26 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/09

 Kızıl Bayrak'tan
İhanet ve teslimiyet engelini aşarak ilerleyelim!
TEKEL’de direniş kazanacak!
TÜSİAD şeflerinin derdi
Amerikancı düzenin bekasıdır!
Hiçbir demagoji katliamcı kimliğinizi gizleyemez!
TEKEL’de direniş günlüğü
Binlerce emekçi Ankara’da tek el-tek yumruk oldu!
TEKEL direnişiyle dayanışma eylem ve etkinlikleri
Metal işçilerinden
TEKEL direnişiyle dayanışma
Aka Deri direnişçisi ile
direniş süreci üzerine konuştuk...
Sendikalardan madenci katliamına tepkiler
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
8 Mart ve sendikaların tutumu
8 Mart’ı sınıfsal ve tarihsel özüne uygun kutlamak için
Gençliğin TEKEL çalışmalarından..
İstanbul’da öğrencilerden
TEKEL’e destek eylemi
Ege’de TEKEL işçileri
öğrencilerle buluştu.
IG Metal ve SI temsilcileri ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk...
Avrupa’dan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri.
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri.
Suç dosyaları kabaran işgalci güçlerin kaçışı başladı...
Özel Savaş Mahkemeleri…- M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL işçileri öğrencilerle buluştu

23 Şubat günü Ege Üniversitesi’nde Ekim Gençliği tarafından “TEKEL işçileri öğrencilerle buluşuyor!” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Panel öncesinde ünivesite içerisinde güçlü bir ön hazırlık süreci örülmüş oldu. Hafta boyunca masalar açılarak Ekim Gençliği dergisinin satışı yapıldı. Direniş gündemli Ekim Gençliği okur toplantısı yapılarak panelin ayrıntıları planlandı. TEKEL direnişiyle dayanışmaya çağıran ozalit ve afişlerin kullanıldığı faaliyet kapsamında okul içerisine “Her TEKEL her yer direniş! / Ekim Gençliği” yazılamaları da yapıldı.

“Gençlik işçi sınıfının safında mücadeleyi yükseltmeli!”

Mühendislik Kafe’de gerçekleştirilen panelde ilk sözü Ekim Gençliği temsilcisi aldı. Burada yapılan konuşmada, TEKEL direnişinin sendikal bürokrasiye karşı alınan tutumla, kadın işçilerin mücadele içinde ön safları tutarak verdikleri derslerle, Kürt ve Türk işçilerin asıl kardeşleşmenin sınıf mücadelesi içerisinde gerçekleştiğini haykırmalarıyla işçi sınıfına çok şey öğrettiği vurgulandı.

Gençliğin işçi sınıfı safında mücadele etmesi gerektiğinin dile getirildiği konuşmada okullarda bunun araçlarını oluşturma çağrısı da yapıldı.

“4/C hukuka uygun, kanuna aykırı!”

Ardından Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Avukat Hüseyin Korkmaz söz aldı. Korkmaz, 4/C’yle beraber işçileri bekleyen hak gasplarını anlattı. Gelinen yerde kanuna aykırı olan 4/C’nin hukuka aykırı olmadığını belirten Korkmaz, kazanımın tek yolunun mücadeleye devam etmek olduğunu vurguladı.

Söz TEKEL işçilerinde!

Daha sonra işçiler söz aldılar. Panele 17 Ocak’taki kürsü ve Türk-İş binası işgallerine katılan iki işçinin yanısıra bir de kadın işçi katıldı.

İlk sözü kadın TEKEL işçisi aldı. Başbakanın kendilerini eve gitmeye zorladığını hatırlatarak “Biz direnmeye devam edeceğiz! Vicdanımız çok rahat sonunda 4/C’yi kabul etsek dahi biz kazandık!” diyen işçi birçok ülkeden destek mesajları aldıklarını belirtti.

“Kimseye güvenemiyorduk. Korkuyla yaşıyorduk. Ancak müdahaleden sonra kenetlendik!” sözleriyle konuşmasına başlayan ikinci işçi direniş boyunca birçok zafer kazandıklarını belirterek tek eksiklerinin zaferlerinin taçlanması olduğunu belirtti.

“Ayaklar baş olacak bundan korkuyorlar.” diyen üçüncü işçi ise bu süreçte sadece TEKEL işçilerinin mağdur olmadığını, tütün üreticilerinin de mağdur olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından panel sorularla ve eklemelerle devam etti. Bu kısımda gelen sorular üzerine direniş komitelerinin işlevine de değinen işçiler, komiteleşmedeki eksikliğin başarısızlığı da getirdiğini söylediler. Bu bölümüde öğrencilerin neler yapabileceği de tartışılarak yerelde TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun kurulmasına karar verildi.

Son olarak Ekim Gençliği temsilcisinin söz aldığı etkinlik şu cümlelerle bitirildi: “Bir birikim sürecindeyiz. Direnişlerden öğreniyoruz. İşçi sınıfı sosyalizme onunla et ve tırnak gibi bütünleşmiş komünist, devrimci bir sınıf partisi öncülüğünde gidecektir. Bunu da öğreniyoruz.”

Panele yaklaşık 50 kişi katıldı.

Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği



Eskişehir’de soruşturma ve ceza terörü

Osmangazi Üniversitesi’nde aralarında Ekim Gençliği okurlarının da bulunduğu 3 öğrenci 2 yarıyıl okuldan uzaklaştırma ve YÖK’ten çıkarma cezası aldı.

Geçtiğimiz dönem 6 Kasım faaliyetleri sırasında yaşanan faşist saldırının ardından rektörlük devrimcilere soruşturma açmıştı. Polisin ceza çıkması yönlü sistematik basınç oluşturduğu soruşturma süreci sonucunda devrimci öğrenciler ceza terörüyle karşılaştı.

Osmangazi Üniversitesi’nde Genç-Sen faaliyeti yürüten 21 kişiye de soruşturma açıldı. Anadolu Üniversitesi’nde ise “1 Mayıs’ta İstiklal Marşı okumama” gerekçesiyle 20’nin üzerinde, geçen sene gerçekleşen faşist saldırının ardından yaşanan toplu gözaltıdan dolayı da 50’nin üzerinde öğrenci soruşturma saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir


 

YTÜ Öğrencileri: “YEK iptal edilsin, cezalar geri çekilsin!”

“YTÜ Öğrencileri” çalışması bileşenleri, 18 Şubat perşembe günü de okula İş Bankası ve idare işbirliğinde hazırlanan YEK’i (Yıldız Elektronik Kart) kullanmadan girdiler.

Sabah saatlerinde YEK uygulamasını kabul etmeyen öğrenciler turnikelerin üzerinden atlayarak okula girmek istediklerinde ÖGB’lerin engellemesi ile karşılaştılar. Kısa süren bir arbede ve tartışmanın ardından öğrenciler, ÖGB’lerin kartlarını da kullanmadan üniversiteye giriş yaptılar.

YTÜ Öğrencileri’nden üniversiteye girişleri cezalar ile engellenenler ise üniversite kapısı önünde bildiri dağıtarak ceza terörünü ve YEK uygulamasını teşhir ettiler. YTÜ Öğrencileri’nin YEK ve ceza terörü karşıtı çalışmaları afiş, bildiri ve duvar gazeteleri ile üniversite içerisinde de yürütülüyor.