18 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfına kurulan tuzakları
boşa çıkaralım!
Çürümüş düzen partileri seçim oyununa hazırlanıyor!
Mücadele kaçkınları soluğu burjuva parlamentosunda alıyor!
Birleşik Metal yönetiminin
önderlik sınavı
Metal greviyle dayanışma iradesi.
“Direnişçi işçilere her türlü desteği vereceğiz!”
BDSP’den blokajla boykota destek
Ontex-Canbebe işçilerinin
boykot çağrısı büyüyor..
Sağlık emekçileri “Çok Ses Tek Yürek” oldu
“Ankara mitingi güçlü bir itirazdı”
Direniş ve mücadele
deneyimleri tartışıldı
İzmir’de kurultay çalışmaları
Arap dünyası halk hareketleriyle sarsılıyo
NATO Bakanları “füze kalkanı” ve “Libya işgali” için toplandı
Yer sallanıyor, kapitalizm öldürüyor!
Güvenilir bir gelecek
sosyalizmle mümkündür!
Almanya’da kitlesel nükleer santral protestoları
G-20 Konferansı yeni saldırılar için İstanbul’da toplanıyor
Dünya Kadın Konferansı sonuç bildirgesi yayınlandı
Avrupa’da 8 Mart eylem ve
etkinlikleri...
16 Mart katliamları lanetlendi
Üniversitelerden...
Katliamın 16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı
Hüseyin Temiz yoldaş ölümünün ikinci yılında anıldı...
Kaleminden irin damlayan “yaratık”:
Engin Ardıç - B. Aziz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katliamın 16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı

“Katil devlet hesap verecek!”

Sermaye devletinin kanlı katliamlarından biri olarak tarihe geçen Gazi Katliamı’nın 16. yıldönümünde İstanbul Gazi Mahallesi’nde yine binlerce kişi yürüdü. Gazi-Ümraniye şehitlerini anan ilerici, demokrat ve devrimci güçler direnişi selamladılar. Katliamcı devlet geleneğini lanetlediler. Bu yılki Gazi şehitlerini anma etkinliklerine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi parçalı bir tablo hakimdi. Gazi Mahallesi’nde gün boyunca üç farklı anma etkinliği gerçekleştirildi.

 

Aileler yürüdü

İlerici ve devrimci güçler sabah 09.30’dan itibaren Eski Karakol’da toplanmaya başladılar. Mezarlığa ilk yürüyüşü, Gazi-Ümraniye şehit aileleri ile Halk Cephesi’nin yer aldığı yürüyüş kolu gerçekleştirdi.

2 bini aşkın kişinin İsmet Paşa Caddesi üzerinden mezarlığa yürüdüğü bu kolda Gazi şehitlerinin fotoğrafları taşındı. “Gazi ve Ümraniye katliamını unutmadık, unutmayacağız!/ Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri” pankartı taşındı.

Bini aşkın kişinin yer aldığı Halk Cephesi kortejinde Gazi ve Ümraniye’de şehit düşenlerin resimlerinin olduğu “Gazi-Ümraniye şehitleri ölümsüzdür” pankartı taşındı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sultangazi Şubesi ve Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi de bu kolda yürüdü.

16 yıl önce gerçekleşen katliamda otomatik silahlarla taranan Dostlar ve Kardeşler kıraathaneleri önüne karanfiller bırakılarak katliam lanetlendi. Gazi şehitlerinin mezarları başına da karanfiller bırakıldı.

Gazi Şehit Aileleri adına Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz tarafından okunan açıklamada, “Canlarımız sizler ölmediniz tarih yazdınız. Halkımız tarafından asla unutulmayacaksınız” denildi.

 

İlerici, demokrat güçlerden eylem

Anma etkinlikleri, SODAP, EMEP, ESP, ÖDP, Özgür Demokratik Alevi Hareketi ve BDP’nin de içerisinde yer aldığı 12 Mart Emek, Barış ve Özgürlük Platformu’nun programıyla devam etti.

Platform bileşenleri, Eski Karakol Durağı’ndan sloganlarla Gazi Mezarlığı’na yürüdü. Yürüyüşün en önünde, “MİT-JİTEM-Kontrgerilla dağıtılsın, Gazi katliamının failleri yargılansın”pankartı taşındı. Ortak pankartın arkasında bileşenler kendi pankartlarıyla yürüdüler. Bu kolda en kitlesel katılım BDP tarafından sağlandı. Çoğunluğunu kadın ve gençlerin oluşturduğu BDP kortejinde Türkçe ve Kürtçe pankartlar taşındı.

Mezarlıkta ise, Gazi katliamını yaşayan ve daha sonra gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın mezarı başında anma etkinliği gerçekleştirildi.

 

Gazi 12 Mart Platformu’ndan anma

Gazi 12 Mart Platformu (Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Devrimci Hareket, Proleterce Devrimci Duruş, Mücadele Birliği, Partizan, Kaldıraç) ise son anma etkinliğini gerçekleştirdi.

Eski Karakol önünde toplanan platform bileşenleri, “Gazi katliamını unutmadık, unutturmayacağız” pankartı arkasında yürüdüler. BDSP “Gazi’nin katili sermaye devleti Hesabını emekçiler soracak” pankartıyla yürüyüşte yer aldı.

Platformun anma etkinliği, mezarlıktaki saygı duruşuyla başladı. Ardından bileşenler adına basın açıklaması okundu.

Hakim sınıfların katliam geleneğine vurgu yapılan açıklamada Gazi ve Ümraniye’de yaşanan katliam hatırlatıldı. Yaşananların, devletin gerçek yüzünü herkese bir kez daha gösterdiğinin belirtildiği açıklamada devletin gerçekleştirdiği katliamların faillerinin hiçbir zaman cezalandırılmadığı söylendi. “Katledenler kendilerini hiç yargılayabilirler mi? Katil devlet kendi mahkemeleriyle kendine ceza kesebilir mi?” diye soruldu.

Mezarlıktaki anma etkinliği, Grup Emeğe Ezgi’nin kitleyle beraber söylediği enternasyonal marşıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

“Katillerle barışmayacağız!”

Gazi katliamının 16. yılında gerçekleştirilen anmanın ardından Şehit Aileleri ve Cemevi yöneticileri tarafından gerçekleştirilen ilk anmayı organize eden tertip komitesi Gazi Emniyet Müdürü’yle birlikte yemek yedi. Yemek basında, “16 yıl sonra gelen barış, Gazi halkı polisle buluştu” gibi başlıklarla yer aldı.

Sultangazi Emniyet Müdürlüğü’nün tertip ettiği yemeğe Gazi Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Veli Gülsoy, Gazi Cemevi yöneticileri Aliekber Özen, Mustafa Yıldız, Metin Polat, Rıza Şahin, Şükrü Akaya, Ali Kemal İsmet Erdoğan, cemevi eski başkanı Hıdır Elmas, Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, 75. Yıl Mahalle Muhtarı Sedat Çetintaş, Zübeyde Hanım Mahallesi Muhtarı Ali Ekber Palabıyık’ın da içersinde olduğu bir grup katıldı.

Yemeğe Gazili emekçiler tepki gösterdi. “Katillerin sofrasına oturmak düşkünlüktür! Katillerle barışmayacağız! / Gazi Şehit Aileleri” pankartı ile eski karakolda toplanan yaklaşık 150 kişi buradan cemevine yürüyüş gerçekleştirdi. Cem evinin önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında cemevi yöneticilerinden ve yemeğe katılan diğer katılımcılardan özür dilemeleri istendi.

Bu talep üzerine cemevi yönetimi bir konuşma yapmak istedi. Bu ise eyleme katılan bazı şehit aileleriyle devrimci ve ilerici güçler tarafından tepkiyle karşılandı. Çıkan tartışmanın ardından basın açıklamasını okuyan kişi tepki gösterenlere karşı “sonuçta dedemizdir” diyerek gerici bir tutum sergiledi. Devrimci ve ilerici güçlerle bazı şehit aileleri özür konuşmasını yaptırmama iradesi gösterince eylem son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Adana

 DİSK Adana Bölge Temsilciliği, KESK Adana Şubeler Platformu, TMMOB, Tabip Odası, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Tunceliler Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Yüreğir Cem Yaptırma Derneği, Akdeniz Kültür Vakfı, Anadolu Der, İHD, Halkevleri, CHP, Emek Partisi, ÖDP, BDP ve ESP tarafından örgütlenen yürüyüşte “Gazi katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açıldı.

5 Ocak Meydanı’ndan başlayan İnönü Parkı’nda sona eren yürüyüşün ardından okunan basın açıklamasında katliam hatırlatılarak Gazi katliamının ardından başlayan yargılama sürecine değinildi. Katliamın tetikçilerinin bile pervasızca serbest bırakıldığı, gerçek sorumlulara hiç dokunulmadığı ifade edildi.

 

İzmir

İzmir’de Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri tarafından 12 Mart günü yapılan eylemde Gazi şehitleri anıldı. Karşıyaka dolmuş son duraklarında başlayan meşaleli eylem İş Bankası önünde sona erdi. Eylemde “Aleviyiz haklıyız kazanacağız” pankartı açıldı. Yürüyüşün sonunda basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri adına Türkan Doğan okudu. Açıklamada, saldırganların tespit edilmediği, sadece birkaç polise dava açıldığından söz edildi. Bu süreçte yalnız 2 polisin tutuklandığı ve bunların kısa sürede serbest bırakıldığı söylendi. Katliamın ve direnişin üzerinden 16 yıl geçtiği ve bu süre zarfında egemenlerin saldırılarından vazgeçmediği vurgulandı.

Eyleme Alevi Yol Kültür Derneği merkez ve şubeleri, Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği, Narlıdere Cemevi, BDSP, Halk Cephesi, Karşıyaka Alevi Kültür Derneği, TÖP, Kaldıraç, Türkiye Gerçeği, Söz, Katık, Liseli Arkadaş, Çorum’lular Derneği ve Sosyalist Birlik Hareketi destek verdi.

 

Mamak

AKA-DER, Alınteri, BDSP, DSB, Devrimci Yolda Özgürlük, ESP, Halk Cephesi, Kaldıraç, Kızıl Hareket ve Partizan tarafından örgütlenen eyleme EHP ve PSAKD Mamak Şube destek verdi. Süleyman Nazif İlköğretim Okulu önünde buluşan kitle meşalelerle Tuzluçayır Meydanı’na yürüdü. Gazi şehitlerinin resimlerinin bulunduğu “Gazi ve Ümraniye katliam ve direnişini unutmadık unutturmayacağız!” pankartının taşındığı eylemde, Tuzluçayır Meydanı’na gelindiğinde saygı duruşuna geçildi ve ardından “Bize ölüm yok” marşı okundu. “1 Mayıs, Ümraniye ve Gazi ruhuyla direnişe ve örgütlü mücadeleye devam etmeliyiz. Biliyoruz ki sorunlarımızın çözümü ve gelecek güzel günler ancak ve ancak örgütlü mücadele ile mümkündür.” denilen açıklamanın ardından Gazi şehitlerinin isimleri okunarak “yaşıyor” denildi. 250 kişinin katıldığı eylem 1 Mayıs Menekşe Erbay Parkı’na gerçekleştirilen yürüyüşle son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir - Ankara