3 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/21

 Kızıl Bayrak'tan
Kitle hareketinde militanlaşma eğilimi
AKP eliyle gerçek olan asalak burjuvazinin hayalleridir
Kürt halkı baskı ve inkara karşı
direnişini sürdürüyor!
Her yer Hopa!
İzmir’de seçim paneli 
İstanbul’da yaygın seçim faaliyeti
Aydınlı’da işçilerin birliği, halkların kardeşliği gecesi
Legrand’da sendikaya rağmen direniş 
Ontex/Canbebe direnişinde 100. gün deklarasyonu
Boykot çağrısı büyüyor...
İşçilerden düzen partilerine oy yok!
Ortadoğu’da halk isyanları emperyalist kıskaç altında
Filistin’de siyonist
abluka parçalanıyor!
Bir köprü kadar uzaktı ve isyan ateşi Cebelitarık’tan geçti
Yunanistan’da kriz derinleşiyor
Avrupa’da sınıf mücadeleleri - Volkan Yaraşır
Almanya’da nükleer
santraller kapatılacak
Douwe Egberts’de greve doğru
“Bologna Süreci”ne de devlet terörüne de teslim olmayacağız!...
Gençlik Yükseköğretim Kongresi’ni sokaklarda karşıladı.
Petrol-İş Sendikası Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen ile Kamu TİS süreci
üzerine. konuştuk.
Sağlıkçılar çok ses çıkaracak
AKP’den Alevilere seçim oyunu
“Onurumuzu savunuyoruz”
Kayıplar mücadelesinde 16 yıl
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

İşkenceden geçirip tutukladılar

Zeynel Sarar adlı devrimci sokak ortasında zorla gözaltına alınarak tutuklandı. Gözaltında ve cezaevinde militanca bir tutum sergileyen Sarar Metris Cezaevi'nde tek kişilik bir hücreye kapatıldı.

Proleterce Devrimci Duruş dergisi tarafından yapılan açıklamaya göre, derginin okuru olan Zeynel Sarar, 28 Mayıs günü Beylikdüzü'nde gözaltına alındı. Daha önce yargılandığı TİKB davasından 30 yıl hüküm alan ve cezası Yargıtay tarafından onanan Sarar, gözaltıya karşı direndiği için polis tarafından sokak ortasında işkenceye uğradı. Polis işkencesine “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarını haykırarak yanıt veren Sarar, götürüldüğü karakolda da direnişini sürdürdü. Muayene olmak için götürüldüğü hastanede polisler dışarıya çıkmadığı için muayene olmayı reddetti.

Aynı gün Beşiktaş'taki adliyeye getirilen Sarar tutuklanarak Metris Cezaevi'ne götürüldü. İşkence burada da sürdü. Soyarak aramayı ve ayakkabı çıkartmayı reddettiği için gardiyanların ve jandarmanın saldırısına uğradı ve hücreye kapatıldı. Ailesiyle hala görüşmesine izin verilmeyen Sarar'ın vücudunda işkence izleri 31 Mayıs günü kendisini ziyaret eden avukatı Murat Çelik tarafından da tespit edildi.

19 Aralık katliamından sonra bulunduğu cezaevinde ölüm orucu direnişine katılan Sarar, daha sonra tahliye edilmişti. Tahliye edildikten sonra da mücadelesini sürdürdüğü sırada da defalarca gözaltına alınmış ve işkencelerden geçirilmişti.

 


Zonguldak’ta işçi eylemi

Zonguldak Kandilli’de faaliyet gösteren Satka adlı tekstil fabrikasında “üretim bitti” denilerek kapı önüne konulan işçiler, haklarını almak için eylem yaptılar.

Fabrika önünde toplanan işçiler patronun “üretim bitti” gerekçesiyle fabrikayı bir haftalığına kapatacağını söylediğini, ancak daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na gittiklerinde aldatıldıklarını anladıklarını söylediler.

8 sene boyunca 300-400 TL karşılığında 12-13 saat çalışarak Satka patronunun karına kar katan işçiler, sigortalarının da eksik yatırıldığını ifade ettiler.

Sloganlarla tepkilerini ortaya koyan işçiler, patronun makineleri kaçırma girişimini de engelledikleri bilgisini verdiler.

 


Türkiye kara listede

DİSK, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 1-17 Haziran 2011 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanacak olan 100. Konferansı’na dikkat çekerek, Türkiye’nin bu yıl da sendikal haklar alanında en kötü ülkeler arasındaki yerini koruduğunu belirtti. Türkiye’nin “Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi”nde tartışılması muhtemel 44 ülkelik listeye girdiği söyleyerek, 87 No’lu “Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi”ni ihlal ettiğine dikkat çekti.

DİSK’in açıklamasında her şeyden önce hükümetin, yasaların ILO Sözleşmelerine uygun olmadığına dair ITUC tarafından yöneltilen eleştirilere Mart 2010 tarihli bir yasa taslağını öne sürerek yanıtlamaya çalıştığı belirtildi.

Türkiye’de işçilerin yalnızca yüzde 5’inin toplu sözleşme hakkından faydalandığı dile getirilirken, iş gücünün yaklaşık yarısının kayıt dışı çalışmasının ve toplumun yüzde 25’inin açlık sınırı altında yaşamasının başlıca sebebinin sendikal özgürlüklerin kısıtlanması olduğu ifade edildi.


 

 

Kaza değil cinayet!

Şırnak’ta iş cinayeti

Şırnak’ta bir kömür ocağında meydana gelen göçükte bir işçi öldü, üç işçi de yaralandı.

Özel bir firmaya ait kömür ocağında yaşanan göçüğün altında kalan işçilerden Abbas Güler (42) iş cinayetinde yaşamını yitirirken, Seyfettin ve Metin Güler ile Mehmet Akyirk ise yaralandı.


Bursa’da iş cinayeti

Bursa’nın Kestel ilçesinde bulunan gazlı içecek fabrikasında yaşanan iş cinayeti sonucunda 1 kişi öldü 8 kişi de yaralandı.

Barakfakih Sanayi Bölgesi’nde bulunan gazlı içecek fabrikasında 31 Mayıs Salı günü yaşanan patlama, buhar kazanının “ilk çalıştırma işlemi” sırasında meydana geldi.

Patlamada kazanın ilk çalıştırma sistemini kuran firma personeli makine mühendisi Kemal Gökçe yaşamını yitirdi.