08 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/02

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi kritik bir döneme giriyor
2009’da sınıf hareketi...
Zamlara ve sosyal yıkım saldırılarına
karşı mücadeleye!
Polis terörü ve cinayetleri protesto ediliyor.
“Polis cinayetlerine ve terörüne son!”.
TEKEL işçisinden
“direnişe devam” kararı.
TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi kuruldu!.
4 / C mağduru bir TEKEL işçisiyle konuştuk.
Esenyurt’ta işçiler mücadele ve örgütlenmeyi tartıştı
Sınıf hareketinden.
TKİP III. Kongresi
Açılış Konuşması…
Kapitalizmin küresel krizinin dalgaları 2010’da da yayılmaya
devam edecek.
Gençlik 2010’da düzen karşıtı
mücadeleyi büyütmelidir!
Ekim Gençliği’nden
polis terörü karşıtı çalışmalar.
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı
2009 yılında emekçi kadınlar için yoksulluk, yıkım ve şiddet vardı
Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları’nın TMMOB’daki seçim sürecine dair açıklaması
Emperyalist savaş makinesi namluları Yemen halkına çevirdi!
Kitle hareketi İran’daki Mollalar rejimini sarsıyor..
2010’a girerken - M. Can Yüce
Edirne’de polis terörü ve linç girişimi
Silahı tutan bilek değil yürektir!..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

Sermaye iktidarı emeklilerle alay ediyor

Sermaye iktidarının işçi ve emekçilere yönelik kapsamlı saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Kendi yarattıkları krizin faturasını işçi ve emekçilere kesmeye çalışan egemenler, her geçen gün yoksulluğu ve sefaleti derinleştirmeye devam ediyorlar.

Bugün için sermaye iktidarının sözcüsü AKP eliyle hayata geçirilen bu uygulamalar, son süreçte kendini oldukça yoğunlaşarak gösteriyor.

Sermaye hükümetinin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Ocak Salı günü açıklanan emekli maaşlarındaki yeni artış oranları, saldırıların hız kesmeden süreceğini bir kez daha göstermiş oldu.

“Emekli maaşlarında devrim niteliğinde düzenlemeler yaptık” diyen Erdoğan’ın AKP meclis grup toplantısında yaptığı söz konusu açıklamaya göre, 2010 yılının ilk altı ayında en düşük emekli aylığı yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığı ise 4.5 oranında artacak.

Buna göre emekli maaşlarında en az 63 TL’lik, en çok ise 101 TL’lik bir artış olacak. Emekli maaşlarındaki en düşük rakamlar ise şöyle oluşacak: SSK emeklisi 683 TL, SSK tarım emeklisi 480 TL, esnaf emeklisi 555 TL, BAĞKUR emeklisi: 380 TL

Yılın tamamında ise emekli maaşlarında en az 74 TL’lik, en çok ise 172 TL’lik bir artış gerçekleşecek.

Türk-İş tarafından 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 795 TL, yoksulluk sınırının ise  2 bin 588 TL düzeyinde bulunduğu düşünüldüğünde emeklilere dayatılan sefalet koşulları daha da net bir şekilde anlaşılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası’nın (Emekli-Sen) Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklilerin yüzde 75’inin 31 Aralık itibariyle açlık sınırının altında yaşadığını söyledi.

Açıklamada, emekli maaşlarının zaten çok düşük olduğu ifade edildi. Türkiyenin geçim koşullarının dikkate alınarak emeklilerin yaşam standartının yükseltilmesi gerektiği belirtildi. Emekçilere insanca yaşam koşulları sağlanması gerektiğini belirten Veli Beysülen, yıllarca vergi verip Sosyal Güvenlik kurumlarına prim ödemelerinin karşılığının bu olamayacağını ifade etti.


 

Kayıp yakınları: “Ne bekliyorsunuz?” 

Kayıp yakınları, yeni yılın ilk haftasında yoğun yağışa rağmen 249. kez Galatasaray’da oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde Genelkurmay Komutanlığı’nın JİTEM’in varlığını inkar ettiği söylenerek, gerçeklerin itiraf edilmesi istendi.

2 Ocak günü yapılan eylemde “Kayıpların avukatlarını değil faillerini tutuklayın” pankartı açılırken, kayıpların fotoğrafları ve karanfiller taşındı.

Basın açıklamasında 90’lı yıllarda askerlik yapmış erlerden, subaylardan, JİTEM ve Genelkurmay faaliyetleri hakkında ardı ardına itirafların gelmeye devam ettiği belirtilerek, birçok resmi belgede ve ifadede adı geçtiği halde JİTEM’in varlığının, mahkeme tutanaklarının gösterdiğinin tersine, Genelkurmay Başkanlığı’nca inkar edildiği söylendi.

Türkiye’nin kirli tarihinin en karanlık merkezlerinden biri olan Genelkurmay’a bağlı Özel Harp Dairesi’nin “Kozmik odalarına” girildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Oralarda gizli belgelerde sadece darbe planları değil, bizim evlatlarımızı kimlerin kaybettiği, nereye gömüldüğü de yazıyor” dendi. Devlet yetkililerine seslenilerek, “Ne bekliyorsunuz?” diye soruldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 


Çocuklara “kayak açılımı” 

Devletin Kürt açılımı, BDP’li belediye başkanlarını Diyarbakır Adliyesi önünde elleri kelepçeli ve tek sıraya dizilmiş halde gösteren fotoğrafla iflas bayrağını çekmişti. Sermaye hükümetinin Kürt sorunundaki samimiyetsizliği ve çözümsüzlüğü yeni gelişmelerle de tescillenmeye devam ediyor.

Sokak gösterilerine katılan Kürt çocuklarını cezaevlerine dolduran, işkenceden geçiren ve yeri geldiğinde katleden sermaye devleti, önündeki “çocuk engeli”ne yeni bir “çözüm” yolu buldu.

Sömürgeci sermaye devletinin bulduğu yeni “çözüm” ise yüzlerde acı bir tebessüm yaratacak cinsten.

Kürt illerinde incelemelerde bulunan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 40’a yakın ilde kayak merkezleri yapmayı planladıklarını ve bu yolla, spordan ziyade sokak eylemlerine katılan çocukları spora yönlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Sermaye hükümeti, bir yandan kayak sporu aracılığıyla Kürdistan’da yeni sermaye yatırımlarının önünü açarken diğer yandan da “kayak açılımı” gibi çözüm önerileriyle samimiyetsizliğini açığa vuruyor.

Devlet Bakanı Faruk Özak projeye ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

“Projeyi sportif açıdan olduğu kadar sosyal açıdan da önemsiyorum. Bölgeyi kış turizmi açısından, ekonomik, sosyal ve sportif açıdan canlandırmak istiyoruz.”

Özak, kayak merkezleri yapılacak illerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi’nde olduğunu belirtti.

Hükümetin, “kayak açılımı projesi” kapsamındaki illerin başında Tunceli, Hakkari, Ağrı ve Van geliyor. Yapılacak kayak merkezlerinde pistler, telesiyej, teleski, kayak evleri ve kafeteryalar yer alacak.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Ardahan, Van ve Ağrı’daki pist ve tesislerin yapımına başladı. Hakkari’nin Sümbül Dağı ile Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yapılacak pistler de ihaleye çıkarıldı. Pistlerin Ocak 2011’e kadar tamamlanması hedefleniyor.


 

Devrimci Hareket’e para cezası

Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Hareket Dergisi sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü olan Fehmi Kılıç, derginin özel sayısı olarak çıkan Liseli Dev-Genç dergisindeki iki yazıdan dolayı, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından para cezasına çarptırıldı. Liseli Dev-Genç isimli gençlik dergisinde “Liseli Dev-Genç Gençliğin Geleceğini Eline Alma Mücadelesidir” ve “Che’yi Anıyoruz” başlığını taşıyan yazılarda THKP-C ve THKO adlı örgütlerin propagandasının yapıldığı iddia edildi. Fehmi Kılıç’ın cezası 16 bin 660 TL para cezasına çevrildi ve ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrileceği belirtildi.