18 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfına kurulan tuzakları
boşa çıkaralım!
Çürümüş düzen partileri seçim oyununa hazırlanıyor!
Mücadele kaçkınları soluğu burjuva parlamentosunda alıyor!
Birleşik Metal yönetiminin
önderlik sınavı
Metal greviyle dayanışma iradesi.
“Direnişçi işçilere her türlü desteği vereceğiz!”
BDSP’den blokajla boykota destek
Ontex-Canbebe işçilerinin
boykot çağrısı büyüyor..
Sağlık emekçileri “Çok Ses Tek Yürek” oldu
“Ankara mitingi güçlü bir itirazdı”
Direniş ve mücadele
deneyimleri tartışıldı
İzmir’de kurultay çalışmaları
Arap dünyası halk hareketleriyle sarsılıyo
NATO Bakanları “füze kalkanı” ve “Libya işgali” için toplandı
Yer sallanıyor, kapitalizm öldürüyor!
Güvenilir bir gelecek
sosyalizmle mümkündür!
Almanya’da kitlesel nükleer santral protestoları
G-20 Konferansı yeni saldırılar için İstanbul’da toplanıyor
Dünya Kadın Konferansı sonuç bildirgesi yayınlandı
Avrupa’da 8 Mart eylem ve
etkinlikleri...
16 Mart katliamları lanetlendi
Üniversitelerden...
Katliamın 16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı
Hüseyin Temiz yoldaş ölümünün ikinci yılında anıldı...
Kaleminden irin damlayan “yaratık”:
Engin Ardıç - B. Aziz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da kitlesel nükleer
santral protestoları

Kapitalist-emperyalist dünyanın bir başka en gelişkin ülkelerinden olan ve teknolojik üstünlüğü ile övünen Almanya’da, Japonya’da meydana gelen doğal felaket artçı depremlerle devam ediyor. Düne kadar nükleer santralleri, teknik üstünlükleri ve güvenilirliklerini ileri sürerek savunan hükümet, yükselen kitlesel protestolar karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Nükleer santrallerini geçici olarak kapatma kararı almak zorunda bırakıldı.

12 Mart günü Stuttgart’ta 60 bin insanın insan zinciri oluşturarak başlattığı eylemler, elde edilen kısmi tavizlere karşın 14 Mart Pazartesi günü binlerin katıldığı eylemlerle devam etti. Pazartesi günü ülke genelinde 370 ayrı merkezde aynı saatte ortak talepler etrafında eylemler yapıldı.

 

Stuttgart’ta insan zinciri

Geçtiğimiz yıl ülkedeki 17 nükleer santralin fazladan 12 yıl faaliyet göstermesine karar veren hükümete yönelik tepkiler 12 Mart Cumartesi günü kitlesel bir mitingle gösterildi.

Sabahın erken saatlerinde Neckarwesthe üzerinde Bietigheim, Lüdwügsburg ve Kornwestheim’den Stuttgart`a kadar 45 km uzunluğunda insan zinciri oluşturuldu. Yürüyüşe 60 bini aşkın kişi katıldı. “Nükleer santraller derhal kapatılsın! Hemen şimdi!” sloganları yürüyüş boyunca sıkça atıldı.

Schlossplatz Meydanı’na ulaşılmasıyla burada bilgilendirme masaları açıldı. Miting alanının dolmasıyla nükleer felaketlerde ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından yapılan konuşmalarda özellikle dünden bugüne insanları toplu katliamlarla imha edenin atom bombaları olduğu söylendi. 1945’te ABD tarafından Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılması ve binlerce insanın yaşamını yitirmesinin de hatırlatıldığı konuşmalarda Çernobil nükleer santralinin patlamasının yarattığı yıkıcı etkilere değinildi.

Sahneden ayrıca, Nazım Hikmet’in Hiroşima üzerine yazdığı şiirin Almancası da okundu. Bu sırada “Yaşasın enternasyonalizm!” sloganı hep bir ağızdan atıldı. Miting akşam saatlerine kadar sürdü.

14 Mart günü ise Stuttgart’ta yapılan eylemde coşku, kararlılık ve yaratıcılık hakimdi. İnisiyatif geleneğinin yaygın olduğu ülkede, eylemciler yaratıcı parola ve görsel zenginliklerle eylemlere damgalarını vurdular.

Yapılan konuşmalarda genel olarak burjuva politikacıların yalanları sergilenerek, ileri sürülen “güvenilirlik” vaatleri teşhir edildi. MLPD üyesi bir devrimci yaptığı konuşmada, kapitalizmde insan hayatı ile sermayenin karşı karşıya geldiğini söyleyerek birinden birinin tercih edilmemesinin zorunlu olduğunu ve son doğal felaketin de bir kez daha bu durumu güncelleştirdiğini söyledi.

Miting, S-21’e karşı yapılan eylemle, merkez istasyon önünde birleşti. Miting, şehir merkezinde yapılan yürüyüş ve Hükümet partisi CDU’nun il binasının önünde gerçekleştirilen protestolarla devam etti.

 

Bochum

Bochum’da gerçekleştirilen protesto eylemi  Rathaus-Belediye binasının önünde başlatıldı. Gösteriye binin üzerinde kişi katıldı. Esas olarak MLPD’nin organize ettiği ve ilerici çevrelerin de destek sunduğu protesto gösterisinde, Japonya’daki felakete değinildi ve sistem suçlandı. Ardından katılımcı kurumlar tarafından felakete ilişkin tepkilerin dile getirildiği konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Alman devleti ve hükümetinin nükleer enerji politikaları eleştirilerek, bunun işçiler, emekçiler ve insanlık için taşıdığı tehdide de değinildi.

Gösteride, BİR-KAR adına da bir konuşma yapıldı. Konuşmada karşı karşıya olunanın insanlığın ve doğanın geleceğini tehdit eden büyük bir felaket olduğu ifade edildi. Bu felaketlerin doymak nedir bilmez tekellerin aşırı kar hırsı yüzünden yaşandığı, hiç bir kapitalist devletin ve hükümetin doğruyu söylemediği dile getirildi. Konuşma, çözümün sosyalizmde olduğu vurgusuyla son buldu. Konuşma çok belirgin bir ilgi ile dinlendi.

Kapitalizmin yargılandığı protesto gösterisi, atom/enerji santrallerinin insanlığa yaşattığı acılara ve yıkımlara karşı mücadele çağrısı ile bitirildi.

 

Bielefeld

Bielefeld’de 16 Mart günü yapılan eylem saygı duruşuyla başladı. Sonrasında Uluslararası Nükleer Savaşa Karşı Doktorlar Derneği (IPPNW) Başkanı Dr. Angelika Claußen bir konuşma yaptı. Claußen bütün Alman nükleer santrallerin kapatılması gerektiğini söyledi. Nükleer gücün kontrol edilemez olduğunu belirterek “Bizim nükleer santrallerimiz güvenlidir” sözlerinin büyük bir yalan olduğunu vurguladı. “Japonya’daki insanlarda nükleer santrallerin dünyanın en güvenli santralleri olduğunu söylemişlerdi” diyerek sözlerine devam eden Claußen’ın ardından Gazeteci Theo Knepper bir konuşma yaptı.

Yeşiller, Sol Parti ve die Bürgernähe, Bund ve Doğa Seven Gençler Derneği tarafından örgütlenen eylem sona erdikten sonra eyleme katılan 500 kişi Schildescher Straße’de bulunan Stadtwerke merkezine yürüdüler. Burada da bir protesto eylemi gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / Stuttgart – Bochum - Bielefeld

 

 

 

Dünyadan...

Bulgaristan

Demiryolu işçileri hükümetin, kamu işletmesi olan iki demiryolunda yeniden yapılanmaya gitme planlarına karşı bir saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bu planlar Dünya Bankası’nın kriz paketi çerçevesinde hükümete dikte edilmişti. Buna göre demiryollarında 28 bin işyerinden 7 bininin tasfiye edilmesi planlanıyor. Grev nedeniyle trenlerin yüzde 90’ı çalışmadı. Demiryolu işçileri süresiz greve gideceklerini duyurmuşlardı. Hükümet perşembeyi cumaya bağlayan gece demiryolu çalışanları ile bir anlaşma imzaladı.

 

İtalya

11 Mart günü kamu çalışanlarının katıldığı bir grev gerçekleşti. Grev işsizliğe, kötü çalışma şartlarına ve özelleştirme dalgasına karşı yapıldı. Grevden en çok da büyük kentlerdeki kamu ulaşımı etkilendi. Kamu çalışanları ayrıca demiryollarında ortak iş anlaşması ve asgari ücretin yükseltilmesini de talep ediyorlar. Roma’da düzenlenen gösteriye kitlesel bir katılım sağlandı.

 

Amerika

İndiana eyaletindeki İndianapolis kentinde 10 bin emekçi hükümeti ve çıkarmaya çalıştığı taslağı protesto etti. Hükümet sendikal hakları kısıtlamak için bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Yasa ile Wisconsin eyaletinde olduğu gibi kamu çalışanları için kolektif toplu sözleşme hakkı kaldırılıyor. Yürüyüşe farklı işkollarından sendikalı işçiler de katıldı.

 

Doğu Almanya’da uyarı grevi 

Almanya’nın doğu eyaletlerinde 30 bin kamu çalışanı 8 Mart günü uyarı grevine gitti. Kamu emekçileri 50 Euro ücret artışının yanında maaşlarına yüzde 3 zam istiyorlar. Bazı sektörlerde grev tüm gün sürdü. Dresden’de 17 bin kişi Maliye Bakanlığı’nın önünde miting yaparak bakanı protesto etti. Potsdam’da ise 12 bin öğretmen yürürken Schwerin’deki yürüyüşe 4.500 kişi katıldı.

 

Almanya’da makinistler grevde

Alman Makinistler Sendikası (GDL) öncülüğünde başlayan grevler 9-10 Mart günlerinde hayatı önemli ölçüde etkiledi. 10 Mart günü ulaşım ve taşımacılıkta aynı zamanda yapılan ve nispeten 6 saat gibi uzun bir zamana yayılan genel nitelikli grevler gerçekleşti. Frankfurt merkez istasyonunda biraraya gelen makinistler haklarını almakta kararlı olduklarını, yaratılan sıkıntılardan demiryolları tekelinin sorumlu olduğunu, kamuoyunu, haklı mücadelelerinde kendilerini anlayışla karşılamaya davet ettiklerini söylediler. Eylem boyunca onlarca emekçi grevcilere çeşitli biçimlerde desteklerini sunarak dayanışmada bulundular.

Frankfurt’tan bir demiryolu çalışanı

 

Madende patlama

Çin’in Liupanshui kentindeki madende 11 Mart gecesi meydana gelen patlama sonucu 19 işçi yaşamını yitirirken 15 madenci ise kurtarıldı. Çin’de maden kazaları nedeniyle geçen sene resmi rakamlara göre 2 bin 500, gayri resmi rakamlara göre de 7 bin kişi iş cinayetine kurban gitti.