4 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs’ın devrimci kazanımları
Taksim’de coşkulu, kitlesel ve
görkemli 1 Mayıs!
İzmir’de 50 bin kişi Gündoğdu’da toplandı
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Eskişehir’de 1 Mayıs coşkusu
Her yerde 1 Mayıs coşkusu!
Newroz coşkusuyla 1 Mayıs
Kürt halkı militan
mücadeleyle kazandı!
Direnen işçiler sendikal bürokrasinin suskunluğunu bozdu!
BDSP emekçileri
mücadeleye çağırıyor!..
Dünyada 1 Mayıs...
Almanya’da 1 Mayıs...
İsviçre’de 1 Mayıs...
Suriye’de olaylar karmaşık
bir hal alıyor
ABD Bin Ladin’i öldürdü
Parti ve geçmişin devrimci
mirası H. Fırat
TKİP Kurucu Üyesi
Hatice Yürekli anıldı
Mahkeme Festus’un katillerini
aklamada ısrarlı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada 1 Mayıs...

Yaygın ve kitlesel!

İşçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs tüm dünyada coşkuyla kutlandı. İşçi ve emekçiler meydanları doldurdu. Avrupa ülkelerinde sosyal yıkım saldırıları protesto edilirken, birçok ülkede de ücret artışı temel talep olarak dile getirildi.


Ortadoğu’da isyan ruhu

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı.

Fas’ta gençler, sendikacılar ve özgürlüklerin arttırılması talebiyle çeşitli eylemler yapan 20 Şubat Hareketi üyeleri birçok kentte 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirdi. Başkent Rabat’taki gösteriye katılanların sayısının 3 bin dolayında olduğu belirtildi.

Mısır’da 1 Mayıs kutlamalarının adresi Tahrir Meydanı’ydı. Meydanda toplanan binlerce kişi mücadelenin devam ettiğini dile getirdi. Kurulan sembolik mahkemede Mübarek yargılanırken, ücret artışı dile getirilen talepler arasında yer aldı.

Ürdün’ün başkenti Amman’da çok sayıda işsiz genç çalışma hakkı ve insanca yaşam talebiyle Çalışma Bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı.

Filistin’de gerçekleştirilen 1 Mayıs gösterilerinde İsrail işgali ve emperyalist saldırganlık protesto edildi. Çeşitli kentlerde küçük çaplı eylemler yapıldı.

Irak 1 Mayısı’nda Irak Komünist Partisi’nin yoğun katılımı vardı. Eylemlerde işgalci ABD’nin Irak’tan çekilmesi talebi dile getirildi ve kukla hükümet protesto edildi.

Kuzey Kıbrıs'ta 1 Mayıs eylemine özelleştirme politikalarına ve Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın kapatılmasına karşı şiarlar damgasını vurdu.


Japonya’da nükleer karşıtı gösteriler

Japonya’daki 1 Mayıs mitinglerinde nükleer karşıtlığı öne çıktı. Deprem ve tsunami felaketinin ardından Fukuşima santralinde yaşanan sızıntının yol açtığı paniği yaşayanlar, başkent Tokyo’da nükleer santrallere karşı iki ayrı gösteri düzenledi.


Avrupa’da kemer sıkma politikaları protesto edildi

İspanya’da sendikalar ülke genelinde 80’in üzerinde toplantı ve gösteri gerçekleştirdi. Başta Valencia olmak üzere binlerce kişi 1 Mayıs kutlamalarında işsizliği protesto etti.

Portekiz’de de kemer sıkma politikalarına karşı tepkiler 1 Mayıs alanlarına yansıdı.

Belçika’da da sosyal yıkım saldırılarına karşı tepki vardı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaklaşık 10 bin kişi önceki yıllarda olduğu gibi Trafalgar Meydanı’nda biraraya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı. Marx Memorial Library önünden başlayan yürüyüş Trafalgar Meydanı’nda sona erdi.

İsviçre’nin Zürih kentinde sendikaların ve sol partilerin öncülük ettiği yürüyüşe 10 bin kişi katıldı.

Yunanistan’da 1 Mayıs grevlerle kutlandı. Tren ve feribot seferleri iptal edilen Yunanistan’da yapılan grevden dolayı birçok şehirde ulaşım kilitlendi.

Başta Atina olmak üzere meydanlardan “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz!” şiarı yükseldi.

Avusturya’da başta başkent Viyana olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde mitingler düzenlendi.

Viyana’da bulunan Rathaus Meydanı’nda yüz bin kişi toplandı. 1 Mayıs dolayısıyla metro, otobüs, tramvay gibi kamu taşıtları da öğlen saatlerine kadar sefere çıkmadı.


Asya ülkelerinde kitlesel 1 Mayıs

Asya’daki en büyük yürüyüşlerden biri Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlendi.

Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, milyonlarca kişinin yoksullaşmasına yol açan yüksek enflasyonla mücadele edilmesi çağrısı yapıldı.

Dünyadaki en kitlesel 1 Mayıs gösterilerinden birinin yapıldığı Endonezya’da peşpeşe yaşanan doğal afetler karşısında yoksullaşan emekçiler daha iyi yaşam koşulları istedi. Endonezya’da da 1 Mayıs yürüyüşünde göstericiler polisle çatıştı, Devlet Başkanlığı Sarayı önünde lastik yaktı.

Filipinler’in başkenti Manila’da yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı gösteride ücret artışı talep edildi. Son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ı gerçekleştirildi.

Tayvan’ın başkenti Taipei’deki gösteriye de yaklaşık 2 bin emekçi katıldı. Hong Kong’da sabah düzenlenen bir yürüyüşte 2 bin kişi, öğleden sonra düzenlenen bir başka yürüyüşte ise 5 bin kişi yer aldı.


Rusya

Büyük çoğunluğunun pazartesi günü de resmi tatil olması nedeni ile üç gün tatil yaptığı bayramda özellikle Komünist Parti kızıl bayraklarla meydanları doldurdu. Lenin ve Stalin heykelleri önünde basın açıklamaları yapılması dikkat çekti. Birçok eylemde Lenin ve Stalin dövizleri, pankartları taşındı.

Moskova’da işçi sendikaları 2 farklı miting düzenledi. Gösterilere yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığını belirten sendikalar, 1 Mayıs’ta sokaklarda ayrıca çok fazla polis olmasına tepki gösterdi. İşçiler, ücretlerin artırılması ve sosyal hakların garanti altına alınmasını istedi.


Venezuela

Venezuela’da da 1 Mayıs kutlamaları oldukça kitleseldi.


Küba

Küba’da yapılan kutlamalar oldukça coşkulu geçti. Kutlamalar akşam saatlerine kadar sürdü. Kitle Devrim Meydanı’na sığmadı. Başkent Havana dışında da gösteriler yapılırken, Küba Komünist Partisi’nin aldığı ekonomik kararların arkasında olunduğu belirtildi.


ABD

ABD’de New York kentinde 1 Mayıs göçmenlerin, Latin Amerika kökenlilerin ve siyah nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu yüzlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Alanda en dikkat çeken renkli bir toplamın biraraya gelmiş olmasıdır. Eylemde herkese eğitim, herkes için eşit haklar, yasal konumda olmayan göçmenlerin yasallaştırılması ve ABD’nin Libya’dan elini çekmesi talepleri yükseltildi.




Kampana’da direniş sürüyor

Kampana Deri’de sendikalaşma mücadelesi yürüttükleri için işten atılan Deri-İş üyesi işçilerin direnişi sürüyor.

Direnişin 40. gününde, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi direniş çadırına gelerek Kampana patronu ile İzmir’de gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntılarını işçilere aktardı. Kampana patronunun işten atılan işçiler için “Onlar benim işçilerim değil, taşeronun çalışanlarıydı” ifadelerini kullandığını söyleyen Servi, patronun asıl olarak sendikaya tahammül edemediğini vurguladı. Toplu sözleşme döneminde olduklarını söyleyen Servi, bu görüşmelerde Kampana işçilerinin durumundan da söz edeceklerini dile getirdi.

Kampana’da direnişin kazanmaması için deri patronlarının elbirliği ile çalıştıklarını hatırlatan Servi, Kampana işçileriyle sınıf dayanışmasını yükseltmenin önemine vurgu yaparak direnişi yalnız bırakmayanlara teşekkür etti. Servi, yapılacak toplu sözleşme görüşmesinin ardından temsilcilerin toplanacağını ve yeni eylem takvimlerini açıklayacağını da duyurdu. Servi’nin konuşmasını direnişçi işçilerin yanısıra çevre fabrikalardan işçiler de dinledi.

Direnişlerini kararlılıkla sürdüren işçiler fabrika önündeki bekleyişlerini sloganlar ve halaylar eşliğinde sürdürüyorlar.

Kızıl Bayrak / Tuzla