14 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/02

 Kızıl Bayrak'tan
Torba yasa saldırısına karşı
mücadelenin durumu ve görevler…
AKP’nin Hizbullah hamlesi
ve hedefleri
Kürt halkı dinci gericilikle
kuşatılmaya çalışılıyor!
NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik mücadeleyi büyütüyor.
“İşçiler torbada Türk-İş nerede?”
MESS dayatmalarına karşı eylemler..
BERICAP direnişi sürüyor
Ontex işçileri kararlı
İşyeri temsilcilerinden
Belediye-İş’e tepki.
Belediyelerde taşeronluk uygulamaları
ve örgütlenme
PTT taşeron işçileri
haklarını arıyor
Deneyimler ışığında kampanyalar süreci
Fabrika çalışmasında
mesafe almadan sınıfla birleşmeyi başaramayız!
İzmir’de öncü işçiler
‘kurultay’ı tartıştı!
İÜ’de soruşturma ve
ÖGB terörü protestosu..
Üniversitelerden
Neo-liberalizmin
enkaz ülkeleri: Tunus ve
Cezayir - Volkan Yaraşır.
Kuzey Afrika’da
anti-kapitalist direniş!
“Onbinler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı..
Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!
Direnişte kadın işçi olmak
50’yi aşkın gazeteci tutuklu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşyeri temsilcilerinden
Belediye-İş’e tepki

Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’nda sendika içi gerilim Belediye-İş İstanbul şubelerine yönelik yeni dayatmalar ve bürokratik müdahalelerle üst boyuta taşındı.

Belediye-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm ve 1 Nolu Şube Başkanı Serdar Cafer Özkul “sendikal disipline uymadıkları” gerekçesiyle genel merkez yönetimi tarafından disiplin kuruluna sevk edildi. Belediye-İş Genel Merkezi ayrıca işyerlerinde yapılan temsilci seçimlerini hiçe sayarak seçilen temsilcilerin yerine kendi belirlediği yeni temsilciler atamaya kalktı.

İşyeri temsilcilerinden tepki

Belediye-İş İstanbul 1, 2 ve 5 Nolu şubelerin işyeri temsilcileri ve şube yöneticileri 12 Ocak günü Aksaray’daki sendika binası önünde konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

“İşçiler kendi temsilcilerini ve yöneticilerini kendileri seçer, bunu kabul etmeyenleri işçiler yok eder” pankartını sendika binasının camından aşağıya sallandıran işçiler Belediye-İş yönetiminin torba yasaya karşı mücadeleyi örgütlememesini ve sendikal örgütlenmenin tasfiyesine sessiz kalmasını protesto ettiler.

Süreç anlatıldı

Eylemde ilk olarak söz alan Belediye-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm, torba yasanın gündemde olduğu bir süreçte bunları konuşmak istemediklerini ancak yaşananların da işçi sınıfının mücadelesinin bir parçası olduğunu dile getirdi. Belediye-İş Genel Merkezi’nin muhalif şubelere yönelik yaptırımlarına bir yenisinin eklendiğini söyleyen Gülüm, kendisinin ve 1 Nolu Şube Başkanı Serdar Cafer Özkul’un disiplin kuruluna sevk edildiğini ifade etti. Bu uygulamanın ne ilk ne de son olduğunun altını çizen Gülüm, 5 Nolu Şube’ye yönelik yaptırımların da yolda olduğunu sözlerine ekledi. Mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi.

Gülüm’ün ardından söz alan 1 Nolu Şube Başkanı Serdar Cafer Özkul ise Belediye-İş Sendikası’nda yaşanan gerilimin bugüne nasıl geldiğini hatırlattı. Sendika tüzüğünün daha demokratik olması taleplerinin ise görmezden gelindiğini ifade etti. Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un, sendikayı şirkete çevirmek istediğinin altını çizdi.

Eylemde konuşan 5 Nolu Şube Başkanı Nihat Altaş da geçtiğimiz hafta Ankara’da toplanan Belediye-İş Başkanlar Kurulu’nun sonuç bildirgesine dikkat çekti. Sonuç bildirgesinde, “Türk-İş’in aldığı kararların arkasındayız” ifadesini eleştiren Altaş, hükümet tarafından hazırlanan torba yasanın Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un da bilgisi dahilinde olduğunu söyledi. Sendika binasındaki iletişim araçlarının genel merkez tarafından kesildiği bilgisini veren Altaş  torba yasaya karşı mücadelenin bu yolla engellenmek istendiğini belirtti.

Eylemde söz alan Belediye-İş üyeleri ise genel merkez yönetiminin bürokratik ve antidemokratik uygulamalarına dikkat çektiler. Ankara’ya gideceklerini duyurdular.

Kızıl Bayrak / İstanbul





Silikozis hastaları Ankara yolunda

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Ankara’da yılbaşı öncesinde gerçekleştirdiği eyleme kaldığı yerden devam edecek.

Komite, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba yasa tasarısında silikozis hastalarına ilişkin bir maddenin olduğuna dikkat çekti.

Bu maddenin silikozis hastalarını özürlü kapsamına aldığını belirten komite bunun hem teknik hem hukuksal olarak, hem de insani olarak yanlış olduğunu vurguladı.

“Biz özürlü değiliz. Devletin denetim görevini yapmaması nedeniyle yıllarca açık kalan, hem kayıt dışı, hem yasa dışı çalışan atölyelerde hastalandık biz. Bu hukuksuzluğun hiçbir sorumlusu, hiçbir faili cezalandırılmazken, bizim dört kez cezalandırılmamız hakka, adalete sığmaz.” diyerek tıpkı sigortasız olduğu halde iş kazası geçirdiğinde malulen emekli edilen işçiler gibi, malulen emekli olma hakkını istediklerine vurgu yaptı.

Bu tasarı ile silikozis hastalarına özürlü aylığı bağlandığını belirten komite, bu maaşın kişinin ölümüyle birlikte kesildiğine dikkat çekiyor. Aileleriyle birlikte sosyal güvenlik kapsamına girmek istediklerini belirten silikozis hastaları, torba tasarı Genel Kurul’a gelmeden önce Ankara’da seslerini duyuracak. Komite, talepleri karşılanmadığı ölçüde çocuklarıyla birlikte eylemler gerçekleştiricek.





Nemtrans’ta direniş başlıyor

Türkiye İş Bankası iştiraki Nemtrans’ta sendikalı oldukları için işten atılan Nakliyat-İş üyesi işçiler sendikal hak ve özgürlükleri için İstanbul’daki İş Bankası kulelerine yürüyüş başlattı.

12 Ocak sabahı Gemlik Serbest Bölge girişinde bulunan işyerinin önünden başlatılan yürüyüş Gemlik merkezdeki İş Bankası Şubesi önüne kadar devam etti. Sendika flamaları, önlük ve şapkalarıyla birlikte şehirlerarası karayolu üzerinden Gemlik merkezine doğru yürüyen işçiler İş Bankası Gemlik Şubesi önünde basın açıklaması yaptılar.

Eylemde konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu direniş ve mücadele sürecini anlattı. Sorunları çözülene kadar İstanbul’daki İş Bankası kuleleri önünde direneceklerini belirten Küçükosmanoğlu, İş Bankası yönetiminde bulunan 4 CHP’li yöneticiye de partilerinin siyasal söylemlerinin arkasında durmaları için çağrı yaptı.

Açıklamanın ardından banka önünde oturma eylemi yapıldı ve “emekçi halayı” hep birlikte söylendi. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu SCM fabrikasından eyleme katılan temsilciler “Asla yanız yürümeyeceksin!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla uğurlandı.

İşyeri önünden İş Bankası Gemlik Şubesi önüne kadar yapılan yürüyüşe çeşitli yerlerde destek katılımları da oldu. Gemlik halkının da ilgi gösterdiği yürüyüşe katılanların sayısı 70’i aştı.

Nemtrans işçilerinin yürüyüşüne Genel-İş, Petrol-İş, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Tuncelililer Derneği, Devrimci İşçi Hareketi ve HKP de katıldı.

Gemlik’te yapılan eylemin ardından işçiler İş Bankası’nın Orhangazi’deki şubesine doğru yürüyüşlerine devam ettiler. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada işçilerin yürüyüşü devam ediyordu.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Buca’da direniş sürüyor

İzmir Buca Belediyesi’nde işten atılan taşeron işçilerinin direnişi sürüyor. İşçiler her pazar gerçekleştirdikleri yürüyüşlerden birini daha 9 Ocak günü hayata geçirdi. Direnişin 45. günü olan 8 Ocak günü ise Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde 118 gün süren direnişini kazanımla sonuçlandıran Türkan Albayrak direniş alanındaydı. Mücadele deneyimlerini Buca işçileriyle paylaşan Albayrak kendi direniş sürecini anlattı.

Geçmiş haftalarda olduğu gibi Şirinyer Tansaş önünde başlayan yürüyüş Buca Belediyesi önünde son buldu.

Belediye önünde okunan basın metninde direniş sürecine ve belediyeyle yapılan görüşmelere ilişkin bilgilendirmede bulunuldu.

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın işe geri dönüşlerle ilgili somut adımlarının beklendiğinin dile getirildiği açıklamada işten atılan 7 taşeron işçisinin mücadelelerinin kazanana kadar süreceği ifade edildi. Ortadaki sorun çözülmeden direniş çadırının kaldırılmayacağı vurgulandı.

Direnişçi işçiler 8 Ocak tarihinde UPS işçilerinin cumartesi günleri gerçekleştirdikleri eyleme katılım sağladılar.

Kızıl Bayrak / Buca