26 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/09

 Kızıl Bayrak'tan
İhanet ve teslimiyet engelini aşarak ilerleyelim!
TEKEL’de direniş kazanacak!
TÜSİAD şeflerinin derdi
Amerikancı düzenin bekasıdır!
Hiçbir demagoji katliamcı kimliğinizi gizleyemez!
TEKEL’de direniş günlüğü
Binlerce emekçi Ankara’da tek el-tek yumruk oldu!
TEKEL direnişiyle dayanışma eylem ve etkinlikleri
Metal işçilerinden
TEKEL direnişiyle dayanışma
Aka Deri direnişçisi ile
direniş süreci üzerine konuştuk...
Sendikalardan madenci katliamına tepkiler
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
8 Mart ve sendikaların tutumu
8 Mart’ı sınıfsal ve tarihsel özüne uygun kutlamak için
Gençliğin TEKEL çalışmalarından..
İstanbul’da öğrencilerden
TEKEL’e destek eylemi
Ege’de TEKEL işçileri
öğrencilerle buluştu.
IG Metal ve SI temsilcileri ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk...
Avrupa’dan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri.
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri.
Suç dosyaları kabaran işgalci güçlerin kaçışı başladı...
Özel Savaş Mahkemeleri…- M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Suç dosyaları kabaran işgalci güçlerin kaçışı başladı...

Hollanda Afganistan’daki askerlerini çekmeye karar verdi!

Afganistan’da savaşı derinleştiren ABD emperyalizmi ile tetikçisi NATO’nun suç dosyası giderek kabarıyor. “Teröre karşı savaş” adı altında sivilleri kitlesel olarak katleden işgalcilerin pervasızlığı öyle bir noktaya vardı ki, Kabil’deki ABD kuklası Hamid Karzai’yi bile “isyan” ettiriyor. Zira savaşı derinleştiren işgalciler Taliban güçlerine karşı kayda değer bir başarı sağlayamazken, sivil halkı bombalamayı aksatmadan sürdürüyor.

Son yılların en kapsamlı saldırısını başlatan NATO komutasındaki işgalci güçler, sivillerle dolu üç aracı bombalayarak 27 kişiyi katlettiler. “Rutin” hale gelen sivil katliamlara yeni bir halka ekleyen işgalcilerin açıklaması, “yanışlıkla vurduk, üzgünüz!” safsatasının ötesine geçmedi. Bu küstahça açıklama, Afganlı sivillerin emperyalistler nezdinde zerre kadar değer taşımadıklarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Sivil katliamların sürekliliği ve katillerin hiçbir kovuşturmaya uğramaması, dahası her katliamın ardından yapılan, “teröre karşı savaşımız devam edecek” açıklamaları, gerçekte dünyadaki en büyük terör örgütünün bizzat NATO olduğunu kanıtlıyor.

İşgalin suç ortağı Hollanda’da hükümet düştü!

ABD ile tetikçisi NATO’nun suç ortaklarından biri de Hollanda. 2006’dan bu yana 2 bin Hollanda askeri işgalci güçlerin emrinde bulunuyor. Afganistan’ın Uruzgan bölgesinde üslenen Hollanda askerlerinin görev süresi daha önce bir kez uzatılmıştı. NATO şeflerinin yeniden uzatma istemesi üzerine başlayan tartışma, Hollanda hükümetinin dağılmasına yol açtı.

Koalisyonu oluşturan iki büyük partinin NATO’nun 2 bin kişilik Hollanda gücünün görev süresinin uzatılması talebini görüşürken yaşadıkları uzlaşmazlık nedeniyle hükümet çöktü. Görev süresinin uzatılmasına karşı çıkan İşçi Partisi’nin koalisyondan çekilmesi üzerine hükümet düşerken, Hollandalı askerlerin Ağustos 2010’da Afganistan’dan çekileceği açıklandı.

Gelişmelerle ilgili açıklama yapan çöken hükümetin Başbakanı Jan Peter Balkanende, “Eğer başka bir şey olmazsa, askerlerin görevi sona erecek” dedi.

Hollanda hükümetinin almak zorunda kaldığı karar, asker sıkıntısı çeken savaş aygıtı NATO’nun işini daha da zorlaştıracak. Zira Afganistan bataklığından çıkabilmek için defalarca takviye asker talep eden savaş aygıtının şefleri, önümüzdeki aylarda Hollanda askerlerinin boşaltacağı bölgeye yeni birlikler sevk etmek sorunuyla da karşı karşıya kalacak. Son günlerde kayıpları da artan savaş aygıtı NATO’nun Afganistan bataklığından kurtulması pek kolay görünmüyor.

Savaş baronları katlettikleri sivillere “fiyat” biçiyor!

Sekiz yılı aşkın süreden beri sivil halkı toplu şekilde katleden işgalci güçlerle suç ortakları, Afganistan’ı tam bir ölüm tarlasına çevirdiler. Herhangi bir soruşturmaya uğramayan savaş aygıtının şefleri, şu günlerde katlettikleri Afganlılar’a “fiyat” biçerek günah çıkarmaya hazırlanıyorlar.

Washington’dan yapılan açıklamaya göre Barack Obama yönetimi, devam eden saldırılarda yaşanacak sivil can kaybı ve maddi hasar için tazminat ödeyecek. Bu açıklama, sivil halkın katledilmeye devam edeceği anlamına geliyor. Zira sivil katliamları önlemekten söz etmeyen Washington’daki savaş baronları, öldürülecek ya da yaralanacak Afganlılar için ödenecek fiyatı tespit etmiş bulunuyorlar.

Açıklamaya göre saldırılarda bir çocuk veya yetişkinin öldürülmesi durumunda bin 500 ila 2 bin dolar, yaralanması durumunda ise 600 ila 1500 dolar ödenecek. İmha edilen bir araca 500 ila 2 bin 500 dolar, zarar görecek ekili alan içinse 50 ile 250 dolar arasında ödeme yapılacak.

Afganistan bataklığında çırpınan ABD, tetikçisi NATO ve suç ortaklarının buldukları “çıkış yolu”, savaşı derinleştirmek oluyor. Daha geniş alanları yakıp yıkarak, daha çok sivili katlederek amaçlarına ulaşmaya çalışan işgalcilerin suç dosyaları günden güne kabarıyor. Ancak bu akıl almaz vahşet işgalcileri bataklıktan kurtarmaya yetmeyeceği gibi, ezilen Afganistan halklarının diz çökmesini de sağlayamayacaktır. Ezilen halkların nefretini kazanan işgalciler er ya da geç Afganistan’dan def olup gideceklerdir.

 


İşgalciler 33 sivili katletti

Emperyalist savaş aygıtı NATO’nun Afganistan’daki son saldırısında 33 sivil yaşamını yitirdi.

Yeni işgal planları yapan ve bu planları Afganistan’da güçlü bir direnişle yanıtlanan NATO’nun dün Afganistan’ın güneyinde düzenlediği hava saldırısında çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Bu haber NATO tarafından da doğrulandı. Geçen hafta başlayan Müşterek Operasyonu’nda da 12 sivil ölmüştü.

Afgan yetkililer, Uruzgan vilayetindeki saldırıda en az 33 sivilin öldüğünü, 12’sinin de yaralandığını söylüyor. NATO kaynakları hava akınını bir saldırıya gitmekte olduğundan kuşkulandıkları üç araçlık konvoya düzenlediklerini söylediler.

Afganistan’daki planları suya düşen emperyalist güçler içerisine saplandıkları Afganistan bataklığında debelenmeye devam ediyorlar. Savaş aygıtı NATO’nun bu çaresizliği sivil halkın katledilmesiyle daha da açığa çıkıyor.