08 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/02

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi kritik bir döneme giriyor
2009’da sınıf hareketi...
Zamlara ve sosyal yıkım saldırılarına
karşı mücadeleye!
Polis terörü ve cinayetleri protesto ediliyor.
“Polis cinayetlerine ve terörüne son!”.
TEKEL işçisinden
“direnişe devam” kararı.
TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi kuruldu!.
4 / C mağduru bir TEKEL işçisiyle konuştuk.
Esenyurt’ta işçiler mücadele ve örgütlenmeyi tartıştı
Sınıf hareketinden.
TKİP III. Kongresi
Açılış Konuşması…
Kapitalizmin küresel krizinin dalgaları 2010’da da yayılmaya
devam edecek.
Gençlik 2010’da düzen karşıtı
mücadeleyi büyütmelidir!
Ekim Gençliği’nden
polis terörü karşıtı çalışmalar.
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı
2009 yılında emekçi kadınlar için yoksulluk, yıkım ve şiddet vardı
Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları’nın TMMOB’daki seçim sürecine dair açıklaması
Emperyalist savaş makinesi namluları Yemen halkına çevirdi!
Kitle hareketi İran’daki Mollalar rejimini sarsıyor..
2010’a girerken - M. Can Yüce
Edirne’de polis terörü ve linç girişimi
Silahı tutan bilek değil yürektir!..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt’ta işçiler mücadele ve örgütlenmeyi tartıştı

Esenyurt İşçi Platformu, asgari ücrete yapılan zamma, işten atmalara, hak gasplarına, ardı arkası kesilmeyen zamlara karşı “İşçiler Mücadeleyi Tartışıyor” başlıklı bir işçi toplantısı gerçekleştirdi.

3 Ocak Pazar günü Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen toplantının ön hazırlık çalışması bölgede yaygın bir faaliyete konu edildi.

Toplantının açılış konuşmasında hakları için direnen TEKEL işçilerinin yol gösterdiğine değinildi. TEKEL işçileriyle eylemli sınıf dayanışmasının örülmesine vurgu yapıldı.

Konuşmanın ardından Tez-Koop-İş Sendikası Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır söz aldı.

Yaraşır: Sınıfın öfkesi örgütlenmeli

Yaraşır konuşmasında, kapitalist krizin işçi-emekçiler nezdinde yarattığı çöküntüleri, yoksullaşmayı istatistiki verilerle açıkladı.

Volkan Yaraşır, işçi ve emekçilerin kendilerine dayatılan bu saldırılara karşı tepkisiz olmadığını, gazetelerde yer alan üçüncü sayfa haberlerinin dahi bunlara iyi bir örnek olduğunu söyledi. Yaşanan cinayetleri, intiharları, aile içinde yaşanan şiddet olaylarını böyle değerlendirmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Yaraşır, bunun nedeni olarak da sınıfın örgütsüzlüğünü gösterdi. Bugün ihtiyaç olan şeyin ise 2010’la beraber daha da artacak öfkenin örgütlenmesi olduğunu söyledi. Bu örgütlenmeye uzun soluklu bakarak girmek gerektiğinin altını çizen Yaraşır, saldırılara karşı verilecek en iyi yanıtı TEKEL, Meha, Desa, Sinter işçilerinin verdiğini ifade etti.

İşçiler mücadele yollarını tartıştı

Yaraşır’ın ardından sözü işçiler aldı. İlk konuşmayı emekçi bir kadın yaptı ve insanların, yaşadıkları tüm sorunlara rağmen ne kadar tepkisiz ve tahammülkar olduğunu belirtti. Bu tepkisizliği aşmak için de insanların eyleme geçmesi gerektiğini vurguladı. Sonrasında söz alan hizmet sektöründe çalışan bir işçi ise patronların işçileri ne kadar aşağılık gördüğünü, kendi işyerlerinde buna benzer bir olay yaşandığında patronun karşısına hep beraber çıktıklarını, daha önce tek tek çıktıklarında ciddiye alınmadıklarını örnek verdi.

Sonrasında söz alan diğer işçiler de sınıfa götürülen hiçbir faaliyetin boşuna gitmediğini kendi yaşadıkları deneyimler üzerinden ortaya koydular. Toplantıda söz alan bir işçi, yaşadığı bir deneyim üzerinden, bir işçiye örgütlenmek gerektiğini anlattığı sırada bu işçinin 2 sene önce dağıtılan bir bildiriyi getirip okumasını aktardı.

İşçilerin, düşüncelerini dile getirdiği bu bölümde söz alan tüm işçiler yaşanan sorunlara karşı neler yapılması gerektiğini tartıştılar.

Canlı tartışmaların yaşandığı, birçok işçinin söz aldığı toplantıya 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt



Entes direniş güncesinden…

234. gün…

Sarıgazi’ de TEKEL işçileri ile dayanışmak için yapılan eyleme katıldım. (...)

Sarıgazi’deki birçok kurum bu eyleme destek verdi. Eylemde, “Adımlar sokağa, eller şaltere, haydi 1 günlük genel greve!”, “TEKEL işçisi yalnız değildir!”, “Entes işçisi yalnız değildir!”, “İtfaiye işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sinter işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.


235. gün…

İşçi-Köylü gazetesinin Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde yapılan dayanışma gecesine katıldım. Kısa bir konuşma yaprak geceyi s­elamladım ve direnişlerin sermaye sınıfına verilecek en güzel cevap olduğunu dile getirdim. (...) İşçi-Köylü gazetesine teşekkürlerimi iletiyorum.

Bir teşekkürüm daha olacak. O da bilindiği üzere 31 Ocak Pazar günü saat 18.00’de Sarıgazi Yıldız Düğün Salonu’nda yapacağımız Entes direnişiyle dayanışma etkinliğine katılamayacağını bildiren fakat direnişe maddi destek sağlayan Haluk Gerger’e olacak. Direnişe göstermiş olduğu önem ve ilgi için kendisine teşekkür etmeyi bir borç bilirim.


236. gün…

İMES A Kapısı önünde, asgari ücrete yapılan %5’lik zamla ilgili bir açıklama gerçekleştirdik. OSİM-DER imzalı açtığımız pankartta “Asgari ücrete %5, ulaşıma %33 zam geldi İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye” yazıyordu. Megafonla bir yandan ajitasyon çekilirken diğer yandan bildirilerimizin dağıtımını yaptık. (...)

Entes direnişçisi
Gülistan Kobatan


 

OSİM-DER’den
sefalet zammı protestosu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği %5’lik asgari ücret zammını protesto etmek ve işçileri örgütlü mücadeleye çağırmak için OSİM-DER 4 Ocak günü İMES A kapısı önünde açıklama gerçekleştirdi.

“Asgari ücrete %5, ulaşıma %33 zam geldi. İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye!” yazılı ozalitin açıldığı açıklamada ayrıca yüzlerce bildiri dağıtıldı. Yapılan ajitasyon konuşmalarıyla işçilere kölece çalışmanın, sefalet içinde yaşamanın reva görüldüğü, asgari ücretin hala açlık sınırının altında olduğu söylendi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye