4 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs’ın devrimci kazanımları
Taksim’de coşkulu, kitlesel ve
görkemli 1 Mayıs!
İzmir’de 50 bin kişi Gündoğdu’da toplandı
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Eskişehir’de 1 Mayıs coşkusu
Her yerde 1 Mayıs coşkusu!
Newroz coşkusuyla 1 Mayıs
Kürt halkı militan
mücadeleyle kazandı!
Direnen işçiler sendikal bürokrasinin suskunluğunu bozdu!
BDSP emekçileri
mücadeleye çağırıyor!..
Dünyada 1 Mayıs...
Almanya’da 1 Mayıs...
İsviçre’de 1 Mayıs...
Suriye’de olaylar karmaşık
bir hal alıyor
ABD Bin Ladin’i öldürdü
Parti ve geçmişin devrimci
mirası H. Fırat
TKİP Kurucu Üyesi
Hatice Yürekli anıldı
Mahkeme Festus’un katillerini
aklamada ısrarlı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her yerde 1 Mayıs coşkusu!

Mersin

DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Mersin Garı önünde toplanan yüzlerce emekçi taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. KESK’e bağlı sendikalardan Eğitim Sen’in katılımının göze çarptığı 1 Mayıs’ta DİSK’e bağlı sendikaların yanısıra TÜMTİS üyesi liman işçileri de pankartlarıyla katıldılar. Liseli gençlik de 1 Mayıs alanında yerini aldı. YGS’deki şifre skandalını protesto etti. 1 Mayıs mitinginde ayrıca Mersin Akkuyu’da kurulmak istenen nükleer santral projesi ve Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkılması da protesto edildi.


Zonguldak

Zonguldak’taki 1 Mayıs kutlamasında maden işçilerinin kitlesel katılımı öne çıktı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından düzenlenen mitingde işçiler, başlarında sarı baret ve ayaklarında çizmelerle katıldı.

Kozlu üretim bölgesinden ve Üzülmez üretim bölgesinde çalışan maden işçileri sabahın erken saatlerinde işletmede buluşarak yaklaşık 7 km yürüyerek istasyona geldiler. Armutçuk, Karadon ve Amasra üretim bölgelerinden gelen işçilerle birlikte maden işçileri alana girdiklerinde sayıları 3 bini bulmuştu. KESK Şubeler Platformu, TMMOB ve DİSK’in de yer aldığı 1 Mayıs mitingi madenci anıtı önündeki programla devam etti.


Çaycuma

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki 1 Mayıs kutlaması Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikalar tarafından Çarşı meydanında yapıldı. Taşeron ve güvencesiz çalışmaya karşı sloganların atıldığı kutlamada gençlik de yer aldı. Mitingde Selüloz-İş Çaycuma Şube Başkanı Süleyman Karakabak ve Eğitim Sen Temsilcisi İsmet Akyol konuştu.


Lüleburgaz

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Hükümet Konağı önünde toplanan emekçiler Kongre Meydanı’na yürüdü. Türk-İş’e bağlı sendikalardan Petrol-İş, Kristal-İş, Tes-İş, Harb-İş, DİSK’e bağlı sendikalardan Genel-İş’in de yer aldığı 1 Mayıs mitingine ayrıca KESK, Tüm Köy-Sen ile çeşitli ilerici güçler katıldı.


Kocaeli

Kocaeli’de 1 Mayıs, Eğitim Sen, SES, Yapı Yol-Sen, ESM, BTS, Tarım Orkam-Sen, Emekli-Sen ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen mitingle kutlandı. Yürüyüşün ardından Sabri Yalım Parkı’nda toplanan emekçilere Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan seslendi.


Antalya

Antalya’da TRT kavşağında toplanan emekçiler sloganlar eşliğinde Yavuz Özcan Parkı önüne kadar yürüdü. Park girişinde, üst arama uygulamasına tepki gösteren bir grupla polis arasında kısa süreli bir gerilim yaşandı. Üniversite öğrencileri, yürüyüş öncesinde gerçekleştirdikleri halat çekme yarışıyla YGS’yi protesto etti.


Düzce

Düzce Sendikalar Platformu tarafından Düzce’de düzenlenen 1 Mayıs mitingi Düzce Belediyesi önünde toplanmayla başladı. Düzce’de direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş üyesi MAS-DAF işçilerinin yanısıra Deri-İş üyesi DESA işçileri sendika hakkı talebiyle 1 Mayıs alanındaydı. Petrol-İş, Birleşik Metal-İş sendikalarının şube başkanları ve üyeleri Düzce’ye geldi.


Trabzon

Trabzon’da TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ’e bağlı sendikalar 1 Mayıs’ı kutladı. Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Trabzon İl Müdürlüğü önünde, kortejler halinde biraraya gelen emekçiler eski Trabzon Belediye binası önündeki alana yürüdü.


Giresun

Giresun’da Debboy mevkisinden başlayan ve Gazi Caddesi boyunca davul-zurna eşliğinde halaylar çekilerek sürdürülen yürüyüş, belediye binası önünde sona erdi.


Artvin

Artvin merkez ve ilçelerinde de 1 Mayıs kutlandı. Artvin Atapark’ta toplanan emekçiler, yasaklı 1. Cadde’ye doğru yürüyüşe geçtiler. Cadde girişinde barikat kuran polis, kitleyi engellemek için biber gazı kullandı. Ancak tüm engellemelere rağmen 1. Cadde’ye giren emekçiler 1 Mayıs’ı burada kutladı. Mitingde HES projelerine karşı mücadele çağrısı öne çıktı.


Nevşehir

Nevşehir’de Eğitim Sen tarafından düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşü Ticaret Borsası Kavşağı’nda toplanmayla başladı. Ellerinde pankart ve sloganlarla yürüyen gençlik kitlesi 1 Mayıs’a coşku kattı. Türk Telekom Meydanı’ndaki mitingde Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Ahmet Çelik emekçilere seslendi.


Afyon

Afyon’da Eğitim Sen binası önünde buluşan emekçiler Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların katılımıyla gerçekleştirilen kutlama coşkulu bir atmosferde geçti.


Çanakkale

Çanakkale’de 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı. Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların katıldığı mitingde halaylar çekildi. Mitinge ayrıca, siyanürlü altın madenine karşı mücadele yürüten köylüler de katıldı.


Niğde

Niğde’de KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar ile demokratik kitle örgütlerinin katıldığı 1 Mayıs mitingi İmam Hatip Meydanı’nda yapıldı.

 

 

 

Numune’de direniş kazandı

Adana Numune Hastanesi’nde çalışırken işten atılan taşeron sağlık işçileri 115 gün süren direnişlerinin ardından direnişlerini kazanımla noktaladılar.

Numune Hastanesi’nde çalışırken bünyesinde çalıştıkları taşeron şirketin sözleşmelerini feshetmeleri üzerine işçiler 4 Ocak günü hastane önünde direnişe başlamışlardı. İşçiler direnişleri boyunca, işe geri alınma talebiyle çeşitli eylemler gerçekleştirerek seslerini duyurmaya çalıştılar. Dev Sağlık-İş Sendikası öncülüğünde mücadele eden işçiler Adana’da emekçilerin de desteğiyle direnişlerini kazanımla sonuçlandırdılar. Otomasyon, yemekhane ve güvenlik bölümünde çalışan 32 işçi işbaşı yapacak.


Bianchi’de direniş sona erdi

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Accell Bisiklet Sanayi A.Ş. (Bianchi) Bisiklet Fabrikası’nda sendikalaştıkları için işten çıkartılan işçilerin direnişi sona erdi.

Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için işten çıkartılan ve işe geri alınmak için fabrika önünde direnişe geçen Bianchi işçilerinin direnişi sona erdi. Geçtiğimiz haftasonu sendika yetkilileri işçilere erzak dağıtarak direnişi sonlandırdı. İşten atılan 40 işçinin akıbeti mahkeme sonucuna bırakıldı.

Böylelikle sendika yetkililerinin “gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanırız” söylemleri de boşa düşmüş oldu.

Kızıl Bayrak / Manisa


Standard Depo’da grev hazımsızlığı

Grup TİS sürecinde greve çıkan üç fabrikadan biri olan Standard Depo ve Raf Sistemleri A.Ş’de, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Grup TİS sözleşmesini imzalamasının ardından 22 Nisan Cuma günü işten atma saldırısı yaşandı. Gerekçe gösterilmeden işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi 4 işçi fabrika önünde direnişe geçti.

Metal işçileri işten atmalara kitlesel bir eylemle yanıt verdi. 28 Nisan günü akşam vardiyası çıkışında, Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube’nin örgütlü olduğu çeşitli fabrikalardan işçiler fabrika önünde eylem yaparak patronu uyardı. Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Baltacı yaptığı açıklamada, fabrika yönetiminin yaptığı hatadan dönmesini istedi. Mücadele kararlılıklarını dile getirdi.

Eylemde konuşan Genel Sekreter Selçuk Göktaş, işverene barış elini son kez uzattıklarını ve buna karşılık vermediği taktirde herkesin bedel ödeyeceğini söyledi.

Gazetemize bilgilendirmede bulunan Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Sekreteri Telat Çelik, Standard’daki işten atmaları “grevin rövanşı” olarak değerlendirdi. MESS’in, Grup TİS sürecinden kazanımlarla çıkan metal işçilerinden rövanş almak için harekete geçtiğini belirten Çelik, işten atılan işçilerin fabrikadaki temsilcinin yakın akrabaları olmalarına ve öncü kimliklerine dikkat çekti.

İşten atılan 4 işçiden birinin eski işyeri temsilcisi, diğer üç işçiden ikisinin fabrikanın şu andaki baştemsilcisinin amca oğulları, diğerinin ise kardeşi olduğu bilgisini veren Çelik, örgütlü duruşlarıyla bu saldırıları püskürteceklerini söyledi.

Kızıl Bayrak / Kocaeli