25 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/25

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkını, ilerici ve devrimci güçleri, işçi ve emekçileri hedef alan saldırılara karşı birleşik militan direniş!
Faşist baskı, terör ve
operasyonlarla Kürt hareketi
tasfiye edilmek isteniyor
Kürt halkına yönelik dizginsiz saldırı ve şoven kudurganlık tırmandırılıyor
Kürt halkına yönelik devlet terörü tırmandırılıyor.../ BİR-KAR
AKP temsilcileri ile TÜSİAD şefleri
Washington’da huzura çıktı!
Sivas’ın katili sermaye devletinden hesap sormak için alanlara!
Hesap sormak için 2 Temmuz’da mücadele alanlarına! / BDSP
UPS işçileri patron-polis işbirliğine
geçit vermiyor!
Esenyurt’ta “sendika” gerginliği
Tersanede iş cinayetleri
hasıraltı ediliyor
15-16 Haziran Direnişi selamlandı
İşçi ve emekçi hareketinden.
Gençliği devrime kazanmak için eksikliklerimizi aşarak, yeni imkanlar yaratarak ileri yürüyelim!
27 Haziran’da Toplu Sözleşme Sempozyumu’na!
Sendikal ihanet çeteleri rant kavgasında!
Haziran bültenlerinden.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile konuştuk
Milyarderler çoğalıyor,
yoksulluk büyüyor.
Emekçiler krizin faturasını
kabul etmiyor
Vatikan’ın Saramago
tahammülsüzlüğü
Kentsel yağmaya düzenleme
Politik irade ve savaş - M.Can Yüce
2 BDSP’linin tutukluluğu
devam ediyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi eylemleri ve
grevler yayılıyor

Avrupa krizin faturasını ödemiyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ardarda açıklanan kemer sıkma politikaları, bütçe açığını daraltmak için uygulamaya konulmak istenen tasarruf paketleri ile emperyalist krizin yükü işçi ve emekçilerin üzerine yıkılmaya çalışılıyor.

İşçi ve emekçilerin kazanılmış tüm haklarına karşı başlatılan bu saldırı özellikle kıtanın güneyinde Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya ve Romanya’da işçi ve emekçileri sokağa döktü.

Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) ise AB ülkelerinin işçi ve emekçilere karşı sürdürdüğü “kemer sıkma politikalarına” karşı 29 Eylül’de Avrupa işçi ve emekçilerini eyleme çağırdı.

Avrupa Eylem Günü’nde Brüksel’de kitlesel, ortak bir yürüyüşle ve kıtanın farklı ülkelerinde sokak gösterileri, iş bırakma eylemleri, grevler gerçekleştirilmesi bekleniyor. Gösteriler Avrupa ekonomi bakanlarının Brüksel’de gerçekleştireceği toplantıyla eş zamanlı yapılacak.

İspanya’da ülkenin en büyük sendikaları UGT ve CCOO da hükümetin saldırı paketine karşı aynı gün genel greve gitme kararı aldılar.


İtalya genel greve gidiyor

İtalya’da da hükümet devletin borç yükünü hafifletmek ve borçlarını ödemek gerekçesiyle sosyal kısıtlamalara giderken buna karşı İtalya’da 25 Haziran Cuma günü genel greve gidiliyor.

Grevin çağrısını 5 milyon üyesi ile İtalya’nın en büyük sendikası olan İtalyan Sendikalar Birliği CGİL yaptı. Kamu sektöründe memurlar 24 saatliğine iş bırakacaklar. Özel sektörde de işçiler 4 saat greve gidecek. 10.00-14.00 saatleri arası uçaklar çalışmayacak, kamu ulaşımı ise 14.00-16.00 saatleri arası duracak.

29 Haziran Salı günü kültürel alanda yapılacak kısıtlamaları protesto etmek için opera binaları ve tiyatroların kapıları kapalı kalacak.

Roma’da grevin yanında büyük bir yürüyüş de gerçekleşecek.


Yunanistan’da mücadele sertleşecek...

Yunanistan’da hükümetin bütçe açığını kapatmak için uygulamaya koyduğu “ekonomik önlemlere” karşı grevler sürüyor.

23 Haziran Çarşamba günü kamu ve özel sektörde çalışan emekçiler 24 saatlik grevle Yunanistan’da hayatı durdurdular. Kamu sektöründe Tüm işçilerin Militan Cephesi’nin (PAME) çağrısıyla yapılan greve, kara ve deniz yolu taşımacılık sektörü çalışanları, inşaat işçileri, gıda sanayi işçileri, özel sektördeki sağlık görevlileri ile ağır sanayide çalışan işçiler katıldı. Ayrıca PAME tarafından ülkenin birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi.

Grev nedeniyle kara ulaşımında aksaklıklar meydana gelirken, Pire limanında gemiler demir alamadı. Kent merkezi uzun süre trafiğe kapatılırken Yunan adalarına giden limanlar da tutulmuş durumda.

Atina’daki gösteride, öğlen saatlerinde Omonias Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, parlamentoya yürüdü. Selanik’te düzenlenen gösteride de Aritotelyos Meydanı’ndan Makedonya-Trakya Genel Sekreterliği’ne kadar yüründü.

Yunanistan Baro Başkanları Genel Kurulu (OPDSE), Başbakan Yorgo Papandreu ile doğrudan görüşme talebinde bulunduklarını açıklarken 23 Haziran ile 7 Temmuz tarihleri arasında 15 günlük greve gideceklerini ifade etti. Demiryolu işçileri de daha önce her gün belirli sürelerle iş bırakarak sürdürdükleri eylemlerini genişleterek, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde 48 saatlik grev kararı aldıklarını açıkladılar.

İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ile 29 Haziran tarihinde genel grev çağrısında bulunan Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), akşam saatlerinde başkent merkezinde protesto gösterisi düzenleneceğini açıkladı.


Çin’de grevler yayılıyor

Çin’de işçi grevleri, protestolar ve yürüyüşler giderek yayılıyor. Ülkede geçtiğimiz hafta 7 ayrı kentte çeşitli grevler yaşanırken resmi haberlere göre son dönemde günde ortalama 644 grev yaşanıyor. Mücadeleler, uluslararası tekellerde, özellikle Japonya ve Güney Koreli tekellerde yoğunlaşıyor.

Kendinden en fazla söz ettiren işçi eylemleri otomotiv fabrikalarında yaşandı. Honda’ya parça üreten Foshan fabrikasında 1900 işçi şu ana dek 3 kez greve gitti. Bu grev nedeniyle Honda’nın Çin’deki üretimi durdu. Toyota, Hyundai gibi işletmelerde başlayan grevler tüm endüstriye yayıldı. Makina üreticisi KOK’da ise işçilerin, grevlerini sokağa taşımak istemeleri üzerine polis ile çatıştılar.

Yabancı şirketlere ait fabrikalarda başlayan grev dalgası giderek yerli fabrikalarda da yayılıyor ve bir çok yerde işçilerin üzerine polis birlikleri gönderiliyor. Tabandan örgütlenen ve sendika bürokrasisini de karşısına alan grevlere öncülük edenler özellikle genç işçilerden oluşuyor. Genç işçiler polis saldırısı karşısında da sağlam bir duruş sergiliyorlar.


Bangladeş’te grev

Bangladeş’te 21 Haziran Pazartesi günü yüzbinin üzerinde tekstil işçisi düşük ücretler ve kötü çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla greve çıktı. Grevdeki işçilere Bangladeş polisi gözyaşartıcı bomba ve plastik mermi ile saldırdı. Tekstil işçileri aylık ücretlerinin 5000 Taka’ya yükseltilmesini talep ediyorlar. Bangladeş’te bir tekstil işçisi 1662 Taka, yani 20 euro aylık alıyor.

 

 

 


Afganistan işgal komutanı Washington’a çağrıldı

Emperyalist ABD’nin Afganistan’daki işgal güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChyrstal, bir yazıda Obama yönetiminin üst düzey isimleriyle alay ettiği gerekçesiyle Washington’a geri çağrıldı.

McChrystal, yazısında ABD’nin Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry tarafından ihanete uğradığını hissettiğini yazmıştı. Yazıda, ABD’li generalin yardımcılarının da Başkan Yardımcısı Joe Biden’la alay edip, McChyrstal’ın Başkan Barack Obama’dan “hayal kırıklığına” uğradığı da belirtilmişti.

McChrystal, emrindeki askerlerini bile kendi stratejisinin savaşı kazandıracağına ikna edemediğini belirtti.

McChrystal’ın seçimlerde oyunu Obama’ya vermesine karşın, daha başlangıçtan itibaren Obama ile aralarında bir bağ kurulmadığından yakındığı belirtilen yazıda, Obama ile geçen yıl Washington’da yaptığı görüşmede ABD başkanının kendisinin Afganistan’a yeni asker gönderilmesi talebine karşı çok anlayışsız davrandığını bildiren McChrystal, “Bu görüşme benim için acı vericiydi. Pazarlanması imkansız bir şeyi pazarlıyordum” ifadelerini kullandı.

Dikkat çeken nokta, özrün, ABD kongresinin yayınladığı bir raporda, Amerikan ordusunun Afganistan’daki güvenlik firmalarına aktardığı milyonlarca doların, silahlı gruplara aktarıldığını ortaya koymasıyla aynı zamana rastlamasıdır. Altı aylık bir araştırmanın sonucu olan raporda, Afganistan’daki Amerikan üslerine cephane, gıda, yakıt ve su taşıyan firmaların, araçların güvenli geçişi için yerli güvenlik şirketlerine milyonlarca dolar verildiği belirtiliyor.

 

 

 

 

Çin’de toplu işçi katliamı

Toplu işçi katliamların “olağan” hale geldiği Çin’de, 21 Haziran günü bir kömür madeninde meydana gelen patlamada 46 işçi iş cinayetine kurban gitti.

Çin’in resmi haber ajansı Şinhua, patlamanın Henan eyaletinde bulunan Veydong bölgesindeki kömür madeninde meydana geldiğini, madende mahsur kalan 46 işçinin öldüğünü, 26’sının kurtarıldığını duyurdu.

Çin’de geçen yıl meydana gelen maden kazalarında yaklaşık 2 bin 600 kişi yaşamını yitirmişti.