25 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/25

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkını, ilerici ve devrimci güçleri, işçi ve emekçileri hedef alan saldırılara karşı birleşik militan direniş!
Faşist baskı, terör ve
operasyonlarla Kürt hareketi
tasfiye edilmek isteniyor
Kürt halkına yönelik dizginsiz saldırı ve şoven kudurganlık tırmandırılıyor
Kürt halkına yönelik devlet terörü tırmandırılıyor.../ BİR-KAR
AKP temsilcileri ile TÜSİAD şefleri
Washington’da huzura çıktı!
Sivas’ın katili sermaye devletinden hesap sormak için alanlara!
Hesap sormak için 2 Temmuz’da mücadele alanlarına! / BDSP
UPS işçileri patron-polis işbirliğine
geçit vermiyor!
Esenyurt’ta “sendika” gerginliği
Tersanede iş cinayetleri
hasıraltı ediliyor
15-16 Haziran Direnişi selamlandı
İşçi ve emekçi hareketinden.
Gençliği devrime kazanmak için eksikliklerimizi aşarak, yeni imkanlar yaratarak ileri yürüyelim!
27 Haziran’da Toplu Sözleşme Sempozyumu’na!
Sendikal ihanet çeteleri rant kavgasında!
Haziran bültenlerinden.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile konuştuk
Milyarderler çoğalıyor,
yoksulluk büyüyor.
Emekçiler krizin faturasını
kabul etmiyor
Vatikan’ın Saramago
tahammülsüzlüğü
Kentsel yağmaya düzenleme
Politik irade ve savaş - M.Can Yüce
2 BDSP’linin tutukluluğu
devam ediyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

130 bini aşkın metal işçisi toplu sözleşme sürecinde...

27 Haziran’da
Toplu Sözleşme Sempozyumu’na!

Yaklaşık 130 bin metal işçisini kapsayan MESS Grup Toplu Sözleşmesi süreci kısa bir zaman sonra başlayacak. Dışarıya herhangi bir belirtisi yansımamış olsa da tarafların kendi cephelerinden bu zorlu sürece hazırlandığı kesindir. Fakat görülüyor ki sendikal cephede yapılan hazırlığın düzeyi teknik hazırlıklar kapsamını geçmemektedir.

Metal TİS’leri süreci özelinde 130 bin metal işçisinin geleceğini yakından belirleyecek. Genel olarak ise sınıf mücadelesinin tüm alanlarına belirleyici sonuçlar üretecek. Toplu sözleşmeden nasıl bir sonuç alındığından, nasıl bir mücadeleye konu edildiğine kadar bırakacağı sonuçlar sınıf hareketinin seyrinde de etkili olacak.

Sınıf hareketinin son dönemine uzun soluklu bir mücadelenin ürünü olan Taksim zaferi ve TEKEL Direnişi damgasını vurdu. Taksim’in kazanılması ve mücadeleci bir çizgi izleyen TEKEL işçilerinin direnişi işçi sınıfına büyük bir moral kazanım sağladı. Fakat 26 Mayıs eylem kararının sendikaların ihaneti nedeniyle boşa düşürülmesi bu süreci kesintiye uğrattı. 26 Mayıs’taki kısmi öncü çıkışı saymazsak son iki aydır sınıf bölükleri durağan bir çizgide bulunuyor.

Bu tablonun üstüne metal işçileri cephesinden bir de geçtiğimiz TİS döneminin olumsuz sonuçlarını eklemek gerekecek. Hiç değilse BMİS üyesi işçileri TİS sürecini anlamlı bir mücadeleye konu etmişti. Fakat sözleşme sonuçları ortaya koyulan mücadeleyi de anlamsız hale getirdi. İşçiler adına sözleşmeyi yürütenler krizin patlak vermesi ve bunun üzerine MESS’in uyguladığı yoğun basıncın altında ezildiler. Elde olanı kaybetmemek adına kendi geriliklerine kısmen işçileri de ortak ettiler. Mücadeleyle başlayan 2008-2010 TİS süreci yenilgiyle bitti.

İşte tam da bu nedenle TİS’lerin yenilgiyle sonuçlanmaması, ihanetlerin kader olarak kabul edilmemesi için Metal İşçileri Birliği, bu yıl TİS sürecine her zamankinden daha erken başlıyor. 2009’un son aylarında düzenlediğimiz Metal İşçileri Kurultayı’nın deneyim ve birikimiyle şimdi de TİS çalışmasının ilk büyük adımı olacak olan Toplu Sözleşme Sempozyumu adımını atıyoruz. Sempozyum vesilesiyle metal işçilerini bekleyen görevleri işaret ediyoruz. Bu dönem TİS’deki olmazsa olmaz taleplerimizi ifade ediyor ve kırmızı çizgilerimizi çekiyoruz. TİS sürecinin başarıyla sonuçlanması için sürecin her açıdan tabanın gücü, örgütlülüğü ve mücadele dinamizmi üzerinden örgütlenmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Dahası sınıf hareketin 2010 yılının başından bu yana yaşadığı hareketlenme ve bu hareketinin yarattığı mücadele potansiyeli metal işçilerinin, TİS sürecinde kolayından yenilmeyeceğine dair düşünceleri güçlendiriyor. Bu nedenle “MESS’i ezelim çaldıklarını geri alalım!” şiarını yükseltiyoruz.

Uzun bir zamandır gündemde olmakla birlikte sempozyum hazırlıkları özellikle 1 Mayıs’ın ardından yoğunlaştırıldı. Çalışma alanlarında MİB Yürütme Kurulları üzerinden sempozyumunun hazırlıkları yürütüldü. Çeşitli çalışmaların sonucu olarak sempozyum gündemi belirlendi ve görev dağıtılımı yapıldı. Artık sempozyuma sayılı günler kalmış bulunuyor. Teknik mahiyetteki bazı hazırlıkları saymazsak sempozyum hazırlıklarımız büyük ölçüde tamamlandı.

27 Haziran Pazar günü düzenleyeceğimiz sempozyumumuzun üç temel gündemi bulunuyor. Bu gündemler üzerinden hazırlanan tebliğler hazırlayıcılar tarafından sunulacak. Gündem başlıklarımız, öncelikli TİS talepleri, TİS sürecinin sahip olması gereken örgütlenme hattı ve son olarak bu ikisi üzerinden yürütülmesi gereken mücadele hattı.

Metal İşçileri Birliği olarak bütün öncü mücadeleci metal işçilerini sempozyumumuza katılmaya ve bize güç vermeye çağırıyoruz. Bu dönemki Metal TİS’inin başarısı da metal işçilerinin tabandaki birliğinin düzeyine ve ortak mücadelesine bağlıdır. Metal Toplu Sözleşmesi Sempozyumu da bunun için atılmış bir adımdır.

Metal İşçileri Birliği

23 Haziran 2010

 

 



TİS Sempozyumu çalışmalarından...

Metal İşçileri Birliği 27 Haziran’da gerçekleşecek Toplu Sözleşme Sempozyumu çağrısını çeşitli sanayi havzalarında metal işçilerine ulaştırıyor.


İzmir’de hazırlıklar

Sempozyuma çağrı afişleri Buca, Alsancak, Konak, Bayraklı, Çiğli merkez, Çiğli AOSB girişi ve servis güzergâhlarına yaygın bir şekilde yapıldı.

“2010–2012 MESS Grup Toplu Sözleşmeleri yaklaşıyor… MESS’i ezelim-Çaldıklarını geri alalım! / Metal İşçileri Birliği” imzalı ozalitler Çiğli merkezine ve Organize sanayi girişlerine asıldı.

Metal işçilerinin servis bekleme ve geçiş noktalarında toplu sözleşme masaları açılmaya başlandı.

İlk olarak Çiğli AOSB giriş güzergahında açılan masada Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısının yanısıra, sempozyumun çağrı bildirileri de işçi ve emekçilere ulaştırıldı. İlgili metal işçilerine de özel olarak Metal İşçileri Birliği tarafından hazırlanan program verilerek metal işçilerinin sorunları tartışıldı.

Sömürünün ve özelde de iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı AOSB’nin metal fabrikalarında çalışan işçilerle örgütsüzlükten kaynaklı yaşanan sorunlar üzerine tartışma imkanı yakalandı. Sabah 07.00’de başlayan bilgilendirme masası 08.30’a kadar açık kaldı.

23 Haziran sabah saatlerinde Bakırçay havzasındaki demir çelik fabrikalarındaki işçilerin servis durağı olan Menemen’de açılan masa ile bir yandan Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısı demir çelik işçilerine ulaştırılırken diğer yandan da toplu sözleşme sürecine dair Metal İşçileri Birliği’nin talepleri anlatıldı.

Toplu Sözleşme Sempozyumu’nun el ilanları işçilere dağıtılarak toplu sözleşme sürecinin başladığı aktarıldı. Ek olarak masaya gelip soru soran işçilere Metal İşçileri Birliği’nin mücadele ve örgütlenme taleplerini içeren program verildi.

Ayrıca yine demir çelik işçilerinin yoğun olarak servislere bindikleri noktalar olan Küçük Çiğli, Santral, Egekent girişi ve Balatçık otobüs duraklarında da Metal İşçileri Bülteni işçilere ulaştırıldı.


Manisa’da sempozyum çalışmaları

Manisa’daki hazırlıklar kapsamında sempozyuma çağrı afişleri Manisa merkez, Kültür Sitesi, Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikaların işçi servisleri durakları, Manisa köprü ve Garaj’da yapıldı.

Alaybey işçi servisleri durağına ve Cemiyet’deki servis duraklarına yapılan Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımı sırasında işçilerle sohbetler gerçekleştirildi.


Ankara’da faaliyetler…

Ankara’da TİS sempozyumu hazırlıkları kapsamında OSTİM ve Sincan başta olmak üzere Mamak, Şaşmaz Şanayi Sitesi ve TİS kapsamında olan Erkunt traktör fabrikası çevresine sempozyum program afişi ve ozaliti yapıldı.


Bursa’da sempozyum çağrısı

Sempozyuma çağrı afişleri başta işçi servis güzergâhlarına olmak üzere Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, Otosansit Sanayi Bölgesi ile Kestel ilçesinin emekçi semtleri olan Yenimahalle, Kale, Panayır ve Teleferik’e yaygın olarak yapıldı.

Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısı ile “Hak gasplarına ve ihanete seyirci kalmamak için; Toplu Sözleşme Sempozyumu’na! / Metal İşçileri Birliği” şiarlı el ilanları, Yiğitler - Maltepe, Esenevler, Mesken, Uluyol, Santral Garaj işçi servis güzergâhlarındaki metal işçilerine ulaştırıldı.

Metal İşçileri Birliği Mücadele Programı’nı metal işçilerine elden ulaştıran Bursa Metal İşçileri Birliği, toplu sözleşme masaları açarak, sendikalı-sendikasız tüm metal işçilerini 2010–2012 toplu sözleşme döneminde inisiyatifi ele almaya ve Toplu Sözleşme Sempozyumu’na katılmaya çağırıyor.