26 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/09

 Kızıl Bayrak'tan
İhanet ve teslimiyet engelini aşarak ilerleyelim!
TEKEL’de direniş kazanacak!
TÜSİAD şeflerinin derdi
Amerikancı düzenin bekasıdır!
Hiçbir demagoji katliamcı kimliğinizi gizleyemez!
TEKEL’de direniş günlüğü
Binlerce emekçi Ankara’da tek el-tek yumruk oldu!
TEKEL direnişiyle dayanışma eylem ve etkinlikleri
Metal işçilerinden
TEKEL direnişiyle dayanışma
Aka Deri direnişçisi ile
direniş süreci üzerine konuştuk...
Sendikalardan madenci katliamına tepkiler
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
8 Mart ve sendikaların tutumu
8 Mart’ı sınıfsal ve tarihsel özüne uygun kutlamak için
Gençliğin TEKEL çalışmalarından..
İstanbul’da öğrencilerden
TEKEL’e destek eylemi
Ege’de TEKEL işçileri
öğrencilerle buluştu.
IG Metal ve SI temsilcileri ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk...
Avrupa’dan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri.
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri.
Suç dosyaları kabaran işgalci güçlerin kaçışı başladı...
Özel Savaş Mahkemeleri…- M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’dan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri...

TEKEL direnişi Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde işçi emekçilerin gündemine taşınmaya devam ediyor. BİR-KAR’ın örgütlediği bağımsız faaliyetlerin yanısıra birçok yerde kurulan ortak platformlar da uluslararası dayanışmanın anlamlı örneklerini sergiliyorlar.


Berlin’de dayanışma büyüyor

Berlin TEKEL İşçileriyle Dayanışma Komitesi’nin faaliyetleri sürüyor. 17-20 Şubat tarihleri arası TEKEL direnişiyle dayanışma çadırı kurarak direnişin sesini taşıyan komite 28 Şubat’ta ise Hermannplatz’da bir yürüyüş gerçekleştirecek. Dayanışma çadırı 17 Şubat günü gerçekleştirilen mitingle kuruldu. Miting, TEKEL direnişindeki güncel gelişmeleri de içeren bir konuşmayla başladı. Solidarität International, Federal Almanya milletvekili Ulla Jelpke, Montagsdemo ve Arab grupları ve Yekkom TEKEL direnişini selamladı. Miting film gösterisiyle sonlandırıldı.

Dayanışma çadırında dört gün boyunca bağış toplandı ve imza kampanyası sürdürüldü. Ayrıca fotoğraf sergisi ve film gösterimi gerçekleştirildi, müzik dinletileri sunuldu. Çadıra ilgi oldukça yoğundu.

Komite, ayrıca bildiri dağıtımlarıyla 28 Şubat günü gerçekleştirilecek yürüyüşün de çağrısını yapıyor. Mercedes başta olmak üzere çeşitli fabrikalardan işçiler TEKEL direnişine destek olmaya çağrılıyor.

Kızıl Bayrak / Berlin


Direnişin sesi Stuttgart’ta...

TEKEL işçilerinin yanında olmak için Almanya’nın Stuttgart kentinden bir grup işçi ve sendikacı Türkiye’ye gitti. Ziyareti “TEKEL İşçilerinin Direnişiyle Dayanışma Komitesi” örgütledi.

22 Şubat akşamı gerçekleştirilen Pazartesi Eylemi’ne ise 18-21 Şubat tarihlerinde TEKEL işçilerini ziyaret eden heyetin yanısıra İspanya’daki Renault’dan bir sendikacı ve Porsche’ta çalışırken düşüncelerinden dolayı işten atılan ve 7 yılllık bir mücadele sonucunda işine geri dönme hakkını kazanan U. Schirmer de katıldı. Katılımcılar yaptıkları konuşmalarda krizin etkilerinden bahsettiler. TEKEL direnişine katılan gruptan Elsbeth Saurer de konuşmasında, heyet olarak Türk devletinin olası bir saldırısına karşı set olmaya çalışacaklarını söyledi.

Kızıl Bayrak / Stuttgart


Frankfurt’tan direnişe destek

BİR-KAR Frankfurt bölgesindeki işçi ve emekçilerden TEKEL direnişiyle dayanışma amacıyla 450,00 € topladı. Toplanan bağışlar, TEKEL işçilerine iletilmek üzere Ankara TEKEL İşçileriyle Dayanışma Komitesi’ne gönderildi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt


Basel’de dayanışma standı

İsviçre BİR-KAR da TEKEL direnişine destek çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kahvelerde konuşmalar eşliğinde bildiriler dağıtıldı, paneller düzenlendi. Toplantı, gece ve düğün gibi etkinliklerde TEKEL direnişi İsviçreli ilerici ve devrimci güçlerin gündemine taşındı. BİR-KAR’ın da bileşeni olduğu ortak platform adına Ankara’ya heyet gönderme kararı alındı.

Bunların yanısıra 18 Şubat günü Basel’de merkezi alanda stant açılarak bildiri dağıtıldı, imza ve bağış toplandı. Çalışmada, kimya fabrikası Clerient’tan atılmak istenen 400 işçinin mücadelesi de ele alındı. Clerient işçilerinin mücadelesiyle dayanışma çalışması yürüten, içinde İsviçreli devrimci ve ilerici akımların yer aldığı Solikomite de standa pankart asarak ve bildiri dağıtarak TEKEL direnişine omuz verdi.

Kızıl Bayrak / Basel


Bielefeld’te dayanışma büyüyor

TEKEL direnişinin sesini Pazartesi Eylemi’ne taşıyan BİR-KAR, bunun dışında göçmenlerin ve yerlilerin kurmuş olduğu, (IBZ) Enternasyonal Buluşma Merkezi’nde bir resim sergisi açtı. TEKEL direnişine maddi destek sunabilmek amacıyla bölgede küçük bir etkinlik gerçekleştirildi.

Ayrıca, Bielefeld merkezinde stant açılarak direniş daha geniş kitlelerin gündemine sokulmaya çalışıldı. Burada hem yerel olarak çıkarılan Almanca bildiriler hem de TEKEL işçilerinin kamuoyuna yapmış olduğu çağrı Almanca olarak kullanıldı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld


Lozan’da dayanışma faaliyeti

TEKEL direnişiyle dayanışmak için Lozan’da da çeşitli faaliyetler örgütleniyor. BİR-KAR’ın merkezi bildirilerinin dağıtımının yanısıra TEKEL işçilerinin taleplerini içeren imza metni çeşitli kurumlara ulaştırıldı. Türk kahveleri tek tek dolaşılarak hem bildiri dağıtımı gerçekleştirildi hem de imza talep edildi. Ayrıca kahvelere imza metinleri ve direnişe ait fotoğrafların olduğu duvar gazeteleri asıldı. Ek olarak imza metni İsviçre’nin en büyük sendikası olan UNIA’ya ve bazı sol yayın organlarına ulaştırıldı. MPS (Sosyalizm İçin Hareket) grubuna direnişle ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Önümüzdeki süreçte MPS’yle birlikte bir etkinlik gerçekleştirilecek.

BİR-KAR / Lozan


Köln’den TEKEL’e destek

DEKÖP bileşenleri tarafından Almanya’nın Köln kentinde TEKEL direnişine destek amaçlı çesitli etkinlikler organize edildi. Önce 18 Şubat’ta başlayıp üç gün süren bir açlık grevi örgütlendi. Ebertplatz Meydanı’nda belli saatler arasında çadır kuruldu. Çeşitli merkezlerde ve Ford fabrikasında bildiri dağıtımı yapıldı.

Üç günlük açlık grevinin ardından çadır eylemi gerçekleştirilen yürüyüşle sonlandırıldı. Toplanma yerinde Almanca ve Türkçe ortak açıklama okundu. Coşkulu geçen yürüyüşte TEKEL’le dayanışmaya çağıran çeşitli pankartlar taşındı. Dom Kilisesi’nin önünde bir miting gerçekleştirildi. Burada eyleme katılan NGG (Gıda İşçileri Sendikası), ver.di ve Sol Parti Köln temsilcileri birer konuşma yaptılar.

Bir süre önce işlevine dair eleştiriler nedeniyle DEKÖP’ten çekilen BİR-KAR ise, düzenlenen bu eylemlere destek verdi.

Kızıl Bayrak / Köln


TEKEL’e Kıbrıs’tan destek

Lefkoşa’da TEKEL işçilerine destek amacıyla eylem düzenledi. Eylemde, KKTC’de de zaman zaman gündeme gelen özelleştirme politikaları da protesto edildi. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde polis yürüyüş yapan kitlenin önünü keserek Türk büyükelçiliğine yürünmesini engelledi. Basın açıklamasını okuyan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, “emeğin milleti yoktur” dedi. Açıklamada TEKEL işçilerinin mücadelesinin desteklendiği ifade edildi.

Eyleme katılan Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) ise, ortak açıklamaya imza koymayarak ayrı bir açıklama yaptı.