4 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs’ın devrimci kazanımları
Taksim’de coşkulu, kitlesel ve
görkemli 1 Mayıs!
İzmir’de 50 bin kişi Gündoğdu’da toplandı
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Eskişehir’de 1 Mayıs coşkusu
Her yerde 1 Mayıs coşkusu!
Newroz coşkusuyla 1 Mayıs
Kürt halkı militan
mücadeleyle kazandı!
Direnen işçiler sendikal bürokrasinin suskunluğunu bozdu!
BDSP emekçileri
mücadeleye çağırıyor!..
Dünyada 1 Mayıs...
Almanya’da 1 Mayıs...
İsviçre’de 1 Mayıs...
Suriye’de olaylar karmaşık
bir hal alıyor
ABD Bin Ladin’i öldürdü
Parti ve geçmişin devrimci
mirası H. Fırat
TKİP Kurucu Üyesi
Hatice Yürekli anıldı
Mahkeme Festus’un katillerini
aklamada ısrarlı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da kitlesel ve
coşkulu 1 Mayıs!

Ankara’da bu yıl 1 Mayıs DİSK Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Türk-İş Bölge Temsilciliği, Ankara Tabip Odası ve TMMOB Ankara İKK’nın çağrısı ile Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıllarda kimi sendikaların Taksim’e gitme kararları, mitingin toplam olarak örgütlenmesini etkilemiş ve parçalı bir tablo yaratmıştı. Bu yıl kimi devrimci güçler dışında sendika, oda ve sol güçlerin 1 Mayıs’a Ankara’da katılma kararı mitinge katılımı arttırdı. Sendikaların çağrısının son hafta yoğunlaşmasına, Ankara’da ancak son hafta miting havası esmesine rağmen mitinge 20 bini aşkın işçi ve emekçi katıldı.

Sabah saatlerinden itibaren Ankara Garı’nda kitlenin toplanmasının ardından saat 12.00’de ise iki koldan Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüş başladı.

DİSK kortejleri alandaydı

Sağ kolda, en önde “Yaşasın 1 Mayıs Birlik Mücadele Dayanışma” şiarının yer aldığı ortak pankart taşındı. DİSK pankartı arkasında ağırlıklı olarak Genel-İş üyeleri yer aldı. Genel-İş Ankara 2 No’lu Şube ve Yenimahalle Belediyesi işçilerinin pankartlarının arkasında Birleşik Metal-İş Anadolu Şubesi yürüdü. Dev Sağlık-İş Anadolu Bölge Temsilciliği, Emekli-Sen, Genç Sen’in ardında ise Sosyal-İş Sendikası yer aldı. “Taşeronu ezeceğiz her yerde” pankartının taşındığı Sosyal-İş kortejinde ayrıca Belde AŞ ve İmar AŞ işçileri “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” pankartını taşıdılar.

Türk-İş kortejlerinden yansıyanlar

DİSK’in ardından ise Türk-İş’e bağlı sendikalar sıralandı. En önde “Piyasalaştırmaya, özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya, esnek çalışmaya, güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırmalara karşı emeğimize, onurumuza sahip çıkıyoruz” pankartıyla Tez-Koop-İş Sendikası yer alırken, TÜMTİS Ankara Şubesi ise “İş ekmek özgürlük” yazılı pankartı ile yürüdü. Kortejde UPS işçilerinin açtığı pankart da dikkat çekti. TÜMTİS kortejinin en önünde 1 Mayıs önlükleri giyen işçi çocukları dikkat çekerken, işçi ailelerinin katılımı, coşkuları ve kitleselliği de kendini gösterdi.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Türk Metal, Tes-İş, Petrol-İş, Harb-İş, Basın-İş, Şeker-İş, Yol-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası da alandaydı. Bu kortejde Petrol-İş Sendikası kitleselliği ile dikkat çektiği gibi, farklı illerde direnişlerini sürdüren işçilerle dayanışma çağrısını yükselten tek sendikaydı.

Sendikaların ardından çok sayıda demokratik kitle örgütü ve yöre derneği kendi taleplerini ve 1 Mayıs’ı ele alan pankartlarını açtılar.

Derneklerin ardından ise ilerici ve devrimci kurumlar sırayla kortej düzeninde yerlerini aldılar. Sıralama Alınteri, BDSP, DHF, Partizan, Devrimci Proletarya, SDH, Devrimci Yolda Özgürlük, Kızıl Hareket, Odak, Köz biçiminde oldu.

Siyasal kortejler ve emekçiler

Komünistler “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm/ BDSP”, “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı örgütlü mücadeleye –Metal İşçileri Birliği”, “Bu çürümüş düzenin tek alternatifi sosyalizmdir-gençlik gelecek gelecek sosyalizm / Ekim Gençliği-DLB” pankartları, flamaları ve dövizleri ile alanda yerlerini aldılar.

Devrimci güçlerin ardından reformist partiler konumlandılar. En önde “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarı ile Emek ve Demokrasi Bloğu pankartı arkasında BDP yürüdü. Ardından sırasıyla, EMEP, SDP-TÖP-SBH, EDP, ESP, HAKPAR, alanda yerlerini aldılar.

Yürüyüş kortejinin sol kolundan ise, “Artık yeter, toplu sözleşme hemen şimdi” şiarıyla KESK yürüdü. KESK kortejinin yarısını oluşturan Eğitim Sen tek tek şube pankartları açtı. Eğitim Sen 1 No’lu Şube “İş, ekmek, özgürlük” şiarlı pankart taşırken, 2 No’lu Şube’ye bağlı işyeri temsilcilikleri kendi ozalitleriyle yerlerini aldılar. Eğitim Sen 5 No’lu Üniversiteler Şubesi pankartı arkasında ise Beytepe İşyeri Temsilciliği “Güvenceli iş, güvenli gelecek, özgür bilim, özgür üniversite” pankartını açtı.

“Umut yürekte, yürek isyanda, isyan her yerde” pankartını açan SES Ankara Şube canlılığıyla dikkat çekti. Baskılara, cezalara karşı şiarlarını yükselten Haber Sen’in ardından BES, ESM, BTS, Tüm Bel Sen, Tarım Orkam-Sen, Kültür Sanat Sen de KESK’in arkasında konumlandı.

Mitingde Ankara SMMOB’un yanısıra TMMOB’ye bağlı Elektrik, Makine, Jeoloji, İnşaat, Harita, Mimarlar, Petrol, Gıda Mühendisleri Odaları pankartlarıyla katıldılar. Ankara Tabip Odası ise sonbaharda gerçekleşecek İşçi Sağlığı Kongresi’nin duyurusunu açtığı pankart ile mitinge taşıdı.

Odaların arkasından, farklı üniversitelerden öğrenci kortejleri yer aldı. SBF, DTCF, Hacettepe, Gazi, ODTÜ öğrencileri peşpeşe konumlandılar. ODTÜ öğrencileri “başkaldırıyoruz” pankartı ve taleplerini içeren dövizlerinin yanısıra ve kitlesellikleriyle dikkat çekti.

Halkevleri ve TKP de bu kolda yer alan kurumlardı.

Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez”

Kortejlerin alana gelmesiyle birlikte kısa bir sunuşun ardından ilk olarak demokrasi ve devrim şehitleri adına saygı duruşunda bulunuldu. Grup Kibele’nin katılımıyla 1 Mayıs marşının okunmasının ardından Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını DİSK Bölge Temsilcisi Kani Beko yaptı. Beko konuşmada, 2011 1 Mayıs’ının karşılandığı koşulları özetledi. Esnek çalışma, güvencesizlik, taşeronlaştırmanın yaygınlaştığına vurgu yapan Beko, torba yasa ile 52 bin işçinin sürgüne gönderildiğini söyledi. Sosyal adaleti ve demokratik anayasayı istediklerini söyleyen Beko, asıl olarak emeğin iktidarını istediklerini belirtti. Beko, konuşmasının devamında işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler vb. için talepleri sıraladı. Konuşmasını Denizler’i, Mahirler’i, İbrahimler’i, devrim ve sosyalizm mücadelesinde toprağa düşenleri selamlayarak sonlandırdı.

KESK Ankara Şubeler Platformu adına konuşan İbrahim Kara ise AKP’nin icraatlarını teşhir ederek özetledi. 4-C, taşeron, 50/d, istihdam paketine karşı mücadele çağrısını yükseltti.

Miting programı, Grup Kibele’nin Türkçe, Kürtçe, İtalyanca söylediği devrimci marşlarla son buldu.

Mitingden notlar:

* Miting hazırlıkları kapsamında son hafta 5 örgüt başvuruyu gerçekleştirmiş, devrimci ve ilerici güçlere son hafta yapılan çağrı eleştirilere konu olmuştu. Bu kapsamda mitingin devrimci bir atmosferde gerçekleşmesi için öneriler de sunulmuştu.

* Miting Tertip Komitesi’nin metni, yapılan sunumlar ve seslendirilen marşlar 1 Mayıs’ın tarihsel özüne uygun gerçekleştirildi.

* Aynı zamanda CHP ve İP’in katılmasının eleştirilmesi üzerine miting tertip komitesi sıralamayı değiştirerek siyasi partileri, devrimci grupların arkasına aldı. Siyasi partilerin en sonunda ise CHP ve İP konumlandı. Kürsüden son gelen partiler selamlanmazken, alana girmeye çalışan TGB çetesine devrimci güçler müdahale etti. Miting programı devam ederken, Abdi İpekçi Parkı’nda yaşanan çatışmada TGB, çeviklerin arkasına sığınırken, 2 devrimci de atılan taşlardan yaralandı.

* Alanda sol güçlerin içinde liselilerin ağırlığı dikkat çekti. Liseli kortejlerinde şifre skandalı pankart ve sloganlarla teşhir edildi.

* Komünistler alanda Kızıl Bayrak, Liselilerin Sesi, Ekim Gençliği satışı gerçekleştirirken, 6 Mayıs günü Denizler anmasının çağrı el ilanları dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara