26 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/09

 Kızıl Bayrak'tan
İhanet ve teslimiyet engelini aşarak ilerleyelim!
TEKEL’de direniş kazanacak!
TÜSİAD şeflerinin derdi
Amerikancı düzenin bekasıdır!
Hiçbir demagoji katliamcı kimliğinizi gizleyemez!
TEKEL’de direniş günlüğü
Binlerce emekçi Ankara’da tek el-tek yumruk oldu!
TEKEL direnişiyle dayanışma eylem ve etkinlikleri
Metal işçilerinden
TEKEL direnişiyle dayanışma
Aka Deri direnişçisi ile
direniş süreci üzerine konuştuk...
Sendikalardan madenci katliamına tepkiler
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
8 Mart ve sendikaların tutumu
8 Mart’ı sınıfsal ve tarihsel özüne uygun kutlamak için
Gençliğin TEKEL çalışmalarından..
İstanbul’da öğrencilerden
TEKEL’e destek eylemi
Ege’de TEKEL işçileri
öğrencilerle buluştu.
IG Metal ve SI temsilcileri ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk...
Avrupa’dan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri.
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri.
Suç dosyaları kabaran işgalci güçlerin kaçışı başladı...
Özel Savaş Mahkemeleri…- M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Kipa’da sendika düşmanlığı

Tez-Koop-İş Sendikası, Kipa’nın çeşitli illerdeki marketlerinde işten atma saldırıları ve baskılarla karşılaşıyor.

Tesco/Kipa yönetimi Tez-Koop-İş Sendikası’nın yürüttüğü sendikal örgütlenme faaliyetine yönelik düşmanlığını tehditlerle, sendika üyesi işçileri sorgu odalarına çekerek ve işten atarak gösteriyor.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, Kipa’nın Silivri’deki mağazasında sendikal örgütlenmede başı çeken Tesco-Kipa işçisi Abdullah Çiçek’in işten atılmasını 19 Şubat günü Silivri Kipa önünde protesto etti.


Arçelik’te direniş kazandı

12 Eylül’den sonra DİSK’e bağlı bir sendika ilk kez toplu sözleşme hakkı kazanarak Arçelik’te işbaşı yaptı. Koç Holding ve Arçelik yönetimi bir kısım Nakliyat-İş üyesinin sendikalı olarak iş başı yapmasını ve diğerlerinin de tazminatlarını ödemeyi kabul etti.

Nakliyat-İş Sendikası üyesi Arçelik işçileri 18 Şubat günü Tuzla Çayırova’daki Arçelilk fabrikası önünde gerçekleştirdikleri eylemle haklı kazanımlarını kutladı. Konuya ilişkin açıklamayı Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı.

12 Eylül’den sonra DİSK’in ilk kez Arçelik’e girdiğini belirten Küçükosmanoğlu işçilerin örgütlü gücü karşısında onların gücünün bir şey ifade etmeyeceğini vurguladı.


Marmaray işçileri Ankara’da

İstanbul’da Deniz Polat İnşaat bünyesinde Marmaray Projesi’nin Yenikapı’daki arkeolojik kazılarında çalışan Marmaray işçileri direnişlerinin 38. gününde Ankara’daydılar. İşçiler,“işe geri dönmek ve çalışma koşullarının düzeltilmesi” talepleriyle, Ulaştırma Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Polisin yoğun ablukası altında yapılan açıklamayı Marmaray işçisi Aydın Erhan okudu. Haklarını istedikleri için 80 işçinin işten çıkartıldığını belirten Erhan, 38 gündür işlerini ve haklarını kazanmak için direndiklerini söyledi.

Erhan, işten atılan tüm işçilerin geri alınmasını, 3 yıldır zam yapılmayan ücretlerinin yükseltilmesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin derhal alınmasını, ücretlerinin banka aracılığıyla ödenmesini istedi. Açıklamaya BTS ve Petrol-İş Ankara Şubeleri de destek verdi.


Ataşehir’de grev kararı asıldı

DİSK /Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi Ataşehir Belediyesi işçileri TİS sürecinde yaşanan tıkanma nedeniyle 24 Şubat Çarşamba günü grev kararını belediye binasına astılar. Kadıköy işyeri garajı önünde toplanan belediye işçileri Ataşehir Belediyesi önüne yürüdüler. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde “Sözleşme hakkımız, grev silahımız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Direnen işçiler kazanacak!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganları atıldı.

“Direnen işçiler yol gösteriyor / OSB-İMES İşçileri Derneği” pankartıyla eyleme katılan dernek üyeleri de Ataşehir Belediyesi işçilerine destek verdiler. Ataşehir Belediyesi’nin önüne gelindiğinde Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlseven basın metnini okudu.

Eylemde Genel-İş Sendikası TİS Daire Başkanı İsmail Özhamarat da bir konuşma yaptı. Grev kararının asılmasının ardından Ataşehir’deki sürecinde 60 günlük yasal süreç de başlamış bulunuyor. Bu süre içerisinde herhangi bir anlaşma sağlanamadığı koşullarda grev uygulamasına başlanacak.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


 

Maden ocağında katliam

Balıkesir’deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 13 işçi iş cinayetine kurban gitti. Kapitalist çalışma düzeninde, iş kazalarının her biri iş cinayetine dönüşüyor.

Bu düzende patronlar tarafından basit koruyucu önlemler dahi masraf olarak görüldüğü için önlenebilecek kazalar birer cinayete dönüşüyor. En son geçtiğimiz aralık ayında Bursa’da 19 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan iş cinayetinin ardından maden ocaklarındaki çalışma koşulları gündeme gelmişti. Bugün ise Balıkesir’de 13 işçi katledildi.

Balıkesir’in Dursunbey İlçesi’ne bağlı Odaköy’deki kömür ocağında 23 Şubat günü saat 18.00 sıralarında grizu patlaması meydana geldi. Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü’nün patronu olduğu maden ocağı 13 işçiye mezar oldu.

Göçük altında kalan maden mühendisi Özgür Seçkin’in cesedinin de çıkarılan işçiler arasında yer aldığı öğrenildi.

Grizu patlamasının yerin 500 metre altında ve girişin 250’nci metresinde meydana geldiği öğrenildi.

Ortaköylü’ye ait kömür madeninde bundan önce de 3 kez grizu patlaması meydana gelmişti. 1 Haziran 2006’da da yerin 700 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlamasında 17 işçi iş cinayetine kurban gitmişti.

24 Şubat 2007 tarihinde ise yine bir grizu patlamasında 3 işçi yaşamını yitirmişti.

Patronların kar hırsı karşısında işçi hayatının hiçbir değer taşımadığının bir kez daha görüldüğü bu katliama sendikalar da tepki gösterdi. DİSK, T. Harb- İş ve Petrol-İş tarafından yapılan açıklamalardaki ortak vurgu, işçi hayatını güvenceye alacak basit koruyucu önlemlerin dahi alınmamasının böylesi bir iş cinayetini koşulladığı yönünde idi.