15 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/03

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim toplumsal dinamikleri şiddetle bastırmaya çalışıyor.
TEKEL direnişi ve
gündeme getirdiği sorular...
Sermaye yeni saldırılara hazırlanıyor!
TEKEL’de direniş günlüğü.
Binler TEKEL direnişiyle dayanışma için eylemdeydi
TEKEL, itfaiye ve Esenyurt işçileriyle sınıf dayanışması büyüyor.....
Direnişe omuz vermek için 17 Ocak'ta Ankara'ya!.
Asemat işçisinin kaleminden grev süreci.
Sİ-DER’den Adana sanayi işçilerine çağrı..
Entes’te direniş güncesinden..
Sınıf hareketinden.
TKİP III. Kongresi
Açılış Konuşması…
Sermaye düzeni katletmeye devam ediyor!
Dreyfus’tan Sabra’ya, burjuva hukuku iktidarın dolaysız bekçisidir!
2010 polis terörü ve linç girişimleri ile başladı.
Devlet terörüne karşı dayanışma
Gençlik eylem ve etkinliklerinden
Korkularını kabusa çevireceğiz!.
On binlerce kişi Rosa Luxemburg ve Karl Liebnecht’i mezarları başında andı
Blackwater şirketi yeni ihale peşinde
Ulusal soruna
devrimci yaklaşımın paradoksları - 5
KENT AŞ. direnişi üzerine.
Polis katletti, yargı temize çıkardı 
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL’de direniş günlüğü...

Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önündeki bekleyişlerini sürdüren TEKEL işçileri direnişlerinin 1. ayını geride bıraktılar. TEKEL işçileriyle artan sınıf dayanışması gerçekleştirilen eylemlere yansırken Türk-İş Genel Merkezi önündeki ziyaretçi trafiği yoğundu.


24. gün

Tek Gıda-İş Sendikası Başkanlar Kurulu’nun, referandum sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasının ardından Ankara’daki Türk-İş Genel Merkezi önünde bekleyişlerini sürdüren TEKEL işçilerine destek ziyaretleri gerçekleştirildi.

Politik stand-up LAZ MARKS’ı ilgiyle karşılayan TEKEL işçileri oyuna sloganlarla eşlik ettiler.

Kapitalizmin teşhirinin yapıldığı gösterinin ardından Ziraat Mühendisleri Odası ve TEKEL Dayanışma Grubu’nun destek ziyaretlerini coşkuyla karşılayan işçiler, saat 18.00’de ise Genç Sen’liler tarafından ziyaret edildiler.


25. gün

Sabah erken saatlerinde Türk-İş Genel Merkezi’nde TEKEL işçileri il il toplantılar yaparak, kendi içlerinde karar alıyorlar. Bu gruplardan biri olan Diyarbakır grubu sabah erken saatlerde Türk-İş Genel Merkezi’nin önünden ayrılarak AKP Genel Merkezi önüne gitti. Burada Başbakanlık binası önünde kendilerini zincirlemek isteyen TEKEL işçilerine polis biber gazıyla azgın bir şekilde saldırdı. 10 kadın işçi olmak üzere toplam 42 kişi plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı.

Alanda bulunan sınıf devrimcileri Kızıl Bayrak gazetesinin yeni sayısının dağıtımını gerçekleştirdiler. Gazetenin dağıtımı TEKEL işçilerinin yoğun ilgisine konu oldu.

BES Ankara 1 No’lu Şube ve BES Danıştay Başkanlığı İşyeri Temsilciliği Türk-İş Genel merkezi önündeki direniş alanına geldiler.


26. gün

Sabah saatlerinde ÖDP, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Ankara Şubesi destek ziyaretinde bulundular. Öğleden sonra ziyaret ve dayanışma için gelen Ali Asker kitleye türküler söyledi.

TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulunanlardan biri de Mülkiyeliler Birliği’ydi.

TEKEL işçilerine öğleden sonra “Devlet terörüne son!” başlıklı basın açıklamasından gelen BDSP, EHP ve Kaldıraç ziyarette bulundu.

Gün boyu devam eden ziyaretlere akşam saatlerinde Barış Meclisi üyeleri de eklendi.

Bu arada Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, yanında bulunan işçilere Kızıl Bayrak gazetesini ve Direnişin Sesi adlı bülteni göstererek “aramızda ‘provokatörler’ var” diyerek sendikal bürokrasiye getirilen eleştirileri kaldıramadığını gösterdi.

Türkel’in Türk-İş binasına girmesinin hemen ardından kürsüde bulunan Örgütlenmeden Sorumlusu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Köse, bundan sonra bildiri dağıtacak kurumların, ilk önce bildirileri kendilerine göstermesi gerektiğini söyleyerek, sarı sendikacı kimliğini dışavurdu.


27. gün

TEKEL işçilerini “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” vesilesiyle ziyaret eden “G-9 Gazeteciler Platformu” işçiler tarafından “TEKEL basınla gurur duyuyor” sloganıyla karşılandı.

TEKEL direnişini ziyaret eden Türk Tabipleri Birliği üyeleri TEKEL işçilerinin onurlu mücadelesinde yanında olduklarını belirttiler.

TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi, TEKEL işçilerine ziyaret gerçekleştirdi.

Sakarya Caddesi’nde toplanan komite bileşenleri buradan direniş alanına kadar yürüdü. Emekçilerin yoğun ilgisiyle karşılanan dayanışma yürüyüşüne birçok emekçi de katılarak destek verdi. Alana gelinmesiyle TEKEL direnişini selamlayan konuşmalar yapıldı.

İlk olarak, TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu söz aldı. Nihadioğlu, sermayenin saldırılarına karşı birleşik mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

TİB-DER Başkanı’nın ardından söz alan Mamak İşçi Kültür Evi temsilcisi ve TEKEL İşçileriyle Dayanışma Komitesi sözcüsü birer konuşma yaptılar.

Son olarak komitenin gerçekleştireceği TEKEL direnişiyle dayanışma etkinliğine çağrı yapıldı.

Ayrıca gün içinde DDSB, Dikmen Halkı, EHP’li Kadınlar, Kızılırmak Köy Dernekleri, Çorumlular Derneği ziyaretler gerçekleştirdi.

TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi TEKEL direnişi gündemli toplantı yaptı.

Dayanışma bildirileri fabrika ve emekçi mahallelerinde

Faaliyetlerini hızlandıran sınıf devrimcileri ise “TEKEL direnişiyle eylemli sınıf dayanışmasını yükseltelim” başlıklı bildirileri emekçilere ulaştırmaya devam ediyorlar. Şimdiye kadar, Mamak ve Sincan’da birçok işçi ve emekçiye bildiriler ulaştırıldı.

Direnişin Sesi emekçilerle buluşuyor

Sınıf devrimcilerinin direniş gündemli çıkardığı Direnişin Sesi adlı yerel bültenin 4. sayısı da emekçilerle buluştu.


28. gün

Türk-İş Genel Merkezi önündeki bekleyişlerine devam eden işçiler son gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanan Tek Gıda-İş Başkanlar Kurulu’nun sonucunu beklediler. İşçiler soğuk hava koşullarına rağmen halaylar çekerek, sloganlar atarak mücadele kararlılıklarını dile getirdiler.


29. gün

Sabah erken saatlerde toplanan TEKEL işçileri mecliste grubu bulunan düzen partilerini ziyaret etti.

Öğleden sonra dayanışma ziyareti gerçekleştiren Canlar Tiyatrosu, Türk-İş binası içindeki konferans salonunda “Aladağlı Miho” adlı oyunu sergiledi.

Ziyaret gerçekleştiren bir diğer grup ise Altı Nokta Körler Derneği Ankara Şubesi üyeleriydi. Akşam saatlerinde ise direnişçi TEKEL işçilerini, Keçiören Dayanışma Evi ziyaret etti.

Akşam da Genç-Sen üyeleri flamalarıyla direniş alanına geldiler.

Sendika bürokratlarının devrimci faaliyete tahammülsüzlüğü

Sınıf devrimcileri tarafından direniş alanına kurulan Direnişin Sesi panosu yoğun ilgiyle karşılandı.

Diğer yandan sendika bürokratlarının tahammülsüzlüğü bir kez daha kendini gösterdi.

TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi’nin 17 Ocak Pazar günü yapacağı dayanışma etkinliğinin afişine sendika güvenliği müdahale etmeye çalıştı.


Direnişin 30. günü

Sabah erken saatlerde Türk-İş Genel Merkezi’nde sloganlarla toplanan TEKEL işçilerini ilk olarak Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ziyaret etti. Kürsüde kısa bir konuşma yapan Bircan Akyıldız, genel grev kararı alındığı taktirde kendilerinin de sonuna kadar kararın arkasında olacaklarını ifade etti.

Öğleden sonra Liseli Gençlik Muhalefeti direniş alanına gelerek ziyarette bulundu.

Gün boyu halay çekip, slogan atan TEKEL işçilerini Dev-Lis ziyaret etti.

Akşam saatlerinde ise Eğitim-Sen Ankara 2 No’lu şube üyeleri alana “Genel grev, genel direniş!’’ sloganlarıyla girdiler.

Günün son ziyareti ise her akşam saat 18.00’de alana gelen Genç-Sen üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara