1 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/25

 Kızıl Bayrak'tan
Düzenin siyasal krizi ve olasılıklar
Emperyalist/siyonist güçlerin yanında saf tuttular!
Bir elinde anayasa
diğerinde polis copu
Dicle tepkisi sokakta
AKP hükümeti baskı ve terörü tırmandırıyor
“İşkence sokağa taşındı”
İşkenceciye ve katillere
yüksek tolerans!
Sivas Katliamı lanetlendi
Alaattin Karadağ cinayeti davasında 4. duruşma
Birleşik Metal’de gerilimli
genel kurul
Düzenin apolitizmine karşı devrimci politizasyon
“Ortak bir platform oluşturacağız”
Ontex önünde dayanışma etkinliği
Casper’da dayanışma etkinliği.
Sağlık emekçileri uyardı
Yunanistan’da emekçiler kararlı
Emekçiler IMF anlaşmasını
çöpe attı
ABD Afganistan’dan çekiliyor(!)...
I. Dünya Emekçi Kadın Konferansı’nın deneyimleri paylaşılıyor...
Burdur Cezaevi’ndeki katliam girişiminin 12. yıl dönümünde Veli Saçılık ile konuştuk.
İzmir’de 15-16 Haziran paneli
“Şirket Hikayeleri” adlı tiyatro oyununun oyuncuları ile konuştuk
Eti Gümüş'ten ÇMO'ya dava!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ontex önünde dayanışma etkinliği

Direnişçi Ontex/Canbebe işçileri, direnişlerinin 130. gününde fabrika önünde dayanışma etkinliği gerçekleştirdiler. Birçok direnişten işçilerin katıldığı etkinlik coşkulu bir havada geçti.

Etkinlik için desteğe gelen kitle program başlamadan önce halaylar ve sloganlarla Ontex işçilerine desteklerini gösterdiler.

İşimizi geri istiyoruz! A-LA-CA-ĞIZ!”

Program direnişçi işçiler adına yapılan konuşmayla başladı. Konuşmada direnişe çıkış sürecinden bugüne kadar yaşanan süreç ve direnişin talepleri ile geleceğe ilişkin hedefleri anlatıldı.

Konuşmada dünyanın en büyük mali tekellerinden birinin sahip olduğu Ontex’teki yoğun sömürü koşullarına karşı mücadele ettikleri için sendikal bürokrasinin ihanetine uğradıklarını anlatan işçiler, kendilerinin sömürüye ve sendikal ihanete karşı teslim olmayarak direniş bayrağını yükselttilerini ifade ettiler.

Direnişlerini işe geri dönme ve sendikal demokrasi talebiyle sürdürdüklerini belirten işçiler, direnişleri boyunca çeşitli yol ve araçlarla mücadele ettiklerini anlattılar. Konuşmada BİR-KAR başta olmak üzere direnişe yönelik yapılan desteklere de değinilirken, sendikal bürokrasiye dokundukları için yurtiçinden ise aynı desteği alamadıklarını vurguladılar.

Konuşmada son olarak bundan sonra boykot eylemlerini hızlandıracaklarını ve Cumartesi eylemlerinin de daha güçlü geçmesi için çalışacaklarını belirttiler.

Ortak direniş” vurgusu

Legrand direnişçileri adına yapılan açıklamada işçiler, uğradıkları sendikal ihaneti “göğsümüzden değil, sırtımızdan vurulduk” sözleriyle ifade ettiler. Metal işçileri olarak sendika bürokratlarının ihanetleriyle defalarca karşılaştıklarını, Akkardan, Çel-Mer, Mutaş, Procast, Samka ve daha birçok direnişte ihanet gerçeğini yaşadıklarını anlatan Legrand işçileri, ihanetin hesabını mutlaka soracaklarını vurguladılar.

PTT direnişi adına konuşan Cafer Kalağ, 6 aydır direnişte olduklarını belirterek direnişleri boyunca PTT yönetimi ve polis tarafından sürekli baskıya maruz kaldıklarını, işkollarındaki yetkili sendikanın kendilerine sahip çıkmadığını, fakat tüm engellemelere rağmen direndiklerini söyledi. Kalağ ayrıca önümüzdeki günlerde “taşeronlaştırma” konulu bir sempozyum gerçekleştirecekleri bilgisini de verdi.

Kampana direnişçileri adına konuşan bir işçi ise, ağır çalışma koşullarına ve taşeronlaştırmaya karşı direndiklerini belirterek direnişlerin birleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Kubatoğlu/Fıratpen direnişçisi Cafer Timtik ise keyfi işten atmalara karşı direndiğini belirterek, geçmiş direnişlerin bayrağını taşıdıklarını vurguladı. Direnişlerin birleştirilmesi için adımlarını güçlendireceklerini belirtti.

Burger King Çağrı Merkezi çalışanları ile direnişini kazanımla tamamlayan Buca Belediyesi işçisi Batıgül Tunç da mesaj göndererek etkinliği selamladılar. Konuşmaların ardından Devrimci Anarşist Faaliyet’ten bir kadın müzik dinletisi sundu.

Fabrika önüne yürüyüş

Müzik dinletisinin ardından vardiya değişimine kısa bir süre kala, yol kapatılarak fabrika girişine doğru sloganlarla yürüyüşe geçildi.

Servis araçları çıkarken alkış ve sloganlarla direnişin sesini duyuran kitle, çıkışlar tamamlandıktan sonra yolu tekrar kapatarak çadır önüne yürüdü.

Türküler ve halaylarla coşku büyüdü

­­Dönüşün ardından program yeniden başlarken, ilk olarak direnişçi bir Legrand işçisi grev ve direniş türküleri söyledi.

Sanatçı Pınar Sağ ise türkülerine başlamadan önce, “Direniyorsunuz, karşınızda saygıyla eğiliyorum. Bu ülkeyi yönetenler bir gün elbette işçi sınıfının, üretenlerin gücünü görecekler. Tüm işçi yoldaşlarımın nasırlı ellerinden öpüyorum” dedi. Pınar Sağ’ın türkü ve marşlarıyla coşku artarken bu sırada halaylar çekilip sloganlar atıldı. Grup Bent türkü ve marşlarıyla direnişe desteğini sundu.

100’ü aşkın kişinin katıldığı etkinliğe BDSP’nin yanısıra UİD-DER, DHF, DİK, Tekstil-Sen, DAF da destek sundu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Türk-İş ihanet içerisinde”

Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 5 ve 1 No’lu Şubeler 23 Haziran günü İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirdikleri eylemle hükümet ve Türk-İş’i protesto etti. Eyleme Ontex/Canbebe, Kubatoğlu, PTT direnişçileri ve işten atılan Burger King Çağrı Merkezi çalışanları da katıldı.

Hastane bahçesinde yapılan yürüyüşle devam eden eylemde, hastane yönetiminin baskıcı uygulamaları protesto edildi.

Basın açıklamasının öncesinde Burger King Çağrı Merkezi’nde işten atılan işçiler adına İsmail Yıldız bir konuşma yaptı. Mücadelelerinin çalışma alanları açısından örnek olacağını belirten Yıldız, direnişçi işçilerin ortak bir platformla mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.

Yıldız’ın ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Türk-İş’in sözleşme sürecine duyarsız kaldığı belirtilerek konfederasyonun ihanet içerisinde olduğu dile getirildi. İşçileri harekete geçirerek mücadeleyi örgütlemek yerine hükümetten rica minnet hak dilenciliği yapmanın sendikacılık olmadığı ifade edildi. Türk-İş bünyesinde yer alan sendikalara da çağrı yapılan eylemde somut adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamanın devamında sendika üylerinin İstanbul Üniversitesi’nin bazı birimlerinde karşı karşı kaldığı baskılar anlatıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul



On sendikadan güçbirliği

Türk-İş üyesi 10 sendika “Demokratik, mücadeleci ve güçlü yeni bir sendikal hareket için” güçbirliği yaptığını açıkladı.

Konuyla ilgili olarak 10 sendikanın imzasını taşıyan basın duyurusunda, Türkiye’deki sendikal hareketin ciddi bir tıkanıklık yaşadığı tespiti yapılarak, bu tıkanıklık nedeniyle işçi sınıfının çalışma koşullarının 19. yüzyıl vahşi kapitalizm çağına benzer bir hal aldığına dikkat çekildi. Sendikal hareketin güçsüzleştiği, toplumsal ağırlığının azaldığı ve tabanının daraldığı vurgulanarak, “Sendikal hareketin içinde bulunduğu bu tablo karşısında yapısal bir dönüşüme gitmek acil bir ihtiyaç haline gelmiştir” denildi. “Sendikal harekete yeni bir ivme ve dinamizm kazandırmak amacıyla güçbirliğine gitme kararı” alındığı anlatıldı.

Açıklamada son olarak “Türk-İş içinde ortak yaklaşımlara sahip, aynı sendikal anlayışları benimseyen sendikalar olarak, demokratik ve sınıf mücadelesi perspektifine sahip, güçlü yeni bir sendikal hareket yaratmak üzere yola çıkıyoruz” denildi.

Güçbirliği yapan sendikalar şunlar: Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş, TGS ve TÜMTİS.