18 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfına kurulan tuzakları
boşa çıkaralım!
Çürümüş düzen partileri seçim oyununa hazırlanıyor!
Mücadele kaçkınları soluğu burjuva parlamentosunda alıyor!
Birleşik Metal yönetiminin
önderlik sınavı
Metal greviyle dayanışma iradesi.
“Direnişçi işçilere her türlü desteği vereceğiz!”
BDSP’den blokajla boykota destek
Ontex-Canbebe işçilerinin
boykot çağrısı büyüyor..
Sağlık emekçileri “Çok Ses Tek Yürek” oldu
“Ankara mitingi güçlü bir itirazdı”
Direniş ve mücadele
deneyimleri tartışıldı
İzmir’de kurultay çalışmaları
Arap dünyası halk hareketleriyle sarsılıyo
NATO Bakanları “füze kalkanı” ve “Libya işgali” için toplandı
Yer sallanıyor, kapitalizm öldürüyor!
Güvenilir bir gelecek
sosyalizmle mümkündür!
Almanya’da kitlesel nükleer santral protestoları
G-20 Konferansı yeni saldırılar için İstanbul’da toplanıyor
Dünya Kadın Konferansı sonuç bildirgesi yayınlandı
Avrupa’da 8 Mart eylem ve
etkinlikleri...
16 Mart katliamları lanetlendi
Üniversitelerden...
Katliamın 16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı
Hüseyin Temiz yoldaş ölümünün ikinci yılında anıldı...
Kaleminden irin damlayan “yaratık”:
Engin Ardıç - B. Aziz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de kurultay çalışmaları

Dalgıç Tekstil’e toplu dağıtım

Geçtiğimiz haftalarda patron saldırısının yaşandığı Dalgıç Tekstil önünde toplu biçimde bildiri dağıtımı gerçekleştiren İzmir İşçi Kurultayı Hazırlık Komiteleri faaliyetin engellenemeyeceğini haykırdı.

Kurultay Hazırlık Komiteleri çalışanları yaşanan saldırının ardından 14 Mart sabahı Dalgıç Tekstil’in de bulunduğu BEGOS 2. Bölge’de toplu bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler. “Asalak patronlara karşı haklarımıza sahip çıkalım!” başlıklı bildiride BEGOS’taki çalışma koşulları anlatıldı ve sendikal örgütlülük çağrısı yapıldı. İzmir İşçi Kurultayı’nın da duyurusu gerçekleştirildi.

Bildiride yer alan “Dalgıç tekstil patronu neden saldırdı!” başlıklı bölümde ise patronun işçilerin örgütlü gücünden korktuğu ve pisliklerinin ortaya saçılmasına engel olmak istediği anlatıldı.

Patrondan provokasyon çabası

Dağıtım sırasında gelen patron fabrikanın içine girdikten sonra “bana mı geldiniz” diyerek kurultay çalışanlarını kışkırtmaya çalıştı. Dağıtımı, fabrikanın bahçesinde birkaç işbirlikçisi ile birlikte izleyen patron daha sonra içeri girdi.

Servislerin fabrikaya gelmeye başlaması ile birlikte dağıtımlar ajitasyonlar eşliğinde gerçekleştirildi.

Patron tarafından servislerde işçilere yaptırılan uyarılar nedeniyle işçilerin bir kısmının çekinerek bildirileri almadığı görüldü. Ancak önemli bir kesim tüm uyarılara ve patron uşaklarının kapıda beklemesine rağmen bildirileri alarak çantalarına ya da ceplerine koydu.

Birkaç işbirlikçi işçi ise patronun talimatı ile fabrikadan çıkarak kurultay çalışanlarını kışkırtmaya çalıştılar. Kendisi çıkamayan patronun bu çabası ‘sağduyulu’ tavırla boşa düşürüldü. Ardından ise fabrikadaki Kürt işçileri etkilemek için bazı işbirlikçiler kurultay çalışanlarını kastederek “bunlar ülkü ocaklarından geliyor!”, “Çalık grubuna karşı niye söz söylemiyorsunuz!” gibi komik sözler söylediler. Bu sözler işçiler tarafından da tebessüm ile karşılandı.

Ayrıca yapılan ajitasyonların fabrikanın içinden duyulmaması için yüksek sesle müzik yayını yapıldığı görüldü. Mesai başlayana kadar fabrika önünde süren dağıtım boyunca işçilerin büyük bir kısmı fabrikanın bahçesine çıkarak yapılan ajitasyonları ve dağıtımı izledi. BEGOS’ta Dalgıç Tekstil’in etrafındaki fabrikalarda çalışan işçiler de dağıtıma ilgi göstererek, işbaşı yapana kadar dışarıda beklediler.

Dağıtımın sonuna doğru fabrika önüne gelen güvenlik şube polisleri de dağıtılan bildirinin bir örneğini almakla yetindiler. Mesai saatinin başlamasının ardından dağıtım sona erdi.

 

Demokrat Radyo’da kurultay sohbeti

İzmir İşçi Kurultayı çalışanı işçiler Demokrat Radyo’da yayınlanan Emek Gündemi isimli programa katılarak sınıfın sorunlarını tartıştılar, kurultay çalışmalarını anlattılar.

Demokrat Radyo’da yayınlanan ve sendikacı Hacay Yılmaz tarafından hazırlanan Emek Gündemi programı bu hafta İzmir İşçi Kurultayı hazırlık faaliyetlerini yürüten işçileri ağırladı. Metal, petrokimya, tekstil ve belediye çalışanı işçiler kendi sektörlerindeki sorunlara, kriz dönemi yaşananlara ve örgütlenme eğilimlerine dair Yılmaz’ın sorularını yanıtladılar.

Ayrıca kurultay faaliyetlerini anlatarak İzmirli işçilere çağrı yaptılar.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

Çimsataş’ta bülten dağıtımı

Metal İşçileri Birliği çalışanları MESS grup TİS sürecinde grev hazırlıkları yapılan Mersin’de kurulu Çimsataş’ta (Çukurova İnşaat Makinaları San. Ve Tic.A.Ş.) bülten dağıtımı yaptılar.

Dağıtım sırasında işçilerle sohbet edilirken, işçilerin grev kararlılığı dikkat çekti.

Çimsataş’ta grev 4 Nisan’da başlayacak.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

ÇEL-MER işçilerinden dayanışma

 ÇEL-MER Demir Çelik patronunun açtığı tazminat davasının 10 Mart’ta görülen duruşmasına katılan Birleşik Metal-İş üyesi ÇEL-MER işçileri duruşmanın ardından Gebze’de direnişlerini sürdüren KDS Pres Döküm işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundular.

KDS fabrikasına yakın bir yerde toplanan ÇEL-MER işçileri “KDS işçisi yalnız değildir!”, ÇEL-MER/KDS omuz omuza!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşten atmalar yasaklansın!” sloganlarıyla KDS işçilerinin yanına yürüdüler.

Bir süre fabrika giriş kapısı önünde atılan sloganların ardından fabrikanın arka kapısına gidilerek içerde çalışan işçilerin öğle yemeğine çıkması beklendi.

Atılan canlı ve coşkulu sloganları duyan KDS işçileri yemekhane önüne çıkarak işten atılan arkadaşlarını ve ziyarete gelen ÇEL-MER işçilerini selamladılar. Ziyaret sırasında KDS işçilerine birlik ve beraberlik çağrısı yapıldı.

KDS işçilerinden süreçle ilgili bilgi alan ÇEL-MER işçileri, kendi direniş ve işgal deneyimlerini direnişçi işçilerle paylaştılar. Direnişin bundan sonraki aşamalarında KDS işçileriyle dayanışma içerisinde olma sözü verdiler. ÇEL-MER işçileri direniş alanından sloganlarla ayrıldılar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

Tecasa’da sınıf dayanışması

DİSK/Tekstil Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan Işıksoy Tekstil işçileri direnişte olan Birleşik Metal-İş üyesi Tecasa işçilerini ziyaret ederek anlamlı bir sınıf dayanışması örneği sergilediler.

Sendika önlük ve şapkaları giyen işçiler Tecasa fabrikası önündeki direniş çadırına “Tecasa işçisi yalnız değildir!” sloganları ile yürüdüler. Direniş çadırına gelindiğinde ilk konuşmayı Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci yaptı. Ekinci, Tecasa’daki direniş sürecinden bahsetti. Metal sektöründeki grev sürecine değinen Ekinci dayanışma için teşekkür etti. Ardından söz alan DİSK/Tekstil Bursa Şube Başkanı Celal Çam, sendika olarak direnişin yanında olduklarını ifade etti.

Ziyaret, fabrikada çalışan işçilerin 15.00’teki çay molasına ve vardiya değişim saatine denk geldiği için içerideki işçiler “Atılan işçiler geri alınsın!” sloganıyla dışarıya çıktılar. Karşılıklı olarak “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Tecasa işçisi yalnız değildir!” sloganlarının atıldığı ziyaret sırasında dışarıya çıkan Tecasa işçilerine, Işıksoy Tekstil işçilerinin direnişi ziyarete geldiği açıklandı. Ardından DİSK/Tekstil Bursa Şube Başkanı Celal Çam işçilere direnişlerinin yanında olduğunu tekrarlayarak ziyaret sonlandırıldı.

Ziyarete BDSP ve Partizan da destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa