15 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/03

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim toplumsal dinamikleri şiddetle bastırmaya çalışıyor.
TEKEL direnişi ve
gündeme getirdiği sorular...
Sermaye yeni saldırılara hazırlanıyor!
TEKEL’de direniş günlüğü.
Binler TEKEL direnişiyle dayanışma için eylemdeydi
TEKEL, itfaiye ve Esenyurt işçileriyle sınıf dayanışması büyüyor.....
Direnişe omuz vermek için 17 Ocak'ta Ankara'ya!.
Asemat işçisinin kaleminden grev süreci.
Sİ-DER’den Adana sanayi işçilerine çağrı..
Entes’te direniş güncesinden..
Sınıf hareketinden.
TKİP III. Kongresi
Açılış Konuşması…
Sermaye düzeni katletmeye devam ediyor!
Dreyfus’tan Sabra’ya, burjuva hukuku iktidarın dolaysız bekçisidir!
2010 polis terörü ve linç girişimleri ile başladı.
Devlet terörüne karşı dayanışma
Gençlik eylem ve etkinliklerinden
Korkularını kabusa çevireceğiz!.
On binlerce kişi Rosa Luxemburg ve Karl Liebnecht’i mezarları başında andı
Blackwater şirketi yeni ihale peşinde
Ulusal soruna
devrimci yaklaşımın paradoksları - 5
KENT AŞ. direnişi üzerine.
Polis katletti, yargı temize çıkardı 
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Entes’te direniş güncesinden...

239. gün...

Bugün haberleri izleyince hatırladım tekrar. 8 Ocak 1996’da polisler tarafından öldürülmüştü Evrensel muhabiri Metin Göktepe. Dün gibi gözümün önünde ölümünün ardındaki gerek sevenlerinin gerekse duyarlı insanların yaptığı eylemler. (...)


240. gün

Direnen TEKEL işçileri için Kartal’da iş bırakan belediye işçileri ile birlikteydim. 2 saat iş bırakan işçilerle sloganlarımızı atıp, halay çektik. Eylemde birlik ve beraberlikten bahsedildi. Tüm direnişte olan yerlerin adları sayıldı ve birlikte mücadele etmek gerektiği dile getirildi. Direnişteki bir işçi olarak ben sözü aldım ve direnen işçilerin yol gösterdiğini, tıpkı onlar gibi militan bir mücadele vermek gerektiğini söyledim. (...)


241. gün…

Taksim Tramvay Durağı’nda Devrimci Liseliler Birliği’nin yapmış olduğu basın açıklamasına katıldım. Okullarında çalışma yürüten ve sürekli engellemelerle karşılaşan liselilerin taleplerini birlikte haykırdık. (...)

DLB’nin yaptığı eylemin ardından her Cumartesi olduğu gibi bugün de Taksim Tramvay Durağı’ndan yürüyüşle başlayarak Galatasaray Lisesi önünde basın açıklamasıyla devam eden “Alaattin Karadağ cinayeti aydınlatılsın!” eylemine katıldım. (...)

Saraçhane’de direnen itfaiye işçilerine destek vermek ve yanında olduğumuzu belirtmek için Metal İşçileri Birliği (MİB) olarak ziyarete gittik. (...)


242. gün…

OSİM-DER Emekçi Kadın Komisyonu olarak Rosa Luxemburg’un ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma etkinliği gerçekleştirdik. (...) Anma etkinliğinin ardından Sarıgazi’de “Polis ve devlet terörüne son!” eylemine katıldım. (...)


243. gün…

9 Ocak Cumartesi günü sabaha karşı polisler tarafından itfaiye işçilerinin kurmuş olduğu “demokrasi çadırına” yapılan saldırıları kınamak için 10 Ocak günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Birçok kurumun destek verdiği basın açıklamasının ardından itfaiye işçilerin bekleyişlerini sürdürdüğü parka giderek burada halaylarımızı çektik. (...)


244. gün…

İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde, Maçka Öğrencileri’nin TEKEL işçilerinin yanında olduklarını belirtmek için yapmış oldukları basın açıklamasına katılmak üzere yola çıktım fakat yolu bilmediğimden kaynaklı on dakikalık bir gecikmeyle kampüse ulaşabildim. (...)


245. gün…

Fabrika önünde bekleyişimi sürdürdüm. Öğlen paydosunda karşılaştığımız Entes işçileri sıcak bir gülümsemeyle “Nasılsın, üşümüyor musun?” diyerek selam verdiler. Onların bu tavırları bana güvendiklerinin bir göstergesidir aslında. Aynı zamanda meşru bir hak arama mücadelesi olduğunun da farkında olmaları demektir.

Büyük bir ihtimalle yani bir aksilik çıkmaz ise yarın akşam TEKEL işçileri için Ankara’ya doğru yola çıkacağım. 15-16-17 Ocak tarihlerinde Ankara’da olacağım. 17 Ocak günü TEKEL Direnişi ile Dayanışma Platformu’nun düzenleyeceği “TEKEL işçileri ile dayanışma” etkinliğine katılacağım.

Entes direnişçisi
Gülistan Kobatan

 

 



Entes direnişiyle dayanışma gecesi

Ümraniye’de Dudullu OSB’de kurulu bulunan Entes Elektronik’te kriz bahanesiyle işten atılan Gülistan Kobatan, krizin faturasını ödemeyi reddederek 14 Mayıs günü direnişe başlamıştı. OSİM-DER üyesi Gülistan Kobatan ayrıca işten atıldığı sırada kendisine “sen yaramazlık yapıyormuşsun” dendiğini ifade ederek başlattığı direnişiyle örgütlülüğüne yapılan saldırıyı da protesto etmişti.

Entes direnişçisi ile dayanışmak için OSİM-DER tarafından dayanışma gecesi yapılacak. 31 Ocak’ta Sarıgazi Yıldız 1 Düğün Salonu’nda yapılacak olan Entes Direnişi ile Dayanışma Gecesi’nin hazırlıkları ise başlamış bulunuyor. Bir taraftan sendikalara, meslek örgütlerine, işçi ve emekçilere gece için hazırlanan biletler satılırken bir taraftan da dayanışma gecesinin çağrısı yapılıyor.

Yaklaşık 2 hafta sonra yapılacak olan gecenin çalışmaları önümüzdeki günlerde de yoğun bir şekilde devam edecek.

Program

- Konuşmalar,

- Sinevizyon,

- Grup Gece Tutuştu,

- Tanyeri Şiir Topluluğu,

- UİD-DER Tiyatro Topluluğu,

- Grup Munzur

Tarih: 31 Ocak 2010 Pazar

Saat: 18.00

Yer: Yıldız 1 Düğün Salonu (Sarıgazi)


 

 


Güven Elektrik’te işten atma saldırısı...

Kısa süre önce toplu iş sözleşmesinin imzalandığı Güven Elektrik’te, 31 Aralık’ta işten çıkarılan 24 işçiyle birlikte TİS’in ardından işten çıkarılan işçi sayısı 40’ı geçti. Sendikalaşma süreci öncesinde türlü oyunlarla işçilerin mücadelesini kırmaya çalışan Güven Elektrik patronu, bu süreç içerisinde işçilerin sendikalaşma mücadelesinin önüne geçememiş ve TİS’i imzalamak zorunda kalmış, süreç içerisinde sendikayı tasfiye etmenin koşullarını yaratmaya çabalamıştı.

Patronun sendikal örgütlenmeye yönelik bu saldırısı ne yazık ki saldırının en temel muhatabı olan sendika yönetimi ve işyeri temsilcileri tarafından gerekli ciddiyetle karşılanmadı ve bu saldırıya karşı kararlı bir mücadele hattı oluşturulmadı-oluşturulamadı. Uzlaşmacı sendikal anlayış patronun işlerini düşünür hale geldi. “İş yok” ve “sorunlu işçiler” gibi bahanelerle yaşanan işten atmalara tepki gösterilmedi. Sendikalaşma ile birlikte işçilerde sınıf bilinci oluşturma ve örgütlülüğü tüm işçilere yayma noktasında hayati öneme sahip olan işyeri komiteleri oluşturulup işletilemedi. İşçiler bu yaşananlarla birlikte sendikadan ve örgütlenmeden uzaklaştı.

Önümüzdeki süreçte de bu saldırıların arkasının geleceği gün gibi ortada. Şubat ayında da işçi çıkarmaların olacağı ve Mart’ta fabrikanın kapanacağı dedikoduları dilden dile dolaşıyor. Güven Elektrik’te sendika bir yol ayrımında: Ya bu saldırılara karşı sınıfın örgütlü gücünü açığa çıkarma yolunda ilerleyecek ya da uzlaşmacı sendikal anlayışla fabrikada yürüyen sendikasızlaştırma saldırısını izleyecek.

Küçükçekmece Metal İşçileri Birliği