05 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/06

 Kızıl Bayrak'tan
4 Şubat dayanışma grevinin gösterdikleri...
Tayyip Erdoğan
sömürücü sınıfların temsilcisidir!
Genel grev-genel direnişi
örgütleyelim!
İstanbul ve Ankara’da 4 Şubat
İzmir’de hayat
TEKEL işçileri için durdu!
TEKEL direnişine Adana, Bursa ve Eskişehir’den destek
On binler TEKEL için alanlara çıktı
TEKEL direnişiyle
dayanışma eylemleri
Entes direnişiyle dayanışma gecesi mücadele kürsüsü oldu
Entes direnişi güncesi
İşçi ve emekçi hareketinden...
Sol hareket üzerine
değerlendirmeler
Kampanya sona erdi,
mücadele sürecek!
Emeğimiz, onurumuz, haklarımız ve geleceğimiz için mücadeleye!
Selam olsun TEKEL’in
direnen işçi kadınlarına!
Kadına yönelik şiddet yasalarla da
teşvik ediliyor
Davos ve kapitalist sistemin iflası
Honduras’ta askeri cuntaya
“sivil” kılıf
Savaş aygıtının başaramadığını
rüşvet de başaramayacak!
TEKEL direnişinin ateşi yurtdışında
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri
TEKEL işçilerinin direnişi - M. Can Yüce
Düzen cephesi zindanlarda
her yönden saldırıyor!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...

Brüksel’de Opel işçileriyle dayanışma

05 Şubat günü Brüksel’de Opel Antwerpen fabrika işçileri ile dayanışmak amacıyla onbinlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Belçika’da sendikaların örgütlü olduğu her kentten, işçiler ve işçi aileleri yoğun soğuğa ve yağmura rağmen uluslaraarası tekellerin daha fazla kar için işten çıkarmaları ve işyerlerini kapatmasını protesto etmek için Brüksel’deki AB komisyonunun önünde biraraya geldiler.

Opel işçileri yürüyüşe aileleri ile birlikte katıldı. Yürüyüşe kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Sendikalı işçiler, protestolarını Opel’in amblemleri ile donatılmış tabut taşıyarak gösterdi.


İspanya’da itfaiyeciler eylemdeydi

İspanya’da hükümetin, acil yardım hizmetlerini özelleştirmek istemesine tepki gösteren itfaiye işçileri ve acil yardım merkezi çalışanları eylem yaptı. La Coruna kentinde biraraya gelen çoğunluğunu itfaiye çalışanlarının oluşturduğu kamu çalışanları polisle çatıştı.

30 Ocak günü yaklaşık 500 itfaiyecinin bölgesel hükümet binasına yürümek istemesi üzerine polis göstericilere saldırdı. Göstericilere gaz bombası ve coplarla saldıran polise taşlar ve ellerindeki demirlerle karşılık veren emekçiler arasından yaralananlar oldu.


Almanya’da kamu emekçilerinden uyarı grevi

Almanya’da hizmet sektöründe çalışan 2,5 milyon kamu emekçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin ikinci turunda da anlaşmaya varılamaması üzerine Ver.di sendikası birçok eyalette uyarı grevlerine başladı. İlk olarak ulaşım, sağlık ve ana okullarında greve gidiliyor.

Greve giden şoförler, hastane çalışanları ve değişik iş kollarında çalışan emekçiler bazı yerlerde yürüyüş ve mitingler düzenlediler. Kamu emekçileri ücretlere yüzde 5 zam yapılması, mesleki eğitim sisteminde ve tazminatlarda iyileştirme, kısa çalışma uygulamasının kaldırılması, taşeron firmaların kapatılması taleplerini yükseltiyorlar. Uyarı grevlerine sendika tarafından değişik iş kollarında eş zamanlı olarak gidilmesi eylemin gücünü zayıflatan bir etken.


Bremen Daimler işletmelerinde iş bırakma

Bremen’deki Daimler işletmelerinde işçiler bu kez 1 Şubat günü iş bıraktılar. 3500 işçinin katıldığı iş bırakma eyleminde, işçilerin bir kısmı yürüyüş kolu 8 numaralı kapının önünde toplandı. 1 numaralı kapının önünde toplanan işçiler arasında işyeri alanı içinde mi yoksa 3 numaralı kapıya doğru giderek sokağa barikat mı kurulsun diye süren bir tartışma yaşanırken polis sokakta trafiği durdurmuştu. İşçiler daha sonra “SL modeli Bremen’de kalmalı!” gibi dövizler taşıyarak sadece işyeri sahasında yürüyüş yaptılar.


Romanya’da kamu çalışanları süresiz greve hazırlanıyor

Geçtiğimiz Salı günü kamu sektöründe çalışan 44 bin işçi ve emekçi hükümetin kriz programına karşı iki saatliğine iş bıraktı. Kamu çalışanları ücretlerinin düşürülmesine ve işyerlerinin yok edilmesine karşı direniyorlar.

Kamu çalışanları 9 Şubat’ta çalışma bakanlığı önünde bir protesto gösterisi yapacaklar, 12 Şubat’ta da süresiz greve gidecekler.


Finlandiya’da liman işçilerinden grev

Finlandiya’da en az 7 limanda çalışan liman işçileri 24 saatliğine grev yaptı. İşçiler, ara verilen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yeniden başlamasını talep ediyorlar. Liman işçileri sendikası (AKT) 19 Şubat’ta işçileri süresiz greve çağırdı.


Endonezya’da liman işçileri gösteri yaptı

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da uluslararası konteyner terminalinde çalışan 500 liman işçisi 1 Şubat Pazartesi günü gösteri yaptı. İşçiler liman idaresinden süresiz iş sözleşmesi talep ediyorlar. Onyıllardır limanda çalışmalarına rağmen işçiler taşeron firmalar üzerinden çalıştırılıyorlar. Gösteri yapan işçiler liman trafiğini de bloke etti.


Yunanistan’da çiftçilerin protestoları...

Yunanistan’da çiftçiler eylemlerinin üçünçü haftasında traktörleri ile ülkenin önemli yollarını işgal ettiler. Çiftçiler bu eylemleri ile Avrupa Birliği’nin ve Yunanistan hükümetinin tasarruf planlarını protesto ediyorlar.

Çiftçiler arikatlar kurarak, ortak bir talep broşürü hazırladılar. Broşürde tarım ürünleri için asgari ücret, ulusal tarımın korunması, ödenmemiş kredilerin silinmesi en önemli talepler arasında bulunuyor.

Yollarda kurulan barikatlar nedeniyle sınırlardan geçişler yapılamıyor. Bu nedenle zor durumda kalan Bulgaristan ise Yunanistan hükümetine tazminat davası açmaya hazırlanıyor.


Hollanda’da üniversite işgali


Hollanda’da üniversite öğrencileri, Hollanda hükümetinin eğitimde kısıtlamaya gitme ve temel bursların kaldırılması planlarına karşı işgal eylemi yaptı. Öğrenciler Rotterdam’da iki gün boyunca Erasmus Üniversitesi’nin iki salonunu işgal altında tutuyorlar. Utreceht Üniversitesi’nde ise yönetim binası öğrencilerin işgali altında bulunuyor.

Öğrenciler 4 Şubat günü için Rotterdam’da kitlesel bir protesto gösterisi yapacaklarını bildirdiler.

Hükümetin öğrencileri öfkelendiren planı, hükümetin eğitimde yapacağı kısıtlamalar kapsamında öğrencilere temel burs yerine geri ödeme zorunluluğu olan sosyal borçlanmayı öngörmesini içeriyor.