14 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/02

 Kızıl Bayrak'tan
Torba yasa saldırısına karşı
mücadelenin durumu ve görevler…
AKP’nin Hizbullah hamlesi
ve hedefleri
Kürt halkı dinci gericilikle
kuşatılmaya çalışılıyor!
NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik mücadeleyi büyütüyor.
“İşçiler torbada Türk-İş nerede?”
MESS dayatmalarına karşı eylemler..
BERICAP direnişi sürüyor
Ontex işçileri kararlı
İşyeri temsilcilerinden
Belediye-İş’e tepki.
Belediyelerde taşeronluk uygulamaları
ve örgütlenme
PTT taşeron işçileri
haklarını arıyor
Deneyimler ışığında kampanyalar süreci
Fabrika çalışmasında
mesafe almadan sınıfla birleşmeyi başaramayız!
İzmir’de öncü işçiler
‘kurultay’ı tartıştı!
İÜ’de soruşturma ve
ÖGB terörü protestosu..
Üniversitelerden
Neo-liberalizmin
enkaz ülkeleri: Tunus ve
Cezayir - Volkan Yaraşır.
Kuzey Afrika’da
anti-kapitalist direniş!
“Onbinler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı..
Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!
Direnişte kadın işçi olmak
50’yi aşkın gazeteci tutuklu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MESS dayatmalarına karşı eylemler...

Dudulu ABB’de yürüyüş

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 Nolu Şube’ye bağlı ABB fabrikasında işçiler 7 Ocak sabahı yürüyüş gerçekleştirdi. ABB’nin Dudullu’daki fabrikasında gerçekleştirilen eylem için Dudullu Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’ne yakın bir yerde toplanıldı.

Fabrika pankartları ve sloganlarla yürüyüşe başlayan işçiler “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Ücretli köle olmayacağız!”, “İşçilerin birliği semayeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İş, ekmek, özgürlük!” sloganlarını atarak MESS’in kölelik dayatmalarına tepki gösterdi.

Fabrika giriş kapısına kadar devam eden eylem boyunca Birleşik Metal’de örgütlenme çağrısı yapıldı. Eyleme BDSP de destek verdi.



Sarkuysan işçilerinden yürüyüş

Birleşik Metal üyesi Sarkuysan işçileri 7 Ocak günü Fen-İş Köprüsü’nde toplanarak fabrika önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. İşçiler, “Gemileri yaktık geri dönüş yok!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Direne, direne kazanacağız!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganlarıyla fabrika önüne geldiler.

Yürüyüş kolundaki işçiler vardiya değiştiren diğer işçilerle birleşerek fabrika içerisine girdiler. Fabrika içerisinde işçilere seslenen İşyeri Baştemsilcisi Hasan Gencay, MESS ile arabulucu sürecinin devam ettiğini, sonuç çıkmaması durumunda ocak ayının sonunda veya şubat ayı başında greve çıkabileceklerini söyledi.



SCM’de eylemler sürüyor...

Birleşik Metal Bursa Şubesi’ne bağlı SCM fabrikasında her hafta düzenli olarak yapılan eylemler devam ediyor.

7 Ocak günü saat 18.00’de fabrika önünde toplanan SCM işçileri basın açıklaması ve 1 saat süren oturma eylemi gerçekleştirdiler. Sözleşmeyi otomatiğe bağlamaya çalışanların ezberlerinin bozulduğunun ifade edildiği açıklamada; metal işçilerinin yıllardır süren kirli ortaklığın kendilerine ödettiği bedellere karşı mücadeleye devam edeceği vurgulandı.

Oturma eylemi sırasında SCM İşyeri Baştemsilcisi Ferdi Bayram TİS süreciyle ilgili bilgilerin yanısıra torba yasa ve benzeri saldırıları ve bunların yaratacağı sonuçları işçilere çarpıcı örneklerle anlattı. Eyleme bütün işçiler katıldı.



Organizede yürüyüş

SCM işçileri 10 Ocak sabahı saat 07.30’da Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan SCM fabrikasına yakın bir yerde toplanarak yürüyüşe başladı. En önde fabrika pankartının açıldığı eylemde, sloganlar ve alkışlar eşliğinde fabrika önüne yüründü.

Bütün işçilerin katıldığı eylemde sık sık “Birlikte mücadele birlikte zafer!”, “Kölelik değil onurlu bir sözleşme!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın işçilerin dayanışması!”, “İş, ekmek yoksa barışta yok!”, “İnadına sendika inadına DİSK!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Grev direniş özgürlük!”, “Asla yalnız yürümeyeceksin!”, “Vardık varız var olacağız!” sloganları atıldı.



Demisaş işçileri yürüdü

Bilecik Vezirhan’da kurulu Demisaş fabrikasında çalışan 300’e yakın işçi 11 Ocak günü mesai bitiminde otobüslerle Bilecik’e geldi. Küçük Sanayi kavşağında toplanan işçiler Bilecik Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne kadar yürüdü. Eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, MESS teklifinin reddedilmesinin önemli nedenlerinden birinin metal işçilerinin iradesinin yok sayılarak sözleşmenin sahte sendikalarla imzalanarak bütün metal işçilerine dayatılması olduğunu söyledi. Kavak açıklamasına “Kendisini ve sendikasını yok sayanlara karşı metal işçileri, dik bir duruş sergilemek istedikleri için MESS’in teklifini reddetmektedirler. Ücret zammının uygulanma yöntemi, grup toplu sözleşmesinin geçmiş temellerini sarsacak niteliktedir. Aynı ücreti alan işçiler farklı iş yerlerinde çalıştıkları için farklı miktarlarda zam almak zorunda bırakılmışlardır. İşçileri bölmeye yönelik bu zihniyet de metal işçileri arasında büyük tepki görmektedir” diyerek devam etti.

Kızıl Bayrak / Ümraniye – Gebze – Bursa – Eskişehir





Metalde arabulucu süreci uzatıldı

Metal grup TİS sürecinde Birleşik Metal-İş ile MESS arasındaki görüşmelerin tıkanması üzerine başlatılan resmi arabuluculuk aşaması 10 Ocak günü yapılan ikinci toplantıyla devam etti. Toplantıda resmi arabulucu başkanlığında biraraya gelen taraflar uyuşmazlık konularında herhangi bir anlaşmaya varamadılar.

MESS toplantıda sürecin 6 işgünü daha uzatılmasını teklif ederken, Birleşik Metal de bu teklifi kabul etti. Bir sonraki toplantının 17 Ocak 2011 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

Bu arada Birleşik Metal’in Başkanlar Kurulu da 12 Ocak günü Gebze’de toplandı. Grup TİS süreci ve örgütlenme çalışmalarındaki gelişmelerin değerlendirildiği toplantı öncesinde Gebze’de direnişlerini sürdüren Petrol-İş üyesi Bericap işçileri ziyaret edildi.





DİSK Çukurova BTK toplandı

DİSK’in “Acil demokrasi.. Kaybedecek Vakit Yok” kampanyası çerçevesinde daha önce Trakya (Edirne), Eskişehir, Konya, Kocaeli’de yapılan Temsilciler Kurulu toplantıları 8 Ocak Cumartesi günü Adana’da yapılan toplantı ile devam etti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Yönetim Kurulu Üyeleri, bölge sınırları içinde yer alan şubelerin yöneticileri, işyeri baştemsilcileri ve temsilcilerin katıldığı toplantı Seyhan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Çelebi sunumunda torba yasa hakkında ayrıntılı bir bilgilendirme yaptı. Asgari ücretin aşağıya çekilmek istenmesine, genç işçiler üzerinde artan sömürüden, evde çalışma, kısmi çalışma gibi esnek çalışma uygulamalarından bahsetti. Çelebi direnişte olan Akdeniz Çivi işçilerinin sürecine ve işten çıkartılan Numune işçilerine değinerek, dayanışmanın yükseltilmesi çağrısı yaptı.

Sunumun ardından Genel-İş üyesi bir işçi söz alarak bu tarz eğitimlerin işyerlerine inmesini ve daha sık yapılmasını istediklerini belirtti. Ayrıca torba yasa uygulamalarına karşı tepki için geç kalındığına dair eleştirisini sundu. Daha sonra Akdeniz Çivi işçilerini temsilen bir işçi de söz alarak 3 ayı bulan direniş süreçlerini anlattı. Konuşmanın ardından Süleyman Çelebi Akdeniz Çivi işçileriyle maddi anlamda da dayanışma yapılması çağrısını tekrarladı.

Torba yasaya karşı yapılacak eylem süreçleri hakkında genel bir söylemin dışında bir şey ifade edilmezken, Süleyman Çelebi işçilere sadece “torba yasaya hayır” diyen fax, e-mail, mektup vs. ile protestolarını sürdürme çağrısı yaptı.