1 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/25

 Kızıl Bayrak'tan
Düzenin siyasal krizi ve olasılıklar
Emperyalist/siyonist güçlerin yanında saf tuttular!
Bir elinde anayasa
diğerinde polis copu
Dicle tepkisi sokakta
AKP hükümeti baskı ve terörü tırmandırıyor
“İşkence sokağa taşındı”
İşkenceciye ve katillere
yüksek tolerans!
Sivas Katliamı lanetlendi
Alaattin Karadağ cinayeti davasında 4. duruşma
Birleşik Metal’de gerilimli
genel kurul
Düzenin apolitizmine karşı devrimci politizasyon
“Ortak bir platform oluşturacağız”
Ontex önünde dayanışma etkinliği
Casper’da dayanışma etkinliği.
Sağlık emekçileri uyardı
Yunanistan’da emekçiler kararlı
Emekçiler IMF anlaşmasını
çöpe attı
ABD Afganistan’dan çekiliyor(!)...
I. Dünya Emekçi Kadın Konferansı’nın deneyimleri paylaşılıyor...
Burdur Cezaevi’ndeki katliam girişiminin 12. yıl dönümünde Veli Saçılık ile konuştuk.
İzmir’de 15-16 Haziran paneli
“Şirket Hikayeleri” adlı tiyatro oyununun oyuncuları ile konuştuk
Eti Gümüş'ten ÇMO'ya dava!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dicle tepkisi sokakta...

Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle’nin vekilliğinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) vetosuyla düşürülmesi tepkiyle karşılanıyor. YSK kararları 23 ve 24 Haziran günlerinde birçok Kürt ilinde kepenk kapatma eylemleri ile karar protesto edildi. Yanısıra Türkiye çapında yaygın ve kitlesel sokak eylemleri gerçekleştirildi. Eylemlerde polis terör estirdi.


23 Haziran

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun Ankara bileşenleri 23 Haziran günü YSK önünde eylem gerçekleştirdi.

“Kürtlere ve demokrasi güçlerine yönelik ayrımcılığa son” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını BDP Ankara İl Eş Başkanı Şengül Çelik okudu.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise binlerin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde BDP ilçe binası önünde toplanan kitle Cudi Mahallesi’ne yürüyüş düzenledi.

“Hatip Dicle yalnız değil, Botan halkı sahip çıkacak” pankartının açıldığı eylemde Hatip Dicle’nin posterleri de taşındı. Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.


24 Haziran

BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde toplanan binlerce kişi, “YSK şaşırma sabrımızı taşırma” ve “Beleşçi Eronat” pankartları ile Diyarbakır Bulvarı’na yürüdü. Yürüyüşte Dicle’nin 6 metrelik posteri de taşındı. Diclekent Bulvarı’na varan kitleyi polis durdurmak istedi. Polis ve BDP’liler arasında kısa süren tartışmanın ardından yürüyüşe devam edildi. Yürüyüş boyunca cadde trafiğe kapanırken, çevrede bulunanlar da zafer işaretleriyle destek verdi.

BDP Kayapınar İlçe Örgütü binası önünde yapılan konuşmalarla eylem sona erdi.

Mersin’de yapılan kitlesel eylemde ise AKP ve YSK’ya duyulan öfke dikkat çekti.

BDP Mersin İl Örgütü binası önünde biraraya gelen yaklaşık bin kişi buradan Mersin Belediyesi’ne yürüdü. Yürüyüşü engellemek isteyen ve kitleyi abluka altına alan polisin bu tutumu kitlenin kararlılığı ile boşa düşürüldü.

“Halkın İradesi Vekil Seçti, AKP Hukuku Darbe Yaptı” pankartı ile yürüyüş gerçekleştirilirken Taş Bina önünde, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Van’da Feqiye Teyran Parkı’nda basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı. BDP il binası önünde toplanan kitle, “Yeşil faşizme karşı demokratik direnişe” ve “AKP komplosuna karşı Kürt halkı iradesine sahip çıkacaktır” pankartlarıyla Feqiye Teyran Parkı’na yürüdü.

Şırnak’ta da binlerce kişi Adliye binası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Sivil Cuma’da YSK tepkisi

Onbinler bir kez daha “Sivil Cuma” eylemlerinde saf tuttu. 24 Haziran günü Van, Erciş, Başkale, Hakkari, Yüksekova, Varto, Bulanık, Malazgirt, Tatvan, Doğubayazıt, Nusaybin, Derik, Siirt, Diyarbakır, Silvan, Bismil, Silopi, Cizre, Şırnak, Beytüşşebap, Kurtalan, Kızıltepe, İdil, Batman, Antep, Aydın, Manisa, Adana, İstanbul, Mersin, Urfa’da yapılan eylemlerde Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesine dönük tepkiler öne çıktı. Birçok ilde namazların ardından yürüyüşler ve basın açıklamaları gerçekleştirildi.


25 Haziran

Diyarbakır’da 10 bini aşkın kişinin Dicle için sokağa döküldüğü eylemde polis ablukası dikkat çekti. BDP Bağlar ilçe binası önünde toplanan kitle BDP Kayapınar ilçe binasına yürüdü. Yürüyüş güzergahı boyunca polis akrep ve TOMA’larla yığınak yaparken çevredekilerle de balkon ve pencerelerden zafer işaretleri ve zılgıtlarla yürüyüşe destek verdi. Alkış ve sloganlarla gerçekleştirilen yürüyüşte “YSK kararını tanımıyoruz”, “Ya hep beraber ya da hiç birimiz” ve “Em ê bi têkoşîna hevpar Hatip Dicle azad bikin” pankartları açıldı. Ayrıca PKK bayrakları ile dev boyutta Öcalan posteri ve çok sayıda Hatip Dicle fotoğrafları da taşındı.

BDP Kayapınar ilçe binası önüne yapılan basın açıklamasının ardından tekrar yürümek isteyen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Polis müdahalesine eylemciler de taşlarla karşılık verdi.

Nusaybin’de akşam saatlerinde 5 ayrı mahallede toplanan binlerce kişi ilçe merkezine yürüdü. Kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Bununla beraber çatışmaları çekmek isteyen gazetecilere de polis tazyikli su sıktı. Polise havai fişek ve taşlarla karşılık verilirken ilçe savaş alanına döndü.

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi önünde gerçekleştirilen eylemde YSK darbesi ve KCK davasından yargılanan tutuklu vekillerin serbest bırakılmaması protesto edildi. Yüzlerce polisin toma, akrep, panzer türü zırhlı araçlarla ablukaya aldığı BDP’liler sloganlarla cezaevinin yakınındaki alanda toplandı. Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Van’da oturma eyleminin 3. gününde yine Feqiyê Teyran Parkı’na yürüyüş düzenlendi. “Yeşil faşizme karşı demokratik direnişe” ve “AKP komplosuna karşı Kürt halkı iradesine sahip çıkacaktır” pankartlarının açıldığı eylemde parkta oturma eylemi yapıldı.

Antep, Kızıltepe, Bingöl, Ağrı-Patnos ve Şırnak-Uludere’de de eylemler gerçekleştirilirken Elazığ’da ise BDP Elazığ İl Örgütü, EMEP Elazığ İl Örgütü ve İHD Şubesi tarafından ortak açıklama yapıldı.


26 Haziran

Adana’nın birçok mahallesinde gece geç saatlere kadar protesto gösterileri yapıldı.

Seyhan ilçesine bağlı Dağlıoğlu, Şakirpaşa, Gülbahçe ve Barbaros mahallerinde biraraya gelen yüzlerce kişi yürüyüş düzenlemek istedi. Ancak göstericiler polisin gaz bombalı ve tazyikli su saldırısına maruz kaldı. Göstericiler polisin saldırısına taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Polisin yoğun biçimde gaz bombası kullanması nedeniyle evlerinin damlarında oturan ve yolda yürüyen birçok kişi gazdan etkilenerek baygınlık geçirdi.

Şakirpaşa’da göstericilerin üzerine sürülen polis panzerinin elektrik direğine çarpması sonucu mahallede elektrikler kesildi. Mahalledeki eylemler geç saatlere kadar devam etti. Olaylarda birçok gösterici ve polis yaralandı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde gösteri yapan gruplara polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale edince çatışmalar Nur ve Cudi mahallelerine yayıldı. Mahalledeki çatışmalar sırasında, polisin attığı gazbombası fişeklerinden birinin isabet etmesi sonucu İHA muhabiri de yüzünden yaralandı.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yüzlerce genç, tutuklu Blok vekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesini ve Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesini protesto etti. Eylemde polis terörü yaşandı.

Çevik kuvvet polislerinin kitleye gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etmesi üzerine gençler de taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle polise karşılık verdi. Polis noktasına ses bombası da atıldı. Polis patlamanın etkisi ile panikleyerek havaya ateş açtı.

Kışla Mahallesi’nde bulunan Işık Önder Caddesi’nde de yola barikat kuran gençler ile polisler arasında çatışma çıktı. Olayları bastırmak için polisin kullandığı TOMA ve zırhlı polis aracı gençler tarafından taş yağmuruna tutuldu. Gösteriler sırasında mahalleden geçerken atılan gaz bombasından etkilenen bir çocuğun caddeye bıraktığı bisiklete polisler tarafından el konuldu. Aracından inen polisin bisikleti aracın tekerlekleri altına koyarak ezmesi ve hızını alamayarak tekmeleyip kullanılamaz hale getirmesi dikkat çekti.

BDP Nusaybin Kadın Meclisi üyeleri de aynı gün yürüyüş düzenledi. İlçe binası önünde biraraya gelen yüzlerce kadın tutuklu milletvekillerinin posterlerini açarak Demokratik Çözüm Çadırı’na yürüdü.


28 Haziran

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu vekillerinin meclis boykotuna destek olmak için Şırnak’ın Cizre ilçesinde esnaflar fırın ve eczaneler dışında kepeklerini açmadı.