14 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/02

 Kızıl Bayrak'tan
Torba yasa saldırısına karşı
mücadelenin durumu ve görevler…
AKP’nin Hizbullah hamlesi
ve hedefleri
Kürt halkı dinci gericilikle
kuşatılmaya çalışılıyor!
NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik mücadeleyi büyütüyor.
“İşçiler torbada Türk-İş nerede?”
MESS dayatmalarına karşı eylemler..
BERICAP direnişi sürüyor
Ontex işçileri kararlı
İşyeri temsilcilerinden
Belediye-İş’e tepki.
Belediyelerde taşeronluk uygulamaları
ve örgütlenme
PTT taşeron işçileri
haklarını arıyor
Deneyimler ışığında kampanyalar süreci
Fabrika çalışmasında
mesafe almadan sınıfla birleşmeyi başaramayız!
İzmir’de öncü işçiler
‘kurultay’ı tartıştı!
İÜ’de soruşturma ve
ÖGB terörü protestosu..
Üniversitelerden
Neo-liberalizmin
enkaz ülkeleri: Tunus ve
Cezayir - Volkan Yaraşır.
Kuzey Afrika’da
anti-kapitalist direniş!
“Onbinler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı..
Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!
Direnişte kadın işçi olmak
50’yi aşkın gazeteci tutuklu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BERICAP direnişi sürüyor...

Gebze’de kurulu BERICAP fabrikasında sendikal örgütlenmeye savaş açan patrona karşı direniş sürüyor.

Kışın ayazına rağmen 24 Aralık 2010 tarihinden beri fabrika önündeki kararları bekleyişlerini sürdüren Petrol-İş üyesi işçiler direniş çadırının 4 Ocak günü patron tarafından söktürülmesinin ardından 5 Ocak günü de mücadele kararlılıklarını korudular.

Direniş sürecek

Petrol-İş Sendikası avukatlarının girişimleri sonucunda fabrika önünden sökülen direniş çadırı işçilere teslim edildi. Ancak günboyu süren uzun bürokratik işlemler sonucu çadırın yeniden kurulması engellendi. Petrol-İş Sendikası yöneticileri tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamalarda emniyetle yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı, çadırın kurulmasına izin verilmediği ifade edildi.

Direniş çadırını ziyaret eden Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, gelinen süreçte psikolojik bir savaşın yaşandığını, işverenin klasik oyun taktiğini sürdürdüğünü, her türlü zorluklara karşı işçilerin kararlı duruşlarını devam ettirmesi gerektiğini söyledi. İşçilerin tekrar işe alınması, sendikaya yönelik saldırıların ve taşeronlaşmanın kaldırılması yönündeki taleplerinin kabul edilmesini istedi.

İşçilerin fabrika önündeki kararlı direnişi sürerken, patron ve sendika arasında müzakereler devam ediyor.

6 Ocak Perşembe günü ilk olarak Gebze Kaymakamı ile patron arasında bir görüşme yapıldı. Ardından Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçileri Sendikaları Federasyonu (ICEM) Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güray, BERICAP patronu ve Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda TİSK temsilcisi Akansel Koç arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından yapılan açıklamada, ‘sorunun çözümü’ için görüşmelerin devam ettirilmesi kararının alındığı söylendi.

Dayanışma ziyaretleri sürüyor

6 Ocak günü ICEM’den Kemal Özkan, Petrol-İş MYK Üyesi Mehmet Güray ve İbrahim Doğangül, Petrol-İş Kadın Dergisi çalışanları, ESP, Limter-İş ve Pimaş işçileri işçilere dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Ziyaretler 7 Ocak Cuma günü de sürdü. Petrol-İş üyesi Cambro Özay ve Megaplas işçileri direniş alanına gelerek desteklerini sundular.

İşçiler mesai başlangıcı ve bitiş saatlerinde direniş kırıcı işçileri sloganlarla protesto ettti. Fabrikaya giriş-çıkış yapan taşeron işçileri, patron ve yöneticileri yuhaladılar.

10 Ocak günü İSG Yer Hizmetleri AŞ’de çalışırken sendikalaştıkları için işten atılan Hava-İş üyesi işçiler dayanışma ziyaretinde bulundu. 11 Ocak salı günü de dayanışma ziyaretleri sürdü. Sabah saatlerinde Petrol-İş Kadın Dergisi ve Feminist Kadın Örgütü tarafından ziyaret gerçekleştirildi. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu birçok fabrikadan işçilerin ve işyeri temsilcilerinin de direnişteki BERICAP işçilerine desteği devam ediyor.

Gün içerisinde belirli aralıklarla fabrika etrafında yürüyüş gerçekleştiren işçiler sloganlarını coşkulu biçimde atıyorlar.

Direnişçi işçiler ayrıca grev kırıcı işçileri de protesto ediyorlar. Dilovası’nda kurulu Özalp Temizlik firması aracılığıyla çalışan grev kırıcı işçilerin, 16.00-24.00 vardiyasına gelişlerinde ve 08.00-16.00 vardiyasından çıkışlarında “Taşeron köle istemiyoruz!”, “Onursuz insan işçi olamaz” sloganları atılıyor.

BERICAP işçileri ayrıca direnişin ilk gününden itibaren fabrika içinde konumlanan ve patronun emrindeki kolluk güçlerini de “Burası fabrika karakol değil!” sloganı ile teşhir ediyorlar.

12 Ocak günü ise Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez TİS Komisyonu BERICAP işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Gebze


Sa-ba’da direniş bitirildi,
baskılar sürüyor...

Tuzla Boya ve Vernikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Sa-ba Enjeksiyon fabrikasındaki direniş Petrol-İş Sendikası’nın aldığı karar doğrultusunda direnişin 18. gününde bitirildi.

7 Ocak günü Petrol-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu (Kartal) Şube’de Sa-ba işçileriyle sendika yöneticileri biraraya geldi. Patronla yapılan görüşmede Sa-ba patronunun yaptığı teklif, işçilere dayatılarak fabrika önündeki direniş çadırları kaldırıldı.

Sendika, “direnişin bitirilmesi gerektiğini ve yoksa işveren tarafından yapılan teklifin de geri çekileceğini, bu yüzden teklifi kabul etmekten başka çare olmadığını” belirtti. Yine bazı işçilerin anlatımlarına göre, işçilerin görüş ve önerileri dinlenmedi. Sendikanın tutumuna itiraz edenler ise sendika yöneticileri tarafından azarlandı veya fiili olarak susturuldu. Sa-ba patronu ve sendika arasında imzalanan protokol sonucunda;

- 25/2’den atılan bütün işçilerin üzerindeki bu maddenin kaldırılması,

- İşçilerin bütün hakları (kıdem tazminatı, ihbar ve bütün alacaklarının işveren tarafından karşılanması,

- Sendikanın işveren tarafından kabul edilmesi ve içeride Sa-ba bünyesindeki işçilerin sendikaya üye olması

- Atılan işçilerden 65’inin geri alınarak diğer ilk atılan 4 işçi dahil yaklaşık 40 işçinin işe alınmaması konusunda anlaşıldı.


Baskılar sürüyor

Sendikayı tanıyacağını ve atılan 95 işçiden 65’ini geri alacağını ifade eden patron, fabrikadaki baskılara son vermedi.

Sa-ba işçileri, imzalanan protokole rağmen fabrikadaki baskıların sürdüğünü söylediler. İşe geri dönen 65 işçiye, patron aracılığıyla sendika üyesi olmayan işçiler tarafından istifa baskısı yapıldığını belirten işçiler işbaşı yapan işçilerden 7’sinin işi bıraktığı bilgisini verdiler.

Dışarıda direniş devam ederken getirilen taşeron işçilerin birçoğu Sa-ba patronu tarafından işten çıkarıldı.

Fabrikadaki son durumu gazetemize anlatan bir işçi şunları söyledi: “İlk önce sendikalı olarak işe başlayan çoğu işçinin bölümleri değiştirildi. Daha sonra servis sorunu olmayan işçilere şimdi servis sorunu çıkartılıyor ve anladığımız kadarıyla işçilere Sa-ba patronu sendikalı olmanın bedelini bizlere ödetmeye çalışıyor ve üzerimizde yoğun bir psikolojik savaş başlatmış durumda”

İşçilerden aldığımız bilgilere göre Sa-ba patronu, direnişin 3. gününde fabrikaya sokulmak istenen direniş kırıcı işçilerin bulunduğu servis araçlarının önünü kesmeye çalışan 3 işçi hakkında şikayetçi oldu. Bu doğrultuda 3 işçi ifadeleri alınmak üzere karakola çağrıldı. İşçiler ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldılar.

Sa-ba patronu bu tutumuyla sürecin yeni başladığını ve sürecin içerde de sert geçeceğinin işaretlerini verdi. Tüm bunlar, Sa-ba işçisi için kavganın bitmediğini, daha yeni başladığını gösterdi.


Sa-ba işçilerine ziyaret

BDSP 7 Ocak günü Sa-ba işçilerini ziyaret etti. Direnişin 18. gününde gerçekleşen ziyaret öncesi BDSP’liler Boya ve Vernikçiler Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Müdürlüğü önünde toplandı. Burada “Sa-ba işçisi yalnız değildir! Zafer direnen işçilerin olacak! / BDSP” ozaliti açılarak  sloganlarla direniş çadırlarına doğru yürüyüşe geçildi.

Direniş alanına varıldığında sendika bürokratlarının tüm engellemelerine ve “Bunları kimse karşılamayacak, alkışlamayacak, bunların niyeti farklı” söylemlerine rağmen birçok işçi BDSP’lileri alkışlarla karşıladı.

BDSP adına yapılan konuşmada iç örgütlülüğün sağlamlaştırılması vurgusu yapıldı ve her zaman için direnen işçilerin yanında olunacağı söylendi. Konuşmada sendikacıların “Bunların çıkarları var” söylemi hatırlatılarak, sınıf devrimcilerinin tek çıkarının Sa-ba işçisinin ve işçi sınıfının çıkarları olduğu belirtildi. Ziyaretin ardından işçilerle sohbetler gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Tuzla