından Kamu-Sen de İsrail’in saldırısını kınayarak konsolosluk girişine siyah çelek bıraktı.

Türk-İş üyeleri ise konsolosluk önünde “İsrail katliamını lanetliyoruz” pankartıyla İsrail’in kanlı operasyonunu protesto etti.


Genel-İş’ten Kartal’da eylem

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi Kartal Belediyesi çalışanları 2 Haziran günü gerçekleştirdikleri eylemle İsrail vahşetini protesto ettiler.

Kartal Belediyesi önünde toplanan sendika üyeleri, Kartal Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüşte kitlenin önünde yer alan büyük Türk bayrağı dikkat çekti. Eylemin ilerleyen dakikalarında ise sendikanın imzasının bulunduğu pankart getirildi.

Basın açıklamasında DİSK’in hazırladığı merkezi metin okundu.

Eyleme, Harb-İş, Petrol-İş, BMİS, Dev Sağlık-İş sendikalarından da temsili düzeyde katılımlar oldu. Ataşehir Belediyesi’nden atılan Genel-İş Sendikası temsilcileri de eylemde yer aldı.


Hukukçulardan İsrail protestosu

İsrail’in gerçekleştirdi kanlı operasyon ÇHD, Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar Grubu, Kartal Hukukçular Derneği, Toplumsal Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından protesto edildi.

İstanbul Levent Adliyesi’nin önünde bir araya gelen avukatlar buradan İsrail Başkonsolosluğu önüne yürüdü.

ÇHD ve ÇAG pankartlarının açıldığı eylemde, basın açıklamasını ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Karadağ gerçekleştirdi. Karadağ, bugüne kadar onbinlerce Filistinli’yi katleden İsrail’in kana doymadığını ifade ederek, Türkiye ve dünya halklarına İsrail saldırganlığına ve onların işbirlikçilerine karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.