18 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfına kurulan tuzakları
boşa çıkaralım!
Çürümüş düzen partileri seçim oyununa hazırlanıyor!
Mücadele kaçkınları soluğu burjuva parlamentosunda alıyor!
Birleşik Metal yönetiminin
önderlik sınavı
Metal greviyle dayanışma iradesi.
“Direnişçi işçilere her türlü desteği vereceğiz!”
BDSP’den blokajla boykota destek
Ontex-Canbebe işçilerinin
boykot çağrısı büyüyor..
Sağlık emekçileri “Çok Ses Tek Yürek” oldu
“Ankara mitingi güçlü bir itirazdı”
Direniş ve mücadele
deneyimleri tartışıldı
İzmir’de kurultay çalışmaları
Arap dünyası halk hareketleriyle sarsılıyo
NATO Bakanları “füze kalkanı” ve “Libya işgali” için toplandı
Yer sallanıyor, kapitalizm öldürüyor!
Güvenilir bir gelecek
sosyalizmle mümkündür!
Almanya’da kitlesel nükleer santral protestoları
G-20 Konferansı yeni saldırılar için İstanbul’da toplanıyor
Dünya Kadın Konferansı sonuç bildirgesi yayınlandı
Avrupa’da 8 Mart eylem ve
etkinlikleri...
16 Mart katliamları lanetlendi
Üniversitelerden...
Katliamın 16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı
Hüseyin Temiz yoldaş ölümünün ikinci yılında anıldı...
Kaleminden irin damlayan “yaratık”:
Engin Ardıç - B. Aziz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’la sendikalar arası birlik ile direnişlerle dayanışma üzerine konuştuk...

“Direnişçi işçilere
her türlü desteği vereceğiz!”

Türk-İş’e bağlı sendikalar olarak genel merkez düzeyinde biraraya gelerek kamuoyuna bir deklarasyon sundunuz. Bu birliktelikle neyi amaçlıyorsunuz?

- Türk-İş içerisinde uzun süreden beri beraber hareket etttiğimiz, sendikal mücadele perspektifleri aynı, benzer veya yakın olan sendikalarız. Bu birlikteliğimizi daha somut, ete kemiğe bürünür ve görünür hale getirmek istiyoruz. Buradaki sayımız sekizin üzerinde. Sekiz rakamı sadece İstanbul’da genel merkezleri olan sendikalar anlamındadır. Ankara’daki sendikaları da kattığımızda bu sendikaların sayısı 12-13 civarındadır. Biz bundan sonraki duruşumuzu kamuoyuna Belediye-İş’e destekle deklare ettik. Bundan sonra da daha açık bir şekilde bütün işçi eylemlerinde, direnişlerde, sendikalı veya sendikasız olsun, Türk-İş’e, DİSK’e, Hak-İş’e bağlı olsun birlikte hareket edeceğiz. Destek olacağız. Bunun ötesinde şubeler platformları veya sendikal birliktelikler adı altında yerel organizasyonlar var. Bunlara da destek vereceğiz. Türk-İş Genel Kurulu’na yönelik de bir çalışma sürdüreceğiz. Çalışmalarımızı Türk-İş Genel Kurulu’yla da sınırlı görmüyoruz. Genel kuruldan sonra da devam edeceğiz. Hatta sendikal hareketin bugünkü sorunları, çözüm yolları ve yapılması gereken birtakım işler bazındaki önermelerimizi sadece söylem olmaktan çıkarıp ileride somut adımlar da atmayı hedefliyoruz. Örneğin, bir organize sanayi bölgesinde sendikaların ortak büro açmasını öneriyor ise bu öneri konfederasyon tarafından hayata geçirilmiyor ise biz döneceğiz ve bu sözü söyleyen sendikalar olarak bu öneriyi hayata geçirmeye yönelik bir politika izleyeceğiz.

Örgütlenme kampanyaları gibi konularda da yine sendikal hareketin ortak yapması gereken konularda ortak karar çıkmıyorsa, somut adımlar atılamıyorsa biz bunu kendi gücümüz oranında yapacağız. Dolayısıyla söylemin ötesine geçip pratikte de somut adımlar atacağız. Daha görünür bir politika ve strateji izleyeceğiz. Bütün çalışanların gözü kulağı ve umudu olmak istiyoruz. Özellikle mücadele eden tüm işçilerin ve emekçilerin yanında onların mücadelesine yardımcı olmak ve hatta önderlik etmek istiyoruz.

 

- Birtakım direnişler var. Polyplex, Bericap ve DESA direnişlerinin yanısıra Selüloz-İş üyesi Ontex işçilerinin direnişleri sürüyor. Fiili direnişler üzerinden somut neler yapmayı düşünüyorsunuz?

- Tüm direnişleri destekleyeceğiz. Belediye-İş ile ilgili eylemden sonra ikinci somut adımımızı bu tip direnişte olan işyerlerini ortaklaştırarak ziyaretler ve basın açıklamaları şeklinde sürdüreceğiz. Manevi desteğin ötesinde de maddi destekler konusunda da bu arkadaşlarımıza sahip çıkacağız. Direnişte olan işyerlerine de tek tek sendikalar olarak değil toplu olarak sahip çıktığımızı ve onların mücadelesinin başarıya ulaşması için her türlü desteği vereceğimizi ifade edebilirim.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

Sendikalar dayanışmaya çağırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’nın örgütlülüğüne yönelik saldırılara karşı “Belediye-İş’in yanındayız” açıklaması yapan Türk-İş’e bağlı sendikalar bu kez de T. Deri-İş Sendikası’nın Desa Deri’de yürüttüğü mücadelenin yanında olacaklarını duyurdu.

9 Mart Çarşamba günü İBB önünde eylem gerçekleştiren sendikalar “Bundan sonra nerede bir eylem, nerede bir mücadele varsa orada olacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Sendikaların ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Yurt içinde ve yurt dışında onlarca mağazası bulunan Desa’yı işçilerin sendikalaşma haklarına saygı göstermeye ve işçilerin taleplerini karşılamaya davet ediyoruz. Dünya markası olmayı hedefleyen bir firmanın üretimi gerçekleştiren işçilere uluslararası standartlara uygun çalışma şartları sunmasını bekliyoruz.”

Desa’nın sendika karşıtı tutumunu değiştirmediği takdirde Desa ürünlerini tüketmeme de dahil olmak üzere çeşitli eylemler yapılacağını duyuran Türk-İş’e bağlı sendikalar Desa işçileri ve Deri-İş Sendikası ile dayanışmanın büyütüleceğini ifade ettiler.

Ontex işçilerine de sahip çıkacaklar mı?

T. Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, TGS, TÜMTİS ve TOLEYİS sendikalarının, sendika-patron işbirliğiyle işten atılan ve Yenibosna’daki fabrikaları önünde 17 Şubat’tan bu yana direnen Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş üyesi işçilerle dayanışma konusunda nasıl bir tutum alacağı ise merak ediliyor?

Uluslararası eylem çağrısı

DESA Deri’nin Düzce ve Sefaköy’deki fabrikalarında sendikal örgütlenme mücadelesini sürdüren Türk-İş’e bağlı Deri-İş Sendikası uluslararası eylem çağrısında bulundu.

DESA patronunu uyarmak, direnişteki işçilerle dayanışmak ve işçilerin örgütlenme özgürlüğünü savunmak için 26 Mart günü Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde emekten yana güçlerle beraber DESA’yı ve Prada’yı protesto etme çağrısında bulunan sendika, mağazaların önünde eylemler gerçekleştireceklerini duyurdu.

 

Anadolu Ajansı’nda grev kararı

Anadolu Ajansı’nda devam eden TİS görüşmelerinde anlaşma sağlananaması nedeniyle Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) aldığı grev kararları AA’nın genel merkezi ile bölge müdürlüklerine asılmaya başlandı. Sendika anlaşma olmazsa 60 gün içerisinde greve gidecek.

3 Kasım 2010 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, sözleşme taslağının 41 maddesinin 20’sinde uyuşmazlık yaşandı.

TGS cephesinden konuyla ilgili yapılan açıklamalarda AA yönetiminin çalışanların özlük haklarını yok eden ve yasal haklarını gasbeden dayatmalarda bulunduğu belirtilerek, bu dayatmalara son verilmediği durumda çalışanların greve çıkmakta kararlı olduğu vurgulandı.

Sözleşme kapsamında 550 işçi bulunuyor.

 

BERICAP’ta direniş kararlılığı

Örgütlülüklerine sahip çıktıkları için kapı önüne konulan Petrol-İş üyesi Bericap işçilerinin fabrika önündeki direnişi sürüyor.

Direniş süreciyle ilgili bilgi aldığımız işçiler, bugüne kadar işverenle yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmadığını, Kocaeli Bölge Çalışma Müdürlüğü müfettişlerinin fabrikaya gelerek incelemelerde bulunduğunu ve hazırlanan raporun sonucunu beklediklerini söylediler.

Fabrikanın Alman ortağının konuyla ilgili incelemelerde bulunmak için 9 Mart günü fabrikaya geldiğini belirten işçiler, bugüne kadar işverenin saldırılarına, kötü hava şartlarına vb. olumsuzluklara karşı sabırla farika önündeki bekleyişlerini sürdürdüklerini, sendikalı olarak işlerine geri dönene kadar eylemlerini devam ettireceklerini ifade ettiler.

Çetin kış koşullarına karşı tren raylarının yanında kurdukları soba başında nöbetleşe ısınarak fabrika önündeki bekleyişlerini sürdüren direnişçi işçiler mücadelede kararlılar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

TEKEL işçilerinden tepki

 4/C’nin Anayasa’ya aykırı olmadığı şeklindeki Anayasa Mahkemesi Raportör Kararı’na tepki gösteren TEKEL işçileri 15 Mart günü eylemdeydi. İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Samsun’dan Ankara’ya gelen TEKEL işçileri, Abdi İpekçi Parkı’nda toplandı. 

Basın açıklamasını gerçekleştiren Kenan Aslantaş, “Raportörün 4/C Anayasa’ya aykırı değildir görüşü bağlayıcı değil ancak bu görüş, Anayasa Mahkemesinin kararını etkileyecek. 44 bin özelleştirme mağduru açlığa mahkum ediliyor. Bu durum Türkiye’nin utancıdır, yüz karasıdır” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin esas kararını vermesini, kendilerini oyalamaması isteyen Aslantaş, TEKEL işçilerinin 78 günlük Ankara direnişini hatırlattı. Bu işin peşini bırakmayacağız diyerek kararlı olduklarını vurguladı.

 

ÇHD’den direnişçi işçilere ziyaret

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) 14 Mart  günü, fabrika önlerinde direnişlerini sürdüren Casper, BERICAP ve KDS işçilerine dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdi.

İlk olarak Ümraniye’de Casper bilgisayar fabrikasında, sendikalı oldukları için işten atılan Casper işçilerini ziyaret eden ÇHD üyesi avukatlar, ardından Gebze’de direnişlerini sürdüren BERICAP ve KDS işçilerinine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Gebze